måndagen den 29 september
Café Träffpunkten kl 14.30–16.30 i Landeryds församlingshem.
Husförhör för Amfrebo och Jansbergs rotar kl 18.30 hos Sonja Andersson, Skärkehylte.
Bibelstudium kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
tisdagen den 30 september
Tisdagsklubben i Landeryds församlingshem.Juniorer (åk 4–6) 14.30–15.30. Ungdomskör (åk 4 och uppåt)15.30–16.30. Barnkören övar kl 17 och 17.30 startar den ”vanliga” Tisdagsklubben.
Husförhör för Åkers rote kl 18.30 hos Ingvar och Ella Gustavsson, Åker Norregård.
 
onsdagen den 1 oktober
Husförhör för Landeryds och Linnås rotar kl 18.30 i Landeryds församlingshem. Värdar är Birgitta Svensson och Birgitta Nilsson.
 
torsdagen den 2 oktober
Stor & liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Landeryd-Långaryds kyrkokör övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 5 oktober
Den helige Mikaels dag – Änglarna
Långaryds kyrka – 10.00 Mässa, Mia Schulz Wigeslbo. Kyrkfika med kanelbulle.
Landeryds kyrka – 18.00 Sinnesromässa, Mia Schulz Wigelsbo.
 
måndagen den 6 oktober
Café Träffpunkten kl 14.30–16.30 i Landeryds församlingshem.
 
tisdagen den 7 oktober
Husförhör för Långaryds och Nyarps rotar kl 18.30 hos Gunnar och Majken Carlsson, Skräddarevägen 9.
 
onsdagen den 8 oktober
Husförhör på Höstro kl 14.30 i Höstros matsal.
Kl 09.00 på söndagsmorgonen samlades vi till pilgrimsmässa i Landeryds kyrka.
Hjälp mig att inte oroa mig för framtiden,
gräma mig över det förflutna,
utan vara just här och nu.
Hjälp mig att ta till mig psaltarens ord:
inte ens i den mörkaste dal fruktar
jag något ont, ty du är med mig,
din käpp och stav gör mig trygg.
(ur dagens bön om förlåtelse)
Man kunde ana på min och andras fotbeklädnad att det inte var en alldeles vanlig gudstjänst!
Efter att gudstjänsten var avslutad gav vi oss nämligen iväg på pilgrimsvandring! Här har vandringen just påbörjats och man är fortfarande inne i Landeryds samhälle.
Första stoppet gjordes i Linnås (vid "Barnens dag" så vet i alla fall Landerydsbor var jag menar!). Vi sjöng en sång där även armarna fick användas. Det var också här som vandringens enda regnskur drog över oss.
Vid "Aspens" stannade vi till igen och Helen bjöd på uppskattad choklad!
Den lilla pilgrimshunden Embla var förstås med och hon hade ett visst bestyr med att hålla reda på utbrytare ur flocken...
Vid sågen i det som jag tror kallas Långaryds Tånga (rätta mig gärna om jag har fel!) plockade vi fram vår medhavda matsäck!
 
Här syns Mette som gjorde en fin insats med sin följebil. Hon erbjöd enträget skjuts vid alla våra stopp men ingen följde med henne i bilen. Till vänster om Mette står Bjarne som var vandringens yngste deltagare med sina 23 år och...
...här ser vi Bertil Holmén som var vandringens äldste deltagare med sina 82 år. Bertil hade förstås inte varit Bertil om han inte passat på att visa lite av de finesser som finns på en gammal såg!
Via Rya och Nyby närmade vi oss så småningom vandringens mål, Långaryds kyrka, som mötte oss med ringande kyrkklockor!
Till slut återstod bara att samla ihop oss i en bön och psalm 730 innan vi packade in oss i bilar för färd tillbaka till Landeryd. (Där ju Långarydsbornas bilar också fanns!)
 
/Karina
 
Psalm 730:
Må din väg gå dig till mötes,
och må vinden vara din vän
och må solen smeka din kind
och må regnet vattna själens jord
och tills vi möts igen
må Gud hålla,
hålla dig i sin hand.
 
Vi har via Katarina Åkesson fått en vädjan från Christian i vår vänförsamling i El Salvador. Denna vädjan gäller extra förbön. De har drabbats av två allvarliga sjukdomar i El Salvador. Det är både denguefeber och en ny sjukdom som har kommit från Tanzania och heter Chikinkunia och som sprider sig väldigt snabbt. Ungefär 40 000 har redan insjuknat.
(gammal bild från vår vänförsamlings verksamhet i "Hoppets hus".)
 
Jag ber för en som ligger sjuk:
gör filten lätt och kudden mjuk,
gör sömnen god och dagen kort,
och låt det onda snart gå bort.
 
Ja, Fader, låt min sjuka vän
bli frisk och komma ut igen.
För alla sjuka beder jag:
var deras tröstare i dag.
Amen
 
(Britt G Hallkvist)
 
 
 
Nu på söndag 28/9 hoppas vi på bra väder, för då ska vi pilgrimsvandra mellan Landeryd och Långaryds kyrkor. Vi startar kl 09 i Landeryd med en enkel pilgrimsmässa och därefter vandrar vi iväg. Vägen är lite över 1 mil och vi kommer göra ett antal små stopp för att läsa ett ord, sjunga en psalm, be en bön. Vi kommer att ha ett lite längre stopp halvvägs för att äta den medhavda fikan. Glöm inte heller att ta vatten med dig!
Mette kommer att möta oss då och då i kyrkans bil ifall någon inte orkar gå mer.
Väl framme i Långaryd har vi några bilar stående med vilka vi transporterar er som är chaufförer tillbaka till Landeryd och för er som bor i Landeryd hjälps vi åt att köra er tillbaka.
Så varmt välkommen att vandra med oss! Mia, Anna-Karin, Rebecka och Mette
Något föråldrat med doft av Emil i Lönneberga? Eller ett spänstigt samtal om livet och tron? Gott fika och god gemenskap vågar vi alla fall lova att det blir på alla höstens husförhör.
 
Ordet ”husförhör” låter kanske lite gammalmodigt och rent av skrämmande. Det är lätt att måla upp bilden av Prästen som förhör sina stackars församlingsbor i biblisk historia och Lilla katekesen. Någon kanske tänker på husförhöret i Katthult när Lina svarade så galet.
 
I dag går husförhören inte till på det viset, utan de är ett sätt att få samlas kring något, umgås och fika tillsammans. Den som leder husförhöret håller ett litet föredrag eller leder en diskussion kring ett ämne. Inga förberedelser behövs och det blir inget förhör.
 
Så varmt välkommen att vara en del av denna gamla svenska tradition fast på ett modernare vis!
 
Årets husförhör börjar kl 18.30 och handlar om Kyrkans symbolspråk: Vad har väderstrecken för betydelse? Vilken funktion har kyrktuppen? Vad är en altarblöja för något? Och många andra frågor kommer att besvaras i detta lilla föredrag.
 
Amfrebo och Jansbergs rotar
Måndagen den 29 september hos Sonja Andersson, Skärkehylte.
 
Åkers rote
Tisdagen den 30 september hos Ingvar och Ella Gustavsson, Åker Norregård.
 
Landeryds och Linnås rotar
Landeryds församlingshem onsdagen den 1 oktober. Värdar är Birgitta Svensson och Birgitta Nilsson.
 
Långaryds och Nyarps rotar
Tisdagen den 7 oktober hos Gunnar och Majken Carlsson, Skräddarevägen 9.
 
Höstro
Onsdagen den 8 oktober kl 14.30 i matsalen på Höstro.
 
Bälshults, Höljeryds, Hokhults och Kärringanäs rotar
Tisdagen den 14 oktober hos Arendse Dyssel, Sällsnäs.
 
Fängsjö och Boarps rotar
Tisdagen den 4 november hos Dan och Annelie Bengtsson, Bänkarekull.
 
Nissaryds rote
Tisdagen den 11 november hos Inga Svensson, Nissaryd
 
 
2014, Kyrkans symboler, husförhör,
Lördagden den 25 oktober är det församlingsfrukost i Landeryds församlingshem. Här nedan ser du affischen där all information finns. Välkommen!
 
 
Ben Olander, Raoul Wallenberg, församlingsfrukost,

Du är en viktig del av hela Svenska kyrkan. Här har vi samlat 12 goda skäl till att vara medlem i Svenska kyrkan.

1. Kyrkobyggnaderna
I vårt pastorat har vi Färgaryds, Hyltebruks, Långaryds, Landeryds, Unnaryds, Femsjö och Jälluntofta kyrkor. Genom ditt medlemskap bidrar du till att kyrkorna hålls i gott skick och kan bli bevarade för kommande generationer som en del av vår bygds historia.
 
2. Vigsel
Vigsel i kyrkan är gratis så länge minst en av de som vill gifta sig är medlem i Svenska kyrkan. Om båda har lämnat Svenska kyrkan kan man inte gifta sig i kyrkan.
 
3.Begravning
Om man är medlem i Svenska kyrkan är begravningsgudstjänsten med präst, musiker och lokal gratis. Den som inte är medlem i kyrkan kan, av respekt för det egna valet, endast i undantagsfall få en kyrklig begravning.
 
Alla som bor i Sverige betalar en begravningsavgift. (Är man medlem i kyrkan ingår den i kyrkoavgiften.) Den ger rätt till begravningsplats, gravsättning, kremering, förvaring av stoftet, lokal för begravnings-ceremoni och skötsel av kyrkogården.
 
4. Krishantering
Kyrkan är en trygg plats för många människor när det som inte får hända händer. Därför är kyrkan och dess anställda en viktig resurs vid olika kriser, både nationella och lokala.
 
5. Själavård
Kyrkans präster och diakoner finns alltid tillhands vid personliga kriser. Båda yrkesgrupperna har fullständig tystnadsplikt. Helt nya perspektiv kan dyka upp då man får samtala om sina tankar, sitt inre och sina bekymmer. Då kan det också bli lättare att komma vidare med sitt liv.
 
6. Gemenskap
I kyrkan möter du människor med alla möjliga olika bakgrunder och erfarenheter. Här kan man mötas utan krav på prestation och under mottot ”Du vet väl om att du är värdefull”.
 
7. Diakoni
Svenska kyrkan satsar stora resurser på stöd till handikappade, brottsoffer, arbetslösa, äldre, ensamma, missbrukare, flyktingar och många andra som behöver en hjälpande hand. Som medlem är du med och stödjer det viktiga arbetet.
 
8. Barn- och ungdomsverksamhet
Kyrkan möter många barn och ungdomar genom Stor & liten, barngrupper, konfirmander och ungdomsgrupper. Vi vill vara medvandrare och stöd i en komplicerad värld. Och vi vill hjälpa barn och unga att hitta sina gåvor och växa som människor.
 
9. Musik
Drygt 100 000 människor sjunger i någon av kyrkans körer i Sverige. I vårt pastorat har vi många körer som med sin sång berikar vårt gudstjänstliv. Förutom att det spelas musik i kyrkorna vid förrättningar och gudstjänster bjuder vi dessutom in till musikgudstjänster och konserter. Detta bidrar du till genom ditt medlemskap.
 
10. Kultur och tradition
Tillhör du Svenska kyrkan bidrar du till att hålla liv i traditioner som adventsfirande, julgudstjänster och skolavslutningar. Genom Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) kan även utlandssvenskar träffas och fira svenska högtider eller bara samtala en stund och läsa svenska tidningar. SKUT möter och hjälper dessutom många svenska turister, au pairungdomar, utbytesstudenter med flera.
 
11. Internationell hjälp
Svenska kyrkan stödjer människor i andra länder som på olika sätt har det svårt. I vårt pastorat har vi till exempel en vänförsamling i San Salvador.  Varje år sker även nationella insamlingar i kyrkan till människor som behöver hjälp världen över.
 
12. Jesus
Tron på Jesus har förenat människor i 2000 år. Genom att vara medlem i Svenska kyrkan är du en del av denna trosgemenskap över tid och rum.
 
 
 
 
Tänk att det redan gått 14 veckor sedan vi firade den heliga Trefaldighets dag. Tiden går fort, om 6 veckor är det Alla helgons dag.
 
Men nu är nu och i dag firade vi en högmässa i Långaryds kyrka!
Söndagens tema är "Enheten i Kristus" och vi sjöng bland annat psalm 61:
 
Lågorna är många,
ljuset är ett,
ljuset Jesus Kristus,
lågorna är många,
ljuset är ett,
vi är ett i honom.
 
Bo ledde gudstjänsten och Susanne spelade.
Efter gudstjänsten fikade vi lite enkelt tillsammans längst ner i kyrkan. Arvid var en god hjälp i serveringen!
Det är fint att få sitta ner tillsammans en stund efter att ha firat gudstjänst tillsammans.
Här är en vers ur en annan psalm vi sjöng, nämligen nr 58:
 
Kristus, du som fört oss samman i en helig syskonrund,
låt oss i den helga flamman brinna till vår sista stund.
Låt din kärlek ständigt verka i vårt liv och sätta spår,
så att världen klart kan märka: vi är dina, du är vår.
 
 Så här vackert blommar det föresten utanför församlingshemmet trots att vi är så långt komna på september månad!
 
/Karina
 
Trogna bloggläsare minns kanske att jag i våras skrev ett par inlägg om mitt kastanjeträd där hemma.
För 15 år sedan plockade jag upp en liten hård och blank och brun kastanj i Kristianstad och den fick följa med hem och stoppas i jorden i min trädgård.
 
I våras blommade mitt träd för allra första gången.
Och i går när jag klippte gräsmattan råkade jag köra över en liten grågrön "knöl", och där inuti...
...låg den mest fulländade lilla kastanj.
Så nu står jag här igen med en liten hård och blank och brun kastanj i min hand.
En biljett till ännu en skapelseresa.
En oförglömlig färd.
 
/Karina
 
"Om vetekornet inte faller i jorden och dör, förblir det ett ensamt korn, men om det dör, bär det rik frukt." 
(Joh 12:24)
 
 
Oj, vilka sensommardagar vi upplever så här lite drygt halvvägs in i september!
Kanske försvann din sommar, liksom min, bakom oro och allt det svåra som också hör livet till?
Jag tror dessa sensommardagar är för oss!
 
Eller kanske förmådde du ta vara på varje solstråle, varenda sommardag?
Jag tror dessa sensommardagar är för dig!
 
En kär vän liknade en gång nåden vid ett kantarellställe.
Vi behöver inte plantera dem.
Vi behöver inte vattna eller sköta dem.
Vi behöver inte ens förtjäna dem.
Vi kan bara skörda.
 
/Karina
 

Oändlig nåd mig Herren gav
och än idag mig ger.
Jag kommit hem, jag vilsen var,
var blind men nu jag ser.

Guds nåd, jag skälvde inför den,
men sedan gav den ro,
och aldrig var den större än
den dag jag kom till tro.

Jag kom ur tvivel, mörka djup,
ur vanmakt och ur skam.
Den nåd som bar mig intill nu
skall bära ända fram.

Guds löften ger vår längtan svar,
som klippan är hans ord.
Ej bättre sköld och skydd jag har
i himmel och på jord.

(Sv ps. 231)

 
kjhkjbasdf
tisdagen den 16 september
Tisdagsklubben i Landeryds församlingshem.Juniorer (åk 4–6) 14.30–15.30. Ungdomskör (åk 4 och uppåt)15.30–16.30. Barnkören övar kl 17 och 17.30 startar den ”vanliga” Tisdagsklubben.
 
onsdagen den 17 september
3xT – Tjejer som träffas och trivs provar på helig dans kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
torsdagen den 18 september
Stor & liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Soppans vänner – sopplunch kl 12 i Landeryds församlingshem.
Landeryd-Långaryds kyrkokör övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 21 september
Fjortonde söndagen efter trefaldighet – Enheten i Kristus
Långaryds kyrka – 10.00 Mässa, Bo Lindbladh. Kyrkfika.
 
måndagen den 22 september
Café Träffpunkten kl 14.30–16.30 i Landeryds församlingshem.
Bibelstudium kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
onsdagen den 24 september
Bokcirkel kring boken Ödehuset kl 18.30 i Långaryds (OBS!) församlingshem.
 
torsdagen den 25 september
Stor & liten kl 9.30–11 i Långaryds församlingshem.
Landeryds-Långaryds kyrkokör övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
fredagen den 26 september
Kyrkans Unga i Hyltebruks församlingshem kl 18.30.
 
söndagen den 28 september
Femtonde söndagen efter Trefaldighet – Ett är nödvändigt
Landeryds kyrka – 9.00 Pilgrimsmässa, Mia Schulz Wigelsbo. Därefter pilgrimsvandring till Långaryds kyrka.
 
 
På söndagskvällen fick alla som tagit sig till församlingshemmet för att rösta (+ alla som röstat tidigare förstås!) chansen att också gå in i kyrkan där det bjöds på söndagsmusik!
Det var de duktiga systrarna Fjellander som besökte oss och bjöd på fin sång och musik! Karin (stående) sjöng och Dorothea (bakom pianot) spelade.
Dorothea var dessutom en mycket duktig violinist!
 
Denna söndags tema är, mycket passande en valdag, "Medmänniskan".
 
Dagens evangelium (3:e årgången) är evangeliebokens allra kortaste men kanske också allra viktigaste:
 
Jesus sade: "Allt vad ni vill att människorna
ska göra för er, det ska ni också göra för dem.
Det är vad lagen och profeterna säger".
(Matt. 7:12)
 
/Karina
I torsdags var det dags för den årliga församlingsresan och kl 08 startade vi i Långaryd, för att lite senare plocka upp ett glatt gäng i Landeryd. Anna-Karin och 2 resenärer till skulle gå på längre fram utmed vägen. I Landeryd upptäcker jag att det saknas platser i bussen och det visar sig att Anna-Karin inte fått 2 av anmälningarna, kanske beroende på att hennes mobil varit på lagning eller så har ett annat misstag skett. Men jag kom snabbt på lösningen: Anna-Karin stod ju i Smålandsstenar och väntade med sin bil! Alltså bad( här ska du nog egentligen läsa kommenderade) jag Anna-Karin att köra med sin bil hela vägen och plocka upp de 2 som väntade i Reftele. och det gick ju hur bra som helst! Och det skulle visa sig att vi behövde hennes bil till mer, så jag är övertygad om att allt var Herrens sätt att reparera det mänskliga faktorn strulat till!
Först rullade vi till Rydaholm bil och leksaks museum och där åt vi medhavd fika och firade morgonbön. Sen fick vi en suverän guidning av ägaren! Kan verkligen rekommenderas! Så stort, fint och intressant här var! Vi fick bl.a. se en bil från 1901 och lyssna till skojiga instrument!
När vi tittat en stund drog vi oss till Växjö för att äta lunch lite ståndsmässigt på Teleborgs slott! Mätta i magarna skulle vi sen åka in till domkyrkan, men då hände det! En skarp smäll hördes och Roger, vår chaufför, konstaterar att en luftbälg(eller vad det heter) hade gått sönder och Roger meddelade att den bussen kommer vi ingen väg med. Så nu behövdes Anna-Karins bil, hon fick börja med att hämta 4 stycken. Under tiden kom en lokalbuss så jag säger till Roger: Kan vi inte åka lokaltrafik? varpå vår hjälte Roger kastar sig ut i gatan och stoppar bussen, förklarar nödläget och den vänlige chauffören stannar och stoppar upp all trafik genom att låta oss alla kliva på! Så vi kom till domkyrkan i alla fall och fick en fin guidning. Under tiden fick Roger iväg bussen till verkstaden och ordnade en ersättningsbuss och chaufför, så blott en timma försenade kunde vi lämna domkyrkan för att styra kosan hemåt via ett besök på Sussies café där vi avnjöt ostkaka med sylt och grädde!
Ja, det blev en fin resa och Anna-Karin och jag, Mia, vill tacka er som följde med och en stor eloge till Roger som ordnade allt så bra!
Det är väl trots allt så nu att sommaren sakta glider oss ur händerna.
Vi märker det i morgondimman, i kvällsmörkret, i naturen som långsamt stillnar och kommer till ro.
 
Visst kan vi känna vemod och saknad.
Sommaren är så kort och hösten och vintern känns så lång.
Men nu kommer också mognadens tid.
Allt det sommaren gav finns lagrat i frukten.
Solskensdagar,
hällande regn,
oväntade vindar,
insektsangrepp,
ljumma julinätter.
 
Så mycket som är vackert. Så mycket som är svårt. Allt finns samlat i det som är mognad.
 
Och en dag kommer trädgårdsmästaren och hämtar sin skörd. Med varsamma händer lossas frukten från grenen. Försiktiga fingrar skrapar bort de angrepp som skadat och gjort illa.
 
Han böjer sig ner och drar in den friska och syrliga doften.
Doften av mognad.
 
/Karina
 

Som liljan på sin äng, som fågeln högt i skyn, 
som stjärnan i sin rymd, så är jag till i dig. 
Du mäter alla mina år. Du räknar mina huvudhår. 
Jag växer i din närhets land, du bär mig i din hand. 

Och inte ens ett strå på ängen vissnar bort och 
inte ens en sparv till marken faller ner, om inte 
du har stakat ut när livet börjar och tar slut. 
Vart än jag flyr så finns du där, 
du har mig mycket kär. 

Som luften sluter om varenda dal och höjd, 
som vattnet fyller ut de stora havens djup: 
Du sluter om mig, år från år. I dig jag rörs, 
vart än jag går. För varje andetag är ditt: 
Du bor i livets mitt. 

Som liljan på sin äng till slut ska vissna ner, 
går sommaren mot höst och dagen lugnt mot kväll. 
Men blomman som i vila går ska snart slå ut 
i evig vår och vad som sås i ringhet här du 
ger sin blomning där.

(Psalm 798)

Även om vi just nu upplever några riktigt fina sensommardagar så är det ju oundvikligen så att hösttecknen börjar hopa sig.
En av de mer positiva följderna av detta är att Landeryds församlingshem med omnejd åter invaderas av barn varannan tisdagskväll!
 
Rebecka organiserade en lek som hon kallade för "bullen". Den gick ut på att barnen skulle knyta ihop sig med varandra så mycket de bara kunde. På måfå fick de alltså leta upp en hand att gripa tag i.
 
(På min tid hette motsvarande lek "Gislavedsknuten" och den lekte vi måga KU-kvällar i Långaryds församlingshem!)
Man ska alltså trassla in sig så mycket som möjligt!
Typ så här alltså.
Och sedan ska en deltagare nysta upp det hela genom att flytta runt gruppen. Observera att inga händer får släppas!!
Inte helt lätt...
Jag vet inte hur det gick och om barnen lyckades knyta upp sig.
Om inte så får väl Långarydsföräldrarna helt enkelt turas om att ta hand om hela barnknuten varsin vecka i höst!
 
/Karina
 
Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand,
vi är en massa syskon som tycker om varann!
 
tisdagen den 2 september
Middagsbön i Landeryds kyrka kl 12.
Juniorer (åk 4–6) 14.30–15.30 i Landeryds församlingshem. 15.30–16.30 Ungdomskör (åk 4 och uppåt).
Tisdagsklubben och barnkören startar kl 17.
 
onsdagen den 3 september
Middagsbön i Långaryds kyrka kl 12.
Bokcirkelstart kring Ödehuset av William Paul Young kl 18.30 i Landeryds församlingshem. Kvällsmacka.
 
torsdagen den 4 september
Stilla mässa i Långaryds kyrka kl 18.30.
Landeryd-Långaryds kyrkokör börjar terminen kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 7 september
Tolfte söndagen efter trefaldighet – Friheten i Kristus
Landeryds kyrka – 11.00 Friluftsgudstjänst i lokstallarna, Mia Schulz Wigelsbo.
 
måndagen den 8 september
Café Träffpunkten kl 14.30–16.30 i Landeryds församlingshem.
 
torsdagen den 11 september
Stor & liten kl 9.30–11 i Långaryds församlingshem.
Landeryds-Långaryds kyrkokör övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
fredagen den 12 september
Kyrkans Unga (högstadiet och uppåt) terminsstart i Hyltebruks församlingshem kl 18.30.
 
söndagen den 14 september
Trettonde söndagen efter Trefaldighet – Medmänniskan
Landeryds kyrka – 18.00 Söndagsmusik, Mia Schulz Wigelsbo. Karin och Dorothea Fjellander sjunger och spelar.