Som Karina redan har nämnt var våra konfirmander på läger på stiftsgården Tallnäs under helgen. Framförallt använde vi tiden till att förbereda redovisningen. Men vi hann med en hel mängd med andra roliga saker också! På fredagen blev tyvärr inga bilder tagna, så vi hoppar rätt in på lördagen.
 
Här sitter konfirmanderna och förebereder redovisningen.
 
Och här äter de. På Tallnäs har de mycket och god mat.
 
Efter maten spelade vi en brännbollsmatch. På den här bilden ser vi konfirmandledaren Albin som med full koncentration slår till bollen.
 
Utöver oss, så var en konfirmandgrupp från Ljungby pastorat (eller snarare Annerstad, Angelstad, Torpa. Vrå och Tutaryd) på läger på Tallnäs den här helgen. Det utnyttjade vi, bland annat lånade vi deras tipspromenad. Och så är det alltid kul att träffa nya människor! Fast en viss församlingsassistent var ganska sträng och tyckte att konfirmanderna måste klättra genom fönsterna om de skulle hälsa på varandra efter läggdags. Annars är det ju för lätt!
 
Vi firade förstås andakter också. Här är en stämningsfull bild från lördagens kvällsandakt i det mysiga kapellet på Tallnäs.
 
Och sen spelade vi innebandy till framåt midnatt. En sprucken stortånagel och ett antal svettiga konfirmander och ledare blev resultatet. Mest ont fick Rebecca som hela tiden var där de hårda bandybollarna ven som mest.
 
På söndagmorgonen hade jag så här fin utsikt från mitt fönster.
 
Fint var det också att få fira mässa ihop med konfirmanderna från Annerstad, Angelstad, Torpa, Vrå och Tutaryd. Eftersom Andreas var sjuk och inte kunde följa med på lägret lånade vi deras präst Anna. Och jag fick möjlighet att provköra min betraktelse som jag skulle hålla på kvällen.
 
På eftermiddagenåkte vi hemåt och jag gjorde mitt bästa för att inte slappna av för mycket innan kvällens musikgudstjänst. Min "lägerväxel" gör nämligen så att tröttheten kommer ikapp först är man slappnar av.
 
Fred och kärlek!
Petter
Jesus, Tallnäs, konfirmander, läger,
När Petter efter musikgudstjänsten i Långaryds kyrka i går gjorde lite reklam för vår blogg sa han ungefär så här: "Du kan gå in på bloggen och uppleva det här en gång till!"
 
Tyvärr, kära bloggläsare, var du inte där är det en omöjlig uppgift för mig att förmedla ens lite grann av den fantastiska musikupplevelse Susanne Klarén (Svensson) och hennes musikaliska vänner i jazzgruppen B3 gav oss på söndagskvällen.
 
Det jag kan ge er är några bilder på härliga musikanter:
Vackra, glada, ofta välkända melodier och sånger var vad dessa musiker gav oss!
Fantastiska Susanne! Det är så roligt att fotografera denna vackra kvinna och hennes underbara mimik!
 
Till sin hjälp hade Susanne dessa fina män (tyvärr har jag inga namn på dem):
Instrumentet är i alla fall en "B3:a", föregångare till senare tiders synth och med ett karaktäristiskt ljud.
Detta instrument har också gett jazzgruppen dess namn.
Denne man lär en gång i tiden ha upptäckt Agneta Fältskog. När hon sedan gick vidare till en annan grupp tog det 35 år att hitta någon motsvarande, alltså Susanne Klarén!
Här lurade kameran mig lite genom att fokusera på mikrofonstativet... Men har ni sett sådana snygga trummor?!
Denne man spelade bas och stöttade dessutom med sång vid ett par tillfällen.
Susanne sjöng bland annat "Längtans samba". Jag har aldrig tänkt på det tidigare men den skulle kunna vara skriven till Jesus:
 

Jag vaknar med min längtan,
duschar den i morgonljuset,
prövar varligt om den fortfarande bär,
klättrar upp i trädets krona
och förenar mig med suset,
blir en sång i mig,
Du all min längtan är.

Min längtan är en svala,
bär mig ut på sina vingar,
långt frän sorgen och från saknaden av dig,
för min längtan gör mig modig,
stark som sången när den klingar.
Fast du inte hör,
så sjunger den i mig.

Och jag vill nå dig,
om så än i världens ände.
Jag vill nå dig,
flyga rakt in i din famn.
Jag vill nå dig
innan tiden har sin ände.
Jag vill nå dig nu
och sjunga högt ditt namn.

All den längtan som du väckt
här inuti mig ger mig modet
att våga pröva längtan och hur långt den bär,
och jag vet att den kan bära
ända fram till dig, och orden,
jag ska sjunga dom,
Du all min längtan är.

Petter höll en kort andakt med en alldeles lysande liten predikan som han delar med sig av här på bloggen!
(Petter är dagens hjälte genom att han lyckades hålla ihop sig själv och sina tankar trots att han varit på konfirmandläger på Tallnäs hela helgen!)
Susanne sjöng även en av mina absoluta favorittexter "Gröna små äpplen", som har denna refräng:
 
Gud gjorde ej gröna små äpplen,
det finns inga hav och finns inga öar
i så fall.
Då leker inga barn tafatt,
då finns det inga glada skratt,
då är solen kall.

Gud gjorde ej gröna små äpplen,
det finns inga berg och finns inga sjöar,
nej, tro mej på mitt ord.
Om inte det är kärlek så
då finns det ingen sån att få på denna jord.

Vi har visat många bilder av vår älskade Ricky på denna blogg men jag undrar om inte detta är den finaste?!
 
Slipsen lite på sned och med en blick och ett leende som utstrålar fullständig musikalisk lycka.
 
För er som inte var på med på gudstjänsten kan jag berätta att Ricky spelade psalm 197, "Den blida vår är inne", så att änglarna dansade i himlen!
 
Dessutom kompade han vid flera tillfällen jazzgruppen på Långaryds stora kyrkorgel. Det finns bara ett ord för det: HÄFTIGT!
 
Ja, det går inte annat än att jubla!!!
 
Tack till underbara Susanne och hennes musiker!
 
Och Tack till vår Ricky, än en gång!
 
/Karina

 

 
Ricky, musik,
Som de flesta kanske redan känner till pågår under år 2013 arbetet med att lägga samman Långaryds och Färgaryds pastorat till ett gemensamt pastorat. Detta nya pastorat träder i kraft den 1:a januari 2014 och kommer att heta Hyltebruks pastorat.
 
Just nu pågår arbetet med hur vi praktiskt ska lösa olika frågor runt sammanslagningen. I fredags var därför hela det nya pastoratets personal tillsammans med indelningsdelegeradse AU (ett gäng förtroendevalda från båda de gamla pastoraten som jobbar med sammanslagningen) på personaldag på Katrinebergs folkhögskola.
 
Eftersom vi är "kyrkans folk" började vi förstås dagen med en fika!
I förgrunden ser du Långaryds pastorats nämndordförande Ove Benjaminsson och Färgaryds pastorats nämndordförande Sylvia Sjöö. Sylvia är dessutom ordförande i indelningsdelegerades arbetsutskott som jobbar med sammanslagningen.
Här känner du nog igen Anna Britta Jigsved och inklämd mellan henne och en Färgarydsvaktmästare sitter Aino Larsson!. Både Aino och Anna Britta är med som förtroendevalda.
Här känner vi förstås igen vår Ricky om inte annat!
 
Vi fikade inte hela dagen utan gick sedan till närmaste konferensrum.
Bo Lindblad som är kyrkoherde i Färgaryds pastorat inledde med en andakt.
Efter det informerade Sylvia personalen om arbetsutskottets förslag angående ny organisation. Till sin hjälp har hon Eva Liwenius som är kyrkokamrer.
 
Arbetsutskottets förslag är att det nya pastoratet ska bestå av tre "kyrkliga centra". Långaryds församling kommer i detta förslag att vara ett kyrkligt centra och ha präst, musiker och diakon som har Långaryd som sin arbetsplats. Ungefär som nu alltså.
 
När förslaget presenterats fick vi sätta oss i arbetsgrupper och diskutera förslaget och fundera över vad som är bra och kanske mindre bra med det.
I den här gruppen diskuterar från vänster Kristina Lindstén, Sten Nilsson, Anders Bertilsson, Jacob Flenninger och Ove Benjaminsson hur det skulle kunna fungera bäst.
Det fanns förstås möjligheter till lite förfriskningar när det behövdes. På just denna bilden har en mindre olycka skett men Mette fixar det!
 
Det blev en givande och positiv dag på Katrineberg! Arbetet fortsätter nu med att föra övergången till det nya pastoratet så smidig som möjligt. 
 
Mer information kommer här så småningom! 
 
/Karina
pastoratssammanläggning,
Traditionsenligt så här dags på året samlas damerna i 3XTför att plantera vårgrupper att smycka sina trappor och uterum med!
Sedan ett par år tillbaka gör vi detta hos "Olanders blommor och ting" i Hyltebruk. Tidigare kom Ann-Louise ut till Långaryd med bilen full av blommor men det här är faktiskt smidigare för alla!
Det är minsann ett grannlaga arbete att plantera sina blommor... Först ska en lämplig kruka väljas! (Om man nu inte hade med en hemifrån vill säga.) Vi fick gå ner i affärens gigantiska lager som finns i källaren och där fanns precis hur mycket fina ytterkrukor som helst!!
Ni ser ju själva hur roligt detta är!!
Vem har inte någon gång drömt om att få jobba i en blomsteraffär? Denna kväll förverkligades denna dröm!
Detta är alltså INTE en "Diakonissa" utan en "Blomsternissa". Det var åtminstone vad hon sa själv!
Enda haken var väl att det hela skulle betalas... Vi fick dock en generös rabatt på 10% denna kväll. Här gör Gunnel och Mia upp sina affärer.
Ni kan säkert föreställa er hur fikasugna alla var efter detta! De flexibla flickorna på Olanders trollade fram ett stort bord mitt i affären och där satt vi sedan och drack kaffe bland alla blommor!
En av alla vackra vårgrupper som skapades denna kväll!
 
Snart alla ängar stå i skrud,
och skogen kläder sig som brud,
när livets krafter blomma.
Så komme vår i Jesu namn
i folkens liv, i kyrkans famn,
till alla själars fromma.
(Ps. 198)
 
/Karina
3xT,
På söndagskvällen firade vi en jättefin lovsångsgudstjänst i Landeryds kyrka. Det var en så kallad verkstadsgudstjänst så de som ville fick komma ett par timmar i förväg och vara med och välja sånger och texter.
Anna-Karin höll i gudstjänsten och Ricky spelade.
Precis som i Långaryd för ett par veckor sedan fick vi hjälp med ljussättningen av vår Herre! Den här gången ville han belysa korsets mosaikbilder av korsfästelsen och uppståndelsen lite extra!
Modiga Rebecka vågade berätta lite om sin väg till tro!
Vi fick tända ljus. En enkel liten handling med oerhörd tyngd och vacker symbolik.
Under en stunds tystnad fick vi som ville formulera några ord och tankar till Gud och lämna dem inför honom. Ingen mer än Gud och jag vet vilka.
Rebecka sjöng ett vackert postludium (under ett vattenfall). Ricky kompade.
 
Jag har en sång en enkel sång 
till Dig Jesus min Herre 
Min längtan är att vara där 
Du kan fylla mitt inre 
Jag vill leva där Din flod rinner fram 
Jag vill bo under ett vattenfall 
Jag vill dricka av Din himmelska ström 
Om och om igen 

Jag vill leva av Dig Jag vill leva av Dig
 
Efter gudstjänsten eldades de olästa bönelapparna upp. Det är fint att se dessa böner och tankar stiga upp mot himlen i form av vit rök.
 
/Karina
 
 
Landeryd, Lovsång,
I söndags, när rubriken i evangelieboken var "Vägen till livet", firade Långaryds församlingskår 50 år. Och det skedde med en festhögmässa i Långaryds kyrka.
 
Ljusvarelsen längst till vänster är ingen ängel, utan vår prost Magnus Hullfors som dagen till ära var med och firade. Mannen som liksom tittar upp ur prostens psalmbok är Gösta Carlsson, den enda av församlingskårens ursprungliga medlemmar som ännu är i livet. Sedan igår är han även hedersledamot av Långaryds församlingskår. All heder åt Gösta!
 
Vi firade mässa.
 
Och sedan blev det mer måltid inne i församlingshemmet för Församlingskårens medlemmar, inbjudna representanter för grannkårerna och Svenska kyrkans lekmannaförbund. Samt en kyrkovärd som lyckas nästla sig in överallt.
 
Det var Systrarna i köket som stod för maten och det var mycket gott!
Församlingskåren,
måndagen den 22 april
Bibelstudum i Långaryds församlingshem kl 19.
 
tisdagen den 23 april
Ungdomskören övar kl 17 i landeryds församlingshem.
3xT träffas vid Ohlanders i Hyltebruk kl 19 för att göra en vårkruka. Medtag kruka och fika!
 
onsdagen den 24 april
14.30 Mässa på Höstro, Rune Bolmblad.
 
torsdagen den 25 april
Stor och liten träffas kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
fredagen den 26 april - söndagen den 28 april
Konfirmanderna åker på läger på stiftsgården Tallnäs. Avfärd 14.15 från Örnskolan.
 
söndagen den 28 april
Femte söndagen i påsktiden – Att växa i tro
9.30 Gudstjänst i Unnaryds församlingshem, Berndt Olsson.
11.00 Högmässa i Landeryds kyrka, Berndt Olsson.
18.00 Musikgudstjänst i Långaryds kyrka, Petter Bäckman. Susanne Klarén och jazzgruppen B3.
På torsdagen fick vi samlas till terminens sista sopplunch i Landeryds församlingshem.
Som vanligt stod Majken för serveringen av soppan!
Många hungriga lunchgäster köade för sin portion!
Flinka händer, raska fötter och varma hjärtan tog hand om alla gäster på ett fantastiskt sätt!
Blir det aldrig vår tur? (Jens och jag konstaterade att vi alltid väljer fel bord. Förra gången satt vi till höger och då fick de till vänster börja. Den här gången satt vi till vänster, då fick förstås de till höger börja...)
En liten fördrink fanns i alla fall att få för de väntande!
Anna-Karin och Petter hade kommit på den käcka idén att visa lite från bloggen via projektor på väggen! Här riggas det hela upp!
I sådana här sammanhang avslöjar sig Petter som den pedagog han ju faktiskt är! Första bilden han visade var från sopplunchen i februari och många kände igen sig! 
Petter visar en underbar påskbild på sig själv! Vill du se den bättre så kolla in reportaget från påskdagen!
Efter visningen av bloggen var det dags för efterrätt!
Bilderna som visades från sopplunchen i februari bjöd på bilder av en mängd semlor! I dag bjöds istället på päronpaj och glass!
Många ivriga efterrättssugna "Soppans vänner" medlemmar!
Detta är en fantastisk liten förening med gratis medlemsskap och möjlighet till god samvaro och god mat!
 
Är du inte redan med så finns alltid chansen att bli medlem!
 
Nästa medlemsmöte blir den 19:e september. Den som väntar på något gott...
 
/Karina
Landeryd, sopplunch,
Jag var slarvig och tog inga bilder, men i fredags hade KU hyrt Unnaryds sporthall för att spela lite innebandy. Och så vi spelade! Att hyra sporthallen har blivit något av en tradition och då dyker de killarna som inte är med så ofta på KU också upp.
 
Sedan tog vi en välbehövlig paus och åt Bullens korv. Pratade och skämtade.
 
Så började vi prata om huruvida vi skulle spela en match till eller inte. Några av killarna skulle gå hem. Och då händer det fina - killarna som är på väg hem säger: Men ta andakten nu, så vi inte missar den.
 
Då blir en KU-ledare varm i hjärtat!
 
fred och kärlek
Petter
Kyrkans Unga, församlingsassistenten,
tisdagen den 16 april
Tisdagsklubben avslutar terminen  med femkamp kl 17.30. Föräldrar och syskon är hjärtligt välkomna!
 
onsdagen den 17 april
Kyrkvärdsutbildning i Långaryds församlingshem kl 19.
 
torsdagen den 18 april
Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Soppans vänner träffas i Landeryds församlingshem kl 12. (OBS Det står något annat i Församlingsbladet, men det är detta som gäller!) Petter och Karina förevisar församlingens blogg.
Kyrkokören övar kl 19.
 
söndagen den 21 april
Fjärde söndagen i påsktiden – Vägen till livet
11.00 Högmässa i Långaryds kyrka, Magnus Hullfors och Berndt Olsson.
           Församlingskåren firar 50 år! Kyrkokören och trumpetaren Jan Mogren medverkar.
16.00 Gudstjänst i Jälluntofta kyrka (OBS!), Berndt Olsson.
18.00 Lovsångsgudstjänst i Landeryds kyrka, Anna-Karin Samuelsson och Petter Bäckman.
 
måndagen den 22 april
Bibelstudium i Långaryds församlingshem kl 19.
På söndagseftermiddagen bjöd Långaryds damkör och ett antal musiker på fantastisk musik i Långaryds kyrka.
Vi fick lyssna till musik av Baldassare Galuppi och Antonio Vivaldi.
Ledare för både musiker och kör var förstås vår Ricky!
Jan Aurèn på kontrabas
Jane Eriksson på cello och Per Henrik Johansson på Cembalo. Damerna i bakgrunden känner ni nog igen även om de gömmer sig lite bakom sina nothäften.
Duktiga solister har vi också! Här Eva Bengtsson!
Och Johanne Eli Funder!
Och ett mycket kärt återseende i form av Åsa Johansson!
Andreas Almer höll en kort andakt. Söndagens tema är "Den gode herden" och här följer några rader ur dagens evangelium (Joh. 10):
 
Jag är den gode herden, och jag känner mina får,
och de känner mig, liksom Fadern känner mig
och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för
fåren. Jag har också andra får, som inte tillhör
den här fållan. Också dem måste jag leda, och 
de skall lyssna till min röst, och det ska bli en 
hjord och en herde.
 
Det är intressant att studera Rickys minst sagt yviga kroppsspråk under dirigerandet.
Ricky visade också fantastisk begåvning för att göra två saker samtidigt. Här håller han både reda på cellistens noter och dirigerar övriga sångare och musiker samtidigt!
 
När det gäller sång och musik är vi så otroligt välsignade i Långaryd. Tänk så många lokala talanger som vågat ta steget fram tack vare vår Ricky och hans otroliga engagemang och musikglädje. Detta tillför gudstjänstlivet i vår församling så mycket och vi kan bara ödmjukt och med stor kärlek säga Tack Ricky!
 
Eller som Andreas sa i sina slutord: "Vi har fått vara i himlen en stund!"
 
Och visst hörde vi änglarna!
 
/Karina
 
Förresten... Jag frågade Mette hur många besökare gudstjänsten hade. Så här svarade hon:
"Vi var 100 och sedan kom Petter!"
Bra att veta!
Under fredagskvällen och lördagsförmiddagen kunde man lämna sina avlagda kläder till vår traditionella klädinsamling till stöd för Erikshjälpen!
Och det var det många som ville!
Som alla andra år är det väldans många gula kassar fyllda med kläder som lämnas!
Hans styrde upp packandet av kassar inne i lastbilen!
 
Förutom Hans (Andersson) så hjälpte Annelie (Good Erlandsson) och Bo (Larsson) samt Victor (Börjesson) till med att ta emot folk, bära kassar och packa!
 
Ett  stort TACK till er som gör detta stora jobb år efter år! Vi tackar även Tompa (Tomas Gustafsson) som hjälper till med själva lastbilen och kör den!
 
Och TACK till dig som delar med dig av det du inte längre behöver till dem som verkligen behöver det! 
 
/Karina
Ända sedan jag skrev inlägget "barmarksfläckar" någon gång i slutet av februari har jag gått och tittat efter dem!
 
Aino (som har koll på det mesta!) påstår att de fanns på plats redan den 25:e mars förra året! Så visst är de försenade denna kalla vår och visst har vi ibland känt oss lite uppgivna. Blir det någon vår överhuvud taget detta år?
 
Men i dag, på Emblas och min vanliga "mittpådagenpromenad" så hade de första kommit!
 
Jag hade inte fått kameran med på promenaden så därför fick de två allra första istället följa med mig hem för att förevigas på mitt köksbord:
Tänk vilka kämpar de där allra första vårblommorna ändå är! Trots frostnätter och iskalla dagar har de lyckats ta sig upp genom den hårda marken för att glädja oss!
 
Och alldeles snart, ett par dagar, ett andetag bort, kommer backarna att lysa vita av dessa blommor.
 
/Karina
 
Likt vårdagssol i morgonglöd
gick Jesus fram ur natt och död
till liv förutan like.
Därför så länge världen står,
det efter vinter kommer vår
också i andens rike.
 
Snart alla ängar stå i skrud,
och skogen kläder sig som brud,
när livets krafter blomma.
Så komme vår i Jesu namn
i folkens liv, i kyrkans famn,
till alla själars fromma.
(Sv. ps. 198)
 
Jag råkade befinna mig i Landeryds församlingshem då det på torsdagskvällen invaderades av vår kära kyrkokör och dess alldeles utomordentlige ledare Ricky Burton! Som av en händelse (?) råkade jag ha kameran med och tog då ett par bilder på detta event!
 
Vi församlingsbor ser ju oftast kören då de är uppklädda och laddade vid ett uppträdande men en vanlig torsdagskväll är det lite mer avslappnat!
Något som för en oinvigd är lite intressant är hur körmedlemmarna är placerade...
Damerna håller i hop till vänster och männen sitter lite övergivna mitt emot, Claes-Göran Östlund ser något betänksam ut över rättvisan i detta.
 
En kvalificerad gissning är att placeringen har att göra med vilken körstämma man tillhör?!
 (De där benen som skymtar bakom pianot tillhör för övrigt en viss herr Skoogh!)
 
Ricky hade så mycket information att delge sina körmedlemmar så ni anar inte! Bland annat så ska tydligen kören ut på turné?! (Jag lovar att försöka skicka med en kamera om jag inte kan få följa med som crew!)
 
Sedan kom Ricky faktiskt på att de skulle sjunga lite också!
 
Det måste väl vara detta som är att övningsköra?!
 
/Karina
I fredags hade Kyrkans Unga påskfest i Unnaryds församlingshem.
 
Vi åt en enkel måltid med ägg, baguetter, frukt och druvor. Och hade riktigt mysigt och roligt. Det enda som var lite tråkigt var att vi råkade elda upp en handduk. (Vi hade handduken i brödkorgen och värmeljus på bordet. Det är ingen superbra kombination...)
 
Äggen hade vi förstås målat på alla möjliga roliga sätt! Och äggstra spännande blev det när vi upptäckte att en av KU:arna hade målat ett rått ägg.
 
När dte hade mörknat lekte vi påskkärringsstafett i trädgården. Det går till så att man tar på sig klut och förkläde och sedan, med kvasten mellan benen, springer en bana. När man har gått i å ska man snabbt som attan byta så att nästa person i laget får på sig kluten och förklädet och kan flyga iväg på kvasten.
 
Här har vi påskkärringen Petter som är beredd att flyga iväg.
 
Så firade vi andakt. Den utgick från Första Korinthierbrevet 15:12-21.
 
"Men nu har Kristus uppstått från de döda, som den förste av de avlidna."
 
Påsken förändrar allt.
 
Långfredagen - vi har en Gud som älskar oss så mycket att han är beredd att dö för att visa sin kärlek till oss.
 
                        Hur mycket älskar du mig? sa jag till Gud. Och han svarade "Så här mycket",
                        sträckte ut sina händer och dog på ett kors.
 
Påskdagen - graven var verkligen tom. Gud kan vända det mörkaste, det värsta som någonsin hänt, till något positivt. Mörker blir ljus. Hat blir kärlek. Död blir liv. Ingenting är omöjligt för Gud! Mörkret i ditt liv kan vändas till ljus. Men nu har Kristus uppstått!
Förlåtelse, Jesus, Kyrkans Unga, Påsk,
Herre vår Gud,
hjälp oss som nu har firat påsk
att bevara korsets och 
uppståndelsens evangelium
i våra hjärtan
och vittna om det med våra liv.
Genom Jesus Kristus, vår frälsare.
Amen.
På söndagen firade vi en "mässa i enkelhet" i Långaryds kyrka. För att förstärka närheten och det enkla satt församlingen tätt tillsammans på stolar i koret.
Bland det roligaste vi kan tänka oss är att behöva ta fram fler stolar än beräknat! Så blev fallet denna söndagskväll!
Vårt stora Kristusljus brinner nu under våra gudstjänster. Det tänds under evangelieläsningen på Påskdagen och släcks under evangelieläsningen på Kristi Himmelsfärds dag. Det symboliserar Kristi uppståndelse och de 40 dagar den uppståndne Jesus är kvar på jorden innan himmelsfärden.
Här är en bild på Andreas Almer som höll i gudstjänsten och Rebecka Josefsson (från Reftele) som spelade för oss!
Efter mässan inbjöds till kvällsmacka och bibelsamtal längst ner i kyrkan. Vi fick en jättefin stund tillsammans och vi pratade om hur vi i dag kan vara "påskens vittnen"! Tack till Andreas som lotsade oss igenom samtalet!
Ett sätt att vara påskens vittne är att helt frivilligt en söndagskväll fixa fika åt gudstjänstbesökarna och sedan med glatt humör diska efteråt! (Ni ser ju hur glädjen strålar runt Rebecka och Petter!)
Det finns väldigt många, väldigt fina påskvittnen i Långaryd!
 
Sist men inte minst en bild av hur det kan se ut i Långaryds kyrka när alla elektriska och stöpta ljus har släckts och ljussättningen får vila helt i vår Herres händer:
Kvällens sista solstråle visste vart den skulle!
 
/Karina
 
tisdagen den 9 april
Ungdomskören över kl 17 i Landeryds församlingshem
 
onsdagen den 10 april
9.00 Torgandakt i Unnaryds församlingshem, Berndt Olsson.
14.30 Gudstjänst på Höstro, Anna-Karin Samuelsson.
Långaryds Norra Syförening träffas kl 19.
 
torsdagen den 11 april
Stor och liten i Långaryds församlingshem kl 9.30.
Nomineringsmöte inför kyrkovalet kl 18 i Landeryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
fredagen den 12 april
Klädinsamling till förmån för Erikshjälpen 17-19 i Långaryds och Unnaryds församlingshem.
Kyrkans Unga träffas kl 19 i Unnaryds sporthall.
 
lördagen den 13 april
Klädinsamling till förmån för Erikshjälpen 9-12 i Långaryds och Unnaryds församlingshem.
 
söndagen den 14 april
Tredje söndagen i påsktiden – Den gode herden
9.30 Söndagsbön i Landeryds kyrka, kyrkvärdarna. Kyrkkaffe.
11.00 Högmässa i Unnaryds församlingshem, Andreas Almer.
16.00 Musikgudstjänst i Långaryds kyrka, Andreas Almer. Långaryds damkör framför, tillsammans med kammarorkester och cembalisten Per Henrik Johansson, Vivaldis Gloria och Galuppis Dixit Dominus.
Kung Jesus är förstås med oss alla dagar, men idag på förmiddagen var även Sveriges kung med oss en stund i Landeryd. För det mesta håller vi oss till att skriva om kyrkans verksamhet här på bloggen, men idag gör vi ett undantag.
 
Ganska precis kl 10.30 svängde Kungens buss in vid Eson Comfort i Landeryd. Man kan förstås tycka att det är lite tråkigt att Kungen ska behöva åka buss.
 
SÄPO åkte däremot svart Audi.
 
Det fanns en del journalister på plats - här ser vi Johan T Lindwall, hovreporter på Expressen.
 
Och här har vi Petter H Bäckman, hovreporter på Sockenbudet och Långaryds församlingsblogg.
 
Fler journalister. Har vi inte helt fel, så fanns tysk TV på plats i Landeryd.
 
Varför kungaparet valde att komma till Landeryd kan man fundera på, men en anledning är säkert att Per Dahlström fyller år idag. Grattis Per!
 
Här ser vi Majestäterna i den starka vårsolen i Landeryd. (foto: Marie Holmquist, som hade placerat sig strategiskt bakom en grupp skolbarn med blommor - barn med blommor är ett bra sätt att locka till sig Drottningen.)
 
Här får Kungen och Drottningen fler blommor.
 
Och sedan fick Kungen hälsa på Bertil Larsson som dagen till ära hade plockat fram både A-forden och knackabulten. (Vet ni inte vad knackabult är så får ni slå upp det i Långarydsdialekten!)
 
Kyrkorådets orförande Karina Johansson fick också hälsa på Bertil.
 
Så var kungaparet framme vid stationen. Och efter att ha samspråkat lite med lokförarna klev de på tåget och åkte vidare mot Torup.
 
Text och bild: Petter H Bäckman, hovreporter.
Kungen, Landeryd,
Ett envist rykte hävdar att vår Konung nu lämnat Landeryd??!
 
Någon påstår sig till och med ha sett honom på Landeryds station när han klev på en 2 klass tågvagn som drogs av ett pysande ånglok?!
 
Detta tåg skulle sedan ha åkt iväg i riktning mot Torup?!
 
Det är förstås inte sant!!!
 
Vår konung skulle aldrig lämna oss. Det har han faktiskt lovat!!
Jag är med er alla dagar till tidens slut!
(Matt. 28:20)
 
Halleluja! Konungarnas konung är du och förblir.
Halleluja! Född av kvinna är du och du blev som vi.
Stor din härlighet i himlen, speglad över hav och jord;
störst när ner bland oss du stiger och oss mättar vid ditt bord.
(Sv. Ps. 15)
 
/Karina
 
Barnen och ledarna i Tisdagsklubben har inte tagit påsklov utan träffades som planerat i Landeryds församlingshem på tisdagskvällen!
Jag hade dessutom lyckan att komma precis lagom till fikat och Ricky bjöd på både bullar och chokladmjölk!
De lite pyssligare barnen satte sedan igång med pärlplattor och de gjorde jättefina saker!
Några gick ner i källaren för lite bollekar. På denna bild pratas det lite om vilka regler som ska gälla.
Några av barnen gick "bananas" runt Twistspelet! 
Jag har nu förstått att detta spel går ut på att spelledaren anger för de tävlande vad de ska göra. Till exempel "sätt vänster hand på en grön cirkel". "Sätt vänster fot på en röd cirkel". Den som kan hålla sig kvar i balans längst har vunnit. Kanske kan 3XT låna detta spel någon gång?!
Vårkvällen var vacker, om än lite kylig, så några av barnen gick ut och lekte.
 
Och där ute, i slänten jämte gången upp till kyrkan hittade jag...
... ett litet mirakel!
 
Minns ni de där krokuslökarna som Tisdagsklubbsbarnen planterade hösten 2011? Dessa blommor upplever nu sin andra vår!
 
Nu gäller det verkligen att vara uppmärksam för nu kommer alla de där vårtecknen på en lång rad.
...och vi vill ju inte missa ett enda av dem!
 
/Karina
tisdagen den 2 april
Tisdagsklubben träffas i Landeryds församlingshem kl 17.
 
onsdagen den 3 april
Morgonmässa 8.30 i Unnaryds församlingshem.
 
torsdagen den 4 april
Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem. I Landeryds församlingshem så att man kan titta på kungen!
 
fredagen den 5 april
Kyrkans Unga har påskfest kl 19 i Unnaryds församlingshem.
 
lördagen den 6 april
Konfirmandläsning i Sandvik kl 9 tillsammans med Burseryds konfirmander.
 
söndagen den 7 april
Andra söndagen i påsktiden – Påskens vittnen
9.30 Gudstjänst i Unnaryds församlingshem, Andreas Almer.
18.00 Mässa i enkelhet i Långaryds kyrka, Andreas Almer. Kvällsmacka med bibelsamtal.
Det finns grupper i vår församling som är mer hemliga än andra. 3xT är en sådan grupp. Nu har man visserligen släppt på ålderskravet som fanns på Tittis tid, men för den som råkar vara man är det fortfarande en stängd dörr. Inte ens jag, som brukar kunna nästla mig in i syföreningar och alla möjliga grupper, har lyckats vara med så många gånger. Senast var nog i april 2008... Men så i tisdags (26 mars) behövde Anna-Karin hjälp med en påskvandring och då fick jag vara med.
 
Här vandrar tjejerna i 3xT över till kyrkan för att delta i påskvandringen.
 
Ett par veckor tidigare hade vi genomfört samma vandring med konfirmanderna. Vandrinngen genomförs med förbundna ögon för att de andra sinnesintrycken ska bli starkare och det ska bli lättare att känna att man är i Jerusalem.
 
3xT var en aning mer motvilliga till att få ögonen förbundna än vad konfirmanderna var.
 
Är det kanske så att vi med åren stelnar i vårat sätt att vara och blir mer försiktiga med våga prova nya saker? Är det så att vi blir tryggare i oss själva med åren och på så sätt vågar säga ifrån när något inte känns bekvämt? Kanske är det en kombination.
 
Men många av dem som var utan ögonbindel eller ledde "blindbockarna" valde att blunda på stationerna för att bättre leva sig in i Påskens händelser.
 
Efter fikat betstämde Anna-Karin att vi skulle fortsätta med konfirmandtemat. Sagt och gjort lekte vi "Fyra man i soffan". Och med tanke på att det var första gången för många av deltagarna gick det riktigt bra! Vann gjorde laget utan sjalar.
 
/Petter
3xT, Påsk,
På annandagens förmiddag fanns möjlighet att gå en kortare Emmausvandring i Unnaryd!
Andreas ledde vandringen och läste texter runt hur det var när den uppståndne Jesus åter mötte sina lärjungar.
Och likt Jesu första lärjungar en gång gick även dessa lärjungar ut på en vandring med kortare uppehåll då Andreas talade om lärjungarnas misstro, rädsla och sedan glädje.
Medan de gick där och samtalade och diskuterade kom Jesus själv och slog följe med dem. Men deras ögon var förblindade och de kände inte igen honom.
...
 
"De var nästan framme vid byn dit de skulle, och han såg ut att vilja gå vidare, men de höll honom kvar och sade:
"Stanna hos oss. Det börjar bli kväll och dagen är snart slut."
Då stannade han hos dem.
(ur Lukasevangeliet)
 
Efter vandringen delade vi bröd och vin tillsammans, precis som då en gång.
När han sedan låg till bords med dem tog han brödet, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem. Då öppnades deras ögon och de kände igen honom...
...
"Brann inte våra hjärtan när han talade till oss på vägen och utlade skrifterna för oss?"
De bröt genast upp och återvände till Jerusalem, där de fann de elva och de andra församlade, och dessa sade: "Herren har verkligen blivit uppväckt och han har visat sig för Simon". Själva berättade de då vad som hänt dem på vägen och hur han gett sig till känna för dem genom att bryta brödet.
(ur Lukasevangeliet)
 
 
 
Bliv kvar hos mig, se, dagens slut är när.
Bliv kvar o Herre, snart är natten här.
Då allting annat sviker och bedrar,
du ende trogne tröstare bliv kvar.
(Sv. Ps. 189:1)
 
/Karina