I tisdags (27/9) träffades ett glatt gäng damer i Landeryds församlingshem för att prova på den ädla konsten "kakvirkning"!

Alla var djupt koncentrerade då arbetet startade!


Hur var det nu man gjorde en fast maska??!

Vår diakon Anna-Karin var rutinerad, hon berättade att hon minsann en gång virkat en häxa(?!).
Detta är på god väg att bli ett Ballerinakex i Elvis flinka händer!

Detta är dock alldeles riktiga kakor som åts med god aptit i fikapausen!

Kvällen avslutades med en kort andakt då vi bland annat fick sjunga psalm 510:

Innan natten kommer vill jag tacka
för den dag du gav, dem som jag mötte.
För ett liv som mognat något, Herre vill jag tacka.

Innan natten kommer vill jag tänka
på dem som nu ler i kärleksglädje,
och på dem i ensamheten, Herre vill jag tänka.

Innan natten kommer vill jag bedja
för den jord vi fått men smutsat, skövlat.
För vår värld som väts av tårar, Herre, vill jag bedja.

Innan natten kommer vill jag lämna
allt tillbaks till dig att älska, värna.
Allt åt dig, vår tro, vårt tvivel, Herre tag emot det.

...och så fick vi gå ut i den sena septemberkvällen med en kvardröjande känsla av gemenskap, med varandra och med Gud som har så stor omsorg om oss och vår församling!
fax: 0345-170 33
 
Kyrkoherde
Bo Lindbladh
telefon: 0345-197 41
mobil: 070-555 27 57
 
Komminister
Maria Schulz Wigelsbo
telefon: 0371-460 01
mobil: 076 787 00 66
 
Kyrkomusiker
Regina Burton
telefon: 0371-460 10
mobil: 070 273 51 11
 
Diakon
Anna-Karin Samuelsson
telefon: 0371-461 15
mobil: 072 238 20 23
 
Kyrkokamrer
Eva Liwenius
telefon: 0345-197 43
 
Förvaltningsassistent
Lotta Nykvist
telefon: 0345 197 40
 
Församlingspedagog
Petter Bäckman
mobil: 070 290 75 89
telefon: 0345-197 42
hemtelefon: 0371-470 35
 
Arbetsledande kyrkovaktmästare
Jenny Andersson
telefon: 0345-197 32
 
Hyltebruks pastorats kyrkorådsordf. Bo Gunnar Åkesson 0345-172 25
Församlingsrådet i Långaryds ordf. Karina Johansson 072 52 72 582
 
Församlingshemmen
Långaryd: 0371-461 15
Landeryd: 0371-401 50
Fredag den 30 september
Kyrkans Unga åker till Smålandsstenar för att fira lovsångsmässa med Smålandstenars KU (och en del andra). Avresa ca 18.30 från Långaryds församlingshem. Anmälan till Petter (mobil 073 84 65 780)

Söndag den 2 oktober
Den helige Mikaels dag
Landeryds kyrka 15.00: Familjegudstjänst, Anna-Karin Samuelsson
               Tisdagsklubben och barnkören medverkar. Vår diakon
               Anna-Karin välkomnas och den nya diakonstolan invigs.
Unnaryds kyrka 10.00: Högmässa, Sven Hagberg
Det var lite svårt att få bra bilder inne i kyrkan, skrev Karina igår. Så jag har "lånat" lite bra bilder av biskop Jan-Olof (eller snarare från stiftets hemsida, länk finns här till höger).


Biskop Jan-Olof med de fem diakonerna som vigdes i söndags. I handen
håller han (om jag inte ser fel) den nya "glasrikeskräklan".


Biskopen i predikstolen. Tidigare i veckan predikade han vid Riksmötets öppnande.


Anna-Karin är fotogenisk och tittar in i kameran i rätt ögonblick.


Välsignelsen. Diakonerna har fallit på knä framför Växjö domkyrkas vackra
altarskåp. Våran Anna-Karin är tvåa från vänster. (Om jag inte misstar mig.)
I söndags var det högtidlig diakonvigning i Växjö Domkyrka. Eftersom vår nya diakon Anna-Karin hörde till skaran av aspiranter så var domkyrkan denna dag välfylld av Långarydsbor!

Och ännu fler Långarydsbor!

De fem blivande diakonerna avger sina löften:

Det var svårt att få till bra bilder inifrån domkyrkan men här kommer istället lite glada mingelbilder från kyrkbacken efteråt:

Den absolut snyggaste prästdräkten hade vår käre Jens!!! (I bakgrunden syns Anna-Karins två assistenter vid vigningen: Kerstin Berggren och Rune Bolmblad.)

Många ville gratulera och krama om den alldeles färska diakonen!!!

Stefan, Anna-Karins man har ställt upp och stöttat sin hustru genom hela utbildningen! Det är vi i Långaryd väldigt tacksamma över också!!

Kyrkonämndens ordförande i samspråk med vice ordförande i Långaryds församlings kyrkoråd!

Två av Guds medarbetare och för oss mycket viktiga människor i kyrkans tjänst!

Vi önskar Guds rikaste välsignelser över Anna-Karins tjänst i vårt pastorat! Vi är så glada att du nu är beredd att ge av din tid och kraft till oss! Vår förhoppning är att du ska få mycket tillbaka och att du kan känna vår tacksamhet över dig!!
Tisdag 20 september
Tisdagsklubben i Landeryds församlingshem.

Fredag 23 september
Kyrkans Unga 19.00 i Långaryds församlingshem.
Spel- och lekkväll.

Lördag 24 september
Konfirmandläsning 9-13 i Unnaryds församlingshem.

Söndag 25 september
Fjortonde söndagen efter Trefaldighet
Enheten i Kristus
Landeryd 11.00: Mässa med dop, Björn Berggren
Unnaryd 18.00: Musikgudstjänst, Sven Hagberg
Hyltebygdens manskör och Unnaryds kyrkokör
Jag tänkte dela med mig av några av mina intryck från i söndags när jag ledde gudstjänsten i Landeryds kyrka. Visserligen var jag aldrig uppe i predikstolen och borde kanske kallat inlägget för "En söndag sedd från altaret, ambon och några andra platser", men jag tyckte att det blev för långt.

Att leda en gudstjänst handlar egentligen inte bara om söndagen, förberedelserna börjar tidigare. Man ska, som predikant, läsa igenom texterna, helst kolla upp var i Bibeln, i vilket sammanhang de finns och sedan bearbeta dem. Vad sa texterna ? Vad säger de nu? Vad innebär dagens tema? Var finns evangeliet(=det glada budskapet) i texterna?

Och så ska det förstås väljas psalmer. Psalmerna är viktiga. De ska vara vackra och lättsjungna. De ska ha ett begripligt språk. Slutligen ska de, och detta är deras främsta uppgift, förstärka och lyfta fram det man vill ha sagt i gudstjänsten. Det är därför som predikanten, givetvis tillsammans med kantorn, är den som väljer psalmerna. De är en del av förkunnelsen. Det man sjungit sitter ofta längre kvar i huvudet än det man hört.

Texterna får snurra runt i huvudet. Bearbetas. Kanske skriver man ned några stödord under tiden, viktiga saker man vill komma ihåg och få med. Så sätter man sig framför datorn för att börja skriva ned vad man vill säga. En tydlig och intresseväckande inledning är viktig, liksom ett genomtänkt, sammanfattande och hoppfullt slut. (Även om man i kyrkan har den fördelen att man kan säga "amen" om folk inte fattar att man är färdig.)

Oftast skriver jag sedan ut predikan och "rättar" den. Med en kulspetspenna i handen läser jag igenom det jag skrivit. Stryker över det överfllödiga. Kluddar dit en mer träffande ordföljd. Antecknar en mer retoriskt riktig ordföljd.

Inför förra söndagen var ja lite orolig att min predikan var "för kärv". För "vass" och rakt på. Men så lyssnade jag på ärkebiskopen Anders Wejryd på radio. (Hans blogg finns förresten som länk här till höger!) Det finns ett radioprogram ssom heter Morgonandakten och i veckan som gick var det ärkebiskopen som talade. Och tänk vilken glädje - ärkebiskopen sa ungefär samma saker som jag hade tänkt säga! Då kunde det ju inte vara helt fel! (Programmet går kl 5.45 varje vardagmorgon, men man kan ju göra som jag och lyssna i efterhand på nätet!)

Hemkommen från Boda Borg på lördagskvällen fanns det slutligen några saker till att förberedas: ett beredelseord skulle slängas ihop och så skulle jag göra några tillägg i förbönen.

Söndagen kom. Jag gjorde mig ordning och packade ihop mina saker. Lite nervöst. (Måtte jag inte glömma min predikan!)

Kommen till Landeryd var jag inom i församlingshemmet och hälsade på två trevliga syföreningstanter som förberedde kyrkkaffet. Och så hälsar man på kyrkvärdar, vaktmästare och kantor. Det är fantastiskt att möta dessa människor som får gudstjänsten att fungera.

Man blir tacksam över att ha en så proffsig kantor som är smidig och snabbt tänker om när man råkat skriva fel nummer på en av psalmerna.
Man blir också tacksam när vaktmästaren utan att protestera hänger om psalmerna på psalmtavlan och dessutom letar fram ljus och ljusstake när man fått för sig "specialgrejer". (Jag hade fått för mig att vi skulle tända ett ljus för terrorns offer med anledning av att det var den 11 september.)
Och så blir man tacksam över duktiga och självständigt tänkande kyrkvärdar som vågar ifrågasätta ens mer kontroversiella tankar, med kyrkans bästa i åtanke, men som ändå litar på en i sista änden.

Så börjar gudstjänsten. Lite nervöst är det förstås, men det går över ganska snabbt. Människorna i kyrkan vill mig väl.

Det är lite svårt att "landa" i gudstjänsten när man själv leder den. Jag måste, för det mesta, vara något steg före. Och det är givetvis ganska svårt att riktigt beröras av en predikan man själv skrivit. (Nåja, lite går orden fram även till mig, men det är inte samma sak som att "bara" lyssna.) Därför är det så fantastiskt med psalmerna. Öar i gudstjänsten där jag kan ta lite ledigt och söka Guds närhet.

Och under lovpsalmen, när jag står framför altaret med lyfta händer (så kallad adorant ställning) och sjunger med i absoluta favoritpsalm (703), då känner jag att Gud är riktigt närvarande med sin Ande. Ögonen tåras och rösten stockas. Det är en stor upplevelse.

Så är gudstjänsten slut och jag går mot dörren för att "nävahälsa" på alla. Då känner man att det blev en bra gudstjänst. Alla positiva ord: "Tack, så mycket! Jag förstod varje ord!" "Vad ska vi med präster till när vi har dig?" "Du får gärna komma varje söndag!" Det känns fint.

Fint känns också kyrkkaffet. Fint känns det att sedan på kvällen få vara alldeles "vanlig" kyrkvärd i Långaryd. Och fint känns det att även en så erfaren präst som Rune väljer att uppmärksamma World Trade Center-attacken. Då kan det ju inte ha varit helt fel att göra så!

Min Jesus, min Herre
Gud det finns ingen som du!
Min lovsång jag ger, till Dig mer och mer,
förundrad av Din kärleks djup.

Du tröstar, Du skyddar,
styrker den vacklandes steg.
Forma min dag, mitt liv och mitt jag,
för alltid vill jag tillbe Dig

Ropa till Gud, över hela vår jord,
stiger en hyllning, en hymn utan ord
Berg faller ner, havets vågor bryts,
när de hör Herrens namn.

Din kärlek och glädje nu fyller min själ.
Min sång går till Honom som gjort allting väl.

Inget kan mätas med löftet jag har i dig.

Allt gott i Kristus!

Petter
Här kommer en liten stump om vad som hände i lördags.


Det här skulle kunna vara ett helt vanligt bostadsområde i Sävsjö (Sévschöö,
som biskop Sven sa)...


...Men det är det inte, för här ligger nämligen Boda Borg! (Ej att förväxla med
Boda skola som ligger på vägen till Unnaryd.) På Boda Borg var vi i lördags med
årets konfirmander. Och här är de på väg in eftersom de tröttnade på att vänta
på Anna-Karin, Kristin och Petter.


Här har de kommit in.


Tre konfirmander i ett av rummen. Boda Borg fungerar ungefär som "Fångarna
på fortet".


Tre andra konfirmander som väntar utanför ett annat rum.


En av banorna hette "Gymnastik" och inleddes med ett rum där man skulle dansa
på rätt sätt.


Följt av ett rum där man med hjälp av en träningscykel och "en annan maskin"
skulle göra tillräckligt mycket el för att komma vidare.


Tre konfirmander kikar ut från ett av rummen.


Här är alla konfirmanderna (+Petter) som var med på Boda Borg. Anna-Karin
tog kortet, så det blev lite suddigt.


Petter tyckte att det behövdes lite historisk bildnig också, så han tog med
sig konfirmandflickorna till Nydala klosterkyrka.


Här föreställer de nunnor (fastän Nydala var ett munkkloster).


Sedan följer två försök att ta ett "i luften-kort". På förstå försöket togs bilden
lite för tidigt, så flickorna hade inte lyft ännu.


Och på andra försöket togs kortet för sent, så de hade redan landat.

Sedan råkade vi komma på E4:an från fel håll och fick köra till Hörle och vända...
Onsdag den 14 september
Höstro 14.30 Gudstjänst, Rune
Västbo Oratoriekör (våran kyrkokör m fl) övar 18.30 i Gislaveds konsertsal.

Fredag
Kyrkans Unga börjar sin termin i Landeryds församlingshem kl 19.
Vi ska bestämma vad vi ska göra i höst och hitta på lite annat smått och gott!

Söndag den 18 september
Trettonde söndagen efter Trefaldighet
Medmänniskan
Långaryd 17.00: Mässa i all enkelhet, Jens Bøggild
Johanne-Eli Funder medverkar med sång.
Jälluntofta 11.00: Gudstjänst, Petter Bäckman
På allmän begäran kommer här ett litet reportage från friluftgudstjänsten i lokstallarna förra söndagen (4/9)!


Ett reportage från tågdagarna bör även innehålla några bilder på tåg. Här är två
röda lok.


Och ett lite mindre svart lok på vändskivan utanför lokstallarna.


Det här är inget tåg, men väl en brittisk bil av modellen Reliant Robin, även kallad
Plastic Pig.


Vår kyrkoherde på väg till lokstallarna i sällskap med Allan och Vivianne Algerbo.


Kyrkokören övar i lokstallarna.


En del tog dressinen till "kyrkan".


Gudstjänsten inleddes med körsång.


Rune ledde gudstjänsten från förarhytten på ett lok som stod i lokstallarna.
Det är tur att våran kyrkoherde är en ung och spänstig 77-åring som utan
vare sig tvekan eller svårighet klättrar upp i loket när folk halvt på allvar,
halvt på skoj föreslår sådana expeditioner.


Det var mycket folk i på gudstjänsten i lokstallarna.


Kören och en del av den övriga församlingen framför altartavlan/predikstolen
- ett stort, svart, SJ-lok som, enligt experterna, är ett av få oljeeldade ånglok
som finns kvar.

Och så avslutades en riktig folkfest i Landeryd.


I vårt församlingshem finns skor i alla storlekar och varianter!


I vårt församlingshem finns alltid någon som känner för att möblera om lite!

I vårt församlingshem finnsde mest lysande konstnärer!


I vårt församlingshem finns en massa fantastiska barn!


I vårt församlingshem dansar vi i glädje!


I vårt församlingshem finns glada och engagerade kyrkorådsledamöter!

Tänk så mycket vi har att glädjas åt i vår församling!!!

Som när ett barn kommer hem om kvällen och möts av en vänlig famn,
så var det för mig att komma till Gud, jag kände att där hörde jag hemma.
Det finns en plats i Guds stora rum, en plats som väntade på mej.
Och jag kände: Här hör jag hemma, jag vill vara ett barn i Guds hem.
(Sv Ps. 774)

Måndagen den 5 september
Församlingskåren kl 19 i Landeryds församlingshem.
Rune Bolmblad talar över temat Präst förr och nu

Tisdagen den 6 september
Barnkör 17.00 Landeryds församlingshem
Tisdagsklubben 17.30 Landeryds församlingshem
Kyrkoråd 19.00 Landeryds församlingshem

Torsdagen den 8 september
Kyrkokören övar 19.00 i Landeryds församlingshem

Fredagen den 9 september
Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem
Terminsstart. Stor och liten-gruppen träffas sedan varannan vecka.
Vid frågor kontakta Regina på telefon 0371-462 88

Lördagen den 10 september
Konfirmandresa till Boda borg.
Avfärd från Unnaryds församlingshem 9.00.
Vid frågor kontakta:
Anna-Karin 072 238 20 23
Kristin 076 78 70 110
Petter 073 84 65 780


Söndagen den 11 september
Tolfte söndagen efter Trefaldighet
Friheten i Kristus

Långaryd 18.00: Söndagsmusik
Lena Carlberg-Nielsen (flöjt), Ricky Burton (orgel och piano), kyrkvärdar (textläsning)

Landeryd 9.30: Gudstjänst, Petter Bäckman

Unnaryd 9.30: Mässa, Rune Bolmblad

Det känns som att höstterminen har kommit igång ordentligt nu...
I söndags var det taizémässa med konfirmandinskrivning i Södra Unnaryds kyrka.
I år har vi tio konfirmander i pastoratet. Anna-Karin, Kristin och Petter kommer att
hand om konfirmanderna i år, förstås med en massa hjälp från de duktiga UMIV:arna
(Ung medarbetare i Västbo).


Att tända ljus är en viktig del av taizémässor.


Mysigt är det också.


Och så var det dags för mässfirandet.


Rune fick hjälp av Anna-Karin som gjorde gudstjänstdebut i pastoratet.


Och så välkomnades hon lite smått av kyrkonämndens ordförande Ove
Benjaminsson.

Petter bidrog också till mässan med en meditation över söndagens Nådens gåvor. Eftersom Petter har en olycklig förmåga att inte komma med på bild får ni istället ett utdrag från meditationen:

Vad är nåd? Nåd är gratis. Nåd är när man får mycket mer och bättre än vad man egentligen förtjänar och vågar hoppas på. Riktig förlåtelse måste innehålla nåd. Du kan ångra dig, men du kan inte göra dina misstag ogjorda. Någon måste bestämma sig för att förlåta dig. Det är nåd.

Att få ta emot någons kärlek är också nåd. Man kan aldrig förtjäna en annan människas kärlek. Man kan göra sig oförtjänt av den, trampa sönder och fördärva, men man kan aldrig göra sig helt förtjänt av den. Man måste få den som gåva, av nåd.

Om en stund ska vi fira nattvard. Där kommer vi Gud så nära det bara går på jorden. Altarringen är visserligen en halvcirkel, men symboliken är att den fortsätter på andra sidan in i nästa dimension så att ringen blir hel. Runt en cirkel är ingen plats finare än en annan. Och när vi faller på knä och tar emot enkelt bröd och vin är vi del av en gemenskap. Vi hör ihop med alla de hundratals millioner människor som runtom i världen firat nattvard idag och alla andra dagar. Vi hör ihop med alla i den obrutna kedjan av nattvardsfirare som går ända tillbaka till den första nattvarden som Jesus instiftade på kvällen innan han korsfästes. Vi ingår till och med i samma gemenskap som de som firade nattvard i Långaryds kyrka idag på förmiddagen. En nådens gåva av kärlek och förlåtelse. Det stora i det lilla – Gud i enkelt bröd och vin.

Jag hoppas att ni konfirmander, och ni andra med, ska ta den här tiden tillvara och söka det stora i det lilla. Nådens gåva.

Det stora i det lilla, ljuset i mörkret, det eviga livet mitt i döden.

Gud som blir människa och ger sig själv för oss. Inte för att han måste, utan för att han älskar oss. För att han älskar just dig. Den största av nådens gåvor. Och du kan välja att ta emot den eller låta bli.

För man kan aldrig göra sig förtjänt av någon annans kärlek. Man måste få den som en gåva. Av nåd.

Amen.

Onsdag 31 augusti
Höstro 14.30: Nattvard, Rune

Söndag 4 september
Elfte söndagen efter Trefaldighet
Tro och liv
Landeryd 15.30: Friluftsgudstjänst, Rune
Landerydsdagen, friluftsgudstjänst vid lokstallarna, kyrkokören
Unnaryd 10.00: Gudstjänst, Rune