I fredags kl 17 kom hela 30 barn från pastoratets olika barngrupper till församlingshemmet i Hylte för att tillbringa ett dygn tillsammans med oss 9 ledare, anställda såväl som frivilliga. Temat var "Hela världen" och vi belyste det på olika vis: vi pratade om miljö och natur och hur vi kan bidra till en bättre miljö, vi pratade om likheter och olikheter mellan olika länder och världsdelar, vi pratade om att vi är varandras miljö och om vikten av att behandla varandra på ett positivt vis. Vi kom så klart också in på fasteinsamlingen som ju pågår för fullt nu. Vi målade bilder inspirerade av Christian och vår vänförsamling(dessa bilder kommer att ställas ut under Världens fest) och knöt vänskapsarmband. Sen hann vi också med att leka och busa både ute och inne, sjunga, fira andakt och äta god mat. Det vi inte hann med så mycket var att sova, men så ska det ju vara när man är på läger.
Detta blev ett mycket lyckat läger där barn såväl som ledare trivdes. Det här är 3 gången vi har ett pastoratsläger och jag kan garantera att det blir fler gånger! Kanske redan till sommaren...'
Tack alla barn och ledare för gott samarbete! Mia
Gud,
som delar vår ångest och smärta
och omsluter oss med kärlek,
ge oss tro att hålla ut
när prövningar möter
och kraft att orka i tider av torka
och tomhet.
I Jesu namn.
Amen
 
På söndagsförmiddagen firade vi gudstjänst i Långaryds kyrka.
Susanne Hirell fick god hjälp i spelandet av duktiga Julia Samuelsson!
Julia framförde bland annat "Morgonstämning"  "You raise me up" på ett alldeles fantastiskt sätt!
Julias mamma var också med och hon ledde faktiskt hela gudstjänsten och var också väldigt duktig. (Det är troligen något genetiskt det där!)
 
Anna-Karin pratade om prövningar som en väg till växande och jag tänker också att det är så. 
 
Kanske blir vi provade av Gud för att han vill se om vi håller. Om vi inte klarar prövningen så fortsätter han nog kärleksfullt att förstärka oss där vi brast och nästa gång går det kanske lite bättre?!
 
/Karina
 
All din nåd är öppen famn
och ditt namn en ljuvlig hamn.
Vad du vill är helighet,
men du är barmhärtighet.
(Psalm 217)
Oj då, när jag plockade fram kameran hittade jag bilder från veckan som jag glömt bort att publicera...
i tisdags var det ju nämligen febril verksamhet i Landeryds församlingshem då det var dags att packa årets alla babypaket!
Precis som vanligt var det ett stort antal flitiga händer som samlade ihop och packade många, många timmars arbete i prydliga paket!
Det var bra att vara två när själva hopmonteringen av paketet skulle göras!
Och precis som vanligt så häpnar jag över det välgjorda hantverket. Kärleken i färgvalen...
...omsorgen i arbetet.
Travar av koftor och filtar, alla lika vackra!
 
Varje paket stoppas i en plastpåse för att klara en lång och kanske strapatsrik resa innan de når sitt mål!
Sedan packas ett antal av dessa paket i större säckar innan de lastas och körs till Erikshjälpens lager i väntan på vidare transport.
 
Denna kväll fick syföreningen ihop hela 407 babypaket. Ett alldeles fantastiskt resultat!! (Och hur många timmars arbete som ligger till grund för detta vet nog bara vår Herre!)
 
Vilka hjältar de ändå är, våra syföreningsdamer!
 
Och vill du veta mer om Erikshjälpen och vad som händer med alla babypaket då de lämnat Landeryd så kan du komma till Landeryds församlingshem den 7/4 kl 14. Då kommer representanter från Erikshjälpen och berättar mer!
 
/Karina
 
syförening,
På fastlagssöndagens eftermiddag samlades vi till familjegudstjänst i Landeryds kyrka!
Duktiga barn (och komministrar!) dansade till psalm 703, Ropa till Gud.
Helt plötsligt dök där upp något synnerligen oväntat i predikstolen??!
Det var Matilda Kyrkmus som tydligen flyttat in och bosatt sig i Landeryds kyrka. Jag har en känsla av att vi får träffa henne igen!
Något annat som också var nytt var Mias "hemliga låda" där det gömde sig ett och annat som hade anknytning till dagens gudstjänst och tema. Observera den nyfikna kyrkmusen i bakgrunden...
Under gudstjänsten delades det ut dopänglar till de barn som döptes under förra året och barnbiblar till de barn som fyller 4 i år. Detta gick dock i en så "flygande fläng" att jag inte riktigt hann med att fotografera!
Däremot fick jag en bild på barnen när de sjöng postludiet i alla fall.
Efter gudstjänsten kunde man få fika i församlingshemmet. Man fick själv bygga sin semla efter eget tycke och smak.
Församlingspedagogen försökte sig på lite djärvt nytänkande genom att ha sylt i sin semla.
Församlingsrådsordföranden körde däremot, lite fegt, på ett mer traditionellt tema.
 
Tack till alla som ordnat en så fin gudstjänst och trevligt kyrkfika. Ett särskilt tack till Matilda Kyrkmus som gav gudstjänsten en lite ny dimension!
 
Mia introducerade något hon kallade "terminspsalm" och som kommer att följa oss under vårens familjegudstjänster. Det är psalm 706, Hej himlarymder:
 

Halleluja, halleluja, halleluja. Ära ske Gud.
Hej himlarymder, kom änglahär
höj era röster, sjung Herrens lov!
Hej sol och måne, kom stjärnevärld,
höj era röster, sjung Herrens lov!

Halleluja, halleluja, halleluja. Ära ske Gud.

Hej björn och bäver, hej dromedar,
höj era röster, sjung Herrens lov.
Kom berg och dalar, fruktträd och gran,
hela naturen, sjung Herrens lov!
Halleluja, halleluja, halleluja. Ära ske Gud.

Hej blixt och dunder, hej snö och is,
kom vind och väder, sjung Herrens lov.
Hej fisk och skaldjur, kom falk och örn
höj era röster, sjung Herrens lov
Halleluja, halleluja, halleluja. Ära ske Gud.

Hej presidenter, kom män med makt,
kom alla folk och sjung Herrens lov.
Unga och gamla, kvinnor och män
kom hela världen! Sjung Herrens lov!
Halleluja, halleluja, halleluja. Ära ske Gud.

En psalm som verkligen förtydligar att ALLA får vara med, alla får plats i Guds famn. Dromedarer, bävrar, presidenter, du och jag!

/Karina

Tisdagsklubben,
söndagen den 15 februari
Fastlagssöndagen – Kärlekens väg
Landeryds kyrka – 15.00 Familjegudstjänst med dopfest, Mia Schulz Wigelsbo och Anna-Karin Samuelsson. Tisdagsklubben medverkar med drama. Utdelning av Barnens bibel till alla 4-åraingar. Kyrkfika.
Långaryds kyrka – 18.00 Sinnesromässa, Mia Schulz Wigelsbo och Anna-Karin Samuelsson.
 
måndagen den 16 februari
Café Träffpunkten kl 9.30–11.00 i Landeryds församlingshem. Välkommen att fika och umgås över alla gränser!
Bibelstudium kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
tisdagen den 17 februari
Tisdagsklubben kl 17.30 i Landeryds församlingshem.
Landeryds kyrkliga syförening kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
onsdagen den 18 februari
Askonsdagen – Bön och fasta
Landeryds kyrka – 19.00 Askonsdagsmässa, Mia Schulz Wigelsbo.
 
torsdagen den 19 februari   
Stor & liten 9.30–11 i Landeryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 22 februari
Första söndagen i Fastan – Prövningens stund
Långaryds kyrka – 11.00 Gudstjänst, Anna-Karin Samuelsson.
 
 
Här kommer en betraktelse som jag höll på morgonmässan i Hyltebruks kyrka. Den utgår från Matteus 13:31–33, som är en av de alternativa evangelietexterna på Kyndelsmässodagen
 
Det går ett stråk av väntan genom Bibeln. Ett stråk av förväntan. Det finns hos Abraham, och kanske ännu mer hos Sara, som gick ett helt liv och väl det och väntade på att få bli föräldrar. Till slut höll Gud sitt löfte.
 
Det finns hos profeten Samuels mamma Hanna. Det finns hos Elisabet och Sackarias, Johannes döparens föräldrar. Och det finns förstås hos Hanna och Symeon i templet. Till slut höll Gud sitt löfte.
 
Väntan och att Gud håller sina löften tänker jag är det ena spåret nu i veckan efter Kyndelsmässodagen. Det andra är att Gud möter oss i det lilla och vardagliga. När Gud pratar med oss, möter oss, är det sällan i det stora och pampiga.
 
Det storslagna templet i Jerusalem och ett par som kommer för att bära fram sin förstfödde. Mitt bland alla andra som också är i templet. Mängder av människor. Och ändå ser Symeon och Hanna att det är just den här lilla familjen, just det här barnet, som de har väntat på. Efter ett helt liv av väntan och förväntan var de på rätt ställe. Vid rätt tillfälle. Och så fick de se Gud i ögonen. Hålla honom i sina händer. Just för att de var uppmärksamma. (Så hade väl kanske den heliga Anden ett finger med i spelet och ledde Symeon till templet vid rätt tidpunkt. Men är det inte så att om man ska känna Andens vind så gäller det att öppna sina sinnen?)
 
Jag tror verkligen att det är så Gud talar till oss. Med små vardagliga sammanträffanden. De ser kanske inte så mycket ut för världen, precis som att ett litet frö eller senapskorn inte ser så mycket ut för världen. Men i det lilla fröet finns redan allt som behövs för blomman. I senapskornet ryms ett träd, eller i alla fall en buske. Det finns en sprängkraft i fröet som kan bryta igenom gamla höstlöv, grus och till och med asfalt. Allt som krävs är att jorden öppnar sig lite, så att det får någonstans att gro.
 
Precis så bryter Himmelriket igenom. Precis så bryter Gud in i våra liv. Med något litet och vanligt som plötsligt rymmer hela livet. Vi behöver bara öppna hjärtat och låta det gro. Frågan är bara: Ser vi när det händer? Hör vi?
 
Det är ett hopp på fyrahundra år från den siste profeten i Gamla testamentet tills Elisabet, Maria, Symeon, Hanna och Johannes döparen börjar profetera i Nya testamentet. Betyder det att Gud var tyst under fyra sekel? Nej, för Gud slutar aldrig att prata med oss. Han möter oss i ett vanligt samtal, i en psalmvers, som en lysmask i vägkanten. I dopets rena vatten. Som enkelt vin och bröd sprider han sig till varje cell i kroppen. Gud är aldrig långt borta – frågan är bara om vi lyssnar.
 
En gång har jag varit på retreat. Man skulle kunna säga att det är lite som att gå i kloster över en weekend. Man kommer till retreatgården på torsdagskvällen. Äter och firar andakt och sedan går man in i tystnad. Använder bara rösten vid morgon-, middags- och kvällsbönerna. Ett par gånger om dagen samlas de som vill för att höra några tänkvärda ord från retreatledaren. Annars tystnad. Och jag blev uppriktigt förvånad över hur mycket det påverkade mig. Att maten smakade så mycket bättre. Att dofter och temperaturer blev tydligare. Att Guds närvaro blev så mycket tydligare. Vi behöver söka stillheten och bönen för att se klart på våra liv. Vi behöver söka Guds närhet. Jag hade förmånen att få lämna retreaten en dag, jag var tvungen att göra en sak i Unnaryd. Efteråt samlade jag mina upplevelser så här:
 
Tidigt om lördagsmorgonen lämnade jag retreaten.
Levde dagen på vägarna, McDonald's och Tiraholm.
Om aftonen kom jag hem - ja, det kändes faktiskt så.
Sjunka ned i fåtöljen i solnedgången - en stolnedgång - och bara vara.
 
Jag bara är, skapad till Guds avbild.
 
Orden är så få här att de fylls med innebörd.
Ett välkommen från husfolket och inne i kapellet
Margareta Melins vackra, kloka, ögon
som möter mina och följer mig till min plats.
Ögon där Guds kärlek återspeglas.
 
En ensam myra kryper över kapellets golv.
I en svart natt, på en svart sten, en svart myra.
Gud ser den.
 
Även en myra på ett kapellgolv kan vara en hälsning från Gud.
 
Häromdagen sa en av oss att hon plötsligt hade sett
hur vackra vi var när vi satt och åt,
som om hon såg oss med Guds ögon.
 
Ikväll i kapellet håller jag med.
 
Jag tror att det är en av våra stora uppgifter som Kyrka – att påminna om hur Gud är nära i det lilla och vardagliga. Hjälpa människor att ana att Gud är nära i deras liv. Det gör nämligen skillnad, även om vi bara är en liten skara som envist hävdar det.
 
Som ett senapskorn som spirar i jorden. Som en surdegskladd som får hela degen att jäsa.
 
Häromdagen hade en av juniorerna gjort en teckning där hon skrev:
 
Gud är alltid med dig. Vad som än händer.
Han beskyddar alltid dig och han förlåter dig alltid.
Han tror på dig, Han litar på dig.
Han älskar dig. Glöm inte det.
 
Då visste jag att ett senapskorn hade slagit rot. Grott och spira. Växt till ett träd. Nu höll himmelens fåglar som bäst på att se ut en lämplig boplats. Och för mig blev det ett nytt senapskorn. En hälsning från Gud. En glimt av himmelriket.
 
Amen.
 
fred och kärlek
Petter
Kyndelsmässodagen, Predikan, senapskorn,
Det var rena julottestämningen i Landeryds kyrka i söndags kväll då alla julljusen tändes för sista gången för "säsongen".
Det var ju kyndelsmässodagen, den dag som definitivt sätter punkt för julen. Nästa helg är det ju fastlagssöndag och vi går in i fastan.
Mia ledde gudstjänsten.
Vi bjöds på vacker sång och musik med Anna Norrman (Tack för kompletteringen, Katarina!) och Kristina Lindstén!
Dagen handlar om hur Josef och Maria går till templet med den nyfödde Jesus och hur de där möter Symeon och Hanna.
Symeon hade väntat ett helt liv på Israels tröst och nu fick han äntligen möta sin frälsare.Nu kunde han gå hem i frid.
 
Jag tänker på alla våra möten, stora och små. Kanske får vi vänta länge på något särskilt. Kanske får vi vänta ett helt liv. Men varje dag och varje möte är ett steg på vägen dit.
 
Och sedan kan vi gå hem i frid. Det har vår Herre lovat.
 
/Karina
 
 
 
söndagen den 8 februari
Kyndelsmässodagen – Uppenbarelsens ljus
Landeryds kyrka – 18.00 Ljusgudstjänst, Mia Schulz Wigelsbo. Anna Norrman, sång.
 
måndagen den 9 februari
Café Träffpunkten kl 9.30–11.00 i Landeryds församlingshem. Välkommen att fika och umgås över alla gränser!
 
tisdagen den 10 februari
Kvinnor i Bibeln, bibelstudium i Landeryds församlingshem kl 18.30.
 
onsdagen den 11 februari
Andakt på Höstro kl 14.30.
Långaryds norra syförening kl 19.
 
torsdagen den 12 februari   
Stor & liten 9.30–11 i Långaryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 15 februari
Fastlagssöndagen – Kärlekens väg
Landeryds kyrka –    15.00 Familjegudstjänst med dopfest, Mia Schulz Wigelsbo och Anna-Karin Samuelsson. Tisdagsklubben medverkar med drama. Utdelning av Barnens bibel till alla 4-åraingar. Kyrkfika.
Långaryds kyrka – 18.00 Sinnesromässa, Mia Schulz Wigelsbo och Anna-Karin Samuelsson.
 
måndagen den 16 februari
Café Träffpunkten kl 9.30–11.00 i Landeryds församlingshem. Välkommen att fika och umgås över alla gränser!
Bibelstudium kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
Jag har varit lite frånvarande på bloggen de senaste veckorna och det beror till stor del på att jag varit mitt i en köksrenovering och jag har då haft lite svårt att fokusera på annat...
 
En sak har i alla fall slagit mig där jag gått omkring i stöket,
nämligen att livet nog är som ett platt paket...
(Här finns en viss risk att någon drar en parallell till pastor Janssons klassiska "Livet är som en påse"...)
 
Men jag tänker att det nog är så att vi får alla delar, alla förutsättningar, men sedan är det upp till oss att montera ihop delarna. Att göra något vettigt av det hela.
Och precis som med de där platta paket så finns det hjälp att få, en bra instruktion att följa. Och skulle vi inte få ihop delarna så kan vi alltid kontakta supporten.
 
"Bed och ni skall få, sök och ni skall finna,
bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber,
han får, och den som söker, han finner,
och för den som bultar skall dörren öppnas."
(Matteus 7)
 

/Karina
I söndags kväll hade vi riktigt fint besök i Långaryds kyrka, nämligen av "Trion från stan", tre härliga människor från Göteborg!
Vår kyrkokör hade sjungit med dem hela dagen och kl 18 blev det väl någon sorts "examen" i form av en fantastisk musikgudstjänst!
Här får kören lite peptalk strax innan gudstjänsten.
Här får vi se trion framifrån. Tyvärr har jag inte namnen på medlemmarna.
Kören och trion bjöd på en härlig blandning av vispop och folkmusik. Man kunde se på kören att de haft en inspirerande dag!
En utmaning var att inga noter eller textpapper fick användas, all musik hade tränats in utantill!
Så fick denna söndag och helg avslutas i glädjens och lovsångens tecken.
Alla fick vi med oss något hem, både körsångare och kyrkbesökare.
 
Extra roligt var det att både vår före detta kantor (Rebecka) och vår kommande kantor (Regina) var i kyrkan och lyssnade på "sin" kör denna kväll!
 
/Karina