Lagom till första advent var så Unnaryds kyrka äntligen redo att tas i bruk igen! Kyrkan stängdes ju våren 2012 på grund av att man upptäckt äkta hussvamp i grunden men efter ett omfattande sanerings- och renoveringsarbete kunde den alltså åter ta emot gudstjänstfirare i dag!
Det var förstås många som ville vara med på denna gudstjänst!
Unnaryds församlingsråds ordförande Birgitta Åkesson hälsade alla välkomna.
Vår biskop Jan-Olof var med och han skötte själva "återöppnandet" med hjälp av läsning och bön!
Samtliga kyrkokörer i pastoratet medverkade. Jag tror att du känner igen några Långarydare på bilden!
Vår kyrkoherde Bo var förstås med!
Våra diakoner förberedde nattvardsfirandet.
Jan-Olof bad nattvardsbönen och genomförde brödsbrytelsen innan kommunionen.
Många av psalmerna på första advent handlar om glädje och jag tycker att kören var goda representanter för detta budskap!
 
Gå, Sion, din konung att möta,
Jerusalem, gläds åt din Gud.
Strö palmer på väg för Messias, bered dig som väntande brud.
Var glad, var glad, var glad i din Herre och Gud.
Var glad, var glad och hylla din konung och Gud.
(Ps 108)
 
Ove Benjaminsson fick det varma TACK han förtjänade. Han har varit drivande i hela processen från upptäckt av svampsporer och fram till i dag!
Här är också en gammal bekant! Rune Bolmblad hade forskat lite runt en skänkt ljuslykta och fick nu berätta om sina slutsatser.
 
Mellan Rune och vår biskop syns föresten Josefin Dahlgren, komminister i Unnaryd. Vad du än har läst i tidningen så har hon varit komminister där ett tag och kommer också att fortsätta med detta. Journalisten på HP hade blandat ihop saker och ting rätt rejält... Det som ska väljas på onsdag är Växjö stifts nye biskop och ingenting annat!
 
Sist men inte minst ber vi om Guds välsignelse över Unnaryds församling och deras vackra kyrka. Vi hoppas att den blir till glädje för många under kommande år!
 
/Karina
 
 
 
 
Vi är en samling tappra själar, vi nordbor, det måste man ändå tillstå.
Hörde på radio att vi hittills fått 45 minuter solsken i november men den statistiken har nog fördubblats denna torsdagseftermiddag!
Ett varsamt och mjukt ljus, som en smekning över kinden en sorgsen dag.
Som en stilla viskning i den smygande skymningen:
Var inte rädda, jag är alltid med.
Också i mörkret.
 
/Karina
 
Jag är med er alla dagar till tidens slut.
/Jesus
 
 
Ikväll har vi varit på terminens sista 3xT, alltså en tjejgrupp för alla åldrar där vi träffas och trivs tillsammans. Ikväll har vi varit i Landeryd och haft lite julfest. Vi åt risgrynsgröt och skinkmackor(om nu någon undrar om jag verkligen åt skinkmacka kan jag meddela att det även fanns ost!), sen blev det lite pyssel! Vi gjorde geleljus som dekorerades med pärlor, glitter, polkagrisar och stjärnanis. Man kunde även dekorera tändsticksaskar och göra vackra stjärnor. Sen fikade vi på saffranspannacotta som Anna-Karin gjort och åt även choklad. Därefter fick vi höra en tankvärd dikt om julstress och självupptagenhet, och sen läste vi Hjalmar Gullbergs Den heliga natten och bad en adventsbön och välsignelse innan vi nöjda begav oss hemåt i mörkret.
Nästa gång vi träffas är 27/1 2015 kl 19 i Långaryd, välkomna såväl nya som gamla deltagare!
Mia
Nej det har visst gått troll i datumen för bibelsamtalen/studiet/föredragen om kvinnor i Bibeln! Ikväll visade Anna-Karin mig att jag av misstag skrivit en 6:a istället för en 5:a! Den sista träffen ska vara onsdagen 25/2 i Långaryd och inget annat!
Men det positiva i dessa datummissar är kanske att få samlingar fått så mycket reklam, så nu hoppas jag att det kommer riktigt många till första träffen i Landeryd 13/1 kl 18:30, vana såväl som mer ovana bibelläsare, kvinnor som män, unga som gamla!
Med vänlig hälsning och ett varmt välkommen! Mia
tisdagen den 25 november
Tisdagsklubben i Landeryds församlingshem
Juniorer (åk 4-6) 14.30–15.30
Ungdomskör (åk 4 och uppåt) 15.30–16.30
Barnkör 17–17.30
Tisdagsklubben 17.30–19
 
onsdagen den 26 november
Julfest för 3xT i Landeryds församlingshem kl 19.
 
torsdagen den 27 november
Stor & liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Landeryd-Långaryds kyrkokör övar kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
fredagen den 28 november
Kyrkans Unga i Hyltebruks församlingshem kl 18.30.
 
söndagen den 30 november
Första söndagen i Advent – Ett nådens år
Långaryds kyrka – 18.00 Musikgudstjänst, Mia Schulz Wigelsbo. Församlingens körer sjunger in advent och tjuvstartar julen. Vi tackar även vår kantor Rebecka för hennes tid hos oss.
Unnaryds kyrka – 11.00 Gemensam festmässa, biskop Jan-Olof Johansson m fl. Vi firar återöppnandet av Unnaryds kyrka. Kyrkokörer, anställda och förtroendevalda från hela pastoratet medverkar.
 
onsdagen den 3 december
Adventskväll kl 18 i Långaryds församlingshem. Allsång och sång med Ylva och Owe Ericsson. Andakt, lotterier och kvällsmacka.
 
torsdagen den 4 december
Stor & liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem. Julavslutning!
Landeryd-Långaryds kyrkokör övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 7 december
Andra söndagen i Advent – Guds rike är nära
Landeryds kyrka – 9.30 Mässa, Mia Schulz Wigelsbo. Kyrkfika.
 
 
Ja, tänk att det bara är en vecka kvar till vi ska tända det första ljuset! Än en gång slås jag dels av hur fort ett år år går och dels av hur underbart det är med advent, inte bara ljusen och myset utan också den riktiga innebörden: att Jesus kommer till oss! Till dig och mig, vilka vi än är och var vi än bor! Visst är det fantastiskt!
Och för att markera denna fina söndag, det nya kyrkoårets första dag, slår vi på stort och återöppnar Unnaryds kyrka! Det blir en för pastoratet gemensam festmässa i den "nya" fina kyrkan kl 11 30/11. Biskop Jan-Olof Johansson predikar, anställda och förtroendevalda i hela pastoratet medverkar och samtliga kyrkokörer sjunger några av de pampiga adventssångerna för oss.
Vill man sen ha ännu mera advent så firar vi Musik i advent i Långaryds kyrka på kvällen kl 18! Då sjunger vi några av de psalmer man bara måste sjunga på 1 advent och lyssnar till texten om hur Jesus kommer ridande in i Jerusalem. Därefter tar kyrkokören och ungdomskören vid, och bjuder oss på en vacker och stämningsfull konsert! Vi kommer även att avtacka vår härliga vikarierande kantor Rebecka, som går vidare till fast tjänst som kantor i Gnosjö!
Varmt välkommen!
 
Nu är Sockenbudets nya nummer på väg, och som vanligt är församlingsbladet i denna utmärkta tidning. Tyvärr har Anna-Karin och jag lyckats dubbelboka 3XT med bibelsamtalen "Kvinnor i Bibeln - finns de?". Så här är de "rätta" dagarna för bibelstudiet: 13/1 18:30 i Landeryd, 26/1 18:30 i Långaryd, 10/2 18:30 i Landeryd samt 26/2 18:30 i Långaryd. De gånger som är i Långaryd har alltså ändrat datum, och 3xT behåller sina datum.
Tänk vad lätt det blir tokigt, fast viljan är god, men så finns det också bara en som är perfekt och utan brister: nämligen vår Herre. Tänk t.ex. på damerna som handarbetade så vackert men alltid la in ett fel, för det finns bara en som är fullkomlig, och att tro annat är att förhäva sig! Så vi ber er förlåta oss vårt misstag och ha överseende, och skriv nu in de rätta datumen i era nya kalendrar för 2015! Väl mött! Mia och Anna-Karin
I lördags, 15/11, var det syföreningarnas auktion i Långaryd. Auktion, lotteri och kaffeservering gav hela 37.294 kr. Till detta kommer en gåva från Långaryds Diakonigrupp på 702 kr från kaffet i samband med Allahelgon. Så totalt blev det 37.996 kr! Till detta fantastiska resultat ska vi lägga basaren i Landeryd, som samlade in 34.900 kr! Fantastiskt vad vår församling har bidragit med mycket i kampen för en bättre värld!
Jag vill rikta ett varmt tack till er i syföreningarna för ert engagemang, utan er vore detta inte möjligt! Stort tack till den utomordentlige auktionsförrättaren Ola Skoogh och tack till alla er som kom och köpte lotter och ropade så friskt på allt det fina som var till salu! Det var en härlig eftermiddag då vi fick ha kul och samtidigt göra gott! Än en gång, tack till er alla! Mia
Det är något så stillsamt och rogivande med novemberskymningen. Den som börjar redan vid tretiden och som förvandlats till mörker strax efter fyra.
 
Det är som om skymningen vill uppmana till vila och nedskruvade krav. Den ber oss att bara vara en stund, tända ett ljus, andas.
Och även naturen går till vila. Några månader då kraft ska samlas för den vår som än en gång skall komma.
 
Utan vila ingen återväxt.
 
/Karina
 
Kornet har sin vila djupt i frusen jord, 
är ej dött, det väckes av ditt skaparord.
Kärlek från Gud, åt allting ger du liv.
Kärlek med ditt ljus kom, 
kom och hos oss förbliv.
(Sv. ps 204)
 
 
 
 
 
Om du undrar varför uppdateringen varit dålig här på bloggen den senaste veckan så beror det på att jag varit på Wettershus och jobbat torsdag-söndag.
 
Men innan jag for iväg lämnade jag över ansvaret för min kamera (och min hund!) till min kära vän Helen! Här följer därför en sammanfattning av lite av den verksamhet som bedrivits i församlingen den senaste veckan!
 
Först beger vi oss till simhallen i Hylte där Tisdagsklubben befann sig förra tisdagskvällen!
Den höga luftfuktigheten gjorde visst linsen lite immig...
  Och sedan fick kameran minsann följa med på torsdagens körövning i Långaryds församlingshem!
 Här gör körens medlemmar tydligen någon sorts övning?! Säkert något Rebecka fått lära sig på sin kantorsutbildning!
Det här kanske är basarna? Eller i alla fall tenorer?!
Synd att vi inte kan höra dem, tycker du inte?
 
På lördagen var det dags för syföreningsauktion i Långaryd och min kamera var förstås med!
Mia höll andakt.
Så kan det gå om man dricker för mycket kaffe...
Det fanns mycket fint att handla.
Hade jag varit hemma och haft möjlighet att vara med på auktionen så hade nog de där gröna tomtarna fått flytta hem till mig!
Vem sa att vi behöver en ny kantor?!
 
Helt enligt traditionen så var Ola Skoogh eftermiddagens auktionsutropare.
 
Sedan blev det söndag och då fick kameran vara med om en sinnesromässa i Landeryds kyrka.
 
En stund i stillhet.
Det här tror jag är Helens mycket personliga och konstnärliga tolkning av begreppet "kyrkfika".
Efter fikat passar det förstås utmärkt med en stunds lek.
 
Ja, detta var några ögonblicksbilder från vår församling under en novembervecka i nådens år 2014. Även om diset och regnet och mörkret finns där utanför så finns både glädje och gemenskap att finna.
 
Tack Helen för att du lät min kamera vara med! (Och för att du tog hand om Embla när jag var bortrest!)
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
 
I dag fick vi fira en temagudstjänst om dopet i Långaryds kyrka!
Det var Mia som höll i gudstjänsten.
Vi hade fint besök av Charlotte Polson som hjälpte till med musiken! (Rebecka spelade förstås också!)
Naemi hjälpte till att hälla upp vatten i dopfunten. Detta vatten fick sedan den som ville använda som förstärkning i en "doperinran", en påminnelse till oss själva om doplöftena.
Vi fick också tända ljus, för oss själva eller någon vi tänkte lite särskilt på.
 
Efter gudstjänsten var det kyrkfika och doputställning i församlingshemmet.
Det var många som var nyfikna på diverse dopklänningar och andra dopminnen som samlats ihop!
Dopklänningen i förgrunden här användes som brudslöja år 1901. Därefter syddes den om till dopklänning och har använts av många dopbarn genom åren, bland annat av vår käre Petter!
(Som för övrigt kanske vill vara så vänlig och rätta om jag skrivit fel och kanske även komplettera om jag missat något!)
Mia och Manfred hade ställt till med rena kaffekalaset och bakat en massa goda kakor åt oss!
 
Visste du föresten att vår komminister som barn passerade ekvatorn och då blev döpt av havskungen Neptunus??! Hon fick namnet "Tonfisken", tydligen på grund av att hon var högljudd?! Tänk vad mycket intressanta saker man kan få lära sig på ett kyrkkaffe!
Och sist men inte minst en bild på Rebecka då hon får lära sig några nya ackord av Mariam (med reservation för stavningen av namnet)!
 
Det finns en värme och en glädje i vår församling och i våra samlingar som man kan leva gott av en hel arbetsvecka efteråt. Jag tror det är för att Jesus är med. Hela tiden och alltid.
 
/Karina
 

Tryggare kan ingen vara
än Guds lilla barnaskara,
sjärnan ej på himlafästet
fågeln ej i kända nästet.

Herren sina trogna vårdar
uti Sions helga gårdar;
över dem han sig förbarmar,
bär dem uppå fadersarmar.

Ingen nöd och ingen lycka,
skall utur hans hand dem rycka.
Han, vår vän för andra vänner,
sina barns bekymmer känner.

Gläd dig då, du lilla skara: 
Jakobs Gud skall dig bevara.
För hans vilja måste alla
fiender till jorden falla.

Vad han tar och vad han giver,
samme Fader han dock bliver,
och hans mål är blott det ena:
barnets sanna väl allena.

(Sv. Ps. 248)

I dag har några av oss fått vara med om något ganska speciellt, nämligen att rösta fram Växjö stifts nye biskop! Vår käre Jan-Olof lägger ju ner sin herdestav på påskdagen nästa år och då ska en ny biskop vara beredd att axla ansvaret.
 
Alla präst- och diakonvigda har rösträtt i valet och alla pastorat får även skicka med elektorer i form av förtroendevalda (antal beroende på pastoratets storlek), och jag var en av dessa från vårt pastorat.
Röstningen sker kontraktsvis och eftersom vi tillhör Västbo/Östbo kontrakt fick vi åka till Bor där vår kontraktsprost Magnus Hullfors håller till.
 
Ingen kyrklig samling utan fika förstås!
(Som en liten anekdot så kan jag berätta att vi på vägen till Bor blev invinkade i en poliskontroll. Vår komminister var både nykter och hade körkortet med sig!)
Här är några fler välbekanta ansikten. Lite bortvänd från kameran ser vi Ove Gustafsson, sedan har vi Josefin Dahlgren, Bo Lindblad och längst bort Anders Bertilsson.
 
Och hur gick då valet?
Jo, Fredrik Modéus Och Thomas Pettersson fick flest röster av de fem kandidaterna, Fredrik fick ca 37% och Thomas ca 20% av stiftets röster. Eftersom det krävs minst 50% av rösterna för att bli biskop så blir det en andra valomgång mellan dessa båda kandidater.
 
Den 3:e december åker vi till Bor och röstar och fikar igen!
 
/Karina
 
Söndagen den 9/11 blir det temagudstjänst "Dopet" i Långaryds kyrka kl 10. Vi läser texter, ber böner, sjunger psalmer som hör ihop med dopet. Charlotte Polson sjunger några sånger. Efteråt blir det kyrkkaffe och doputställning i församlingshemmet, men för att det ska bli något att titta på behöver jag låna vad just du har i dina gömmor som relaterar till dopet. Det spelar ingen roll om det är ditt eller någon annans dop, om det skedde här eller på annan ort, nyligen eller för många år sedan, om det är vuxendop eller barndop, allt är intressant från kläder till gåvor till foton! Om det finns en särskild historia får du gärna skriva ner den. Lämna sen till mig eller någon annan i personalen, eller kontakta mig så bestämmer vi när du kan lämna eller om jag ska hämta. Jag kommer ställa iordning utställningen på lördagkväll, så jag behöver dina saker senast på lördag. Kom sen på söndag och titta, antingen du lånat ut något eller ej. Med vänlig hälsning Mia
Alla helgons dag fick vi avsluta på bästa tänkbara sätt,
nämligen genom att fira sinnesromässa i Landeryds kyrka.
Julia och Julia från Burseryd spelade tvärflöjt för oss. Hon till höger heter Samuelsson i efternamn, vad hon till vänster heter i efternamn vet jag tyvärr inte. Och hon i mitten är ju bekant för oss alla! (Rebecka Josefsson)
Vi fick en stund av vila och kanske lite eftertanke. En stund av gemenskap inför vår Herre som ser och älskar var och en av oss även om vi inte är några helgon...
Och vi fick tända var sitt ljus. Visst flämtar och fladdrar de ibland och något lutar lite oroande men de har ändå kraft att lysa.
 
Och när vi kom ut på kyrktrappan kunde vi se alla ljus på gravarna.
De som vilar där var inte heller några helgon men de är inte bortglömda.
Det brinner små ljus även för dem.
Ingen går spårlöst förbi.
 
/Karina
 

.De skall gå till den heliga staden
de skall samlas i himlen en gång.
De skall häpna gå in genom
porten till en okänd värld, till ett annat liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny, jublande sång.

De skall minnas den grönskande jorden
och de somrar som blommade där.
De skall glömma det onda och svåra
i en gammal värld, i ett svunnet liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny, jublande sång

De skall möta de trofasta vänner
som de miste på jorden en gång.
De skall leka med änglar och helgon
i Guds paradis. De skall dansa där.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny, jublande sång

(Ps. 172)