Alla nyhetsprogram och dagstidningar översvämmas i dessa dagar av tillbakablickar och sammanfattningar av året som nu håller på att ta slut. Vår församlingsblogg vill förstås inte vara sämre så därför publicerar vi här ett litet, litet axplock av den enorma bildbank vi under år 2012 samlat på oss i Långaryds församling!
 
JANUARI:
Kören får en smärre uppsträckning av Ricky inför ett framträdande i Landeryds kyrka. Jag tror att det är på Trettondagen.
 
FEBRUARI:
Vi får besök av Christian från vår vänförsamling i El Salvador!
Det blir en rolig och intensiv vecka som kulminerar i "Världens fest" i Nyarps bygdegård som vi fyllde till sista plats!
 
MARS:
Tisdagsklubben bakar kakor som...
...sedan serveras vid kyrkfikan efter en familjegudstjänst!
 
APRIL:
Årets klädinsamling ger som vanligt ett lysande resultat. Är det månne närheten till Ullared som gör att vi har ett överflöd av kläder i våra trakter?
I april hölls också årets församlingsfrukost. På bilden syns morgonensuppskattade talare Britta Hermansson!
(Glöm föresten inte att anmäla dig till 2013 års frukost som hålls den 9/2!)
 
MAJ:
Tisdagsklubben åker på vårlig utflykt!
Kristi Himmelsfärds dag firar vi alltid med att ha en gökotta! Och som alltid regnar det så vi stannar inomhus!
 
JUNI:
Efter körens sommarkonsert bjuder de på korv utanför kyrkan!
Vi får avtacka Rune...
...och välkomna Berndt!
 
JULI:
Sommarmusiken är i full gång och Jazzcats har i vanlig ordning fyllt Landeryds kyrka!
 
AUGUSTI:
En av de allra vackraste sommardagarna passade vi på att ha friluftsgudstjänst i Jansbergs hembygdspark!
Och en av de allra regnigaste kvällarna valde damerna i 3XT att spela boule!
 
SEPTEMBER:
Under tågdagarna i Landeryd hölls en uppskattad gudstjänst i de gamla lokstallarna i Landeryd. Berndt använde ett av de gamla vackra loken som predikstol!
Långaryds kyrka rockade loss fullständigt under en härlig gospelgudstjänst!
 
OKTOBER:
De äldres dag firades i Långaryd! Många fick vara med och äta av den goda maten!
Syföreningsdamerna i Landeryd provade ett nytt grepp då de bjöd in till skördefest med basar!
 
NOVEMBER:
Vi får fira minnesgudstjänster under allhelgonahelgen. Här en bild från körens repetition innan gudstjänsten i Landeryd.
Drillsnäpporna gör ett bejublat framträdande på missionsauktionen i Långaryd!
 
DECEMBER:
Körens traditionella julkonsert orsakar ett lika traditionellt trafikkaos runt Långaryds kyrka!
Ungdomskören sjunger in julen dan före dan, den 23/12!
 
Och nu är vi här. Alldeles i slutet av något och i början av något nytt.
 
Tänk att vi får vara med. Tänk att vi är en del av Guds familj, den stora och brokiga.
 
Vi får öppna oss inför alla de möjligheter och utmaningar som nu ligger orörda och väntar. Låt oss tillsammans, i vår fina församling, göra något riktigt bra av år 2013!
 
Jag önskar er alla ett riktigt välsignat GOTT NYTT ÅR!
 
/Karina
 
Bön på nyårsdagen:
 
Från evighet till evighet är du, Gud.
Vi lämnar det som ligger bakom oss
och sträcker oss i förtröstran mot framtiden.
Vi ber om fred på jorden,
fred med varandra
och med hela din skapelse.
I Jesu namn.
Amen.
 
 

Predikotext: 1 Joh 1:1–4, Luk 2:1–20

Än en gång firas det julotta i Långaryds kyrka. Det här blir väl ungefär den tvåhundrafemtionde julottepredikan från just den här predikstolen. (Ja, inte som jag håller, men totalt.) Än en gång är vi ett drygt sjuttiotal långarydsbor som har gjort samma sak som tusentals långarydsbor före oss och samlats här i Långaryds kyrka mitt i natten föra att höra det glada budskapet att en Frälsare har fötts åt oss i Davids stad Betlehem. Egentligen är det en helgalen sak att göra det här – att gå upp mitt i natten och fira gudstjänst. Därför är det så fantastiskt. Och därför säger det något om den storhet som finns i traditionen, att få göra som tusentals människor före oss.

Traditionens makt, på gott och ont, blev också tydlig i reaktionerna på att Disney gått in och klippt i Tomtens verkstad. Lite märkligt kan man tycka, för det filmklippet har sett olika ut från år till utan att folk har protesterat så jättemycket. När jag var liten var till exempel tomtenissarna rödklädda, innan de, för några år sedan, fick tillbaka sin blåa originalfärg. Det finns få saker som så lätt driver människor till fundamentalism som när en tradition är hotad. Man måste doppa i grytan även om ingen i familjen tycker att det är så gott. Hemma i Remma dricker vi dessutom ett glas ”drickablandning”, alltså svagdricka och mjölk, för det gjorde alltid Pappas mormor Augusta. Det är tryggt att få göra som människorna före oss.

Men drickablandning och Kalle Anka i all ära – för mig är det inte de traditionerna som är det viktigaste med julen. Mitt julfirande rasar inte för att det fattas en rätt på julbordet. Nej, det viktigaste är det som vi, mitt i den mörkaste natten, har samlats för att fira här. Precis som tusentals människor före oss.

Ja, vad är det egentligen vi firar? Jesus födelsedag? En födelsedag är värd att fira – det är fantastiskt att veta att Jesus faktiskt föddes och levde i drygt trettio år här på jorden. Att Jesus har funnits och att han sa det han säger i Bibeln behöver vi inte gå och grunna på. Det är inte en fråga om tro, det är ett historiskt faktum – fråga vilken kunnig religionshistoriker som helst! Precis som det är ett historiskt faktum att Julius Caesar gjorde sig till diktator och att samme Augustus som inleder Julevangeliet efterträdde honom som kejsare. Precis som det är ett historiskt faktum att Jesus blev korsfäst och att graven, på ett hittills oförklarat sätt, var tom på Påskdagens morgon. Precis som det är ett historiskt faktum att mängder av människor var så säkra på att de hade mött honom uppstånden och levande att de hellre offrade livet än avsade sig sin tro. Det har Kyrkan sagt i nästan tvåtusen år, men först nu har historieforskningen nått så långt att vi kan veta det. (Här hittar du en sammanfattning av historieforskningens syn på Jesus!) Vi behöver inte tvivla på att Jesus har funnits, alldeles oavsett vad Christer Sturmark och de andra så kallade ”Humanisterna” säger. Traditionen som generationerna före oss förmedlat har visat sig vara sann.

Och det är något stort som vi, precis som Maria, får ta till våra hjärtan och begrunda.

Men det är egentligen inte en födelsedag vi firar, utan något mycket större. Något som bröt mot allt som varit, alla traditioner som fanns. Och det är här vi hamnar utanför det vetenskapligt mätbara, men ändå sanna. I tusentals år hade judarna talat om en osynlig, evig och allsmäktig Gud. En sträng Gud som behövde blidkas med offer. En Gud som var så helig att man inte längre vågade säga hans namn.

Så glänste plötsligt en stark stjärna över stad och land. Änglaröster blandades med barnaskrik. Och herdarna såg ett nyfött barn som låg lindat i en krubba.

Den allsmäktige hade blivit hjälplös, den osynlige synlig. Den evige trädde in i tiden. Den helige fick en blöja och lades i en smutsig krubba. Det är vad vi firar – julnattens under och inkarnationens mysterium – att Gud har blivit människa.

Det är bara om den historiske Jesus faktiskt var Gud som det han sa och gjorde blir begripligt.

Det är bara genom Jesus som Gud kan bli lite mer begriplig för oss.

Stanna upp en stund och fundera på vad det innebär – Gud har blivit människa! Människor har kunnat se och röra vid honom. ”Det som var till från begynnelsen, det som vi har hört, det som vi har skådat och har tagit på med våra händer” står det i texten som Eva läste för en stund sedan. Vår kristna tro är inget påhitt från 300-talet, ingen gigantisk konspiration, ingen abstrakt idé – den är ett direkt vittnesbörd från det som faktiskt hände, en ögonvittnesskildring som börjar med att herdarna berättade vad de hade sett och fortsätter med det Paulus och evangelisterna berättar om hur de har hört, sett och rört vid Gud. I och med att Gud blir människa kan vi faktiskt veta något om honom.

Och tänk ett steg till: Gud har blivit människa. Han har levt som människa från födelse till död. Var inte rädda. Jag bär bud om en stor glädje – Gud vet hur det är att vara människa! Det vi går igenom har han redan gått igenom före oss.

Sina första år tillbringade Jesus som flykting i Egypten. Gud vet vad det är att tvingas leva i ett främmande land. Han har gjort det före oss.

Som tolvåring smet han från Josef och Maria, gick sin egen väg och fick skäll. Gud vet hur det är att vara ung, hur det är att vara osams med sina föräldrar, med dem man egentligen älskar.

När han började predika så trodde först hans familj att han var galen, de kunde inte förstå det han brann för, varför det var tvunget. Gud vet hur det är att bli missförstådd av de som står en närmast. Han har gått igenom det före oss. 

Tre intensiva år när Jesus predikade och gjorde under. Berömmelse, upphöjelse, förföljelse och avundsjuka. Allt det har Gud upplevt och så mycket intensivare än de flesta av oss gör under ett helt liv.

Jesus upplevde glädje och skratt, han sörjde vänner som lämnade detta livet. Han blev sviken och förrådd av dem han litade på. Han bad sina närmaste lärjungar och vänner att be med honom under sitt livs värsta natt, men de somnade och svek honom. Han fängslades, torterades värre än vi kan förstå och avrättades på ett av de grymmaste sätt mänskligheten har uppfunnit. Gud vet hur det är. Han har varit där före oss.

Jesus dog före oss och för oss. Och Jesus uppstod – före oss och för oss.

Julnattens under och inkarnationens mysterium – att Gud älskar oss så mycket att han blev människa. Att oavsett vad vi går igenom, så har Gud redan upplevt det – före oss och för oss. Var inte rädda. Jag bär bud om en stor glädje – Gud är med er.

Julnattens under och inkarnationens mysterium – att den evige gick in i tiden och den allsmäktige blev ett hjälplöst barn. Den Gud som vi alla anar ibland, kallar för högre makt, för ett Något – han har vandrat här på jorden, människor har sett, hört och rört vi honom. Han har rört vid deras hjärtan. Var inte rädda. Jag bär bud om en stor glädje – Gud är med er.

Oavsett vad du går igenom, så har Gud varit där – före dig och för dig.

Ta nu allt detta till ditt hjärta och begrunda det!

Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. (Luk 2:10–11)

Amen

Inkarnation, Jesus, Tro och vetenskap,
Det finns de som går på midnattsmässa och så finns det de som inte gör det utan istället går upp mitt i natten för att gå på julottan kl 05.00 i Långaryds kyrka. Sedan finns det också några verkliga entusiaster som går på båda, för er hyser jag all respekt!
 
Som av en händelse hade en av entusiasterna med sig kameran. Så här såg det ut i Landeryds kyrka ett par timmar tidigare.
 
Likt herden som hört att något stort var på gång for jag ensam i mörkret mot Långaryd i julnatten. Inte ett tecken på  att någon var vaken i stugorna jag passerade. Men precis som jag vet efter alla år så såg jag de första baklyktorna på en bil i Nybykrysset. När jag svängde vänster efter Höstro var vi en liten karavan av bilar och framme vid kyrkan var det liv och rörelse!
 
Samtidigt som bilkaravanen växte tände Birger de långt över 300 ljusen och Emma och Ricky finslipade de himmelska tonerna de skulle bjuda på under julottan.
 
Och väl inne i kyrkan förstod jag att det verkligen hänt! Än en gång får vi fira att vår frälsare fötts för vår skull!
 
Var inte rädda.
Jag bär bud till er om en stor glädje,
en glädje för hela folket.
I dag har en frälsare fötts åt er i David stad,
han är Messias, Herren.
 
Långaryds kyrka strålade av hundratals levande juleljus i den mörka julottetimmen!
 
Med lite morgonrossliga röster fick vi sjunga alla de julpsalmer som ger en julstämning som inte alla tomtar och skinkor och julklappar i världen kan ge!
 
Den bästa julklappen har vi ju redan fått. Den kom till oss i form av ett Gudabarn i ett stall en gång för tusentals år sedan. Varje jul får vi påminna oss om detta.
 
Petter ledde gudstjänsten och predikade. Han talade om allt som Jesus gjort före oss och för oss. Här kan du läsa julottepredikan om du inte orkade upp på Juldagens morgon eller om tröttheten kom i vägen uppmärksamheten. Eller om du helt enkelt vill läsa den en gång i lugn och ro.
 
I den fortfarande becksvarta morgonen fick vi sedan vända hemåt igen. Jag tänker att Jesajas profetiska ord passar alldeles särskilt bra för oss här uppe, strax söder om polcirkeln...
 
Det folk som vandrer i mörkret
ser ett stort ljus,
över dem som bor i mörkrets land
strålar ljuset fram.
Du låter jublet stiga,
du gör glädjen stor.
 
Ty ett barn har fötts,
en son är oss given.
Väldet är lagt på hans axlar,
och detta är hans namn:
Allvis härskare,
Gudomlig hjälte,
Evig fader,
Fredsfurste.
 
Men jag tror att han tycker det är helt OK att helt enkelt bli kallad Jesus!
 
/Karina
(samt några små kompletteringar av Petter)
Fjärde söndagen advent sammanföll detta år med "dan före dopparedagen". Dessutom bjöd den på ett yrväder liknande det som Emil kämpade sig igenom när han räddade livet på drängen Alfred genom att våga sig iväg till doktorn i Mariannelund mitt i snöstormen.
 
Riktigt så dramatisk blev inte kyrkfärden denna dag och vi som vågade oss ut fick dela en fin mässa i Långaryds kyrka.
Petter tände fjärde ljuset i adventsstaken.
Berndt ledde oss genom gudstjänst och nattvardsfirande!
Vår duktiga ungdomskör sjöng de allra vackraste julsångerna för oss!
 
Kom, kom, signade jul! Sänk dina vita vingar
över stridernas blod och larm,
över all suckan ur människobarm,
över de släkten som gå till ro,
över de ungas dagande bo!
Kom, kom, signade jul, sänk dina vita vingar!
 

Nu är den faktiskt här.

Den ofattbare gör sig fattbar i en liten nyfödd pojke i ett stall i Betlehem. Både ett Gudabarn och en människa.

Detta kan bara förstås i hjärtat.

Jag önskar dig en välsignad julhelg!

/Karina

 

 

I fredags hade KU julfest i Unnaryds församlingshem. Vi hann med både vilda tokigheter, mer eller mindre djupa samtal och en andakt. Däremot hann vi inte ta så många bilder, så det blir bara den här lilla bilden från grötätandet.
 
Andakten handlade om det stora med julen, det vi egentligen firar: Inkarnationen - att Gud har blivit människa.
Det innebär att vi har en Gud som vet hur det är att vara människa. Oavsett vad du går igenom, så har Gud upplevt.
Jesus grät och skrattade. De första åren av sitt jordeliv var han flykting i Egypten. Det skvallrades säkert om honom i Nasaret när han var liten. Människor lyssnade på honom och hyllade honom. Han blev sviken och förråd av sina vänner. Det skulle inte förvåna mig om tonåringen Jesus var olyckligt kär.
 
Han gick i döden - före oss och för oss.
 
Vad du än går igenom, så har Gud redan varit där.
 
Glöm aldrig det!
 
Petter
På luciadagens kväll kom alla barnen från Landeryds skola till Långaryds kyrka för att glädja alla föräldrar, syskon, far- och morföräldrar och en del annat löst folk med glada luciasånger. Det är lite svårt att ta några bra bilder när man det är mörkt och man inte vill störa för mycket med blixten, men några bilder blev det i alla fall!
 
Några minuter innan allt började vimlade det av vitklädda barn under läktaren. Och när barnen gått fram gnistrade mattan fortfarande av allt glitter som trillat av.
 
Kvällens lucia.
 
Delar av den stora luciakören.
 
Och så skulle förstås alla duktiga lärare tackas för ännu en termin. Och det tacket framfördes av Patrik Roos, som representerade föräldrarådet på Landeryds skola.
 
Även från Långaryds församling vill vi framföra ett stort tack! Tack för att det är så lätt att samarbeta med Landeryds skola! Tack för att den "religionsskräck" som drabbat en del skolor inte har fått fäste i Landeryd! Och tack för att vi fick uppleva den här både glada och stämningsfulla luciagudstjänsten!

Måndagen den 17 december

Solgläntans förskola firar lucia kl 17.30 i Långaryds församlingshem.

 

Onsdagen den 19 december

Julbön på Höstro kl 14.30

 

Söndagen den 23 december

Fjärde söndagen i Advent

Herrens moder

10.00 Högmässa i Jälluntofta, Berndt Olsson.

16.00 Mässa i enkelhet, i Långaryd, Berndt Olsson.

                       Ungdomskören.

 

Måndagen den 24 december

Julafton

Den heliga natten

16.30 Julbön i Unnaryd, Berndt Olsson.

23.30 Midnattsmässa i Landeryd, Berndt Olsson.

                    Kyrkokören.

 

Tisdagen den 25 december

Juldagen

Jesu födelse

5.00 Julotta i Långaryd, Petter Bäckman.

                    Emma Svensson och Ricky Burton.

6.00 Julotta i Jälluntofta, Berndt Olsson.

                     Kyrkokören.

 

Onsdagen den 26 december

Annandag jul

Martyrerna

11.00 Gudstjänst i Unnaryd, Andreas Almer.

                 Julens psalmer.

Kölden biter i advent
och vårt tredje ljus blir tänt.
Gud bevare alla frusna,
ge dem värme, låt det ljusna.

På tredje söndagen i advent fick vi fira en fin högmässa i Landeryds kyrka. Allas vår Bo Gunnar var officiant och i sin predikan talade han om Johannes döparen och andra modiga sanningssägare.

Som postludium spelade Kristin Albom den fina melodin "Koppången" av Kalle Moraeus. Det var faktiskt så vackert att gudstjänstens kyrkvärdar fullständigt glömde bort sina plikter, men det är en annan historia...

Efter gudstjänsten funderade vi lite över namnet "Koppången" och efter lite googlande vet vi nu att det är ett våtmarksområde i Orsa Finnmark cirka 4 mil norr om Orsa.

När jag nu googlar vidare visar det sig att texten till "Koppången" är skriven av Py Bäckman. De mycket vackra orden kommer här:

Här är stillhet å tystnad, nu när marken färgats vit
från den trygga, gamla kyrkan klingar sången ända hit
Jag har stannat vid vägen, för att vila mej ett tag
å blev fångad i det gränsland som förenar natt och dag

Och ett sken ifrån ljusen bakom fönstrets välvda ram
har förenat dom själar som finns med oss här i tiden
å jag vet att dom som har lämnat oss, har förstått att vi är
liksom fladdrande lågor, så länge vi är här

Där, bland gnistrande stjärnor som förbleknar en och en,
kommer livet väldigt nära som en skymt av sanningen.
Vi är fångar i tiden, som ett avtryck av en hand på
ett frostigt, gammalt fönster som fått nåd av tidens tand

En sekund är jag evig, å sen vet jag inget mer...
Bara ett, att jag lever lika fullt som någon annan.
Jag är här, å mitt på en frusen väg finns det värme ändå
fastän snön börjat falla och himmelen blir grå

Och ett sken ifrån ljusen bakom fönstrets välvda ram
har förenat dom själar som finns med oss här i tiden
å jag vet att dom som har lämnat oss, har förstått att vi är
liksom fladdrande lågor, så länge vi är här.

 

En vecka kvar till jul.

En vecka tills vi åter igen får ta emot ett Gudabarn i våra hjärtan.

 

/Karina

 
 

 

I reportaget från kyrkonämndens möte för några veckor sedan var jag lite hemlighetsfull med några beslut som togs och som jag tror kommer att bli till välsignelse för vår församling.
 
Nu är det dags att avslöja vilka dessa beslut var! Vi kommer nämligen att få förstärkning på personalfronten under våren!!
 
Andreas Almer har anställts som komminister på 50% under perioden januari-maj. Andreas kommer att jobba heltid varannan vecka och hjälpa Berndt i arbetet med gudstjänster och andra förrättningar.
 
Det andra beslutet gällde den församlingsassistenttjänst som vi så länge drömt om! När nu Kristin slutar som kantor i Unnaryd behövs någon som går in och tar Torsdagsklubben i Unnaryd och som också kan hjälpa till i konfirmandarbetet och andra församlingsangelägenheter.
 
Vi har därför lyckats knåpa ihop en 50% assistenttjänst under perioden januari-maj. Riktigt roligt är det att det är vår egen Petter Bäckman som tackat ja till detta arbete nu när hans studier är avklarade!
Både Andreas och Petter kommer att välkomnas till vår församling i samband med högmässan i Långaryds kyrka på Trettondagen, den 6/1 kl 09.30! (Efter välkomnandet hoppas vi kunna visa en bild på Andreas också!)
 
Redan nu kan vi innefatta Andreas och Petter i våra förböner för församlingens anställda.
 
Tack för varje ny dag med nya möjligheter,
för arbetsglädje och rörlighet,
för möten med andra människor,
för ensamhet och vila,
för gryning och skymning,
för öppna horisonter.
Här står jag med händerna fulla av dina gåvor.
Hjälp mig att dela med mig åt andra.
Amen.
 
/Karina
I onsdags såg det ut så här i köket i Landeryds församlingshem. Utöver de vanliga förhandlingarna skulle vi nämligen ha lite julavslutning och äta risgrynsgröt. (Och en massa annan god julmat visade det sig!)
 
Vi började i alla fall med att dricka lite glögg tillsammans.
 
Därefter betade vi av dagens punkter på dagordningen. Och trots att det var så många intressanta punkter (Vad sägs om "Bibeläventyret" eller en matta vars existens tydligen är av "nationellt intresse?!") så blir bilderna av folk som sitter runt ett bord och diskuterar inte så roliga att se, så ni får helt enkelt föreställa er det själva!
 
Så tog vi för oss av vår julgröt, som genom Ylvas försorg hade svällt till ett riktigt julbord. Tack så mycket, Ylva!
 
Snyggt upplagd var maten också.
 
Vår ordförande Karina fick en julklapp från "Kyrkorådskommittén" eftersom vi är så nöjda med hennes ordförandeskap. (Det där med kommittéer är för övrigt ett internt skämt i vårt kyrkoråd - vi har väldigt många mer eller mindre tillfälliga kommittéer.)
 
Som avslutning sjöng vi Stilla natt.
Jag undrar om tisdagsklubbsledarna, då i augusti när de skrev höstens program, egentligen trodde att det faktiskt skulle gå att åka pulka på terminsavslutningen i december? Men glada i hågen planerade de in just denna aktivitet för årets sista tisdagsklubb den 11/12! Troligen fanns där i bakhuvudet att man istället skulle kunna vara inne och pyssla och leka någon mer stillsam inomhuslek om snön skulle utebli men se, det gjorde den inte!
 
Alla barn och ledare begav sig till Träpja backe, som upplyst av Bengt Görans traktor förvandlades till rena Sälenfjället!
 
Tyvärr visade sig uppdraget att fotografera denna händelse vara helt omöjlig... Ljuset var för dåligt och farten på åkarna för hög! När jag gick hem tänkte jag att det blir inget reportage men efter att ha tittat på bilderna kan jag ändå inte låta bli att visa några av dem. 
 
Totalt misslyckade, suddiga och mörka, visar de ändå på något sätt glädjen och farten och tokigheterna i backen!
Se upp i backen!
Den här bilden på två vurpande flickor blev lite som ett konstverk, kanske en oljemålning?!
Lägg märke till snön som på något sätt förvandlats till ett skummande hav...
Jag tror faktiskt att den här bilden föreställer Ricky och Amy men jag är inte alldeles säker. Däremot är jag säker på att de råkat köra in i det sly som kantar själva nerfarten.
Två burkar varmkorv står på uppvärmning. Jag kollade med ansvariga och de lovade att locken öppnats innan burkarna sattes på elden!
Jag tänker att den där snön som kom och som faktiskt låg kvar över Tisdagsklubbens avslutning nog också är ett bevis för Guds ömhet och omsorg. Om nu de där tokstollarna i Långaryd planerar in pulkaåkning så får de väl åka pulka då!
 
Också i det lilla och till synes obetydliga bärs vi i trygga händer!
 
/Karina
 
Tisdagen den 11 december
Tisdagsklubben i Landeryds församlingshem.
 
Torsdagen den 13 december
Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem.
Luciagudstjänst kl 18 i Långaryds kyrka.
               Eleverna från Landeryds skola framför sitt traditionella luciafirande.
Efter luciagudstjänsten träffas Församlingskåren och läser vidare ur Abraham Sjögrens Julen i Småland.
 
Fredagen den 14 december
Kyrkans Unga har julfest i Unnaryds församlingshem kl 19.
 
Söndagen den 16 december
Tredje söndagen i Advent
10.00 Högmässa i Landeryds kyrka, Bo Gunnar Åkesson.
15.00 Familjegudstjänst i Unnaryds kyrka, Anna-Karin Samuelsson.
              Torsdagsklubbens julspel.
På andra advent bjöd Långaryd och Landeryds kyrkokör i samarbete med Gislaveds musikskolas kammarorkester in till traditionsenlig julkonsert i Långaryds kyrka.
Speciellt inbjuden sopransolist var Karolina Andersson.
Ricky uttryckte det som att Karolina har guld i strupen. Alla vi som fick förmånen att höra henne kan bara hålla med!
Men vår alldeles egna kyrkokör stöttade säkert upp henne! Guld finns i struparna även hos Långarydsbor!
Och egna solister har vi också! Här framför Per Dahlström "Davids psalm". Strax därefter var det Roger Lindroths tur och han sjöng "Fröjda dig". Tyvärr fångade jag inte detta på bild.
 
Däremot var kameran beredd när Johanne Eli Funder sjöng "Kom gå med oss till Betlehems krubba".
 
De duktiga eleverna i Gislaveds musikskola spelade vackert under ledning av Annika Björkenbo.
Även de hade skickliga solister. Borbala Brezovszky framförde "Gabriels oboe".
 
Men bakom (och framför!) ALLT står förstås vår alldeles fantastiske Ricky!
Allt vi kan säga är TACK, TACK, TACK för allt du gör för oss och ger till oss i Långaryds församling!!!
 
Berndt var förstås också med och höll en kort andakt.
 
Något av det härligaste med dessa stora musikgudstjänster är psalmsången. När 400 personer understödda av en stor kyrkokör, kammarorkester och orgel tillsammans sjunger, då tänker jag att till och med änglarna i himmelen sjunger med!
 
Sjung Halleluja! Sjung ni änglaskaror.
Sjung alla helgon, alla jordens folk.
Lov, tack och ära vare Gud i höjden.
O kom låt oss tillbedja, O kom låt oss tillbedja,
O kom låt oss tillbedja, vår Herre och Gud!
 
Evige Fader, evig är din strålglans,
evig är världens ljus från Betlehem.
Här över barnet evig lyser glorian.
O kom låt oss tillbedja, O kom låt oss tillbedja,
O kom låt oss tillbedja, vår Herre och Gud.
(Sv. Ps. 122 vers 4-5)
 
Lite närmare julen och lite närmare det som den egentligen handlar om.
 
/Karina
 
 
 
 
 
Tänk att det redan är tid att tända andra ljuset i vår ljusstake. Dessa adventsveckor rusar verkligen fram.
I Landeryd firade vi gudstjänst med dop kl 09.30. Vi hade kärt besök av Björn Berggren!
Vi fick också uppleva dopets glädje då vi fick välkomna en ny medlem i Guds och vår församling! Det var lille Elton Lennart Levin som bars till dopet av en stolt farmor!
Eftersom dopföljet abonnerat församlingshemmet hölls kyrkkaffet i kyrkan. Som synes gick det jättebra!
 
Temat på andra söndagen i advent är "Guds rike är nära". Det handlar om att vi ska vara beredda på Jesu återkomst, den vi väntar på, livets advent!
I en av psalmerna sjöng vi:
 
Tröttna då ej att Guds ord så ut.
Kärlekens möda får lön till slut.
Om än med tårar du nu får så,
skall du med jubel skörda då!
 
Snart är den slut vår arbetstid,
och vi går hem till evig frid,
möter de själar vi vunnit här
strålande som juveler där.
 
(Sv. ps. 734)
 
/Karina
Traditionsenligt var det julbasar i Nyarps bygdegård lördagen innan andra advent.
När vi kom strax efter kl 15 var parkeringsplatsen smockfull. Jag tror faktiskt att ALLA (?!) var där...
Och redan i "förtältet" möttes vi av Kyrkans unga som sålde glögg till förmån för vår vänförsamling i El Salvador! Anna var tapper och uthärdade att servera i kylan! Helen köpte förstås glögg!
Inne i den BETYDLIGT varmare bygdegården hade församlingen tingat ett "knallebord". Där såldes fina julkort och diverse hantverk från El Salvador. Många glada köpare ville ha av de fina julkorten som ger glädje inte bara till köparen, utan också till vår vänförsamling som får behållningen!
 
Än finns chansen att köpa och skicka dessa kort! Däremot är de fina almanackorna nu slut.
Plötsligt fick basaren besök av självaste Prusiluskan...
...och Emil och Ida och drängen Alfred och Krösa-Maja! (som för övrigt har vissa likheter med en viss herr Bäckman?!)
Och stackars kommandoran, hon ramlade i varggropen när hon skulle försöka nå den där korven som någon agnat med... (och visst är kommandoran lustigt lik en viss fru Skoogh?!)
Och här kan du se hela gänget av Astrid Lindgrens figurer! (För det är väl inte en granne eller en kyrkoherde eller någon annan bekant?!)
Förundrade över all den kraft, begåvning och vilja som ryms i vår bygd fick vi sedan ge oss ut i den gnistrande decemberkvällen. Och där ute möttes vi av ett sagolandskap, en juldröm.
 
Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund,
och tusen, tusen stråla ock på himlens djupblågrund.
 
Öch över stad och land i kväll går julens glada bud,
att född är Herren Jesus Krist, vår frälsae och Gud.
 
Du stjärna över Betlehem, åh låt ditt milda ljus,
få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus!
 
I varje hjärta armt och mörkt, sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleks ljus i signad juletid!
 
/Karina
 
 
Anna-Karin anordnade "Föräldramys" med julpyssel i Landeryds församlingshem i tisdags.
 
Jag var inte där men det var min kamera! Jag visar därför bilderna ganska okommentrade men det syns tydligt att de hade en mysig kväll!
Kvällen inleddes med en liten andakt i kyrkan.
Några fortsatte sedan med lite spelande i församlingshemmet!
Givetvis är det risgrynsgröt och skinksmörgås som bjuds. Vad passar väl bättre i dessa tider?
 
Stärkta av den goda maten satte så pysslarna i gång!
 
Koncentrationen är djup...
...men så blir det också en massa fina grejer!
Nöjda och stolta pysslare!
 
Helen höll i kameran denna kväll!
 
/Karina
Under vårterminen kommer prästen Andreas Almer att hjälpa till i vårt pastorat. Han kommer att arbeta halvtid, men fördelat på så vis att han arbetar heltid under en del veckor och är ledig under andra. Men nu är det så att Andreas behöver någonstans att bo de veckor han är här. Inget prästgårdspampigt alltså, utan en enkel övernattningsbostad.
 
Har du ett litet hus eller ett par rum som har "blivit över" och som du kan tänka dig att hyra ut för en billig peng? Tveka inte att höra av dig till Andreas Almer på nummer 070 890 93 35!
Kära församling!
Jag önska er alla en riktigt Glad Advent! Advent är att bereda väg. Låt oss tillsammans i våra församlingar bereda väga för glädjen och kärleken.
 
Mörkret lägger sig över oss på många sätt. Oro och krig i världen, otrygghet i vårt eget samhälle, ensamhet och sorg.
Kyrkan är inte en tillflyktsort undan mörkret. Tvärtom. Kyrkans uppgift är att sprida tro, hopp och kärlek mitt i den verklighet som vi människor delar med varandra.
 
När vi nu tänder adventsljusstaken är det för att hoppets låga ska lysa för oss alla i tro på den som kommer, kommer med glädje för hela folket!
 
Gud välsigne er alla!
 
+Jan-Olof Johansson
biskop
 
foto: Mats Petersson / svenskakyrkan.se

Tisdagen den 4 december

Ungdomskören övar kl 17 i Landeryds församlingshem.

Föräldramys i Landeryd 18.30 - pyssel och fika!

 

Onsdagen den 5 december

14.30 Mässa på Höstro, Berndt Olsson.

 

Torsdagen den 6 december

Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.

Kyrkokören övar kl 19 i Långaryds församlingshem.

 

Fredagen den 7 december

Kyrkans Unga kl 19.

 

Lördagen den 8 december

Konfirmandläsning kl 9 i Långaryd.

 

Söndagen den 9 december

Andra söndagen i Advent

9.30 Gudstjänst med dop i Landeryd, Björn Berggren. Kyrkkaffe.

11.00 Högmässa i Unnaryd, Berndt Olsson. Gospelkören.

18.00 Julkonsert i Långaryd, Berndt Olsson.

           Långaryd & Landeryds kyrkokör

           Gislaved musikskolas ungdomsorkester

           Caroline Andersson – sopransolist

           Jan Mogren – trumpet

           Ricky Burton - dirigent

Bereden väg för Herran! Berg sjunken djup, stån opp!
Han kommer, han som fjärran var sedd av fädrens hopp.
Rättfärdighetens förste, av Davids hus den störste.
Välsignad vare han som kommer i Herrens namn.
Så fick vi då än en gång fira kyrkans nyår och tända det första ljuset i vår adventsljusstake!
 
Numera är det en kär tradition att fira detta genom att ha en familjegudstjänst i Landeryds kyrka. Aino tände det första ljuset!
 
Den här figuren dök lite oväntat upp, tydligen lockad av doften av julklappar?! Och minsann fanns det inte några stycken bakom altarringen!
Här funderar Anna-Karin och den där figuren över om det finns något samband mellan de fyra ljusen i adventsljusstaken och de fyra julklapparna?
I den första julklappen låg det en adventsljusstake som de fick hjälp att tända!
Och i en julklapp låg det...
...ett kors som Christian i vår vänförsamling i El Salvador målat! Du lägger väl märke till hur lika Christians lilla kors och Landeryds kyrkas stora kors är ?!
I det sista paketet låg en docka som förstås får symbolisera det lilla barn som för så länge sedan föddes i Betlehem. Det lilla barn, som för vars skull, vi firar jul!
Ett par av Tisdagsklubbens ledare bad dagens förbön.
Och så sjöng förstås världens bästa barnkör!!!
Vi passade också på att tacka alla de frivilliga ledarna i Tisdagsklubben. Här är några av dem men det finns fler!
Och så har vi då Helen... (visst är hon väldans lik den där julklappsfiguren?) Helen som driver, ordnar, fixar och bara är bäst! Ricky, som här tackar henne, är föresten inte så dålig han heller!
Efter allt detta var det dags att gå till församlingshemmet och fika. Tisdagsklubben hade bakat pepparkakor och Landeryds fantastiska syföreningsdamer hade grejat resten! TACK!
Många tog sig tid!
De som ville kunde pyssla ihop ett julkort som kommer att skickas till våra vänner i San Salvador!
Bo Gunnar visade sig vara en hejare på julkort och pyssel!
 
Vi lever i en fin, varm, kärleksfull och välsignad församling.
 
Dagens kollektbön:
 
Nådens Gud,
du som kommer till oss i Jesus Kristus,
vapenlös men starkare än världens makter,
hjälp oss att under detta nya kyrkoår
ta emot dig i våra liv och i vår församling.
Låt ditt Ord och dina sakrament
ge oss ny kraft och glädje.
I Jesu namn.
Amen.
 
/Karina
Det ser lite annorlunda ut på bloggen nu. Jag fick nämligen för mig att byta tema på bloggen. Här följer en kort orientering kring det nya upplägget:
 
- längst upp hittar du de olika "kategorierna" så att du lätt kan klicka dig fram till alla inlägg postade i Händer i veckan eller Karinas tankar
 
- rullar du ner på sidan hittar inläggen i den ordning de har publicerats
 
- till höger har du länkar till de tjugo senaste inläggen och nedanför finner du ett arkiv där du kan läsa alla publicerade inlägg månad för månad - vill du till exempel veta vad som hände i maj 2011, klickar du på maj 2011
 
Hoppas att ni gillar det nya utseendet, för jag är inte säker på att jag lyckas byta tillbaka till det gamla...
 
Petter
Med någon dag kvar till första advent sitter jag och tänker på något helt annat. På tidens slut, Domen och den dubbla utgången. Ja, jag tänker förstås på en hel del annat också, annars hade jag varit betydligt skummare än jag är. Till exempel tänker jag på en alldeles enastående dansföreställning som jag såg för några timmar sedan. Och på tusen glada skratt som följde efteråt.
 
Men jag tänker alltså på Domen. Och det är ju inte så konstigt när kyrkoåret är uppbyggt så att det slutar med att vi skådar ner i själens mörka skrymslen och undrar hur det ska bli vid Domen. Och det fullkomligt dryper av uppdelning i texterna. Får och getter till höger respektive vänster om tronen och god fisk som samlas i korgar, medans den dåliga kastas bort.
 
Men jag har så svårt för den dubbla utgången! Jungfrufödslar, vinunder, Lasaros uppväckt från de döda och promenader över Genesarets sjö - jag köper allt! Gud är Gud och för honom är allt möjligt. Men den dubbla utgången river i mitt hjärta och ger mig inte ro.
 
Jag kan förstås logiken bakom och argumenten för: Den som litar på Jesus kommer till Himmelen och de andra går bort, kastas bort som dålig fisk. Inte för att Gud är snål eller elak, utan av respekt för deras val. Men var det verkligen deras val om det var ondsinta människor, som kallade sig kristna, som kom emellan dem och Jesus? Om en omedgörliga doppräst fick dem att kasta ut barnet med dopvattnet och de sedan aldrig förstod vad de gick miste om? De är inte helt ovanligt att vi som kallar oss kristna skymmer evangeliet istället för att leva det.
 
Eller så motiveras det med att om alla kom till Himmelen skulle det inte bli någon skillnade på himmel och jord. För om "de onda människorna" kom till Himmelen skulle de fördärva himmelen också. Och det låter klokt och riktigt på pappret, men vilka är de där onda människorna? För det är ju inte så lätt att man kan dela in världen i onda människor och kristna människor. Det finns människor som hela livet sliter för att göra världen lite bättre, för att ge varje medmänniska det bästa de har, men som inte tror på Jesus. Det finns kristna människor - döpta, bibelsprängda och med en brinnande kärlek till Jesus - som ändå gör fruktansvärda saker. Kanske till och med för att de tror att Gud vill det. Nog fanns det vakter i Auschwitz som var kristna och ändå misshandlade fångarna. Avlivade dem.
 
Kommer de till Himmelen, men inte judinnan som gav sin sista brödbit till ett barn och svalt ihjäl?
 
Det lät så enkelt. Strängt, javisst, men enkelt. Och ju mer jag tänker, desto mer obegripligt blir det. För det är ju så att varje människa trots allt bär en gnutta ondska, en gnutta själviskhet och avund, inom sig. Kanske är den väl dold i ett skrymsle där solen aldrig skiner, men den finns där. Och då kommer ondskan likförbannat in i Himmelen och den blir lika förbannad som jorden. Eller så får Himmelen stå tom.
 
För inom den allra frommaste lilla nunnan i världen, finns också mörkret och ondskan. Och hon är antagligen den första erkänna det!
 
Jag lutar allt mer åt att domen inte går mellan människor, utan genom oss. För om Himmelen ska kunna vara Himmel måste alla lämna sin själviskhet och avund utanför. Jag tänker mig Domen som ett kvartssamtal med Gud. (Fast utan någon som knackar på och säger att det är deras tur precis när samtalet börjar bränna till - vi har ju hela evigheten på oss!) Vi går igenom hela livet. "Hur kunde du göra så, Petter? Förstod du inte hur mycket du sårade henne?" säger Gud. Om något annat säger han: "Den gången gjorde du mig riktigt stolt!" Hur allt hänger samman blir sakta tydligare, allt vi undrar över här får sitt svar i Himmelen. Och med sylvass skärpa står det klart för mig vad som är mina goda fiskar och vad som är dålig fisk, när jag har varit ett fromt lamm eller en ilsken getabock. Allt det där som blev fel äcklar mig, jag vill inte längre ha med det att göra. Det stinker som tång och rutten fisk. Som räkskal dagen efter.
 
Och så får jag, och alla andra som också har genomskurits av Domen, lämna det onda utanför och gå in genom Pärleporten. Trots att så mycket av det jag trodde var "jag" har skurits bort känner jag mig inte halv, inte trasig på något vis, utan helare än någonsin förut. För det där onda var egentligen aldrig tänkt att vara en del av mig - Gud hade inte tänkt sig att jag skulle vara sådan.
 
Jag tror att Domen blir lite lättare om vi redan nu tänker över våra liv - är jag sådan jag vill vara? Och när du har insett att du inte är det - be Gud om förlåtelse och försök göra rätt nästa gång! Försök att förlåta den som sårat dig! Öva dig på att älska andra som dig själv! Och nästa dag får du en ny chans. Upprepa ända till din sista dag på jorden!
 
Och efter Domsöndagens självrannsakan sjunger vi Hosianna och ber Jesus rida in i våra liv, i våra hjärtan. Ett nytt kyrkoår - ett nytt försök!
 
Ännu ser vi en gåtfull spegelbild;
då skall vi se ansikte mot ansikte.
Ännu är min kunskap begränsad;
då skall den bli fullkomlig
som Guds kunskap om mig.
(1 Kor 13:12)
 
Fred och kärlek!
Petter
 
(Det här är förstås inte Svenska kyrkans officiella linje. Men jag är ju inte präst, så det gör inte så jättemycket om jag någon gång ibland sprider en liten "irrlära". I ärlighetens namn finns det ju faktiskt vigda präster, och kanske en och annan ärkebiskop, som har avvikande uppfattningar om betydligt mer centrala saker i tron än den dubbla utgången.)
Domen, den dubbla utgången, domsöndagen, fisk, får, get,