I dag, den 31/10, är det precis 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 berömda teser på kyrkporten i Wittenberg.
Detta skulle självklart uppmärksammas i Långaryd så därför samlades ett gäng utanför kyrkporten kl 15.00!
Mia berättade lite om Luther och vad han betytt för oss som kyrka.
Mia betonade också att reformationen måste fortsätta, vi måste ständigt förnya och förbättra vår kyrka! 
Så därför fick vi alla som samlats skriva nya teser som vi sedan spikade upp!
Själva spikade var nog det svåraste i denna övning!
Kön av ivriga tesspikare (fint ord!) ringlade, som du ser, lång!
Mycket, både tänkvärt och roligt kunde läsas på dessa lappar. Församlingsrådet kommer så småningom att diskutera hur vi kan förverkliga en del av tankarna. 
Och inget jubileum är väl fullbordat utan en ordentlig tårta?!
Här är en tes som vi väl alla kan skriva under på?
MERA CHIPS, KLUBBOR OCH GLASS
 
Tack till Mia för en rolig eftermiddag och fantastisk tårta! 
 
/Karina 
En alldeles vanlig söndag i en alldeles vanlig församling samlas några alldeles vanliga människor av en alldeles särskild anledning. Nämligen för att få fira gudstjänst tillsammans! 
Just denna söndag höll vi till i "enkelhetens kapell" bakom koret och det var Petter som höll i gudstjänsten. Susanne spelade och Birger var vaktmästare.
Efter gudstjänsten kyrkfikade vi längst ner i kyrkan, under läktaren. Det var kyrkans unga som bakat och ordnat med kaffe. Tack för det! :)
 
Och temat denna söndag var så lämpligt "att leva tillsammans", precis som vi försöker göra i alla våra sammanhang. Petter pratade om att låta nåden få plats i våra relationer. 
 
Jag tänker att det nog inte är varken svårare eller enklare än så: Att se på oss själva och dem vi har runt oss med ömhet. 
 
/Karina 
 
Det är ett alldeles fantastiskt drag de tisdagar som barnverksamheten regerar i Landeryds församlingshem!!
Här kommer ett par bilder från barnkörens övning i tisdags!
 
Kan du gissa vad de sjöng?
 
...för Gud finns över mig, 
och under mig.
Bakom mig, 
och framför mig. ..
 
/Karina
Ja det var då Martin Luther tog en hammare och spikade upp sin 95 teser på dörren till slottskyrkan i Wittenberg, och la grunden till den protestantiska kyrka som vi tillhör.
För att högtidlighålla denna händelse inbjuder vi alla att komma till Långaryds kyrka och spika upp sina egna teser, med tankar och synpunkter på kyrkan idag. Vi träffas kl 15:00 vid kyrkporten. Efteråt går vi in i kyrkan och fikar gott och pratar vidare. Varmt välkommen!
Visst låter detta rysligt spännande?! Så skynda att anmäla dig! Varmt välkommen hälsar Långaryds kyrkliga syförening genom Mia
V. 43
Mån 23/10
18:30 husförhör Landeryds församlingshem.
 
Tis 24/10
09.30 promenadgrupp Landeryd,
14.20-19 barnverksamhet Landeryd,
19:00 bokcirkel Landeryd.
 
Ons 25/10
14:30 mässa Höstro,
18:30 Luthersamtal Långaryd.
 
Tors 26/10
Långaryd 09:30 stor & liten,
19:00 kören Långaryd.
 
Sön 29/10
10:00 gudstjänst Långaryd med Petter & kyrkans Unga, kyrkfika
 
Vecka 44
Tisdag 31/10
15.00 500-årsjubileum av Martin Luthers teser. Kom och spika upp nya på porten till Långaryds kyrka! Efteråt blir det samtal och fika
 
Ons 1/11
18:30 husförhör Skärkehylte, Jansberg mfl. hos Sven-Göran & Elvy Boqvist, Hylte.
19:00 symöte Nissaryd hos Ulla.
 
Tors 2/11
19.00 kören Landeryd.
 
Fre 3/11
10-17 öppet hus med kaffeservering i Långaryds kyrka resp. Landeryds församlingshem.
 
Lör 4/11
16:00 Landeryd sinnesromässa med musik, Mia.
 
Sön 5/11
16:00 minnsegudstjänst Landeryd, Mia, kören.
18:00 minnesgudstjänst Långaryd Mia, kören.

Vi har fått några fler bilder från kyrkbygget som vår vänförsamling i San Salvador just nu jobbar med. Som vanligt är det Katarina som förmedlat bilderna som får tala för sig själva!
 
 
 
 
 
På söndagseftermiddagen undrade nog en och annan kyrkbesökare vad som stod på? Det låg en massa skräp i vapenhuset och hela kyrkgången fram. Det var nämligen så att tisdagsklubben, juniorerna samt barn - och ungdomskören satt upp den viktiga och aktuella musikalen "Vill du åka skidor nedför sopberget?".
 
Det var massor av människor som inte ville missa denna musikal och kyrkan var härligt fullpackad! (Vi börjar ju bli vana vid detta nu efter basaren i går! )
 
Jag hamnade ganska långt bak i kyrkan och detta tillsammans med dåligt ljus gjorde det svårt att fotografera. Här kommer i alla fall ett par bilder, ber om ursäkt för bildkvaliteten.
 
Efter musikalen fortsatte eftermiddagen med fika i församlingshemmet. Det var även utlovat fyrhjulingsåkande men det ihärdiga regnet satte tyvärr stopp för detta.
 
/Karina 
I går, lördag, var det stor skördefest i Landeryds församlingshem då syföreningen anordnade sin årliga tillställning!
Som du ser så var församlingshemmet fyllt till bristningsgränsen när Aino hälsade välkommen! 
En pensionärskör från Smålandsstenar underhöll med gamla välkända slagdängor!
Sedan var det dags för själva basaren.  Det blev lite härligt kaotiskt och trångt när alla köpglada människor flockades runt de uppdukad borden!
Aino och Gunnel agerade expediter och packade ner det som köpts i kassar. Fin service! 
 
Det hanns förstås med kaffedrickande,  prat och skratt också! Och så var det en lotteriauktion på en massa goda pajer.
 
Tänk ändå vad de kan och orkar,  våra fantastiska damer i syföreningen! Just nu vet jag inte hur mycket all deras flit inbringade i pengar men så fort jag får summan publiceras den här!
 
UPPDATERING: Den insamlade summan uppgår till otroliga 35 300 kr!!!
 
/Karina 
I torsdags var det sopplunch i Landeryd. Vi var rekordmånga, jättekul! Vi bjöds på köttfärssoppa och gott bröd. Till efterrätt blev det ostkaka med sylt och grädde! Smaskens!
Det var fullt vid varje bord, vi fick tom sätta in ett till! Riktigt riktigt roligt! Nästa sopplunch är 23/11!
 
Den här veckan är det i Landeryd det händer! På torsdag 19/10 kl 12 är det sopplunch, på lördag kl 14 är det dags för syföreningens skördebasar dit vi hoppas många vill komma så att vi kan hjälpas åt att samla in pengar åt olika organisationer som Erikshjälpen, Svenska kyrkans internationella arbete, Hela människan, IM med fler. Under basaren blir det lotterier, försäljning, auktion, servering och underhållning av en av Sven Jarls körer från Smålandsstenar. Som kronan på verket är det musikal på söndag. Det är barngrupperna som framför "Vill du åka skidor nedför sopberget?". Tiden är 15:00 och platsen är Landeryds kyrka. Efteråt blir det en massa gott fika och möjlighet att köra fyrhjuling för den som vill. Välkommen till Landeryd!!!!
 
10/10 09.30 promenadgrupp Landeryd, 14:20-19 barnverksamhet Landeryd. 11/10 14:30 andakt Höstro. 19 Långaryds syföreningar träffas. 12/10 09:30 stor & liten i Långaryd, 19:00 kören i Långaryd. 15/10 11:00 mässa i Långaryd. Frida & Elin medverkar med sång och musik. Mia, Anna-Karin och Kyrkans Unga. Efteråt seniordag. 17/10 19:00 syföreningen i Landeryd. 18/10 församlingsrådet Långaryd. 19/10 09:30 stor & liten Långaryd. 12:00 sopplunch Landeryd. 21/10 14:00 syföreningens skördebasar i Landeryd. Servering, lotterier, försäljning, auktion. PROkören i Smålandsstenar medverkar. 22/10 15:00 Musikalen "Vill du åka skidor nedför sopberget?" i Landeryd. Barngrupperna medverkar. Kyrkkaffe mm.
Helen skickade ett par bilder från två av alla de aktiviteter som förekom i vår församling förra veckan!
 
Först kommer en bild från Tisdagsklubbens utegrupp:
Och så en bild från söndagens pilgrimsvandring:
Vandringen gick från Långaryds kyrka till Fagerhult där gänget fikade innan de, på lite andra vägar, tog sig tillbaka till kyrkan igen!
 
/Karina
I går firade vi Mikaelidagen, en dag då kampen mellan gott och ont står i fokus. Stärkta till själen var vi efter mässan några som pilgrimsvandrade mot Fagerhult och tillbaka. Vårt tema var de 7 pilgrimsorden. Förutom oss tvåbenta fanns 2 pilgrimshundar med, Embla och Basse. Vädret var ju härligt så vi fick en fin vandring med goa samtal. Tack till alla som bidrog! Mia