I dag är vi extra stolta över vår vän Christian från vår vänförsamling i El Salvador!  Hans kors hade en central plats i den stora gudstjänsten med påven i Lund i dag! Bilden är tagen på min TV och har ganska dålig kvalitet, men visar ändå något av hur vackert korset är.
 
Korset bars efter gudstjänsten ut i procession, följt av alla som deltog i gudstjänsten.
Till höger nere i bilden ser du påven!
 
/Karina
 
Grenarna är många, trädet är ett.
Du har väl inte missat att husförhören är i full gång och i år blir det ett samtal kring viktiga frågor som Har kyrkan någon framtid? Dessa datum och platser återstår: mån 31/10 18:30 Nyby, Nyarp, Långaryd hemma hos Jens och Polly i gamla prästgården. Tis 1/1118:30  Hokhult, Yttersjö, Stora skog, Kärringanäs, Remma, Höljeryd m.fl. hemma hos Annelie och Lennart Erlandsson, Hokhult. Ons 2/11 18:30 Linnås och Landeryd med omnejd i församlingshemmet i Landeryd. Värdar Aino och Elvie. Ons 9/11 18:30 Nissaryd hemma hos Allan och Britt Ericsson.
Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs och du, du vet väl att du kan gå i vilken rote som helst om tiden i den egen inte passar.
Mia
Igår kväll hade 3xT fint besök i form av Biblioteks Helena som kom för att ge oss sina boktips inför hösten och vintern, och det var så många spännande böcker i olika genrer som hon hade med sig som förslag. Det fanns något för alla; kärlek, magi, spänning, deckare, må bra böcker, trädgårdsböcker, julböcker, faktaböcker...
Är någon intresserad av listan har jag ett par extra ex.
Mia
Som många nog redan vet, så har vi besök från vår vänförsamling den här veckan. Christian och Aldo har landat hos oss på väg till påvebesöket i Lund nästa måndag. (Eller ja, rent praktiskt har de landat hemma hos Katarina och Bo Gunnar!) Därför passade vi på att ställa till med barnläger och pastoratsmässa i helgen!
 
När barnen kom till lägret fick göra ett handavtryck. Till slut var det över 60 händer på tyget - nytt deltagarrekord för våra barnläger!
 
Sedan delade vi upp oss hälften av barnen (de yngsta) sjöng med Regina och hälften (de äldsta) fick träffa Christian som berättade om El Salvador, sin konst och sitt liv! (Och till höger ser ni den gamle lägerräven Pelle!)
 
Och så fick barnen måla egna san salvador-kors!
 
Fint och färgglatt blev det!
 
Efter lunch bytte grupperna plats och uppgift - de yngre barnen hade en massa frågor till Christian!
 
Och sen öppnade Helen en affär i församlingshemmet! Barnen fick en summa "pia-pengar" som de kunde köpa material för - och sen när de hade förädlat "materialet" till lerfigurer, kottdjur, dikter och mycket annat kunde de sälja tillbaka de färdiga produkterna till affären, få nya pia-pengar, köpa nytt material och göra nya färdiga produkter!
 
Kommer ni ihåg de där hämderna som barnen tryckte? Här är de igen! Fast nu är de klistrade på
hjärtat som Hedda och Alice håller! (Tack Katarina och Helen för hjälpen med att klippa uta alla händerna!) På hjärtat står det "Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det." (Johannes 1:5) Och nu skickar vi det med Christian och Aldo som en hälsning till El Salvador!
 
När hjärtat var färdigklistrat och barnen sov, fick även församlingspedagogen sova ett par timmar... Men sen var det dags att packa ihop sovsäckar och luftmadrasser för att ta sig till Färgaryd och pastoratsmässan! Här berättar Katarina att vår vänförsamling La Resurreccion i San Salvador från och med pastoratsmässan är hela pastoratets vänförsamling!
 
Här berättar Christian församlingen, bland annat om Hoppets hus!
 
60 härliga och skönsjungande ungar! (Vill du höra hur det lät kan du besöka Hyltebruks pastorat på facebook - gilla oss gärna!)
 
Och mängder av härliga gudstjänstfirare!
 
Pär fick god hjälp med förbönen av Jacob, Wilma och Jennifer!
 
Och nattvarden delades ut av våra finfina miniministranter Naemi och Meja! (På den andra stationen stod Clara och Hanna!)
 
Så fick vi ta emot Guds välsignelse - först på svenska och sedan på spanska!
 
Gud,
vi ber för vår vänförsamling i San Salvador.
Hjälp dem att sprida tro, hopp och kärlek
mitt i våldet och fattigdomen.
Och smitta oss med deras starka tro
på dig och framtiden.
Amen
 
Petter
Christian Chavarria, Guds barn, San Salvador, Vänförsamling, läger,
På söndagseftermiddagen fick vi samlas till familjegudstjänst i Landeryds kyrka. Som du ser så leddes den av Matilda kyrkmus även om hon hade en del hjälp av Mia!
Rebecca var hemma på permis från sin militärutbildning och passade på att vara kyrkvärd.
(Oj, vilka strapatser hon kan berätta om, jag är så full av beundran och stolthet för vår Rebecca!!)
Vår fina barnkör var med och sjöng!
Juniorerna spelade upp ett drama om Sackeus som fick klättra upp i ett träd för att kunna se Jesus bakom alla människor.
 
Vad behöver vi göra för att få syn på Jesus?
 
Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe i församlingshemmet. Därifrån har jag tyvärr inga bilder för när jag kom dit var barnen redan ute och körde fyrhjuling i regnet!
Det verkade skoj!
En del fyrhjulingar var lite mindre...
...och en del var lite större! Don efter person!
 
Varmt tack till alla som kom och var med! Tack till er som lånade ut fyrhjulingar och som hjälpte barnen!
Och ett särskilt Tack till Manuela som bakat 96 fantastiska bullar till fikat! De gick åt!
 
/Karina
 
 
Jag behöver dej,och du behöver mej.
Ja vi behöver alla varandra.
Alla har något att komma med,
ibland att räcka ut en hjälpande hand.
Vi är lika värdefulla du och jag,
Herren har ju gjort oss till det vi ska va.
Du har något som jag vill ha,
jag har något som du vill ha
på så sätt kan vi ge av varann.
 
Så har då höstens församlingsfrukost gått av stapeln i Landeryds församlingshem!
I vanlig ordning startades vi morgonen med att äta frukost tillsammans. Och precis som vanligt är frukosten starkt inspirerad av den frukost man får på retreatgården Wettershus!
Lite drygt 40 personer hade valt att ägna denna förmiddag åt att äta och vara tillsammans en stund.
När alla var mätta var det så dags för det viktiga, nämligen Marie och Tomas Halldins berättelse om sina år i Kenya.
Det blev en stark och gripande berättelse om stora naturupplevelser men framför allt om mänskliga möten. Vi fick se vackra bilder och höra om människor som verkligen berört Marie och Tomas.
Varmt tack för att ni delade detta med oss!
När de flesta gått hem så återstod bara efterfesten och den hölls i köket...
Katarina och Ola räknade ihop en behållning på hela 5 500 kr för denna förmiddag! Dessa pengar går direkt till vår vänförsamling i El Salvador och deras arbete för att hjälpa de allra mest utsatta.
 
Du har väl föresten inte glömt att vår kontakt i vänförsamlingen, Christian, kommer och hälsar på oss kommande veckor? Ta chansen att få möta honom!
Tack till dig som kom och var med!
Tack till Inger som hackar och diskar med bravur!
Tack till Katarina som ordnade lotterier!
Tack till Majvor som fixade så fantastiska blomsterarrangemang!
 
/Helen & Karina
I tisdags åkte barnverksamheten på sin årliga utflykt, denna gången till bowlinghallen i Hylte. 34 barn hade vi med, samt några föräldrar och oss ledare.
Några bowlade för första gången och några var rutinerade rävar! De blev uppdelade i 2 omgångar eftersom vi hade så många barn med oss, vilket var jätteroligt om än smått kaotiskt ibland!
De som inte bowlade fick äta korv och kaka, samt göra olika lekar medan de väntade på sin tur. Varje grupp fick spela ca 45 minuter var.
Det var en härlig kväll med många glada och förväntansfulla barn! Nu har vi ingen tisdagsklubb förrän 1/11, eftersom vi erbjuder läger 22-23/10 istället. Familjegudstjänst är det dock redan på söndag kl 15 i Landeryd. Det blir drama som några av juniorerna framför samt sång och annat. Efteråt fikar vi och kör fyrhjuling. Alla, stora som små, är varmt välkomna! Mia
 
I går lördag var det dags för den årliga skördefesten med basar som syföreningen i Landeryd anordnar för att samla in pengar, som sen skänks vidare till andra som behöver dem bättre, både när och fjärran. Den härliga underhållningen stod Sven Jarl och hans glada kör och musiker för och det blev många härliga och välkända gamla låtar. Det blev även lite allsång och så diktläsning.
Här syns några av besökarna och så kören i bakgrunden. Gissa och se om du känner igen några deltagare, det tror jag att du gör. Efter andakt, underhållning och kaffe var det dags för själva basaren och därefter auktionerades 20 fina pajer ut. Totalt sett samlade vi in hela 29931 kronor! Vilket fantastiskt resultat!
Men givetvis gör en sån här satsning inte sig själv! Utan våra glada och pigga damer i syföreningen hade det inte blivit något alls, så stort tack till er alla fantastiska kvinnor! Här syns några i full gång i köket! Tack även till alla som kom och handlade! Utan er hade det inte heller blivit så här bra!
I dag är det tacksägelsedagen, en av de finaste söndagarna i kyrkoåret. Majvor med fler hade smyckat vår kyrka så fint! Jag, blev glad och rörd bara av att komma in i kyrkan!
Dagen till ära fick Katarina hjälp med att vara kyrkvärd, det var Axel som ryckte in och hälsade all de många besökarna välkomna och delade ut psalmböcker. Axel är en av församlingens härliga konfirmander. Totalt har vi förmånen att få vandra med 39 stycken i pastoratet detta läsåret! Be gärna för dem.
Temat på tacksägelsedagen är, förutom tacksamhet, lovsång och därför passade det ju så bra att kyrkokören var med och dels sjöng sånger för oss och dels sjöng med i alla de fina sånger som hela församlingen sjöng. Vi hade ju "Minns du sången"-tema och fick sjunga underbara lovsånger som Gyllne morgon, Ovan där, Pärleporten, Han är min sång och min glädje och många fler. Själv hade jag vid flera tillfällen tårar i ögonen; texterna, budskapet och musiken är så fantastiska! Dessa sånger är verkligen en hyllning till Gud, som är värd all ära och tacksamhet och lovsång, och de rymmer så mycket teologi och beskriver det kristna livet så fint!
Efter gudstjänsten gick vi över till församlingshemmet för att fortsätta gemenskapen en stund runt kaffeborden och vi möttes då av följande vackra och välkomnande alster! Kan man vara annat än glad och tacksam en sån här underbar helg?!
Tack alla som bidragit till en sån fin helg och välkomna på församlingsfrukost på lördag kl 09:30(anmäl dig senast tisdag till Karina eller Helen!) och på gudstjänsten på söndag kl 15! Det blir gudstjänst för alla åldrar och efteråt fikar vi och kör fyrhjulingar! Mia
 
I Långaryds kyrka har man under sommaren kunnat leta efter våra fina kyrkmöss. Nu tycker mössen att kyrkan är lite kall, så de har flyttat in på Reginas och mitt rum över vintern. Det har även pågått en tävling där man kunnat ge förslag på namn åt mössen och kanske att domaren(undertecknad) var lite jävig, då följande namn kom med: Mia, Regina, Anna-Karin, Petter. Övriga har fått följande fina namn: Putte, August, Ostis, Klara, Molla och Lilla Bus. Tack till er som bidrog med namnförslag. Mia
 
Om och om igen slås jag av hur välsignat det är att komma ut i naturen om morgonen. Det är som om hela skapelsen är nyduschad och alldeles fräsch.
 
Jag förundras över det konstverk en liten spindel skapat under natten och tanken slår mig:
Om en liten spindel kan skapa något sådant här, vilka förmågor finns då inte nedlagda i oss?
 
/Karina
Nu när hösten kryper närmare och närmare är det dags för de så kallade husförhören. I år blir det ett samtal kring kyrkan. Har kyrkan någon framtid? Behövs kyrkan? Varmt välkommen att delta i samtalet och gemenskapen! Vi träffas kl 18.30 vid följande tillfällen:
4/10 Fagerhult, Boarp, Fängsjö mfl hos Ulla-Britt och Sven-Allan i Sotaryd. 17/10 Åkers rote hos Elvy och Robin. 24/10 Skärkehylte, Jansberg mfl hos Ann-Margret i Skärkehylte. 31/10 Långaryd, Nyarp, Nyby hos Polly och Jens. 1/11 Hokhult, Kärringsnäs, Remma, Höljeryd mfl hos Annelie och Lennart i Hokhult. 2/11 Landeryd med omnejd i församlingshemmet med Aino och Elvy som värdar. 9/11 Nissaryd hos Britt och Allan. Husförhör på Höstro blir det 26/10 kl 13:30.
För att underlätta för planeringen av fika får man gärna slå en signal till värdparen dagen innan, men självklart går det som tidigare att bara dyka in! Alla är välkomna, även om man inte bor i roten! Vi ses! Mia
Jag lovade ju att dela med mig av receptet till soppan vi bjöd på i samband med seniordagen (se reportage nedan). Eftersom jag fått receptet från Ylva så kallar jag det för "Ylvas soppa" även om hon kallar den för "Höstrosoppa"!
 
YLVAS SOPPA
(4 personer)
 
100 gr lök eller purjo
6 dl köttbuljong
1,5 dl grädde
100 gr mjukost
Rökt skinka / kassler
Persilja
 
Hacka lök (skiva purjo) och fräs i lite margarin. Späd med buljongen och låt sjuda 20 min. Blanda i grädde och mjukost. Låt koka upp igen. Strax före servering läggs skinkan/kasslern i. Servera med klippt persilja och ett gott bröd!
 
LYCKA TILL!
 
/Karina
Redan långt innan söndagens gudstjänst skulle firas kl 11.00 var aktiviteten hög i församlingshemmets kök. Som kyrkvärd får man vara beredd att göra både det ena och det andra, exempelvis att strimla kassler. Här ser ni Petter i fullt arbete. Ylva är ju också kyrkvärd men just denna söndag var soppkokandet hennes stora uppdrag.
Längst ner i kyrkan kunde man, dagen till ära, titta på en liten änglautställning! Här en klassisk "bokmärkesängel".
Den här lite korkade (?!) ängeln är kanske inte så klassisk men den tyckte jag mycket om!
Här ser vi ett exempel på Petters orehörda kapacitet! Inte nog med att han kan strimla kassler, han läser texter som en hel präst också!
Och här är vår Mia i predikostolen. Visst är det fint att predikan får vila på en ängels huvud?!
Ett litet gäng ur den betydligt större kyrkokören sjöng vackert för oss!
Våra fina, fina miniministranter Naemi och Noomi hjälpte till med dukningen och utdelandet av nattvarden! Visst är det fantastiskt, vi får möta kyrkans framtid redan nu. Vem skulle inte vilja få bli en miniministrant? Bara ordet är ju så fantastiskt!!
Och kanske räknas inte dessa människor som församlingens absoluta framtid men de är absolut de som bär kyrkan. Genom att komma, genom att hjälpa till, genom att be och genom sin glädje och tacksmhet! Denna dag fick vi tacka vår församlings seniorer för allt detta genom att bjuda dem på soppa och äppelkaka! Ungefär 60 personer kom och var med!
Och här ser vi några av kyrkans, och Långaryds församlings, nutid. Några av dem som alltid ställer upp, några av dem som alltid är beredda att offra tid och kraft. Några av dem som gör vår församling levande och som kommer att se till att Långaryds församling kan leva vidare, trots allt!
Till alla er som på något sätt är en del av detta vill jag säga Tack. Jag är stolt över att vara ordförande i vårt församlingsråd, i en levande församling!
 
/Karina
 
 
15 oktober kl 9.30 är det församlingsfrukost i Landeryds församlingshem!
 
Vi äter god frukost tillsammans och sedan lyssnar vi på Thomas och Marie Halldin berättar om och visar bilder från sina år i Kenya.
 
Pris: 100 kr
 
Anmälan senast 9/10 till:
Helen Skoogh (0371-403 27) eller
Karina Johansson (072 527 25 82)
 
Den närmsta tiden händer bl a det här i församlingen:
 
söndag 2 oktober
Den helige Mikaels dag - Änglarna
11.00 Mässa i Långaryds kyrka, Mia. Seniordag och sångensemble.
 
måndag 3 oktober
19.00 Församlingskåren i Landeryds församlingshem. Lars Eklund spelar och kåserar.
 
tisdag 4 oktober
9.30 Promenadgrupp i Landeryd.
 
torsdag 6 oktober
9.30 Stor & liten i Landeryds församlingshem.
18.30 Bönegrupp i Långaryds församlingshem.
19.00 Kyrkokören övar i Långaryds församlingshem.
 
lördag 8 oktober
14.00 Bazar och skördefest med Landeryds kyrkliga syförening i Landeryds församlingshem. Körunderhållning under ledning av Sven Jarl.
 
söndag 9 oktober
Tacksägelsedagen - Lovsång
10.00 Temamusikgudstjänst "Minns du sången?" i Landeryds kyrka, Mia. Kyrkfika.
Vårt Afrika, församlingsfrukost,