I går, på fastlagssöndagen, firade vi en eftermiddagsgudstjänst i Landeryds kyrka.
Ola var kyrkvärd och läste dagens texter.
Mia predikade och jag tror minsann att hon fick till ett litet trolleritrick också.
(Med så vida rockärmar borde hon ju kunna trolla fram en åsna eller något!)
Vår duktiga kyrkokör sjöng och det var förstås också förtrollande!
Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe i församlingshemmet. Och är det fastlagssöndag så var det förstås fastlagsbullar som gällde!
Man fick bygga och designa sin egen semla, fiffigt!
Det fanns även möjlighet att köpa lotter och vinna fina priser. Vi har ju nu gått in i fastekampanjen där vi samlar pengar till Svenska kyrkans internationella arbete!
 
På tisdag är det fettisdagen och då kan vi äta så mycket semlor vi vill! Sedan kommer askonsdagen och vi går in i fasteriden som avslutas i och med påsk!
Ett sätt att uppmärksamma detta i våra liv är kanske att avstå något under denna tid? Kanske något vi gör av vana men som vi egentligen inte behöver? Något att fundera på kanske?!
 
/Karina
 
 
Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider
att skåda hur Jesus Krist, Guds Son, 
i syndares ställe lider.

Se, vi går upp till Jerusalem. Vem går att med Herren vaka
och, såsom vår himmelske Fader vill,
den smärtfyllda kalken smaka?

Se, vi går upp till Jerusalem, till Frälsarens kors och pina,
till Lammet, som offras för världens skuld,
för dina synder och mina.

Se, vi går upp till Jerusalem, till staden den evigt klara.
Oss Frälsaren sagt att där han är,
där skall vi med honom vara.
(Psalm 135)
 
Varje år i februari kraftsamlar Landeryds kyrkjliga syförening och packar ihop babypaket av alla de saker som tillverkats och skänkts under det gångna året! I går, tisdag, var det dags igen!
Så här ser alltså ett färdigt paket ut men vägen dit är lång!
I varje paket ska det exempelvis finnas en kofta med tillhörande mössa. I just detta fallet en lite pastellprickig variant!
Men det kan lika väl vara en glatt randig kofta som får ge sig ut i världen!
Precis när jag kom till församlingshemmet hade hela gänget en mycket välförtjänt fikapaus!
Och här var visst några till! 
Men det var ingen särskilt lång rast dessa flitiga kvinnor unnade sig. De var strax igång igen!
Det ska packas väl om paketet inte ska falla isär under den långa transporten!
Och det ska fästas ihop med säkerhetsnålar!
I varje paket packas ett litet gosedjur ner. Jag tycker det är så fint att man tänker på den glädje och tröst en så till synes onödig grej kan ge ett litet barn!
Mjuktvättade lakan och handdukar blir finfina blöjor!
Det går nästan inte att beskriva hur det är i församlingshemmet denna kväll...
Så mycket saker och så mycket god vilja samlat under ett och samma tak! Det är fina grejer det!
Sista momentet är att stoppa paketet i en plastpåse och trycka ut så mycket luft som möjligt. Sedan tejpas påsen ihop!
De färdiga paketen läggs i större säckar...
...som försluts...
...och samlas på hög i hallen!
Säckarna lastas i en släpkärra för att så småningom transporteras till Erikshjälpen och vidare ut i världen till behövande, nyförlösta kvinnor!
Jag smet hem men i Landeryds församlingshem packades det glatt vidare!
 
Senare på kvällen fick jag ett mail från Aino där hon presenterade det alldeles otroliga resultatet!!!
 
Landeryds kyrkliga syförening har överträffat sig själva och denna gång packat 650 babypaket!!! Det är en ökning med 165 paket eller 34% jämfört med förra året!
 
Jag känner mig alldeles förundrad över detta. Jag tänker på alla dem som sitter hemma på kvällarna och stickar filtar eller syr blöjor. Inte en enda maska har varit förgäves. Det kommer att värma små människobarn men det värmer också många hjärtan!
 
Ett stort och varmt tack till alla som på något sätt varit inblandade i allt detta arbete! Just du gör skillnad, just du ger hopp!
 
/Karina
 
 
Så har då åter igen en succéartad "Världens fest" gått av stapeln i Nyarps bygdegård!
 
Tyvärr har jag lite fortsatta problem med kameran och bilderna är därför både lite suddiga och mörka men jag hoppas att ni ändå kan få en aning om hur kvällen var!
Strax före kl 17 började gästerna samlas för att hitta en bra sittplats! Vi hade dukat till 100 personer och jag tror att de flesta platsrena blev upptagna.
Vi hade fin medverkan av både "Glory gospel" från Hyltebruk och vår egen kyrkokör!
Ett husband hade vi förstås också!
Många hade hjälpts åt med att göra pajer, baka bröd och hacka sallad! Och kakan till kaffet hade ett gäng gjort! Tillsammans kan vi minsann!
En lång kö av gäster vid buffébordet!
Entusiastisk kökspersonal är en förutsättning för en sådan här kväll!
Kvällen avslutades med ett litet drama. Här ser vi hur Jesus tänder ett ljus hos människorna!
Men där, längst till höger, kommer visst någon som vill släcka de brinnande ljusen...
 
Men om någons ljus slocknar så kan vi hjälpas åt att tända det igen. Det är ju vi som är världens ljus!
Och lite så slutade vår kväll, Världens fest! Vi kan möta varandra om vi böjer oss ner. Om vi ser varandra ur rätt perspektiv.
 
Tack till alla grupper i vår församling som tillsammans gjorde denna kväll möjlig!
 
Resultatet, förutom en trevlig kväll, blev 12 300 kr som går till arbetet med Hoppets hus i vår vänförsamling i El Salvador!
 
/Karina
Det har kommit ett tackbrev från vår vänförsamling i El Salvador som vi här publicerar i oredigerat skick. Svenskan är inte helt felfri men det är ändå imponerande hur väl de klarar att formulera sig på detta, något främmande språk! 
 
Nedanför brevet kommer ochkså några bilder från"Hoppets hus".
 

Katarina Åkesson

Långaryd Församling

 Syftet med skriva är att ge er tusen tack för era viktiga gåva av 20.000 Kr:- , ($ 2,900.00 dollar )som vi har fått från er.

Jag ber om att ge tacksamheten till alla som har jobbat och kämpat för denna donation som vi har fatt nu, vi är fast beslutna att öppna en permanent kommunikation för att informera och vandra tillsammans, Svenska kyrkan hos er och kyrkan i El Salvador.

 Mycket bra och viktigt skulle vara att ni kan komma att se verkligheten i landet och kyrkans arbete. Vi är en kyrkan född av uppdraget av Gud, och ni har genom   historien har bidragit till förekomsten av den lutherska kyrkan i Centralamerika och speciellt här i El Salvador.

 Den lutherska kyrkan La Resurrección "Uppståndelsen" är den centrala kyrkan, och jag som tjänar där som biskop, kallar jag den "Katedralen" , det är en liten, ödmjuk kyrka och vi bygger nu också något litet och ödmjuk, aldrig lika stor och fin som era  kyrkor,eller någon annanstans i Europa, men här är Gud och ber oss att göra uppdraget.

Vi har ocksa andra missioner som tillhör den Luthereska Kyrkan La Resurrección och den heter, Lutherska församling  Pueblo de Dios ”Guds Folk” pa landsbyggden i Calderitas, Pastor där är  Christian Chavarria, Sen har vi Fe y Esperanza kyrka, Tro och Hopp kyrka,  där Pastor Abelina Gomez tjänar , och nu haller vi pa att  öppnaen ny annan kyrka nära Calderitas, i ett samhälle som heter Ayalitas. 

 Var broder pastor Christian Chavarria representerar oss, och har är ett uppdrag där han tjänstgör för konst och musik.  

Det skulle vara underbart om ni hade planer att komma och besöka oss någon gång i framtiden, vi försäkra er som kommer att ni kommer att få en fin tid här tillsammans med vår församling i Guds tjänst.

Broderlig och med vänliga hälsingar

Dr. Medardo Gómez

Biskop

Lutherska Kyrkan i El Salvador 

 
 
 
 
 
 
Vi i Långaryds församlingskår vill bli fler! Vi träffas första måndagen i månaden under terminstid, antingen i Långaryd eller Landeryd. Vi börjar kl 19. Varje gång har vi något program, här näst träffas vi i Landeryd 6/3 för att lyssna på Mia när hon berättar om sin resa till det heliga landet och visar bilder. Vi firar andakt och fikar tillsammans. Inga konstigheter, utan bara trevligt och gemytligt! Så varmt välkommen in i gemenskapen, ung som gammal, man som kvinna. Självklart behöver du inte bo i Långaryds församling för att vara med! Medlemsskapet kostar 110 kr och då ingår fikat! Kan det bli bättre?! Vi ses väl 6/3(ja du är välkommen till våra träffar även om du inte vill vara medlem!)!
Idag har vi firat familjegudstjänst i Landeryds kyrka p Kyndelsmässodagen. Kyrkan var fullsatt av härliga och glada människor i alla åldrar! Som vanligt fick barnen olika uppgifter, och här synd Algot bära korset medan Samuel och Emmy är ljusbärare. Erik ringde i klockorna.
Vår kära kyrkmus Matilda Mus dök upp som vanligt! Och han var så ivrig att få fira dop, att det var bäst att göra det!
I dag döptes Hugo, som nu är vår nyaste medlem i vår härliga och brokiga församling. Här syns fadder Ola läsa evangeliet om Jesus och barnen.
Handpåläggning är ett fint moment, som sker vid dop, konfirmation och för oss som gått vidare till präst- eller diakonvigning, där vi med händerna markerar vem vi ber för och förstärker bönen.
Jag fick god hjälp av storebror Arvid vid bönen över dopvattnet, som Arvid hällt upp tillsammans med pappa Hans.
Hugo visades upp för hela församlingen och dagens pressfotograf Anna kunde ta en närbild!
Vår kyrkvärd Katarina hälsade Hugo välkommen och berättade att vi tar emot honom med kärlek och förväntan.
Så blev det dags för dramatiserad evangelieläsning, där 4 av juniorerna hjälpte till. Här kommer Maria(Noomi) och Josef(Nora) till templet med sitt lilla barn.
Där möttes de först av den gamle mannen Symeon(Emmy) och därefter av den gamla kvinnan Hanna(Naemi), som båda var i templet varje dag för att be och som hela sina liv längtat efter att Messias skulle komma, och i Jesus såg de honom.
Här syns några av deltagarna. Totalt 120 st!
De barn som döptes i vår församling 2016 var inbjudna att få en dopängel från vänförsamlingen i San Salvador, och det var Noomi och Naemi som delade ut dem.
Sen hjälpte Jakob och Nora Anna-Karin att dela ut Barnens Bibel till våra 4-åringar.
Sist visade jag en fin batiktavla som vi fått som gåva. Passande nog föreställer den Maria och Jesusbarnet, och kommer att hänga inne i kyrkan.
Vid utgången tog Ellen och Algot upp kollekt. Flera andra barn hade också uppgifter i gudstjänsten ,som att tända förbönsljus och öppna ridåerna i vårt magiska skåp.
Efter gudstjänsten serverades gott fika i församlingshemmet.
Tack alla som bidragit till en härlig förmiddag! Mia