Efter att vi hade firat gudstjänst igår fick vi gott kyrkfika. Och sedan kom vi på att vi hade något mer att fira. Vi sjöng och hurrade. Idag är det nämligen Karinas födelsedag!
 
 
STORT GRATTIS till världens bästa församlingsrådsordförande i Långaryd!
 
TACK för alla timmar du lägger på att få vårt pastorat att fungera. För alla kloka beslut du är med och fattar. För att du fattar vad som är kloka beslut. Vi känner att vi är i trygga händer.
 
TACK för alla roliga, underfundiga och tänkvärda inlägg på den här bloggen.
 
TACK för att du håller reda på världens flamsigaste församlingsråd. (För er som inte har haft nöjet att vara med när Karina leder ett möte så kan jag berätta att det är en ganska vilsam upplevelse. Lite som att vara hos tandläkaren, fast på ett bra sätt. "Och så ska vi bara titta lite på kollekterna också.")
 
TACK för tusen andra saker som du gör i, för och med vår församling.
 
Men framförallt: TACK FÖR ATT DU ÄR DU!
 
Gud, i dina händer vilar jag i tro,
vilar i din värme och din ro.
Varje brustet hjärta, varje skadad själ
famnar du i nåd och gör den hel.
 
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud.
i din kärlek kan min kärlek gro.
 
fred och kärlek
Petter
 
 
Jag insåg att jag hade en massa predikningar som inte har blivit publicerade här ännu. (Eller insåg och insåg... Jag har vetat om det och inte "orkat" göra något åt det.) Men istället för att dränka alla trevliga, spännande och roliga reportage på bloggen i tusentals mer eller mindre relevanta ord så publicerar jag de bortglömda predikningarna på min privata blogg (som du hittar här). Under ett par dagar framöver kommer det att dyka upp en predikan om dagen och vill du får du gärna läsa.
 
fred och kärlek
Petter
Petter Bäckman, Predikan,
Vi har bytt tid på Café Träffpunkten, så numera träffas vi i Landeryds församlingshem på måndagar kl 09:30-11. Du är varmt välkommen att dricka ditt förmiddagskaffe med oss och prata svenska med våra asylsökanden som försöker lära sig vårt språk. Välkommen in i gemskapen hälsar Vivan, Madeleine, Anna-Karin och Mia
Veckorna flyger så fort och vi är redan mer än halvvägs genom årets första månad.
 
I dag, på andara söndagen efter Trettondedagen, fick vi fira en fin högmässa tillsammans i Långaryds kyrka.
Mia ledde den och Eva spelade.
En som också spelade fint för oss var Naemi som bjöd på ett vackert fiolstycke!
 
Söndagens tema var "Livets källa" och Mia talade i sin predikan om de outsinliga källor som finns för var och en av oss att ösa ur!
 

Guds källa har vatten tillfyllest,
en gåva av strömmande liv,
den äger vad alla behöver,
det räcker för dig och för mig.

Guds källa oss renar från synden,
dess vatten uppståndelse ger,
av strömmarna blommar det torra,
det räcker för alla som ber.

Guds källa har frälsning till brädden,
en stilla, en underbar frid,
den frid som i dopet oss skänkes,
den räcker för dig och för mig.

Guds källa ej någonsin sinar
för någon i rum eller tid,
dess nåd flödar över i döden,
det räcker för dig och för mig.

Så låt oss i världen ej rädas
att leva som Mästaren lär,
Guds källa oss kraften förunnar
att vara Hans tjänare här.
 

(Bo Setterlind)

 
Mia skrev ju tidigare i veckan om det nya altaret i kapellet bakom altaret. Jag passade minsann på att smyga in och titta på det och kan inte låta bli att visa det för er också!
Ett alldeles fantastiskt konstverk och ett enastående hantverk skapat av vår egen tusenkonstnär Bertil Holmén!
Vi får säkert veta mer om altaret vid den högtidliga invigning som så småningom kommer att ske. Jag är inte på något sätt teologiskt bevandrad (Mia och Petter får gärna hjälpa mig!) men med lite hjälp av google tror jag mig kunna berätta att bokstäverna IHS är ett kristusmonogram. En vanlig tolkning är att det står för "Iesus, Hominen Salvator" (latin för "Jesus, människornas frälsare"). Bland svensk almoge har man allmänt utläst det som "Jesus, Herrans Son" och det är väl gott nog!
 
Men som sagt, vi lär ha anledning att återkomma till detta vackra altare!
 
/Karina
 
Edit: Helt rätt googlat, Karina. Från början är det helt enkelt de första bokstäverna i Jesus på grekiska (ΙΗΣ) men sedan har det getts en annan tolkning. Alltså: Först dyker IHS upp som en förkortning för Jesus. Sedan ser någon det och undrar vad det betyder. En latinkunnig präst gissar på "Iesus Hominem Salvator" och någon annan gissar på "Jesus, Herrans Son". Och så fylls symbolen med fler betydelser. Det är en nyttig sak att ha med sig när man läser Bibeln eller talar om symboler - en berättelse eller en bild kan ha flera bottnar utan att någon av tolkningarna för den sakens skull behöver vara fel.
 
/Petter (som också fick googla lite...)
 
 
Som du kanske redan vet så har Mia och Anna-Karin dragit igång ett litet bibelstudium runt temat "Kvinnor i bibeln - finns de?"
I tisdags var det dags för första träffen och den hölls i Landeryds församlingshem.
Efter inledande fika samtalade vi runt bland annat Sara, Rebecka, Rakel och Lea. Det var mycket intressant att få veta lite mer om dessa kvinnor som genom årtusenden fått finnas i skuggan av sina män.
Och tänk att en vanlig tisdag kväll få flytta undan mobiltelefonen och almanackan och istället få dra till sig en kopp thé och en bibel. Att för en stund få fokusera på det stora är en fin gåva i vardagen.
 
Tack till Mia och Anna-Karin som ordnar!
 
Vill du komma med nästa gång när bland annat Rut ska lyftas fram så är du välkommen till Långaryds församlingshem måndagen den 26/1 kl 18.30.
 
/Karina
Idag har Långaryds kyrka fått tillökning till sina inventarier genom att Bertil Holmén tillverkat och skänkt ett mycket vackert altare till gamla sakristian i kyrkan, där vi planerar ett enkelt kapell för enskild andakt och för små gudstjänster. När allt övrigt är klart kommer vi ha en invigning av kapellet, men gå gärna redan nu in och njut av det fina hantverket.
Stort tack till Bertil för detta altare!
Ni får stå ut ända till tisdagen den 3/2, för då börjar vi vårterminens tisdagsklubb kl 17:30-19! Juniorerna, ungdomskören och barnkören startar först 3/3, för då har vår nya kantor Regina börjat! Information kommer att lämnas ut i skolan, men sprid det gärna redan nu. Varmt välkomna hälsar Mia, Helen och Rebecka.
Tycker du om att sjunga? Då kanske körens inspirationsdag söndagen 1/2 är något för dig? Det är en dag som är öppen för alla som gillar att sjunga och som vill utvecklas och lära sig något nytt. Trion från stan kommer och leder oss. Vi träffas kl 09:30 i Långaryds kyrka och dagen avslutas med konsert med andakt kl 18. Mat och fika ingår. Det du behöver göra är att anmäla dig till Mia så snart som möjligt, för matens skull och för de gästande musikernas skull så att de kan planera upplägget. Alla är varmt välkomna!
På söndagsförmiddagen firade vi gudstjänst i Landeryds kyrka.
I dörren välkomnades vi av en alldeles ny kyrkvärd, nämligen Katarina Åkesson!
Det är nämligen så att vår kära Elvi Fahlén nu slutar som kyrkvärd efter 11 år på denna post. Elvi tackades därför för all tid och omsorg hon lagt på sitt uppdrag!
 
Mia berättade dessutom att det sedan lång tid varit kyrkvärdarnas uppgift att tala prästen tillrätta om detta anses behövas. En intressant upplysning tycker jag!
Och så välkomnades förstås Katarina som till vår glädje accepterat att ta över staffetpinnen efter Elvi! Katarina är ju välkänd för oss alla även om hon aldrig tidigare verkat som just kyrkvärd.
Vår duktiga Rebecca Bäckman sjöng vackert för oss!
Rebecca är också en av våra kyrkvärdar och kommer att gå i "par" med Katarina.
Petter ackompanjerade sången och tjänstgjorde dessutom som kantor.
Jag behöver väl inte nämna att Petter dessutom är kyrkvärd?!
Efter gudstjänsten gjorde vi som vi så gärna gör då det är förmiddagsgudstjänst, vi fikade tillsammans! Det var utlovat "juligt" kyrkkaffe och vi åt säsongens sista (?) lussekatter!
 
/Karina
(Jo, jag är också kyrkvärd..)
 
Barn och broder, Gud och man,
fridens furste heter han,
stillar oro, läker sår,
lär oss bedja Fader vår,
delar all vår lust och nöd
mellan födelse och död,
möter oss en gång på nytt
när en evig dag har grytt.
Lyss till änglasångens ord:
Gud är kommen till vår jord!
(Sv. Ps 123:3)
När jag skulle sända in predikoturerna inför kommande helg och vecka så gick det inte, och av Hallandsposten fick jag förklaringen att predikoturerna har krånglat och att de hoppas att det snart är löst. De skulle dock se om det gick att ordna, antingen i predikoturerna eller som annons. Men för att vara på säkra sidan skriver jag även här vad som gäller:
söndag 11/1 kl 10 gudstjänst i Landeryd. Avtackning av kyrkvärd och välkomnande av ny kyrkvärd. Juligt kyrkkaffe.
Måndag kl 14:30 café Träffpunkten i Landeryds församlingshem.
Tisdag kl 18:30 startar bibelstudiet Kvinnor i Bibeln. Finns det några ? Vilka var de? Kan vi lära oss något av dem, känna igen oss själva? Vi träffas i Landeryds församlingshem och det blir kvällsmackor också.
Onsdag kl 14:30 Mässa på Höstro. Kl 19 träffas Långaryds norra syförening hemma hos Katarina Åkesson. Även om du inte varit med innan och även om du inte är så intresserad av handarbete är du välkommen med i gemenskapen.
Varmt välkommen på våra olika gudstjänster och till våra grupper och verksamheter!
Mia
På Trettondagen samlades vi till gudstjänst i Långaryds kyrka.
Susanne Hirell spelade och Torbjörn Lindroth sjöng!
Vi fick höra många av de gamla fina julsångerna, bland annat"Ej upplysta gårdar" och "O helga natt"!
Mia predikade om de tre vise männen som kanske inte alls var tre och som kanske heller inte var så smarta hela tiden...
 
Efter gudstjänsten kunde man få kyrkfika! Man kunde också köpa lotter till stöd för svenska kyrkans julkampanj som avslutades i och med trettondagen. Hade man riktig tur kunde man då vinna lite god choklad! (Sådan tur hade dock inte jag...)
Men för att få dricka kaffe och äta goda kakor behövdes ingen tur.
Tur för mig!
 
Tack till er som ordnade lotteri och goda kakor!
 
/Karina
 
Ej upplysta gårdar, ej hus och palats
kan bjuda Maria och Josef en plats.
Hos djuren i stallet de reder en säng
av gräset, som vuxit på Betlehems äng.

En stjärna, som förut i rymden ej fanns
nu strålar i stallet med himmelens glans.
Så tysta och stilla står djuren och ser
hur Skaparens under i julnatten sker.

Nu tiden är inne. Ett barn är oss fött.
Och rummet är fattigt, Maria är trött.
Sin kärlek så skyddslös Gud världen förtror.
Som barnet i krubban Han här bland oss bor…
Från evighet till evighet är du, Gud.
Vi lämnar det som ligger bakom oss
och sträcker oss i förtröstan mot
framtiden.
Vi ber om fred på jorden,
fred med varandra
och med hela din skapelse.
I Jesu namn.
Amen
(bön på nyårsdagen)
På nyårsdagens kväll samlades vi till nyårsbön i Långaryds kyrka, Mia ledde gudstjänsten.
Kristina Lindstén spelade och till sin hjälp hade hon Lena Carlberg Nielsen som både sjöng och...
...spelade tvärflöjt.
Det blev en fin start på det nya året.
Dagens tema var "I Jesu namn" och Mia talade om hur vi kan få vara Jesu händer, öron och ögon.
Att vi i det lilla faktiskt kan göra så oändligt mycket.
Ge en hjälpande hand.
Stilla oss en stund och lyssna på någons berättelse.
Att verkligen se dem vi möter.
 
---
 
Nu börjar ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar.
Vi kommer inte alltid att orka.
Vi kommer att snubbla och kanske ibland falla.
Men det är som det ska, så är livet.
Det viktiga är att vi reser oss igen,
att vi försöker en gång till.
 
/Karina
 
Blott en dag, ett ögonblick i sänder,
vilken tröst vad än som kommer på!
Allt ju vilar i min Faders händer,
skulle jag, som barn, väl ängslas då?
Han som bär för mig en Faders hjärta,
giver ju åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta,
möda, vila och behag.
(Psalm 249)