söndagen den 2 mars
Fastlagssöndagen – Kärlekens väg
10.00 Mässa i Långaryds kyrka, Mia. Kyrksemla med konfirmanderna.
18.00 Sinnesromässa i Landeryds kyrka, Mia. Kyrkokören medverkar.
 
måndagen den 3 mars
Församlingskåren träffas i Landeryds församlingshem kl 19. Petter Bäckman berättar om kyrkans symboler.
 
tisdagen den 4 mars
Tisdagsklubben kl 17.30 i Landeryds församlingshem.
 
onsdagen den 5 mars
Askonsdagen – Bön och fasta
9.00 Mässa i Landeryds kyrka (obs!), Mia.
18.00 Askonsdagsmässa i Långaryds kyrka (obs!), Mia.
 
torsdagen den 6 mars
Stor & liten i Långaryds församlingshem kl 9.30.
Kyrkokören övar kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
söndagen den 9 mars
Första söndagen i fastan – Prövningens stund
9.30 Gudstjänst i Landeryds kyrka, Bo
 
 
"Var har Petter hållit hus?" kanske några undrar. Karina är flitig och uppdaterar bloggen, men vad sysslar Petter med? Bland annat har jag varit på konfirmandläger 15-18 februari. Det var terminskonfirmanderna som var en sväng på Gullbrannagården.
 
Det här är inga konfirmander (eller jo, de har varit konfirmander en gång i tiden) utan Viktor och Alfred som använde sin helgledighet till att vara konfirmandledare. Här håller de på att flytta på min packning eftersom jag lägligt nog var nyopererad och inte fick göra några tunga lyft. (En liten rutinoperation, jag var aldrig sövd och är helt återställd och läkt nu. Ingen anledning till oro!)
 
Det här är inte heller konfirmander, utan några konfirmandföräldrar som var och vinkade av sina ungdomar. Och ser konfirmanderna den här bilden tycker de säkert att den är hemskt pinsam.
 
Det här är däremot några av konfirmanderna i bussen.
 
Väl framme på Gullbrannagården lekte vi lite namnlekar (mest för extraledarnas skull). Bland annat lekte vi magsåret, där man i tur och ordning gör en sit up och hälsar på de andra, varpå alla gör en sit up och hälsar tillbaka. "Hej, jag heter Petter!" - "Hej Petter!" Men Petter var som sagt nyopererad och slapp undan. Däremot var jag med och lekte en rolig lek där man till sitt namn lägger ett ord med samma begynnelsebokstav som förnamnet. På så sätt fick vi stifta bekantskap med Eddie Elektricitet, Viktor Vatikanstaten och Petter Pensionsförsäkringssystem.
 
Vi hade faktiskt en del undervisning på lägret också. Här pratar jag (nog) om Jesus liknelser. Lägrets tema var det Jesus gjorde och sa när han vandrade på jorden och vad det innebär för oss. Det är en av de sakerna som jag tycker är så bra med vår tro, nämligen att vi har en så stadig grund att stå. Att vi faktiskt på historisk och vetenskaplig grund kan veta att Jesus har sagt det han säger i Bibeln (även om ett par citat är omtvistade). Och att vi med samma säkerhet kan veta att Jesus gjorde fantastiska saker som människor uppfattade som under. Eller "tecken" som Johannes kallar det. Tecken på vem Jesus är - Gud i mänsklig gestalt.
 
'
Vi tog en tur till havet också.
 
En viss församlingspedagog med storhetsvansinne hittade en fin mosestav och prövade att dela havet. Det gick så där...
 
Är man vid havet ska man förstås ta en snygg bild där man står uppställd framför havet. Här med Pia i förgrunden.
 
Här är en annan bild på nästan alla konfirmanderna. Utan Pia, men med hopp.
 
För att ta sig till och från havet behöver man gå över motorvägen på en liten gångbro. Och tydligen hade konfirmanderna aldrig sett en motorväg förut, för på båda hållen stannade de en lång stund och vinkade till förbipasserande bilar.
 
En oväntad vänskap är en bra film som vi inte såg på konfirmandlägret eftersom man inte får visa filmer i grupper hur som helst. Däremot så bröts konfirmandlägret i en och en halv timme och så var det ett kompisgäng som, helt privat, såg filmen. Efteråt var det sent och församlingspedagogen såg ut så här.
 
Dessutom var det genompedagogiska konfirmandledare som hade förberett en nattlig samarbetsövning för konfirmanderna. De hade nämligen knutit ihop allas skor.
 
Inget läger utan en massa fina andakter. Och kapellet på Gullbrannagården är en vcker plats för sådant.
 
Så började lägret lida mot sitt slut. Vi fick ett fint tack. Dessutom finns det nu en ny hashtagInstagram #petterbabyswag där konfirmander och konfirmandledare har lagt in mer eller mindre smickrande bilder på mig.
 
Fast riktigt slut var inte lägret - vi hade till exempel inte hunnit använda perukerna och hattarna som Pia hade med sig. Så det var vi tvungna att göra något åt.
 
Och så skulle det städas också. Här är de genomduktiga konfirmandledarna Elin och Belinda.
 
Vi packade in oss i Lundbergsbussen och i baksätet stuvade vi in packningen.
 
Vi hade ett par studiebesök som avslutning på lägret. Först var vi på RIA (Hela människan) och sedan besökte vi sjukhuskyrkan i Halmstad. I väntan på sjukhuskyrkan provade vi lite läsglasögon på apoteket.
 
Vi gjorde även ett stdiebesök på McDonalds. Det var gott!
 
Så är det alltid som så att ett par dagar efter ett läger upptäcker man olika konstigheter. Till exempel upptäckte jag att två konfirmandflickor hade lånat min mobil och tagit en massa "selfies". Gör man så är risken stor att man hamnar på bloggen. ;)
 
Ha det fint!
Petter
 
Gullbrannagården, församlingsassistenten, konfirmander, läger,
I går var det dags för terminens första 3XT och vi samlades i Långaryds församlingshem där vi enligt programmet skulle få möta en hemlg gäst!
Och det var minsann inte en utan två hemliga gäster som var på plats, nämligen Eva och Svante Annerhult från Smålandsstenar.
De berättade om sitt stora engagemang i organisationen HBE (Hopp för barn i Etiopien)som är en stödförening för Win souls for God och Hope for children in Ethiopia.
Eva och Svante visade bilder från sina resor i Etiopien och de berättade varmt och kärleksfullt om de människor de fått möta där!
 
Eva och Svante hade med lite fint hantverk till försäljning, bland annat de allra skiraste sjalar man kan tänka sig och som vävts av pojkar i Etiopien. Pojkar som med hjälp av organisationen får sin egen vävstol och som på så sätt kan bli självförsörjande.
Eva sålde även dessa underbara sadelskydd som hon själv sytt. Självklart går behållningen till arbetet i Etiopien!
Och så fick vi förstås lite gott fika också! Inget 3XT utan en kvällsmacka!
 
Blir du nyfiken på det arbete som Eva och Svante Annerhult berättade om och vill veta mer eller hjälpa till så gå in på HBE:s hemsida www.hbe.nu
 
Jag kan heller inte låta bli att avslöja att Eva och Svante får besök från Etiopien i maj. Då är det så fantastiskt att dessa afrikanska vänner också kommer att besöka vår församling och spela och dansa för oss!
 
/Karina
 
 
 
 
På söndagskvällen fanns möjlighet att vara med på en frälsarkransmeditation i Långaryds kyrka. Och redan kl 16 kunde man få vara med på ett inledande samtal i församlingshemmet runt det lilla radbandet. En liten kvällsmacka kunde man också få!
Vi samtalade runt den lilla skimrande "jagpärlan" och doppärlan som kommer sedan.
 
Vi fick öva oss i att fundera på saker som vi är bra på och det var inte så lätt. Det är lite sorgligt att det är så mycket enklare att komma på saker man är dålig på...
 
Så småningom flyttade vi över till kyrkan och den stilla andakten/meditationen som Anna-Karin och Mia höll där.
Allt som skiljer den stora gyllene Gudspärlan från den lilla pärlemorskimrande Jagpärlan är en liten stund av tystnad.
Vi sjöng de allra finaste psalmerna och fick lyssna till de allra vackraste orden. Dem om att vi är konungabarn, oändligt älskade och alltid välkomna.
 
Rebecka har varit sjuk och därför behövdes en vikarie på orgelpallen. Kan ni gissa vem det var?
Jo men visst!
Vi fick kramas lite och försäkra oss om att den andra mådde bra!
Och jo då, Ricky mår bara fint!
 
Och på Rickys alldeles speciella vis inledde han psalm 769  (Gud i dina händer) med några takter ur "Jag vet en dejlig rosa":
 
Jag vet en dejlig rosa så vit som liljeblad
När jag på henne tänker så görs mitt hjärta glad
Dess stämma ger en hjärtans tröst
Lik näktergalens blida röst
Så fager och så ljuv.
 
Nästan som en hälsning från Gud.
Den Gud som blir glad i hjärtat av att tänka på dig.
 
/Karina
 
 
Denna söndag, som alltså har två namn och vars tema är "Det levande ordet", firade vi en förmiddagsgudstjänst i Landeryds kyrka.
Vi hade besök av Hyltebruks kyrkokör och det är vi glada för. En av de fördelar det nya pastoratet för med sig är ju just sådana här möjligheter! De skulle ändå sjunga i Hylte kl 11 så då kunde de ju "sjunga upp" i Landeryd först!
Susanne Hirell som är kantor i Färgaryds församling ledde kören och spelade i psalmerna.
Mia som tillbringat natten på en luftmadrass i Hyltebruks församlingshem där barnverksamheten har läger lördag-söndag lyckades trots sömnbrist "hålla ihop sig" och leverera en bra predikan!
Vi fick också tacka Aino som efter 31 år som kyrkvärd valde att lämna denna post vid årsskiftet.
Med sina 31 år är Aino troligen den som varit kyrkvärd längst i vår församling och hon har dokumenterat alla som varit kyrkvärdar i Landeryd genom åren!
Ainos svärfar Alfred Larsson var kyrkvärd i 29 år så Aino slog i alla fall honom!
Vi är glada att Aino är kvar i församlingens andra verksamheter där hon har ett fortsatt helhjärtat engagemang!
TACK Aino!
 
Eftersom Mia och kören skulle vara i Hylte kl 11 så missade det detta:
Men vi andra stannade förstås kvar och fikade!
Nöjda kyrkkaffegäster!
 
Tack Aino och Kerstin för de goda semlorna!
 
/Karina
 
Nådens Gud,
kom med ditt levande ord
som skapar, förvandlar och upprättar.
Låt ordet beröra oss
och bli till frälsning
för Jesu Kristi skull.
Amen
(dagens bön)
 
 
 
 
 
Så har vinterns församlingsfrukost gått av stapeln. Det var nu för femte gången och det har blivit en kär tradition för oss som arrangerar den!
Redan på fredagskvällen var vi i församlingshemmet och dukade. Helen fick räkna in 60 tallrikar för att det skulle räcka till alla som anmält sig! Det kändes bra att slå "publikrekord" i konkurrens med damernas tremil i OS!
På lördagsmorgonen fortsatte förberedelserna och då fick vi mycket god hjälp av Helens mamma Inger när det gällde att skala och hacka och skiva grönsaker och frukt!
Vår frukost hämtar mycket inspiration från retreatgården Wettershus där det alltid serveras morötter, rödlök, gurka, tomater, äpple, apelsin, kiwi och melon till frukost! Wettershusbröd, bestående av 6 olika mjölsorter, stod också på menyn.
Klockan 09.30 var alla gäster på plats och efter att ha blivit välkomnade fick de ta för sig av frukostmaten.
När alla var mätta så var det dags för det viktigaste, nämligen morgonens föreläsare!
Det var Lotta Backman, konstnär och författare från Borås, som berättade om sin uppväxt i en pingstförsamling i Jönköping och hur hon som 18-åring fick veta att hon var adopterad.
Det var en stark och mycket gripande berättelse om vilsenhet, kärlek och att äntligen få landa i sig själv.
 
Lotta hade dessutom med sig flera vackra konstverk ur sin rika produktion som hon visade och som också gick att köpa.
En av dessa tavlor bor numera i Burseryd och ett annat av konstverken flyttade till Landeryd!
 
Vi tackar Lotta för den personliga berättelse hon delade med oss och vi tackar dig som kom och var med och lyssnade!
 
Förmiddagen inbringade ca 6500 kr. Dessa går direkt till vår vänförsamlings arbete med "Hoppets hus" i El Salvador. Många av de mest utsatta i den tuffa miljön som huvudstaden San Salvador utgör, kommer att få äta sig mätta under flera veckor med hjälp av dessa pengar!
TACK!!
 
/Helen & Karina
 
 
 
 
 
 
Vänförsamling, församlingsfrukost,
Sedan många år tillbaka har Landeryds kyrkliga syförening som en del av sin verksamhet att skicka "babypaket" till behövande via Erikshjälpen.
 
Det är ett otroligt arbete som läggs ner på detta och skulle vi börja räkna timmar vet jag inte var det skulle sluta.
 
På tisdagskvällen var det i alla fall dags att plocka ihop allt det virkade, stickade, sydda och hopsamlade i paket som så småningom kan delas ut till utsatta och fattiga unga nyblivna mammor.
Verksamheten och koncentrationen var på topp!
Man är ganska generös med säkerhetsnålarna som håller ihop paketen. De kan användas att hålla ihop en tygblöja också!
Det gäller att vika så väl och stadigt att paketet inte går upp under den kanske ibland ganska hårdhänta hanteringen under transport.
Denna fantastiska flicka heter Victoria Bengtsson och hon är bara 8 år. Victoria kom från Broaryd med små kläder som hon själv sytt och ville skicka med i paketen!
TACK Victoria!! :)
Tänk så många timmar som lagts på att sticka bara dessa koftor!
Fina grejer!
Kläder, tygblöjor, strumpor, en liten påse hygienartiklar. Det är mycket som ska svepas in i den lilla filten.
Och förstås ett litet gosedjur.
Det säger något om människan att hon faktiskt bryr sig om att skicka med något sådant.
Det är inget som behövs för överlevnad men ändå så viktigt.
Det säger något fint om människan.
Så mycket kärlek och omtanke det ändå finns i världen.
Så mycket omsorg och vilja att göra väl.
Sällan har ett så välförtjänt kaffe stått och väntat på att bli drucket!
Och här var det strumpor.
Allt ska vara med! Syföreningsdamerna är också lite noga med färgerna på kläderna, det ska ju vara fint ihop!
Jag kan nästan känna med vilken förundran denna kofta kommer att ploockas upp av en nyförlöst mamma en dag.
Och de packade och packade...
I slutstationen stoppas varje paket in i en plastpåse där så mycket luft som möjligt pressas ut innan förslutning.
 Därefter las 5 paket i varje säck. Denna bild är från kvällens början. Så småningom fick man ihop inte mindre än 355 paket, en ökning med 30 st sedan förra året.
 
Vad säger man? IMPONERANDE!!!
 
Ett stort och varmt TACK till er i syföreningen och alla andra som hjälper till i detta fantastiska arbete!!
 
/Karina
 Jag knäpper mina händer små
i bön och tack var dag.
Låt alla barn i världen få
det lika bra som jag.
 
Skydda med din starka hand
mot fattigdom och död.
Och hjälp små barn i varje land
så ingen lider nöd.
 
Låt inte krig, ej svält, ej brott
få drabba oss, vårt liv.
Låt alla leva tryggt och gott
och frihet, fred oss giv.
(ur bönboken) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du kan fortfarande anmäla dig till årets församlingsfrukost som hålls på lördag den 22/2 kl 09.30 i Landeryds församlingshem!
Du bjuds på frukost och får sedan lyssna till Lotta Backman som berättar om sitt liv och den familjehemlighet som avslöjades när hon var 18 år.
Lotta är konstnär och författare och har skrivit boken "Min ena mamma hette Ruth" där hon berättar om sin uppväxt i ett frikyrkosammanhang i Jönköpingstrakten.
 
Visst låter det trevligt. Biljettpriset är 100 kr och hela summan går oavkortat till arbetet med "Hoppets hus" i vår vänförsamling i El Salvador.
 
Anmäl dig till Helen Skoogh på tel 0371 403 27 eller Karina Johansson på tel 072 52 72 582 eller mail [email protected]
 
Varmt välkommen med!
 
 
(Bilden är från förra årets församlingsfrukost.)
 
 
Jag roade mig med att googla lite på betydelsen av "septuagesima" och det blev minsann rörigt...
 
Septuagesima inleder förfastan och ordet betyder, enligt Wikipedia, den sjuttionde och borde alltså innebära att det är sjuttio dagar kvar till påsk. Nu är det inte riktigt så, det är i dag 64 dagar kvar till påskdagen och man vet inte riktigt varför denna söndag heter som den gör. Kanske ville man helt enkelt ha jämna tiotal.
 
Nästa söndag heter för övrigt sexagesima vilket följaktligen betyder den sextionde och infaller enligt Wikipedia 54 dagar inna påsk. Det kan väl inte stämma om det är 64 dagar kvar nu? Det är ju inte 10 dagar till nästa söndag?! Om någon som är mer bevandrad i detta har en förklaring för ni gärna göra en kommentar! :D
 
Det får vara hur det vill med den saken, vi är på väg in i den mest dramatiska tiden av vårt kyrkoår. Den tid då vi får följa Jesus en bit på vägen in i hans lidande och död. Den största kärleken. Och allt för vår skull.
 
Vi firade en fin högmässa i Långaryd på förmiddagen!
Bo Lindblad ledde gudstjänsten. Lägg märke till den vackra lila färgen, eftertankens och botgöringens färg.
Olof Jigsved spelade. (Tyvärr blir bilderna på musiker ofta så här, lite bakifrån, men det är i alla fall en vacker kororgel vi har i Långaryd!)
Birgitta Holmén var kyrkvärd och läste degens texter.
Efter gudstjänsten hade vi ett litet enkelt kyrkkaffe längst ner i kyrkan. Ett fint sätt att få fortsätta gemenskapen en stund till.
Och sist men inte minst en något suddig, men ändå "bakom-kulisserna-bild" på Mette när hon lägger ner de vackra textilierna i lådan till nästa gång!
 
Den lila färgen används hela fastetiden fram till "dymmelonsdag" (dagen innan skärtorsdag) så den får vi se mycket framöver!
 
(Nu räknade jag handgripligen dagarna fram till påskdagen och det ÄR 64 dagar kvar just nu. Vi får väl se hur lång kommande vecka blir!)
 
/Karina
 
Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider
att skåda hur Jesus Krist, Guds son,
i syndares ställe lider.
(Ps. 135)
 
 
 
 
 
Om gud hade ett kylskåp 
skulle dina teckningar sitta där

om gud hade en plånbok 
skulle dina bilder finnas i den.

Gud skickar dig blommor varje vår
och en soluppgång varje morgon.

Närhelst du vill prata, lyssnar han.

Han kan välja att bo var som helst i
universum, och han väljer att bo i ditt hjärta.
(Kristina Reftel)
 
innerligt älskad är du.
Bara för att du är du.
 
/Karina
 
Med tiden är det lite märkligt.
 
Det känns som om den bara rusar i väg och vi springer efter. Ju mer vi springer desto fortare rusar den iväg.
 
Tänk om det är med tiden som med hundar?
Det bästa man kan göra när en hund rusar i väg är att vända och gå åt ett annat håll, ignorera den.
Det dröjer inte länge innan man har den i hasorna igen.
 
Kanske värt att prova?
Det sägs ibland att livet inte är rättvist.
En del får så mycket och andra så lite.
 
Men då det gäller tiden är rättvisan fullkomlig.
Oavsett hur mycket eller lite vi har av allt annat,
när det gäller tid så har vi bara ett endaste nu.
 
Varken mer eller mindre.
 
/Karina
 
Hjälp mig då att vila tryggt och stilla
blott vid dina löften, Herre kär,
ej min tro och ej den tröst förspilla
som i ordet mig förvarad är.
Hjälp mig, Herre, att vad helst mig händer,
taga ur din trogna fadershand
blott en dag, ett ögonblick i sänder,
tills jag når det goda land.
(L. Sandell)
 
På söndagskvällen hölls en musikgudstjänst i Landeryds kyrka.
Det var Mats Nyström som tillsammans med den fantastiska sångerskan Sofia Norsäter framförde ett antal sånger med den gemensamma nämnaren Monica Zetterlund.
 
Bland annat framfördes en av mina absoluta favoritmelodier "Gröna små äpplen" som är en fantastisk beskrivning av kärleken. Både den mänskliga och den gudomliga.
 
Innan jag är riktigt vaken
står han lutad över sängen, säjer: Hej!
Och så dricker vi vårt kaffe
sedan barnen gått till skolan och jag mornat mej.
Och han tar min hand och kramar den,
skrattar när han ser hur trött jag är.
Och så ler han då han kysser mej till avsked
innan det till jobbet bär.
Om de' inte kärlek e' då vet jag bara de':

Gud gjorde ej gröna små äpplen,
det finns inga hav och finns inga öar i så fall.
Då leker inga barn tafatt,
då finns det inga glada skratt, då är solen kall.
Gud gjorde ej gröna små äpplen,
det finns inga berg och finns inga sjöar,
nej, tro mej på mitt ord.
Om inte det är kärlek så
då finns det ingen sån att få på denna jord.
(Stikkan Adersson)
Som alltid när Mats Nyström är i farten ger han oss en intressant lektion om olika typer av instrument.
Detta är en Hawaiigitarr! Mats la den i knät när han spelade på den!
 
Söndagens tema var "Sådd och skörd" och Mia höll en kort andakt runt detta. På vägen ut från kyrkan fick alla som ville ha några små solrosfrön. Kanske som en liten symbol för trons frö.
 
Vi sjöng psalm 204:
 
Kornet har sin vila, djupt i frusen jord,
är ej dött, det väckes av ditt skaparord.
Kärlek från Gud, åt allting ger du liv.
Kärlek med ditt ljus kom, kom och hos oss förbliv
 

Apropå ingenting så heter denna söndag "Femte söndagen efter Trettondedagen" och är en ovanlig söndag som sällan firas. Det är bara de år då påsken infaller mycket sent som denna söndag "hinns med". Nästa söndag är det "Septuagesima" och det innebär att vi är inne i förfastan.
 
/Karina
 
 
 
 
söndagen den 16 februari
Septuagesima – Nåd och tjänst
10.00 Mässa i Långaryds kyrka, Bo.
18.00 Gudstjänst i Unnaryds församlingshem, Bo.
 
måndagen den 17 februari
Bibelstudiegruppen träffas i Långaryds församlingshem kl 19.
 
tisdagen den 18 februari
Landeryds kyrkliga syförening träffas kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
onsdagen den 19 februari
Sista anmälningsdag för församlingsfrukosten den 22 februari.
 
torsdagen den 20 februari
Sopplunch kl 12 i Landeryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
lördagen den 22 februari
Församlingsfrukost kl 9.30 i Landeryds församlingshem. Konstnären, författaren och föreläsaren Lotta Backman kommer till oss och talar utifrån temat Min ena mamma hette Ruth - en personlig berättelse om familjehemligheter, förluster och laddade möten.
Biljetter bokas hos Helen Skoogh (telefon 0371-403 27) eller
Karina Johansson (telefon 072 52 72 582, e-post [email protected])
 
22-23 februari
Läger för Tisdagsklubben i Hyltebruks församlingshem tillsammans med Torsdagsklubben och Himlaskoj. Avslutas med en enkel familjegudstjänst i Hyltebruks kyrka kl 14.
 
söndagen den 23 februari
Sexagesima – Det levande ordet
9.30 Gudstjänst i Landeryds kyrka, Mia. Hyltebruks kyrkokör sjunger.
11.00 Mässa i Hyltebruks kyrka, Mia. Hyltebruks kyrkokör sjunger.
11.00 Mässa i Unnaryds församlingshem, Josefin.
16.00 Högmässa i Femsjö kyrka, Josefin.
18.00 Frälsarkransmeditation i Långaryds kyrka, Mia och Anna-Karin. Samtal från kl 16.
 
måndagen den 24 februari
Bibelstudiegruppen träffas i Långaryds församlingshem kl 19.
Och så gick den då av stapeln, Världens fest!! 
 
Någon timme innan start var kören på plats för lite övning.
I köket kokades det kaffe. Damerna trodde de skulle kunna göra detta lite anonymt ifall kaffet inte skulle bli gott, men jag var förstås där med kameran...
Och det är nog OK eftersom kaffet blev bra!
 
En massa lotter, med chans till fina vinster, såldes medan folk droppade in.
Många hoppades på tur!
 
Kvällens huvudperson Christian med sitt fantastiska hantverk!
 
Det var många som ville köpa med sig av det!
Jag råkar veta att detta ska bli en födelsedagspresent! (Mer än så kan jag förstås inte avslöja.)
Det är i alla fall ingen hemlighet att det vita skrinet med blommor på ska stå på mitt skrivbord på jobbet!
 
Och så var klockan 17.00 eller kanske något lite mer och kalaset drog igång på allvar!
Kören sjöng!
En massa god mat serverades!
Christian berättade om livet i församlingen i El Salvador och om deras jobb med att hjälpa de allra mest utsatta i Hoppets hus.
Det här är kvällens husband! Allsångsledare var (förstås!!) Långaryds motsvarighet till Lasse Berghagen, Anna Roos!
 
Och så de klassiska bilderna på diskpersonalen!
Ingen Världens fest utan dessa hjältar!
Med stor frenesi gav de sig på högar av tallrikar!
Fast lite bekymrade blev de nog allt när inte diskmaskinen ville starta... Men har man en elektriker med på kalaset så ordnar sig ju alltid sådana små problem!
Medan Jens var i köket satt Polly helt uppslukad av sitt nyinköpta Dominospel!
I några körframträdanden behövdes lite förstärkning och då ställde dessa duktiga flickor upp och hjälpte till!
 
Och tro det eller ej, i slutet av kvällen dök det upp en "masai"
Så kan det gå om man åker till Kenya...
Den vite masaien och hans vänner framförde en fantastisk, afrikainspirerad tolkning av den vackra sången "En värld full av liv" ur filmen Lejonkungen:
 
Från den stunden vi kom hit till Jorden
Vi mötes av sol ovanför
Finns mycket mer än det du och jag ser
Mycket mer än vi känner och hör
En kärlek som är oändlig 
Men så lite som vi kan förstå
Å den sol som gick ner
Någonannanstans ger 
ett grynings ljus att förlita sig på
I en värld full av liv
Allt förenas här
Som en cirkel sluts
Av kärlekskraft
Alla har en plats
Allting har en mening
Det är vår värld
En värld full av liv
 
 
 
Och jag tror det var med den känslan vi avslutade festen och åkte hem.
 
Vi hör ihop, alla vi som lever i den här världen, och vi har så mycket att ge varandra.
Kärlek.
Förbön.
Hopp.
Möjligheter.
 
Kvällen gav ungefär 12 500 kr. Dessa blir en möjlighet för Hoppets hus att fortsätta hjälpa de allra mest utsatta. De som också hör ihop med oss.
 
Ett stort och varmt TACK till dig som på något sätt bidragit denna kväll!
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I eftermiddag (kl 17.00 närmare bestämt) är det Världens fest i Nyarps bygdegård och där har församlingens olika grupper diverse uppdrag!
 
Dukningen ligger på församlingsrådet så vi har nu varit och fixat till kvällens kalas!
Blomsterflickan Annelie hade varit på Olanders och fått en massa fina blommor. Vi passar på att tacka dem för det!
En massa bord skulle förstås fällas upp och placeras på bästa sätt.
När det var klart skulle glas, bestick och servetter fram. Inga bekymmer med sådan här personal!
I köket fixade Ylva med blommorna. Jättebra att ha kalasproffs som Lise-Lotte och Ylva med en sådan här dag!
Tänk att det i alla sammanhang ska finnas med människor som bara ska tramsa till det...
Så här fint blev det i alla fall!
Och så här!
Nu är vi laddade för världens fest i eftermiddag!!!
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
 
Ja, Christian från vår vänförsamling i El Salvador alltså!
På onsdagskvällen hade pastoratets förtroendevalda chansen att få lyssna till, och samtala med Christian.
Jag kan väl säga som så att jag tror inte någon av oss som var där någonsin glömmer denna kväll.
 
Att få höra Christian berätta om Hoppets hus och hur församlingen där jobbar med att hjälpa de allra mest utsatta, missbrukare och de fattigaste berör på djupet.
Senare under kvällen berättade Christian också lite om sitt liv och sin obegripligt svåra uppväxt.
Stumma satt vi och lyssnade till en berättelse om bitterhet som förvandlats till förlåtelse och ondska som aldrig någonsin lyckats kväva kärleken.
 
En berättelse om Tro, Hopp och Kärlek.
Trots allt.
 
 
Christian hade tidigare under dagen besökt Landeryds skola och träffat alla barnen där.
I dag, torsdag, träffar han pastoratets konfirmander.
I morgon följer han med Katarina till hennes klass på Elias Fries.
Slutligen medverkar Christian på lördag i Världens fest, kl 17.00 i Nyarps bygdegård.
På söndag far Christan vidare till Bredbyns församling som också är med och stöttar våra vänner i El Salvador.
 
/Karina
 
 
 
Det är så lätt hänt att vi inte förmår släppa taget om det som en gång varit men som inte längre är.
 
Vi kan rent av få för oss att om vi bara håller hårt i det som egentligen redan är förlorat så kanske, kanske det kommer tillbaka.
Det är inte så.
Om vi istället släpper det gamla så kan vi istället ge plats för något nytt.
-Allt det som ännu kan bli.
 
/Karina
 
Se, jag gör allting nytt.
(Upp. 21:5)
 
På Kyndelsmässodagen firade vi familjemässa med dop i Landeryds kyrka. Det var även utdelning av dopänglar till dem som döptes i församlingen förra året och barnens bibel till våra fyraåringar.
 
En massa roligt alltså, och först kom dopet!
Det var en liten Agnes som denna dag blev medlem i vår kyrka och som välkomnades i Guds stora familj.
 
Lilla Agnes bor i Halmstad med sin mamma Emma och sin pappa Daniel. Emma är född och uppvuxen i Landeryd och dotter till Vivan och Sune Gustafsson. Nu vet ni nog på ett ungefär!
Agnes tog sitt dop på stort allvar och lyssnade uppmärksamt på allt som Mia sa.
Jag tror minsann att de fann varandra, de där två!
Efter avklarat dop var det nog i alla fall skönt att få ta det lite lugnt i pappas knä. Mamma visar församlingens dopgåva för Agnes!
 
Sedan fortsatte gudstjänsten med...
...framförande av barnkören (och Mia också på ett hörn!)!
Och så skulle hela kyrkan vara med!
Rebecca leder sina trupper och visar rörelserna!
 
Mia var lite bekymrad eftersom hon var så rädd för mörkret som fanns i hennes väska. Men så fort hon skulle ta fram det och visa Anna-Karin hur läskigt det var så försvann det.
 
Mörkret kan inte finnas i ljuset och mörker är ingenting annat är frånvaro av ljus.
 
I allt som hände i kyrkan denna dag hjälpte barnen till! Klockringning, psalmpålysning, procession och nattvardsfirande. De var otroligt duktiga!!!
Här får Mia hjälp med tillredelsen inför nattvarden.
 
Efter den fina och härliga gudstjänsten återstod det bara att gå till församlingshemmet och smaka på det där goda fikabrödet som Tisdagsklubben bakat!
Med tanke på åtgången och hur nöjda alla såg ut så var det säkert så att det faktiskt var världens bästa kyrkkaffe!!
 
Tack till alla barn som hjälpt till! Ni är fantastiska!!!
 
/Karina