Det är lätt att bli glömsk när det är sommar och hjärnan är avstängd...

I samband med musikgudsjtänsten i Landeryd kl 18.00 på söndag är det avtackning av vår kyrkoherde Bo Gunnar Åkesson!

Välkomna!
Söndagen den 31 juli
Sjätte söndagen efter Trefaldighet
Efterföljelse
Landeryd 18.00: Musikgudstjänst, Bo Gunnar
Till din blomstrande äng - Ylva och Ove Ericsson framför ett
sommarprogram som sträcker sig mellan himmel och jord
Kl 17 ställer lokala konstnärer ut i församlingshemmet

Unnaryd 11.30: Gudstjänst, Rune
Jälluntofta 10.00: Mässa, Rune
Vendelas kapell
Det som skett i Norge är något fruktansvärt. Vi blir alla berörda när en så pass stor katastrof inträffar så nära oss, i ett land så likt vårat. Länder som vi trodde var trygga. Glada ungdomar på sommarläger och semesterfirande norrmän i Oslo blev från sommarglädje och trygghet kastade in i en grym verklighet av död och förstörelse.

Men vet att Gud är hos de drabbade människorna i Norge! Samme Gud som blev människa och gick in i ett ockuperat folks hårda verklighet. Samme Gud som gick in i en verklighet präglad av våld, terrorism och fattigdom. Samme Gud som avrättades fastän han ar oskyldig är idag hos de oskyldiga offrens anhöriga. Han är hos dem som hamnat i den mörkaste dal.

Men samme Gud är också den som vänder mörker till ljus och död till liv. Samme Gud är den som vände den mörkaste stunden, Guds egen död, till förlåtelse, uppståndelse och evigt liv. Samme Gud är den som besegrade döden. Han är nu hos alla de som är rädda och ledsna. Hos de otröstliga.

Och däri finns vårt hopp.

I Psaltarens tjugotredje psalm kan vi läsa följande om tryggheten hos Gud:

Herren är min herde,
ingenting skall fattas mig.
Han för mig i vall på gröna ängar,
han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft
och leder mig på rätta vägar,
sitt namn till ära.
Inte ens i den mörkaste dal
fruktar jag något ont,
ty du är med mig,
din käpp och din stav gör mig trygg.
Du dukar ett bord för mig
i mina fienders åsyn,
du smörjer mitt huvud med olja
och fyller min bägare till brädden.
Din godhet och nåd skall följa mig
varje dag i mitt liv,
och Herrens hus skall vara mitt hem
så länge jag lever.

Be för våra norska bröder och systrar! Du kan be med egna ord eller till exempel med orden i bön nummer 64 i Bönboken i Psalmboken.

Desmond Tutu (en sydafrikansk biskop och vän till Nelson Mandela som kämpade mot apartheidregimen i Sydafrika) sa: "Godhet är starkare än ondska." ("Goodness i stronger than evil.") Däri grundar sig vårt framtidshopp.

Allt gott i Kristus!
Petter
Onsdagen den 20 juli
Höstro 14.30: Gudstjänst, Rune

Söndagen den 24 juli
Apostladagen
Sänd mig
Långaryd 10.00: Mässa, Rune
Unnaryd 18.00: Musikgudstjänst, Rune
Per-Martin Waldenstad tolkar bl a Elvis och Jim Reeves
16.30-17.30 Kyrkogårdsvandring med Lars-Olof Svensson

Vid söndagens musikgudstjänst fick vi fint besök av Elna, Alma och Leif Carr, riksspelemän från Stjärnarp, som bjöd på härlig och glad folkmusik.Det var tänkt att musiken skulle börja vid tiondeboden som dagen till ära var öppen för besökare men dagens ihållande regn stopade dessa planer och all musik fick framföras i kyrkan.

Familjen hade stor bredd och kunde spela på det mesta! Här är det pappa Leif som spelar på det något annorlunda instrumentet "såg"! Enligt musikerna var just detta såg av märket Stradivarius!Familjens yngsta medlem Alma visade stor talang och skicklighet med sin blockflöjt!Leif och Elna spelade på träskofioler. Leif berättade att det var på just detta instrument han fick titeln "riksspeleman"! Träskofiolen uppstod i de fattigare hemmen där man inte hade råd med någon riktig fiol. Man tog helt enkelt vad man hade och byggde sin egen variant!


Närbild på den vackra träskofiolen!

Vi fick alla tåga ut ur kyrkan till vackra toner från vapenhuset där de glada spelemännen spelade vidare!När vi kom ut ur kyrkan visade det sig att regnet dragit bort och den nedgående solen glittrade till i vattenpölarna!!Söndagens tema var "Att inte döma" och en del av söndagens psaltarpsalm lyder:

Bara hos Gud finner jag ro,
från honom kommer mitt hopp.
Han är klippan som räddar mig,
min borg där jag står trygg.
Från Gud kommer min hjälp och min ära,
Gud är min tillflykt, min starka klippa.
Sätt alltid din lit till honom,
du folk,
öppna ditt hjärta för honom.
Gud är vår tillflykt.
(ur Psaltaren 62)

Söndag 17 juli
Fjärde söndagen efter Trefaldighet
Att inte döma

Långaryd 18.00: Musikgudstjänst, Rune
Musik i folkton - riksspelmännen i familjen Carr musicerar
16.30 guidning i Tiondeboden (OBS! Gudstjänsten börjar utanför
Tiondeboden)

Unnaryd 10.00: Mässa, Rune
Jag har en klackring i guld som jag nästan alltid har på mig. Jag fick den i studentpresent av mina föräldrar. Då tänkte jag att jag skulle bära den som en påminnelse om vem jag var när jag fick den. Som en påminnelse om att vara lika ung i sinnet som då.

Men nu sitter den bara där på fingret, utan att jag skänker den en tanke. Faktiskt känner jag den mer om jag inte har den på mig.

Jag har en frälsarkrans också, som jag nästan alltid har på mig. Men jag ber inte så ofta med den. Eller jo, när jag är i Jönköping använder jag den ofta på bussen, men här hemma hänger den bara som ett armband.

Men jag tror att i mitt fall Har det blivit så att anledningen till att jag inte "använder" min ring är att jag är såpass ung i sinnet (jag har snarare blivit barnsligare sedan studenten) att jag inte behöver göra det. Anledningen till att jag inte "använder" min frälsarkrans är att jag så ofta bollar mina tankar med Gud ändå. Ett slags ständig bön.

Evangelietexten idag var Liknelsen om den förlorade sonen. (Lukasevangeliet 15:11-32) Det är en fantastisk berättelse om hur Gud förlåter den som vänder sig till honom. Fadern förlåter fullkomligt när man vänder om och kommer hem.

Men lika fantastiskt är det Fadern säger till den sonen som stannat hemma och blir avundsjuk när det blir fest för brodern. Pappan säger: Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt.

Ju längre man lever i relation med Gud, "stannar hemma hos Pappan", desto bättre lär man känna honom. Ju mer man övar sig, desto naturligare blir det att be. Man behöver ingen ring för att vara ung, eftersom det har blivit naturligt. Man behöver ingen frälsarkrans för att be, eftersom det har blivit en självklar del av ens liv.

Stannar man "hemma" hos Gud blir kontakten med honom naturlig. Man är ständigt uppkopplad. Det blir som med ringen - man känner den mer när man inte använder den.

Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt.

Allt gott i Kristus!

Petter

Hej!

KU:s lägerplaneringskommitté (jo, vi har en sådan) insåg efter ett tag att många KU:are är duktiga och sommarjobbar på sina sommarlov. Och att andra är lika duktiga och är bortresta i början av juli. Så därför bestämde vi oss för att flytta KU:s Jälluntoftaläger till den 12-14 augusti.

KU står för Kyrkans Unga och är ett skönt gäng som träffas i församlingshemmet på fredagkvällarna och fikar, gör nåt kul (ser en bra film, leker fjantiga lekar, åker pulka) och firar en mysig andakt. Det finns en KU-grupp i Unnaryd och en i Långaryd/Landeryd och en hel del saker gör vi tillsammans, som till exempel det här lägret.

Lägret äger alltså rum den 12-14 augusti i Jälluntofta församlingshem. Det börjar på fredagkvällen klockan 18 och slutar på söndageftermiddagen ca 14.30 (när vi har städat klart). Och däremellan blir det mat, lekar, kanot, bad, andakt, mer mat, djupa samtal, vakenhet, inte så djupa samtal, fika och kanske lite sömn om det hinns med.

Tre saker ska man komma ihåg om man vill vara med på lägret:

- att anmäla sej senast den 29 juli (lämpligen med ett sms till Petter 073 84 65 780). Gör det redan nu så att du inte glömmer bort det!

- lägret kostar 70 kr, men det är all inclusive

- att packa ner sovsäck, luftmadrass/liggunderlag, tandborste, kläder att vara ute i, badkläder och eventuellt godis till Petter och de andra ledarna

Hoppas att du kan och vill vara med på lägret!


Välkommen!

Elina, Jenny, Nelly, Petter och resten av KU

Vi bjuder även på lite bilder från 2010 års Jälluntoftaläger:


Vi spelade kubb, som är en väldigt rolig sport! Här ser vi Långarydslaget.


Och här är Unnarydslaget, som förstärktes av Petter. KU i Unnaryd har växt
betydligt sedan dess. Ett litet mirakel om man så vill.


Kubbonde

Petter efter ett uppfriskande morgondopp i Jällunden. Förra årets läger i
Jälluntofta var den 3-4 september. Då har sjöarna hunnit bli ganska kalla...

I söndags var det dags för ett traditionsenligt besök av de omtyckta "Jazzcats" i Landeryds kyrka! Redan på parkeringen kunde man ana att detta skulle bli ännu en succéartad musikgudstjänst!

I församlingshemmet fanns mängder av både roliga och tänkvärda bonader utställda. Här följer ett litet urval!Efter alla tänkvärda budskap i form av broderade bonader var det så dags att försöka ta sig in i kyrkan... Bloggens utsända reporter var på plats kl 17.40 (musikgudstjänsten började 18.00) och då var läget detta:De enda platser som fanns kvar var ett par stolar i vapenhuset!Härligt fullsatt kyrka!Kl 18 var äntligen alla på plats och den svängiga musiken satte igång. Att musikgudstjänsten verkligen skulle kunna börja på utsatt klockslag var in i det sista osäkert eftersom musikerna hade fått tidsangivelsen 19.00 och därför hann de inte "spela ihop sig"...Flitiga och laddade syföreningsmedlemmar i väntan på den invasion av fikasugna människor som i pausen ska invadera kaffebordet!Liksom vid bibelns brödunder räckte frallorna till alla och det blev ändå några över!

Varmt tack till våra syföreningsdamer som ordnade denna kväll så fint! Det är riktigt fin reklam för vår församling (och för Jesus!!) att vi kan fylla vår kyrka till bristningsgränsen en ljummen julikväll!

Vi var ca 230 personer som samlades denna kväll. Hela behållningen går till fortsatt musikverksamhet i vår församling!

Onsdagen den 6 juli
Höstro 14.30: Nattvard, Rune

Söndagen den 10 juli
Tredje söndagen efter Trefaldighet
Förlorad och återfunnen
Landeryd 10.00: Mässa, Rune
Unnaryd 18.00: Musikgudstjänst, Rune
                       Kristin Ahlbom och Magdalena Kjellgren sjunger och spelar
                       Utställning med sydda dukar kl 17 i församlingshemmet
Jälluntofta 15.00: Gudstjänst, Rune
                         Vendelas kapell