Fredag den 3 februari
9.30 Stor och liten i Långaryds församlingshem.
19.00 Kyrkans Unga träffas i Unnaryds församlingshem.

Lördag den 4 februari
Konfirmandläsning kl 9.00 i Unnaryds församlingshem.
Diakonidag 9-12 i Landeryds församlingshem. En diakon från Ersta kommer att berätta om Erstas verksamhet Anmälan till Anna-Karin. För fika och föredrag betalar man 50 kr.

Söndag den 5 februari
Kyndelsmässodagen
Uppenbarelsens ljus
Långaryds kyrka: 10.00 Gudstjänst, Jens Bøggild
Landerys kyrka: 18.00 Mässa, Jens Bøggild
Unnaryds kyrka: 16.00 Familjegudstjänst, Anna-Karin Samuelsson
                                 Utdelning av dopänglar.
Jälluntofta kyrka: 18.00 Ljusgudstjänst, Rune Bolmblad
Alla som varit med vid våra församlingsfrukostar har fått höra lite om Wettershus och äta det lite speciella Wettershusbrödet! 

Eftersom jag precis är hemkommen från en "jobbhelg" på Wettershus och då hade kameran med vill jag nu även få visa några bilder från gården. Wettershus är beläget mellan Jönköping och Gränna och när man kommer på motorvägen tar man av på avfarten "Ölmstad". Efter några kilometer på små skogsvägar kör man under E4:an och är framme!

Att komma till retreatgården Wettershus är en möjlighet att både bokstavligt och bildlikt ta ett steg åt sidan. Att lämna vardagen och alla krav för att under några dagar bara få vara.

Gårdens huvudbyggnad liknar ett pepparkakshus i snön! I denna äts alla måltider och där finns storstugan där man kan sitta framför brasan i lugn och tyst ro.

Bordet är dukat inför middagen!

Bilden är tagen från "öppenhetens rum" där många av gårdens aktiviteter som meditationer och annat äger rum. Nere till höger skymtar gästlängan där alla gäster bor i enkelrum. Utsikten över Vättern, Visingsö och Västergötland är otrolig och måste upplevas!

Gårdens hjärta (i hård konkurrens med köket!) är det lilla kapellet där man samlas till morgon- och aftonbön.

I kapellet samlas man i en cirkel utmed väggarna. Ingen är först och ingen är sist.

Och mitt i kapellet och mitt i oss finns ALLT vi någonsin behövt.

I det stora och i det lilla andas det omsorg om gästerna...

...och överallt finns påminnelser om en omsorg som är ännu större!

Skulle du vilja vet mer om Wettershus eller retreater så kan du prata med mig eller gå in på Wettershus hemsida: www.wettershus.com

Jag åker till gården ganska ofta så om du skulle vilja åka med någon gång så är du välkommen med!

Jag avslutar med en dikt av Margareta Melin som varit med och byggt upp mycket av verksamheten på Wettershus. Dikten speglar väl retreatens och Wettershus tanke:

Stanna upp
andas ut
hämta andan.
Tänka efter
lyssna in
sova ut.
Vara här och nu
utan ambitioner
nollställd, öppen, fördomsfri.

Tid att drömma
och betrakta sina drömmar.
Möta allt som kommer
lära känna mer och mer
sitt mikrokosmos
och utan att värdera
ta i famn
sin sårbarhet och styrka.
Sin rädsla och besvikelse.
Sin längtan och sitt hopp.

Vandra inåt mot sitt hjärta
koncentrera sina vida cirklar
mot ett centrum som är tidlöst evigt.
Alla cirklars mitt
är en och samma.
Gud är livets källa
mitt i allt och alla.

Vi skulle inte törsta så
om inte källan fanns.
(M. Melin)

/Karina
Som du kanske redan vet så får vi under vecka 7 besök från vår vänförsamling i San Salvador. Mer om vad som händer då kan du läsa i det tidigare inlägget"besök från vår vänförsamling i vecka 7"

Vi har nu fått några bilder från Katarina Åkesson som vi gärna visar i detta sammanhang som en ytterligare påminnelse om det kommande besöket!


Detta är Christian som alltså är den som besöker oss och då representerar vänförsamlingen!


Biskop Medardo Gomez som vi vid några tillfällen fått tackbrev från.


Bilder från barnverksamheten i församlingen i San Salvador.

Pyssel pågår!

Det som slår mig när jag ser dessa bilder är hur otroligt lika de är de bilder som finns här på bloggen från vår egen "tisdagsklubb"! Trots att det är i en annan världsdel så är det enda som skiljer en lite annorlunda miljö. Pysslet, gemenskapen, skaparviljan och glädjen är precis den samma!

Det ska bli spännande att få hit Christian och höra mer om det arbete och de utmaningar som finns i deras församling. Jag tror att vi kommer att känna igen oss i mycket även om våra liv i Långaryd är ekonomiskt enklare och mer skyddat än deras.

Missa nu inte detta fantastiska möte som kommer att utspela sig i vår församling under hela vecka 7!
Fredagen den 27 januari
Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem
Kyrkans Unga inleder vårterminen med att åka pulka i Unnaryd. Vi börjar med korvätning i Unnaryds församlingshem kl 19 för att sedan vandra vidare till pulkabacken.

Söndagen den 29 januari
Fjärde söndagen efter Trefaldighet
Jesus är vårt hopp
Landeryds kyrka: 16.00 Gudstjänst, Rune Bolmblad
Unnaryds kyrka: 9.30 Gudstjänst, Rune Bolmblad
Jälluntofta kyrka: 11.00 Mässa i enkelhet, Rune Bolmblad

Nej, Långaryds kyrka har inte förärats en skulptur av skulptören Giacometti, men tydligen ingår ett visst mått av akrobatik i kantorstjänsten. Belysningen måste vara vacker, samtidigt som kvällens artist, konsertpianist Nina Gade, inte ska bli bländad på pianopallen. Förutom att vara konsertpianist är Nina Gade docent vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hur hamnade då en sådan stjärna i Långaryd?

Jo, vår danske präst Jens har varit föreståndare för Refugiet Fuglsang, en mycket viktig plats i danskt kulturliv, där Nina Gade ofta spelat. Och så knöts kontakten mellan Nina och Långaryds församling.


Musikgudstjänsten inleddes med att Jens talade över söndagens evangelium:

När han gick in i Kafarnaum kom en officer fram till honom och bad om hjälp: ”Herre, min tjänare ligger förlamad där hemma och har svåra plågor.” Jesus sade: ”Skall då jag komma och bota honom?” Officeren svarade: ”Herre, jag är inte värd att du går in under mitt tak. Men säg bara ett ord, så blir pojken frisk. Jag är själv en som står under befäl, och jag har soldater under mig, och säger jag till den ene: Gå, så går han, och till den andre: Kom, så kommer han, och säger jag till min tjänare: Gör det här, så gör han det.” Jesus blev förvånad och sade till dem som följde honom: ”Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit en så stark tro. Jag säger er att många skall komma från öster och väster och ligga till bords med Abraham och Isak och Jakob i himmelriket. Men rikets egna barn skall kastas ut i mörkret utanför. Där skall man gråta och skära tänder.” Och till officeren sade Jesus: ”Gå. Du trodde och det skall ske.” Och i det ögonblicket blev pojken frisk.
(Matt 8:5-13)

Den kristna tron är unik bland världens religioner. Buddhister måste genom tusentals återfödslar slipa bort sina brister för att så småningom frälsa sig själva och nå Nirvana (utslocknande, det vill säga slippa att existera). Islam, å sin sida, är en handfast religion. Gör dina plikter (Islams fem pelare) och Inch Allah, om Gud vill, kommer du till paradiset.

Den kristna tron talar istället om tillit. Att, som officeren i evangelietexten, våga lita på Gud, våga tro att han vill dig väl. Och våga tro att han kan det som du inte mäktar med. Att tro är att ha en tillitsfull relation med Gud, som att bli förälskad. När man är förälskad blir det egna egot en bifigur i relationen. Våga lita på Gud!


"Min kärlek är korsfäst."

Så tog Nina Gade plats vid flygeln och vi fick höra himmelsk musik klinga från flygeln och växa i det heliga rummet. Det var musik av Haydn och Chopin. Till slut Liszts vackra musik som illustrerar tre av renässansförfattaren Petrarcas kärlekssonetter.

Klara och kyliga och lena vatten
där sina vackra lemmar
hon lade, den enda jag vill kalla kvinna;
vänliga gren mot vilken
(jag suckar när jag minns det)
hon lutade sin vackra rygg och midja;
blommor och gräs som täcktes
lätt av hennes klänning
och hennes vackra bröst;
heliga, stilla luft
där kärleken lät två vackra ögon öppna mitt hjärta;
- lyssna nu, ni alla,
till de sista sorgsna ord jag sjunger.



Nina Gade vid flygeln (och en dansk pipkrage i förgrunden). Det är en upplevelse att se händerna speglas i den blanka pianolacken på flygellockets undersida, när de flyger fram som lärkvingar över tangenterna. Det är också en upplevelse att se hur Ninas make, i en enda sammanhängande rörelse, ibland reser sig och vänder blad. Graciös som en balettdansör. Perfekt precision.

Så måste man jag ta tillfället i akt och säga att det är fantastiskt att Långaryds Prästgård har fortsatt att fungera som just en prästgård. En utpost för finkultur och bildning mitt i den småländska granskogen.

Tack!
Petter
Under vecka 7 får vi besök från vår vänförsamling i San Salvador. Det är Christian som tidigare bott i Sverige och som talar svenska som kommer och besöker oss.

Christian är konstnär och läser just nu till präst och är mycket engagerad i sin församling. Vet ni föresten att man i vår vänförsamling i San Salvador varje söndag ber förbön för Långaryds församling?! De behöver också vår förbön!!!

Christian anländer till vår församling på måndagen den 13/2 och programmet för veckan (preliminärt) är följande:

Tisdag den 14/2: Christian besöker barnkören och tisdagsklubben i Landeryds församlingshem från kl 17. Christian berättar om sin församling och målar med barnen.

Torsdag den 16/2: Kyrkorådet träffar Christian i Långaryds församlingshem kl 18-19.

Fredag den 17/2: Christian är med på Kyrkans unga i Unnaryd kl 19.

Lördag den 18/2: Allsångskväll i Nyarps bygdegård kl 17. Christian berättar om sin församling, allsång med kyrkokören, mat m.m.

Söndag den 19/2: Familjegudstjänst i Landeryd kl 15 där Christian medverkar, konstutställning där barnens målningar från tisdagsklubben visas, bibelutdelning, clownbesök, kyrkfika m.m.

Visst låter detta som en fantastisk vecka där vi får chansen att träffa en representant från vår vänförsamling och varandra?! Skriv in dessa datum i din almanacka redan nu så att du inte misar något!

Mer information om de olika samlingarna kommer och givetvis kommer vi att blogga om och visa bilder från allt som händer!

Och glöm inte att ta med vår vänförsamling i San Salvador i dina förböner!

Landeryds kyrkliga syförening har haft sitt årsmöte och nedan följer några bilder från kvällen:

Ordförande Aino Larsson höll i mötesförhandlingarna.

Intresserade syföreningsmedlemmar lyssnade och kom med idéer!

Inget symöte är fulländat utan några varv med stickorna eller virknålen!

Flitiga fingrar!

Efter väl genomfört årsmöte så var det så dags för kvällens höjdpunkt:

Risgrynsgröt och smörgås!!

Syföreningen har mycket på gång i vår. Den 21/2 packar man årets alla babypaket som sedan skickas till behövande mödrar. Denna packning är väldigt speciell och syföreningsdamerna jobbar hårt hela året för att samla material till paketen!

Givetvis kommer ett reportage från packningen då den är genomförd!!

På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus och hans lärjungar var också bjudna till bröllopet. Vinet tog slut, och Jesu mor sade till honom: ”De har inget vin.” Jesus svarade: ”Låt mig vara, kvinna. Min stund har inte kommit än.” Hans mor sade till tjänarna: ”Gör det han säger åt er.” Där stod sex stora stenkärl för vattnet till judarnas reningsceremonier; vart och ett rymde omkring hundra liter. Jesus sade: ”Fyll kärlen med vatten”, och de fyllde dem till brädden. Sedan sade han: ”Ös upp och bär det till bröllopsvärden”, och det gjorde de. Värden smakade på vattnet, som nu hade blivit vin. Eftersom han inte visste varifrån det kom – men det visste tjänarna som hade öst upp vattnet – ropade han på brudgummen och sade: ”Alla andra bjuder först på det goda vinet och på det sämre när gästerna börjar bli berusade. Men du har sparat det goda vinet ända till nu.” Så gjorde Jesus det första av sina tecken; det var i Kana i Galileen. Han uppenbarade sin härlighet, och hans lärjungar trodde på honom.
(Joh 2:1-11)

Det första man kan konstatera är att kristna inte måste vara nykterister. Hade det varit ett krav från Gud att vi inte ska dricka alkohol, så hade hans första under inte varit att göra 600(!) liter vin till de, av allt att döma, redan ganska berusade bröllopsgästerna.

Och jag är fullkomligt övertygad om att Jesus verkligen gjorde vatten till vin. För det undret sker gång på gång utan att vi tänker på det. Det kallas fotosyntes och jäsning. Vatten och koldioxid (som ju finns i luften vi andas ut) förvandlas av solljuset till socker och syre. Och det sker i alla gröna växter, även i vindruvorna.

När man sedan jäser druvorna till vin, enligt Första Moseboken var det ju gubben Noa som uppfann det, går det till så att man låter jästsvampar omvandla sockret i druvorna till etanol, det vill säga alkohol. Om Gud vill kan han förstås snabba på en sådan process så att vatten blir vin på några ögonblick. Felet är bara att vi är så vana vid alla de under som vi ständigt omges av för att vi ska se dem som under.

Det har blitt en ny liten invånare hemma i Remma – jag har fått ett litet kusinbarn. Den som har sett ett nytt barn vet att det ord som passar bäst är mirakel. Men när barnet växer till och börjar ställa till jäkelskap är det lätt att glömma bort vilket mirakel varje människas liv är.

Och alltings ursprung – Livets källa, om man så vill – det är honom som Mose får se ryggen på i den gammaltestamentliga texten. (2 Mos 33:18-23) Vi kallar honom Fadern och han är större än vad vi kan förstå. Han verkar ständigt. Skapelsen pågår oavbrutet – i varje ögonblick tänds ett nytt liv, växer något nytt. Slocknar solen dör vi alla och utan Skapare kan ingenting bli till. Fast vi inte kan förstå honom är Skaparen alltings ursprung.

Skaparen har skapat Universum och dig och mig – Fadern är Livets källa.

Men Gud vill vara oss närmre än så och därför blev han människa och vi möter honom i den andra delen av Treenigheten – Sonen. Den ofattbare Skaparen kommer oss nära och blir lite mer begriplig i form av Jesus. Sonen är också Livets källa, för han ger oss det eviga livet. Texten som vi läste innan inleds med: ”I Jesus Kristus och genom hans blod har vi friköpts och fått förlåtelse för våra överträdelser – så rik är den nåd […] vilken Gud har låtit […] flöda över oss.” (Ef 1:7-8) Det eviga livet får vi inte därför att vi förtjänar det, utan för att Gud älskar oss. Och hur mycket Gud älskar oss förstår vi när han blir människa, sträcker ut sina armar på korset och dör för vår skull. Men döden är inte slutet – Jesus uppstår och visar att det eviga livet är verkligt. Paulus skriver i sitt första brev till korinthierna: ”Om det inte finns någon uppståndelse från de döda har inte heller Kristus uppstått. Men nu har Kristus uppstått från de döda, som den förste av de avlidna.” (1 Kor 15:13, 20)

Genom Jesus får vi evigt liv – Sonen är Livets källa.

Symboliken ”från död till liv” finns förresten i dopet. Den gamla människan dör, drunknar, och uppstår till nytt liv med Jesus. Och vi får dessutom något mer i dopet, nämligen den heliga Ande. Och Anden ger liv.

Genom Anden kommer Gud oss nära. När vi känner att en gudstjänst blir något mer än bara ord och sånger, när den liksom ”lyfter” och berör oss, då är det Anden som verkar. När vi känner att Gud är nära, då är det Anden vi känner av. När ett något vi hört slår rot och växer till i hjärtats mylla, då är det Anden som verkar. Och när vi känner att vi får ledning och bönesvar, när vi får ny kraft, då är det Anden som gör det.

Och allt det där behöver vi för att kunna leva som kristna, och egentligen som människor också. Om vi ska växa till som människor och åstadkomma något, bära frukt om man så vill, så behöver vi vatten och näring. Näring för själen.

Genom Livgivaren får vi näring för själen – Anden är Livets källa.

I våran konfirmandbok står det en ganska genomklok sak om Anden. Det står att Anden är som en tändsticksask som vi fått med oss i dopet och stoppat i fickan. Tändstickor kan ge ljus och värme, men då måste man ta fram tändsticksasken. I fickan har man ingen nytta av den. I dopet fick du en hjälpare, men du måste öppna dig för hjälpen och ledningen som Anden ger. Gud kan, så att säga, leda hästen till livets källa, men han kan inte tvinga den att dricka. Du måste själv ta för dig av näringen från Livets källa och dricka liv, precis som att ett träd som inte självt drar upp vatten med sina rötter törstar ihjäl.

Gud är Livets källa. Fadern är allt levandes ursprung, genom Sonen får vi evigt liv och Anden ger smak åt livet och fyller det med mening. Den treenige Guden är Livets källa.

Om du släpper in det levande vattnet, så får livet mer smak. Det ger något extra. En gudomlig fotosyntes sätter igång och gör, genom sin kärleks ljus, ditt döda koldioxid och smaklösa vatten till energirikt socker och syre som ger liv. Och låter du det sedan ligga till sig och jäsa så kommer livets goda fram som de lekande bubblorna och sötman hos ett mousserande rosévin. Dina dagar förvandlas från vatten till vin.

Det finns en vacker kvällspsalm av Karin Boye där hon skriver:

Ont jag tänker, ont jag handlar,
men du läker allt och renar.
Mina dagar du förvandlar
så från grus till ädla stenar.

Gud är Livets källa.

Amen.

Petter

Söndagen den 22 januari
Tredje söndagen efter Trefaldighet
Jesus skapar tro
Långaryds kyrka: 18.00 Musikgudstjänst, Jens Bøggild
                          Konsertpianist Nina Gade. Läs mer om henne (på engelska) HÄR!
Unnaryds kyrka: 10.00 Gudstjänst, Jens Bøggild
Lördagen den 14 januari
Konfirmandläsning 9-13 i Unnaryds församlingshem.

Söndagen den 15 januari
Andra söndagen efter Trettondedagen
Livets källa
Långaryds församlingshem: 9.30 Söndagsbön, Ylva och Petter (OBS!)
                                        Fika.
Landeryds kyrka: 18.00 Gudstjänst, Rune Bolmblad
Unnaryds kyrka: 10.00 Högmässa, Rune Bolmblad
                     

På en liten höjd i utkanten av Landeryd ligger Landeryds kyrka.
Det har den gjort i över åttio år.

Under årtiondena runt 1900 skedde en kraftig expansion i Landeryd sedan järnvägen dragits förbi byn. Från början hade där bara funnits två gårdar, Södra Landeryd och Norra Landeryd, samt några torp, men när järnvägen väl var på plats växte snart ett samhälle fram. Med den tidens transportmedel var det många som tyckte att vägen till Långaryds kyrka var allt för lång och därför beslöt man redan 1906 att hålla gudstjänster i Landeryd. Till en början höll man till i den dåvarande skolan, men sedan hyrde man Godtemplarsalen.

Under 1917 började den kyrkliga syföreningen samla in pengar till ett kapell och den 11 juni 1922 bildades Landeryds kyrkliga arbetsförening. Pengar, men även material och 400 frivilliga dagsverken, skänktes av landerydsborna och 1924 var kapellet färdigbyggd. Så fortsatte arbetet med dess inredning och annat som måste ordnas, bland annat skulle tomten styckas av. På Annandag Pingst 1926 invigdes kapellet och kyrkogården. Under åren som följde fortsatte föreningen sina insamlingar. Nästan allt som finns i kyrkan är skänkt av syföreningen, kykokören och privatpersoner.

Genom Kungl. Maj:ts nådiga beslut (det hette så på den tiden) överläts Landeryds kapell år 1950 till Långaryds församling och blev församlingskyrka - Landeryds kapell hade blivit Landeryds kyrka. Under 1960-1961 genomfördes en genomgripande renovering och interiören fick det utseende som i mångt och mycket fortfarande kvarstår. Under hösten 2010 fick bänkarna och en del av interiörens nya färger, så att kyrkan blev ljusare. Bänkarna fick även nya dynor.

                           

Bland det finaste som finns i Landeryds kyrka (näst den gudstjänstfirande församlingen) är altartavlan. Den är en glasmosaik av Halmstadgruppens Erik Olsson. (Halmstadgruppen räknas till de främsta av Sveriges surrealistiska konstnärer.) Altartavlan kom till i samband med renoveringen 1960-1961. De åtta rutorna återberättar Jesu liv på jorden. Nerifrån och upp ser vi:

Bebådelsen - En vit lilja symboliserar Maria. Ovanför står det "AVE" (lat. "Var hälsad", ängeln hälsade Maria med orden ”Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig”, Luk 1:28) och så ser vi den blå änglavingen.

Jesu födelse - Barnet ligger lindat i krubban och i ena hörnet ser vi Betlehems stjärna.

De tre vise männen - Bibeln säger förstås inget om hur många de var, men gåvorna var i alla fall tre. Här ser vi dem - guld, rökelse och myrra. Myrra är mycket giftigt och därför symboliseras det av en dödskalle.

Skärtorsdagen - Vi ser kalken och brödet. Vid sidan av kalken finns det blodsdroppar (Jesus svettades blod när han bad i Getsemane) och bakom brödet ser vi konturerna av en fisk, som är den äldsta kristna symbolen.

Törnekronan - Ovanför ser vi törnekronan som symboliserar att Jesus blev "pinad under Pontius Pilatus" som det står i Trosbekännelsen.

Korsfästelsen - Längst till vänster ser vi Jesu genomborrade hand.

Uppståndelsen - "Men nu har Kristus uppstått" (1 Kor 15:20) Döden är inte slutet. I den högra korsarmen ser vi den tomma graven, ett stort Kristusmonogram, solen vars första strålar sträcker sig över horisonten och en blå vinge som symboliserar ängeln som berättade att Jesus har uppstått.

Himmelsfärden - Vi ser Jesu fötter som är på väg att sväva bort utanför bilden. Nedanför ser vi de grekiska bokstäverna alfa och omega, A och O, som står först respektive sist i det grekiska alfabetet. De symboliserar att Gud är evig. "Jag är A och O, den förste och den siste, början och slutet." (Upp 22:13)

                           

En annan vacker sak i Landeryds kyrka är Mariaskulpturen som är tillverkad av Eva Spångberg i Gamla Hjelmseryd. Vi ser den unga Maria (och hon var ju verkligen ung, inte mer än femton-sexton år) som håller Jesusbarnet i sin famn. Hon bar Gud till världen. Nedanför står det:
"Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min Frälsare han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna." (Luk 1:46-48)
På trettondagen var det en och annan Långarydsbo som valde att fira gudstjänst i vår systerförsamling Unnaryd! Där fick vi lyssna till vackra "christmas carols" framförda av Unnaryds kyrkokör!

Vi som satt i kyrkbänkarna fick också sjunga med i flera av sångerna som finns i vår psalmbok, t.ex. "Dagen är kommen" (ps. 122) och "Gläns över sjö och strand" (ps. 134).

Vår "egen" Petter ledde gudstjänsten och läste bibeltexter som beskrev hela frälsningshistorien.

Och eftersom Petter är Petter så hade han lagt omsorg på att ytterligare förklara och ge bakgrund åt de olika texterna!


Efteråt var det förstås en och annan flicka som ville ha en autograf!
(nåja, det kanske var konfirmander som skulle ha sina kyrkogångsböcker signerade...)


Något man kanske inte alltid tänker på är allt extra arbete kyrkvaktmästarna har med ljuständning och ljussläckning så här i juletid. Vi säger ett stort tack till er för att ni gör våra kyrkbesök extra mysiga och "juliga" så här års!!!

Julkrubban i Unnaryds kyrka.

Nu är julen över och vi går in i en period med lite mer vardag igen. Jag vet inte om ni funderat över Fritidsresors reklam? Där säger Mads Mikkelsen att "livet är inte dagarna som går utan dagarna man minns". Jag håller inte riktigt med honom, eller jag tänker att det kanske handlar om att göra dagarna som går till dagar man minns!

En alldeles vanlig, grå och trist januaritisdag med mycket på jobbet och ett tomt smörpaket i kylskåpet bär också med sig möjlighet till oväntade leenden och några goda ord. Ta vara på det dagen ändå ger och spara det i din tanke eller i en liten anteckningsbok. Även denna gråa, trista tisdag är en del av gåvan LIVET.

Och i vår församling har vi mycket roligt att se fram emot under terminen! I februari får vi till exempel besök från vår vänförsamling i San Salvador! Då kommer det att hända mycket!!

Mer om detta och annat som händer kan du läsa här, i vårt församlingsblad eller i annonser  HP.
Fredagen den 6 januari
Trettondedag jul
Guds härlighet i Kristus
Långaryds kyrka: 10.00 Högmässa, Jan Nilsson (OBS! Denna gudstjänst hade "trillat bort" från församlingsbladet.)
Unnaryds kyrka: 16.00 Christmas Carols, Petter Bäckman
                         Kyrkokören.

Söndagen den 8 januari
Första söndagen efter Trettondedagen
Jesu dop
Landeryds kyrka: 10.00 Högmässa, Jan Nilsson
Jälluntofta kyrka: 16.00 Ljusgudstjänst, Jan Nilsson

Långt ute i den småländska obygden, alldeles på gränsen till Göteborgs stift finns en liten, liten församling med stor, stor kraft! Det är en församling som kanske inte så många känner till men den är känd och buren av Gud och det gör den till en rikt välsignad församling!!!

I denna församling finns till exempel:

Ett barn och ungdomsarbete med mycket glädje, många hyss och fokus på Jesus!

I denna församling finns också:

Vackra kyrkor som ibland inte räcker till åt alla som vill komma!

I denna församling finns:

Ricky!!! (Övriga kommentarer känns överflödiga, we just love you!)

I denna församling finns även:

En prästgård med en dansk präst och prästfru som vi alla tagit till våra hjärtan!

I denna församling finns:

En musikverksamhet som skulle få de stora konserthusen att häpna! (om de kände till den...)

I denna församling finns också:

Anna-Karin!! Vad säger man?? Vi är GLADA att vi har dig!

I denna församling finns också:

Rune!! En god, varm och "pillemarisk" herde! (På bilden flankerad av en alldeles, alldeles nybliven diakon)

I denna församling finns:

Människor med drömmar, visioner och konkreta planer för vad som ska ske under kommande år!

Det är med stor stolthet jag som kyrkorådsordförande i Långaryds församling summerar år 2011 och med förtröstan och tillförsikt ser fram emot år 2012. Vi har så mycket som är fantastiskt i vår församling!

Tack till alla anställda, frivilliga, förtroendevalda och inte minst alla kyrkobesökare som varit med och format år 2011. Nu får vi tillsammans be att även år 2012 blir ett välsignat Herrens år. Med Guds hjälp och våra förböner kommer det att bli så.

Käre Himmelske Fader,
Det nya året överlåter vi åt dig.
I dina händer befaller vi arbetet som förestår,
glädjen som du ger, prövningar som väntar oss,
ja, även skilsmässan från detta livet, om det år som kommer
blir vårt sista.
Låt varje dag få föra oss närmare dig.
Vare sig vi lever eller dör tillhör vi dig.
Amen.

(ur sv. psalmbokens bönbok, något bearbetad)

/Karina

(Bilderna i detta inlägg är ett litet, litet urval av alla de biler som tagits och publicerats på bloggen under året. Vill du se mer av vår verksamhet så är det bara att leta i bloggarkivet! ...och även om du tittar på allt i bloggarkivet så är även detta bara ett litet urval av verksamheten. Alla syföreningsmöten, församlingskårsmöten, andakter på Höstro, Stor och liten samlingar o.s.v. kommer sällan med. Har du bilder eller önskemål om vad som skulle kunna vara med på bloggen så prata med Petter eller Karina!)