I söndags kväll firade vi Sinnesromässa i Landeryds församlingshem.
Vårt vackra församlingshem blir en fin gudstjänstlokal där vi kommer nära.
Vi hade den stora glädjen att få välkomna vår nye kyrkvärd Per Dahlström. Förutom en psalmbok, en kyrkoalmanacka och ett El Salvador kors så fick Per en flaska kedjeolja.
Det är lite så vi gör i Långaryd...
Stillheten och de enkla, vackra psalmerna är det som kännetecknar våra Sinnesromässor. Och så nattvardsfirandet då förstås. Även där kommer vi nära på ett alldeles särskilt sätt i församlingshemmet. Nära det lilla och det ofattbart stora.
Rebecka och Regina avslutade gudstjänsten med vacker sång och musik.
 
/Karina
 
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din kärlek kan min kärlek gro.
(ur psalm 769)

 

I samband med att Christian, från vår vänförsamling i El Salvador, var här i höstas hölls ett läger för barnen i vårt pastorat.
På detta läger tillverkades ett hjärta bestående av barnens avritade händer. Detta hjärta har nu med Christians hjälp tagit sig hela vägen till barnen i vår vänförsamling!
 
Nu har dessutom Christian tagit några bilder på mottagandet av hjärtat i El Salvador. Dessa bilder kommer här:
 
 
Vår vänförsamling finns på andra sidan jorden men ändå så nära, så nära.
Vi hör ihop i samma familj.
 
/Karina
 
 
Den 19 december var det ett radioprogram om Christian Chavarría, vår kontakt i vänförsamlingen!
 
Och det vill förstås att fler ska få höra - följ den här länken så kan du lyssna på programmet på Sveriges Radios hemsida!
 
Petter
Christian Chavarria, El Salvador, Vänförsamling,
Idag på andra söndagen efter trettondedag jul har vi firat mässa i Långaryds kyrka. Temat var Livets källa. Idag var Naemi och Maja miniministranter, vilket betyder att de hade ansvaret för att duka iordning nattvardsgåvorna samt dela ut, vilket de gjorde med den äran. Att ha blandade åldrar som är aktiva i gudstjänsten är en form av predikan i sig och gestalar Guds rike på ett fint sätt.
 
Elin och Frida förgyllde vår mässa ännu mer genom sin vackra sång och stämningsfulla pianospel. Välkomna tillbaka!
Nästa söndag firar vi temagudstjänst kl 18 i Långaryds församlingshem, och eftersom det är Bibelns dag då är det Bibeln som är vårt tema.
Jag avslutar med dagens bön:
Livets Gud, för oss till brunnar med levande vatten och var för oss en källa som ger liv i överflöd. I Jesu namn.
Mia
 
Med några dagars fördröjning så kommer här äntligen några bilder från det fantastiska julspelet "Den fjärde vise mannen" som framfördes i Långaryds kyrka på Trettondedag Jul.
Jag vet att jag tjatar om det men jag måste ändå säga det igen: Långaryds kyrka är så vacker, och aldrig är den så vacker som i juletid!
Julspelet, som skrivits ihop av Mia Schultz Wigelsbo, bygger på legenden om den fjärde vise mannen. Det står ju faktiskt inte i bibeln att det var tre vise män, bara att det var tre gåvor de hade med sig till det lilla Jesusbarnet. (Guld, rökelse och myrra)
Här har vi alltså de "traditionella" (nåja..) tre vise männen, på väg till Betlehem, bärande på sina gåvor.
Men tänk om det faktiskt fanns en fjärde vis man? En som inte fått med sig någon gåva och därför beslöt att ge Jesus sitt hjärta istället?
Och tänk om den fjärde vise mannen blev uppehållen på vägen? Kanske av en fattig man som slet med sin ved. Tänk om den vise mannen gav honom sina sista pengar så att han kunde köpa en åsna?
Han mötte så många behövande på vägen, den där fjärde vise mannen. Och han gav det han hade, gjorde vad han kunde, för att hjälpa dem.
Och medan den fjärde vise mannen var uppehållen på vägen så skedde det stora undret i Betlehem!
Och där har vi minsann den fina lilla familjen!
Och vi som kan vårt julevangelium vet ju att där var änglakörer...
...och de allra sötaste små lamm.
Herdarna knäföll...
...och så småningom kom de där tre vise männen med sina gåvor.
När den fördröjde fjärde vise mannen kom fram till Betlehem så var Jesusbarnet sedan länge på väg till Egypten med Maria och Josef. Kvar fanns bara den där värdshusvärden...
Men eftersom den fjärde vise mannen skänkt bort allt han hade så fick han ta tjänst hos värdshusvärden för att klara sig. Där blev han sedan kvar i hela sitt liv i hopp om att Jesus skulle komma tillbaka till Betlehem.
 
Till sist får han veta att Jesus dödats i Jerusalem och då dör den fjärde vise mannen av sorg. Han tycker att hans liv varit bortkastat eftersom han aldrig fick möta denne Jesus.
Men då kommer det änglar för att hämta den gamle mannen.
Änglarna klär honom i skinande vita kläder.
 
Och äntligen...
...himlen öppnar sig...
Jesus välkomnar den fjärde vise mannen som äntligen får möta den han alltid tjänat. Genom att finnas för andra fanns den fjärde vise mannen där för Jesus, den han gett sitt hjärta en gång.
Till sist en bild på hela den fantastiska ensamblen.
Varmt Tack till Mia och er alla som var med på något sätt. Jag tror att de flesta av oss i publiken var djupt berörda av det ni framförde!
 
/Karina
 

Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran,
du som i Österland tändes av Herran.
Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.
Barnen och herdarna följa dig gärna,
strålande stjärna, strålande stjärna.

Natt över Judaland, natt över Sion.
Borta vid västerrand slocknar Orion.
Herden, som sover trött,
barnet, som slumrar sött,
vakna vid underbar korus av röster,
skåda en härligt klar stjärna i öster;

Gånga från lamm och hem, sökande Eden.
Stjärnan från Betlehem visar dem leden
fram genom hindrande jordiska fängsel
hän till det glindrande lustgårdens stängsel,
Hän till det glindrandelustgårdens stängsel.

Armar där sträckas dem, läppar där viska,
viska och räckas dem, ljuva och friska:
Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.
Barnen och herdarna följa dig gärna,
strålande stjärna, strålande stjärna.

(Viktor Rydberg)

 
Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälfvande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.
 
På Nyårsdagen var vi en oväntat stor skara (186 stycken!) som samlades i Långaryds kyrka för att lyssna på nyårskaramellerna som Kenneth Benjaminsson, Emma Svensson och våran Regina bjöd på!
 
 
 Vi fick höra många fina och välkända låtar - Koppången, Oh sole mio, Auld Lang Syne, My Way och så vidare.
 
Det är ju lite svårt det där med applåder i kyrkan. Ska man? Ska man inte? När? (Jo! Man får och ska applådera!) Men just den här kvällen tänkte Regina och jag att vi kunde låta musiken stå för sig och spara eventuella applåder till slutet.
 
Det gick bra! Tills vi var ungefär halvvägs genom programmet i alla fall - då gick det inte att hålla emot applådimpulsen längre!
 
 
Temat på Nyårsdagen är "I Jesu namn". Tänk så fint det är att få både börja och sluta året i Jesu namn. Få lämna över det gamla - både det som blev bra och det som inte blev det - i Guds händer. Och få lägga året som kommer i samma kärlekfulla händer. Så kan man förresten göra med varje dag också. Det står så här i den gammaltestamentliga texten på nyårsdagen:
 
Herrens nåd tar inte slut,
hans barmhärtighet upphör aldrig.
Varje morgon är den ny - 
stor är din trofasthet.
Min andel är Herren, det vet jag,
därför hoppas jag på honom.
Herren är god mot den som kommer
till honom,
mot den som sätter sin lit till honom.
Det är gott att hoppas i stillhet
på hjälp från Herren.
(Klagovisorna 3:22-26)
 
Så vi får lägga året som gått och året som kommer - varje stund och hela livet - i Guds kärleksfulla händer!
 
Ring, klocka, ring... och seklets krankhet vike;
det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
ring in den tusenåra fredens rike!
 
Ring in den tid, då andarne befrias
ur själfviskhetens sammansnörda band.
Ring mörkrets skuggor bort ur alla land;
ring honom in, den bidade Messias!
 
Petter
 
P.S. Det var visst svårt för en del att höra "pratet"... Det berodde på att det blev något slags rundgång (antagligen för att det stod flera mikrofoner intill varandra) som gjorde att vi inte kunde höja ljudet så mycket som vi brukar. Det är viktigt att alla kan höra det som sägs i kyrkan och vi gör vad vi kan för att det ska bli så, bland annat genom att det ganska ofta kommer kunniga människor och "trimmar" ljudanläggningarna så gott det går. Men det är svårt att få till bra ljud i en kyrka och ljudet beter sig olika om man är många eller få i kyrkan. Vi får helt enkelt göra så gott vi kan och hjälpa varandra! För de av oss som använder hörapparat är det till exempel viktigt att hörapparaten är a) med och b) omställd till "slinga".
 
Här kan ni läsa det jag sa, men som inte hördes!
2016, 2017, Emma Svensson, Jesu namn, Jesus, Kenneth Benjaminsson, Nyår, Nyårskarameller, Regina Burton,
På nyårsaftonen firade vi nyårsbön i Landeryds kyrka. Vi sjöng härliga psalmer som 767 och 768, lyssnade till nyårsdagens texter där bl.a. Klagovisorna 3:22-26 ingår "Herrens nåd tar aldrig slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny-stor är din trofasthet."
Att få avsluta det gamla året genom att lägga det i Guds händer med en konkret handling ifom av att få lägga av sig en sten vid Jesu kors och sen få tända hoppets ljus inför det nya året och börja det i Jesu namn kändes åtminstone för mig som något riktigt skönt. Vi är förlåtna och får vandra ut i det nya okända år som ligger framför oss i förtröstan på att Gud är med oss varje steg vi tar. Visst är det tryggt?!
Låt oss be: Från evighet till evighet är du Gud. Vi lämnar nu det som ligger bakom oss och sträcker oss i förtröstan mot framtiden. Vi ber om fred på jorden, fred med varandra och med hela din skapelse. I Jesu namn. Amen.
Nu vill jag önska dig ett riktigt gott nytt år och Guds rika välsignelse! Låt oss arbeta tillsammans på att sprida ljus och kärlek genom detta nya år! Mia