4/9  -15:e söndagen efter Trefaldighet -  Ett är nödvändigt
 
Friluftsgudstjänst i lokstallarna kl 10.00, Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd och Mia Schultz Wigelsbo.
Kyrkokören medverkar.
 
Efteråt går vi till församlingshemmet där vi fikar tillsammans och får lyssna till Anders som berättar om sitt liv, sin tid som biskop och ärkebiskop och kanske även om sitt stora tågintresse!
 
VÄLKOMMEN!
 
Under hela helgen 3-4/9 pågår "Tågdagarna i Landeryd". Det kommer att hända en massa roligt hela helgen och självklart kan du ta en åktur med de gamla ångloken. För utförligt program se Sockenbudet eller gå in på www.tagdagarna.se
 
 
Och så har då ännu en gammaldags marknad genomförts på den gamla anrika marknadsplatsen i Gassljunga.
Lördagens strålande sommarväder hade under natten förbytts mot tunga och mörka regnmoln och SMHI varnade för stora regnmängder (30 mm) över Götaland under förmiddagen. 
 
Den tidiga morgonen höll vad SMHI utlovat och det regnade ganska kraftigt mellankl 07.30-09.30. Vad SMHI däremot troligen inte kände till är att när envetna Långarydsbor ställer till med marknad så blir det också bra väder. Så när klockan slog 10.00 och marknaden startade ljusnade förstås också himlen!
Traditionsenlig öppnade Anna Roos marknaden och hälsade alla välkomna.
Sedan hölls en välbesökt friluftsgudstjänst.
Det är fint att få fira gudstjänst mitt i folkvimlet en marknadsdag, att få vara bland människorna där. Var ska kyrkan annars vara?
I "släkttältet" kunde de som är Långarydssläktingar sätta en liten nål på den plats på kartan som man är ifrån. Inte helt lätt att hitta kanske?
I samma tält visade Helene Borg prov på hur fint hon förvaltar det vackra mönstret "LångarydsLina".
Långaryds församling informerade och sålde hantverk från vår vänförsamling i El Salvador. Måste säga att Katarina denna dag var alldeles särskilt tjusig i sin halmhatt!
Fram på förmiddagen fanns chansen att få se världens starkaste man minsann!
Men han hade förstås inte så mycket att sätta emot när världens starkaste Pippi kom upp på scen!
Sedan blev det lite dramatiskt när ett lejon och en tiger kom lösa... Ja, ni ser ju hur rädda poliserna Kling och Klang blev.
Tur att Pippi var på marknaden och kunde ta hand om de där vilddjuren...
 
På tal om vilddjur föresten...
Lejonkungen!
Vem har bestämt att ansiktsmålning mest är för barnen??!
Vår församlig är ju, som medlem i "Långaryd och Landeryd i samverkan", medarrangör i Långaryds marknad. Det innebär att församlingen ansvarar för en stor del av matserveringen. Lise-Lotte och Ylva lägger ner otroligt mycket ideel tid i detta arbete och vi andra som fick njuta av Långarydssoppan och gott fika kan bara säga Tack! Vi tackar även Paula och Anna som också la en massa tid på detta.
 
Vi säger också tack till alla er andra som på något sätt var med och gjorde dagen så lyckad. Du vet att vi menar även dig!!
 
Så länge vi har människor med denna kraft och vilja i vår bygd kommer Långaryd att vara en fin plats att bo och leva i!
 
/Karina
 
Vi som var med på den förra bussturen för några år sedan fick ett minne för livet och glömmer det aldrig. Därför var det med höga förväntningar som jag anmälde mig till den nya resan som gick av stapeln nu under marknadshelgen. Att få tag i biljett var lättare sagt än gjort men jag lyckades till slut få en återbudsplats!
 
Och mina förväntningar?
Jo då, de uppfylldes gott och väl!
Äventyret startade i kyrkan där en, minst sagt, chockad dräng berättade om fasansfulla spökupplevelser. Den något mer timide klockaren tog det med större ro.
Visst är det något bekant över honom?! Jag kan bara beklaga att jag har sådant dåligt minne för namn att jag inte kan redogöra för klockarens namn. 
(Kanske kan du, Petter, komplettera här och där det behövs?)
Efter kyrkbesöket forslades vi med buss ut i skogen där vi minsann stötte på halvtroller Erik Räf. Här är det en kvinna och hennes barn som söker hans hjälp med skörden.
Färden gick sedan vidare till Yttersjöholm där vi stötte på en lite tvär men godhjärtad dansk(?!) klok gubbe.
Han var för övrigt mycket intresserad av vilka alla vi "invandrare" som kom med bussen egentligen var?? Det kan man ju faktiskt undra...
En hel gästgivarfamilj fanns också på plats.
En full soldat hade också vägarna förbi Yttersjöholm denna soliga lördag.
En viss likhet med klockaren på de första bilderna får mig att fundera på om de kanske var släkt?
En mjölnarkvinna höll till vid den gamla kvarnen.
Det är lätt att tycka om människorna och platserna i vår bygd.
Här är ett lite omaka par, smeden och den gamla ogifta tvåbarnsmodern, där tycke uppstod mellan dem precis när vi var på plats!
Självklart fikade vi också. (Ni som följer den här bloggen vet att det är sällan vi gör något tillsammans i Långaryd utan att också fika!)
Utanför Yttersjöholms gamla skola fick vi möta den stränga lärarinnan och hennes välartade skolbarn.
De visade oss hur en gymnastiklektion kunde gåtill. Här tror jag de är på väg "upp på tå"!
Och så till slut, strax innan bussen skulle vända åter mot Långaryd, kom minsann "LateNisse" förbi. Han var en gårdfarihandlare som var känd för att slänga cykeln med en smäll utanför dörren. Då visste man att han var på ingång.
Den där LateNisse kunde minsann berätta en och annan historia,han...
 
Och sedan åke vi hemåt igen. Kanske inte så mycket klokare men fyllda av förundran.
Förundran över dem som en gång levde här, men kanske ännu mer förundrade över dem som lever här nu.
 
Tack till er som bjuder så mycket på er själva och av er tid. Det stärker oss alla.
 
/Karina
Söndagen den 28/8 - Fjortonde söndagen efter Trefaldighet - Enheten i Kristus
 
Kl 10.00 Marknadsgudstjänst på marknadsplatsen i samband med Långaryds marknad, Mia.
 
Välkommen till gudstjänsten och till Långaryds församlings marknadsstånd där vi säljer lotter och saker från vår vänförsamling samt informerar om vårt samarbete med dem.
Långaryds församling är också medarrangör i ett av mattälten.
 
Långaryds gammeldags marknad går alltså av stapeln på söndag kl 10-15 på marknadsplatsen i Gassljunga.
 
Bild från gudstjänsten i samband med marknaden i augusti 2014:
 Bild från några av marknadsstånden, augusti 2014:
 
 
Vilken fantastisk kväll vi fick i Långaryds kyrka på självaste 200-årsdagen av invigningen!
Vacker körsång.
Fantastisk folkdans.
Fullsatt kyrka.
Härligt väder.
Folkfest på kyrkbacken efteråt.
 
Om du av någon anledning inte hade möjlighet att vara med så vill vi här dela några bilder med dig:
Det var ju förstås ett och annat som skulle förberedas, exempelvis så skulle ju korven kokas. Här är det kyrkvärden Petter som provsmakar så att allt är OK och korven lagom varm. Det är förståndigt att ha förkläde när man äter korv, fettfläckar på finaste kostymen är inte roligt!
Det fyllde raskt på med bilar och ett par ganska amatörmässiga trafikpoliser (Helen och Karina) fick rycka in och styra upp det hela...
I samma takt fylldes förstås också kyrkan på! Birger kunde så småningom redovisa 280 besökare!
Så småningom inleddes jubileumsgudstjänsten med högtidlig procession.
Jo då, det är Björn Berggren som går sist i processionen!
Och här är vår alldeles fantastiska kyrkokör som under Regina Burtons trygga ledning framförde "I välsignan och fröjd", en folkmusikmässa av Alf Hambe och Hans Kennemark.
Och är det folkmusik så ska det förstås vara ett folkdanslag med!
De var så duktiga och tillsammans med musiker och kör var det storslaget!
Mia predikade från den vackra gamla predikostolen som är ca 100 år äldre än kyrkan. (Från början var den placerad på andra sidan av kyrkan men för att prästen skulle få bättre ljus flyttades den, minns inte riktigt när detta var men det vet Mia!)
Att få fira nattvard med alla dessa människor i en kyrka som varit så viktig för bygden i 200 år var en fin och rörande upplevelse.
Tänk om kyrkan kunnat berätta något om alla de människor som levt sina liv i dess närhet. Tänk om kyrkan kunnat berätta om all glädje, sorg och längtan som den fått ta emot under 200 år.
Och där på orgelpallen satt ju någon vi känner igen! Han har väl inte suttit där i 200 år men under den tid som Ricky och Regina funnit hos oss har de hunnit bli en självklar del av Långaryd, av vår vackra kyrka och av oss.
Och efter gudstjänsten, ute på kyrkbacken, utbröt något som kändes som en folkfest. Glada människor som träffade bekanta, åt en korv och njöt av den fina sensommarkvällen!
Här har jag dokumenterat dokumenterandet!
Det är alltså Ola som lånat Bertil Holméns kamera och filmar Gunnar och Bertil när de äter korv. Det blir fint för hembygdsforskarna att hitta om 100 år!
Vi får också ägna en liten tanke åt kyrkoherde Samuel Adelin. Det var han som, trots ett visst motstånd från församlingsborna, drev igenom bygget av en ny kyrka år 1816.
Samuel Adelins gravsten är hårt ansatt av tidens tand och numera står den under en skyddande stålhuva. Men denna mycket speciella kväll hade huvan lyfts av för en stund.
 
Jag tror nog ändå att Samuel Adelin är glad åt hur vi, så gott vi förmår, förvaltar hans kyrka.
 
/Karina
 
I tro under himmelens skyar
har fäderna skördat och sått,
och än genom städer och byar
går väckelseropet de fått.
Se, tiden är fullbordad, 
för Herren Krist ge rum,
gör bättring ifrån synden, 
tro evangelium.
Än räckes Guds frälsning, 
än räckes Guds frälsning
till den som sig ångrar och tror.
(Psalm 228)
 
 
I går lördag, drog finalen av vårt firande av Långaryds kyrkas 200-årsjubileum igång! På eftermiddagen var kyrkan öppen och en mindre utställning om kyrkan och sådant som skett där fanns att se. Denna utställning finns för övrigt kvar även i dag då den stora festgudstjänsten går av stapeln!
Här ser vi ju minsann Petter i vapenhuset tillsammans med en modell av den gamla medeltida kyrkan.
Modellen är byggd av Petters bror Alfred som ett specialarbete i skolan. Dock är det enligt uppgift Petter som limmat "sticketaket"!
 
När man byggde den nuvarande kyrkan för 200 år sedan fick den gamla kyrkan stå kvar inne i den nya tills murarna var resta och taket lagt. På så sätt kunde församlingsborna fortsätta att fira gudstjänst under byggtiden.
Vid två tillfällen under eftermiddagen kunde man få lära sig lite mer om historien runt kyrkan då Mia och Petter satt ihop en guidad visning där de berättade en massa spännande saker.
 
Bland annat vet jag nu var i kyrkan man ska sitta om man vill befinna sig där den medeltida kyrkan låg. Jag vet också att kyrkoherde Samuel Adelin, som drev igenom nybygget, inte var någon stor man rent kroppsligt men "hela han bestod av vilja". Det tänker jag att man kan komma långt på.
 
Självklart fanns under eftermiddagen också möjlighet att fika! Gott kaffe och goda kakor hade Mia och Ylva fixat!
 
I dag, söndag, når vårt firande sin kulmen med den festgudstjänst vi firar i kyrkan kl 18.00. Vår kyrkokör och ett folkdanslag medverkar i "I välsignan och fröjd", Alf Hambes och Hans Kennemarks halländska folkmusikmässa.
 
Efteråt blir det korvservering på kyrkbacken.
 
Varmt välkommen!
 
/Karina
Nu ska vi fira vår 200 åriga kyrka om inte i dagarna tre, så åtminstone i dagarna två! Imorgon lördag 20/8 slår vi upp kyrkportarna kl 14-18 för öppet hus! Det kommer serveras fika hela tiden, det finns en utställning och tiondeboden är öppen. Kl 15 och kl 17 kommer Mia och Petter att ha guidad visning av kyrkan och dagen avslutas med en enkel helgsmålsbön kl 18 i Enkelhetens kapell. På söndag 21/8, självaste årsdagen, firar vi vår fina kyrka genom att kl 18 uppföra den halländska folkmusikmässan. Kören medverkar och får hjälpa av musiker och dansare. Efteråt serveras kyrkkorv! Varmt välkomna att dela denna högtidliga och glada helg med oss! Mia och många fler.
I går (söndag) firade vi friluftsgudstjänst i vackra Jansbergs hembygdspark!
Vackrare altartavla är nog svårt att hitta!
I samband med gudstjänsten invigdes den vällingklocka som Jens Böggild skänt till hembygdsparken. Birgitta ringde in till gudstjänst!
Petter höll i gudstjänsten!
Som den mångkunnige man Petter nu är kunde han även rycka in vid elorgeln när den ordinarie kantorn fått förhinder.
 
Dessutom hade Petter sådan känsla för väderväxlingar att han, genom att stryka en psalm, hann avsluta gudstjänsten precis innan regnet kom.
Skickligt!
 
Efter gudstjänsten hade hembygdsföreningen ordnat våffelkalas i ladan!
Efter kaffet höll Mia och Petter i ett trevligt musikquiss med jättesvåra frågor!
 
Tack till er alla som var med och ordnade och medverkade denna trevliga eftermiddag!
 
/Karina
Förundran är vad man måste känna inför skapelsen.
 
Varken mer eller mindre.
 
/Karina
I samband med att påven besöker Sverige i höst kommer även Christian från vår vänförsamling i El Salvador hit!
 
Christian har till påvebesöket fått i uppdrag att måla ett två meter stort kors som ska stå på altaret i Lunds domkyrka i samband med påvens besök den 30 oktober. Dessutom ska han måla 10 000 småkors som ska delas ut till besökarna. Fantastiskt roligt!
 
Christian berättar att han arbetar intensivt nu och har 11 st anställda som hjälper honom. Det stora korset är en utmaning eftersom det skulle bygga på några speciella bibelord.

Christian är inbjuden att vara med i Lund och kommer därför till Sverige. Han kommer också besöka vårt pastorat när han är här. Christian kommer den 21 oktober och den 23 oktober ska vi ha en pastoratsgudstjänst där han medverkar. Vad som händer mer den veckan är inte planerat ännu.
 
Vi har mycket att se fram emot i höst alltså!
 
Katarina 
(genom Karina)
7/8 Elfte söndagen efter Trefaldighet - Tro och Liv
Friluftsgudstjänst i Jansbergs hembygdspark kl 14.00, Petter.
Efter gudstjänsten blir det (enligt vad jag hört) kaffeservering och Musikkryss!
 
 
14/8 Tolfte söndagen efter Trefaldighet - Friheten i Kristus
Mässa i Landeryds kyrka kl 10.00, Josefin.
 
VÄLKOMMEN TILL VÅRA GUDSTJÄNSTER!