Firandet är igång!

0kommentarer

I går lördag, drog finalen av vårt firande av Långaryds kyrkas 200-årsjubileum igång! På eftermiddagen var kyrkan öppen och en mindre utställning om kyrkan och sådant som skett där fanns att se. Denna utställning finns för övrigt kvar även i dag då den stora festgudstjänsten går av stapeln!
Här ser vi ju minsann Petter i vapenhuset tillsammans med en modell av den gamla medeltida kyrkan.
Modellen är byggd av Petters bror Alfred som ett specialarbete i skolan. Dock är det enligt uppgift Petter som limmat "sticketaket"!
 
När man byggde den nuvarande kyrkan för 200 år sedan fick den gamla kyrkan stå kvar inne i den nya tills murarna var resta och taket lagt. På så sätt kunde församlingsborna fortsätta att fira gudstjänst under byggtiden.
Vid två tillfällen under eftermiddagen kunde man få lära sig lite mer om historien runt kyrkan då Mia och Petter satt ihop en guidad visning där de berättade en massa spännande saker.
 
Bland annat vet jag nu var i kyrkan man ska sitta om man vill befinna sig där den medeltida kyrkan låg. Jag vet också att kyrkoherde Samuel Adelin, som drev igenom nybygget, inte var någon stor man rent kroppsligt men "hela han bestod av vilja". Det tänker jag att man kan komma långt på.
 
Självklart fanns under eftermiddagen också möjlighet att fika! Gott kaffe och goda kakor hade Mia och Ylva fixat!
 
I dag, söndag, når vårt firande sin kulmen med den festgudstjänst vi firar i kyrkan kl 18.00. Vår kyrkokör och ett folkdanslag medverkar i "I välsignan och fröjd", Alf Hambes och Hans Kennemarks halländska folkmusikmässa.
 
Efteråt blir det korvservering på kyrkbacken.
 
Varmt välkommen!
 
/Karina

Kommentera

Publiceras ej