På söndag firar vi gudstjänst i Långaryds kyrka kl 14:00. Vi skulle varit i vackra Jansberg men eftersom den i normala fall mysiga byggnaden som används när vädret inte är så bra, inte funkar  enligt de föreskrifter vi lever under just nu, flyttar vi gudstjänsten till kyrkan för att slippa oron dör vädret. Nästa år hoppas vi verkligen att allt är som det brukar. Självklart går söndagens kollekt ändå till hembygdsföreningen.
Har du en stund över kan vi rekommendera en utflykt till vackra Sandvik och den frälsarkransvandring man kan göra på udden bakom kyrkan!
Alla pärlorna i frälsarkransen finns med och även en kort text. Vill man veta mer om den aktuella pärlan och symboliken finns ett litet kompendie i en låda utanför kyrkan.
Bekymmerslöshetspärlan.
Känn ingen oro,
känn ingen ängslan,
den som har Gud kan ingenting sakna.
En fin vandring i det yttre, och i ditt inre, landskap.
 
Fram till den 9 augusti är dessutom sommarcaféet i församlingshemmet öppet (kl 14-18). Fint och prisvärt hantverk finns också!
 
Karina
På morgonens promenad korsade dessa sniglar min väg, en mördarsnigel och en skogssnigel. Jag log lite åt hur fint de undvek konfrontation. Istället vek de undan utan att störa varandra.
Kanske en bild av hur vi faktiskt ibland kan bespara oss en onödig strid.
/Karina
 
Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner. Ty han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga. Om ni älskar dem som älskar er, skall ni då ha lön för det? Gör inte tullindrivarna likadant? Och om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant? Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig. (Matt. 5)
Bättre sent än aldrig (får skylla på semesterstängt på hjärnkontoret) kommer här ett par bilder från förra söndagens gudstjänst i Långaryds kyrka. 
Vi firade mässa, Gunnar ledde den och Susanne spelade!
Temat denna söndag var "Efterföljelse" och Gunnar drog en liknelse till cykelloppet Tour de France. Vi är alla ett lag, ibland ligger vi först och drar de andra framåt. Ibland måste vi få vila och då är det någon annan i laget som drar oss framåt.
 
/Karina
Nu är det klart med efterträdare till Anna-Karin! Det blir ett välkänt ansikte, då vi har glädjen att meddela att Helen Skoogh har tackat ja till tjänsten och kommer börja i mitten av oktober som diakoniassistent och läsa till diakon vid sidan av. Eftersom Helen redan har en av de grundutbildningar som krävs är det bara den kyrkliga delen av utbildningen kvar, och på halvfart tar det ca 2 år. 
Helen kommer arbeta främst i Unnaryds och Långaryds församlingar och eftersom vi tyvärr inte lyckats rekrytera någon komminister till Unnaryd har kyrkorådet i samråd med Helen klokt tänkt att Helen börjar med att lägga mycket av tiden i Unnaryd. (För den som nu blir orolig kan jag lugna er med att Björn fortsätter att vikariera i Unnaryd som komminister).
Mia 
Igår träffades den lilla budgetgruppen från församlingsrådet som fått i uppdrag att tänka budget 2021(känns rätt avlägset kan jag meddela)     . 2 av deltagarna åkte så här coolt till och från mötet. Det är Karina och Helen som kör med sån stil. Katarina och jag höll oss till våra bilar, inte lika coolt men funkade bra ändå.
Nu återgår alla 4 till semesterläge igen.
Passar på att bjuda in till gudstjänst på söndag kl 18 i Långaryd ledd av kyrkoherde Gunnar.
Ha en bra dag hälsar Mia 
 
 
 
På apostladagen fick vi i Långaryds kyrka välkomna vår nye kyrkoherde Gunnar Åkesson (inte att förväxla med en tidigare kyrkoherde med liknande namn).
Temat var Sänd mig och våra olika uppgifter i dessa annorlunda tider berördes
 Som postludium fick vi höra Owe och Ylva.
Tack för fin musik!
Och ni som längtar efter och saknar körsången: kom och delta i psalmsången på söndagarna, det finns plats och ni har en uppgift❤️

Eftersom El Salvador varit i karantän sedan mars så har ju inte Hoppets hus varit öppet. Vi skickade pengar i mars som inte har använts. Nu har man öppnat upp samhället lite men de får fortfarande inte öppna Hoppets hus. Istället har pengarna använts till matpaket, 63 stycken. Det innebär att 63 familjer( 5 personer) får mat i 2 månader. / Katarina
välkommen att promenera med på en liten promenad varje måndag! Vi träffas utanför Landeryds församlingshem 09:30! Om vädret tillåter fikar vi utomhus, givetvis sker allt på behörigt avstånd! 

San Salvador 01 Julio 2020

 Kära bröder och systrar i Hyltebruks pastorat

Det är glädjande att kunna hälsa er på uppdrag av uppståndelsens lutherska kyrka i San Salvador och hoppas att ni alla har det bra i dessa svåra tider för vår värld. Vi ber till Gud för er alla och tackar för era liv.

Först och främst vill jag tacka er för era böner för våra människor i El Salvador, särskilt för era böner för våra bröder och systrar i den Salvadoranska lutherska kyrkan. Denna pandemi påverkar alla, men inte alla lider på samma sätt, de fattigaste blir alltid de mest utsatta i dessa kriser. Som kyrka måste vi reagera rättvist på denna situation.

 Vårt land är, som många av er vet, ett land som är extremt sårbart för naturkatastrofer och tyvärr i år, mitt i pandemin och mitt i karantänen, var vi tvungna att uppleva två tropiska stormar som träffade vårt territorium, Amanda och Cristobal. Dessa naturfenomen orsakade allvarliga översvämningar, öde och död. 52 personer dog i översvämningarna och jordskredet, och 33 000 familjer blev hemlösa och förlorade sina grödor som började gro.

 Denna situation tvingade många människor att fly från sina hem och glömma att vi befinner oss i en strikt karantän på grund av coronaviruset, människor gick i grupper till de olika skyddslägren och gav därmed möjligheten att bli smittad med viruset. Resultatet har varit dödligt, många människor smittade av covid19 och nu kollapsar sjukhus och människor dör på gatorna.

 Det är mycket smärtsamt att se människors lidande. Kyrkor får inte hålla gudstjänster eller öppna sina olika sociala program som de normalt har. Det är därför som Casa Esperanza (Hoppets Hus) har varit stängt sedan 13 mars. Vi hade 90 dagar strikt karantän, och nu börjar landet öppna sin ekonomi igen i olika faser. Nu är vi i den första fasen, det finns fortfarande ingen kollektivtrafik att mobilisera. Den andra fasen börjar den 7 juli. Kyrkor kan öppnas till slutet av juli eller augusti, beroende på hur viruset beter sig.

 Vår lutherska klinik och skola förblir stängd på grund av ett regeringsförbud. Endast statliga enheter kan delta i Covid19-fall. För all denna kris finns det också den politisering av pandemin, det finns inga riktiga uppgifter av de sjuka och det är alltid ett politisk bråk mellan de olika partierna, regeringen och den konstitutionella kammaren.

Som Salvadoranska lutherska kyrka har vi bara fått tillåtelse att ta med matpaket till drabbade människor i olika byar, behovet är alltid stort och resurserna är få, men här sker fisk- och brödundret. Mat för alla! Tack vare Gud! Där mer smärta finns, finns det alltid mer hopp.

 Jag skickar hälsningar från hela vår församling och speciell från biskopen Medardo Gómez. Ta emot en varm hälsning med mycket tack för er kärlek och solidaritet med vårt folk.

Be alltid för oss, precis som vi alltid kommer att be för er alla.

Guds välsignelse!

Eran bror i Jesus Kristus

 Rev. Christian Chavarría

Iglesia Luterana La Resurrección, San Salvador

Iglesia Luterana Pueblo de Dios, Calderitas, San Vicente

 

Här kommer några bilder från Christians församling i Calderitas. Han har kunnat åka dit nu och måla kyrkan tillsammans med ungdomarna i församlingen.
/Katarina 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag inleder jag min semester och hoppas på lite strandhäng, lite trädgårdsarbete, bakning, små utflykter och mycket bokslukande. Jag önskar alla en välsignad sommar! Mia
 
Ps. Glöm inte drakrundan! Dessutom finns det en utställning med gamla söndagsskoleplancher i Landeryds kyrka!