Här kommer några tankar från gudstjänsten jag höll i söndags i Krogsered!
 
Predikan på Domsöndagen
Den 24 november 2013 i Krogsereds kyrka
Text: Upp 20:11–21:5, Joh 5:22–30
 
Tiden har ett slut. Själva universum har började en gång för milliarder år sedan och om ytterligare milliarder år kommer det att nå sitt slut. Våra liv har ett slut. Inget varar för evigt.
 
Fast det finns en som är evig, som inte har någon början och inget slut. Och det är Gud. Och Gud har lovat oss en annan framtid, något bortanför all den här förgängelsen. Han lovar oss en framtid tillsammans med honom. ”Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta. […] Se, jag gör allting nytt.” (Upp 21:4–5) Jesus ska komma tillbaka. Gud ska bo hos oss än en gång. Nära oss. Han ska själv torka alla tårar från våra ögon.
 
Ett sådant fantastiskt budskap egentligen! Att våra liv här, med all sin skröplighet, med misslyckanden och svek, ändå är värda att bygga en evighet på. Att de får en fortsättning som är mycket bättre än vad någon av oss kan föreställa sig. Och livet varar än till Himlen!
 
… men det var inte sant, men det var inte sant. För däremellan kommer Domen. Domen som vi har så svår att ta till oss. Domen som är så jobbig och så allvarlig.
 
Men den måste få lov att vara på allvar, för livet är på allvar. Livet är på riktigt. Och allt det vi har gjort för och mot andra har varit på riktigt. De har blivit ledsna på riktigt, skrattat på riktigt.
 
Ett ord en människa fäster sig vid
Kan verka i oberäknelig tid
Det kan framkalla glädje livet ut
Det kan orsaka obehag till livets slut
Ja, det påverkar livet på jorden
Så slarva inte med orden!
 
Som Alf Henriksson uttrycker det. Livet är på allvar och därför måste också själva bokslutet vara på allvar.
 
En annan sak vi ska veta är att Domen pågår nu. Med de krav vi ställer på andra skapar vi en mall som vi sedan kommer att bedömas mot. Jesus är tydlig med det:
 
Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga – du som har en bjälke i ditt öga.
                                                  (Matt 7:1–4)
 
Det är en av de absolut grundläggande sakerna i Jesus undervisning om rätt och fel, nämligen att man inte får döma andra hårdare än sig själv, att man inte får ha högre krav på andra än dem man ställer på sig själv. För sammanfattningen av lagen, av det som är rätt, är ju den gyllene regeln: ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.” (Matt 7:12) Det är en regel som är självklar och enkel att säga, men i princip omöjlig att följa. Ändå är det hela tiden dit vi ska sträva.
 
När Jesus pratar om Domen pratar han om en uppdelning. ”[Människosonen] skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna.  Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster.” (Matt 25:32–33) Eller ”Med himmelriket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av alla slag i det. När det är fullt drar man upp det på stranden och sätter sig ner och samlar den goda fisken i korgar och kastar bort den dåliga.” (Matt 13:47–48) Det kommer att stå klart och tydligt vilka som hör till Himmelen och vilka som får stanna utanför. Det måste bli så, för om det onda släpps in i Himmelen kan inte Himmelen vara himmel längre. Då blir den lika fördärvad som allt annat.
 
Det låter så enkelt. Strängt, javisst, men enkelt. Och ju mer jag tänker, desto mer obegripligt blir det. För det är ju så att varje människa trots allt bär en gnutta ondska, en gnutta själviskhet och avund, inom sig. Kanske är den väl dold i ett skrymsle där solen aldrig skiner, men den finns där. Och då kommer ondskan likförbannat in i Himmelen och den blir lika förbannad som jorden. Eller så får Himmelen stå tom.
 
För inom den allra frommaste lilla nunnan i världen, finns också mörkret och ondskan. Och hon är antagligen den första erkänna det!
 
Därför lutar jag allt mer åt att domen inte går mellan människor, utan genom oss. För om Himmelen ska kunna vara Himmel måste alla lämna sin själviskhet och avund utanför. Jag tänker mig Domen som ett kvartssamtal med Gud. Vi går i lugn och ro igenom hela livet. "Hur kunde du göra så, Petter? Förstod du inte hur mycket du sårade henne?" säger Gud. Om något annat säger han: "Den gången gjorde du mig riktigt stolt!" Hur allt hänger samman blir sakta tydligare, allt vi undrar över här får sitt svar i Himmelen. Och med sylvass skärpa står det klart för mig vad som är mina goda fiskar och vad som är dålig fisk, när jag har varit ett fromt lamm eller en ilsken getabock. Allt det där som blev fel äcklar mig, jag vill inte längre ha med det att göra. Det stinker som tång och rutten fisk. Som räkskal dagen efter.
 
Och så får jag, och alla andra som också har genomskurits av Domen, lämna det onda utanför och gå in genom Pärleporten. Trots att så mycket av det jag trodde var "jag" har skurits bort känner jag mig inte halv, inte trasig på något vis, utan helare än någonsin förut. För det där onda var egentligen aldrig tänkt att vara en del av mig - Gud hade inte tänkt sig att jag skulle vara sådan.
 
Jag tror att Domen blir lite lättare om vi redan nu tänker över våra liv - är jag sådan jag vill vara? Och när du har insett att du inte är det – be Gud om förlåtelse och försök göra rätt nästa gång! Försök att förlåta den som sårat dig! Öva dig på att älska andra som dig själv! Och nästa dag får du en ny chans. Upprepa ända till din sista dag på jorden!
 
Och efter Domsöndagens självrannsakan sjunger vi Hosianna och ber Jesus rida in i våra liv, i våra hjärtan. Ett nytt kyrkoår – ett nytt försök!
 
Amen.
 
Fred och kärlek!
 
Petter
Domen, Jesus, Predikan, den dubbla utgången,
Som du kanske läst i utskick och annonser i HallandsPosten så håller alla församlingar i pastoratet nomineringsmöten i dessa dagar.
 
Det som ska väljas är församlingens "styrelse", som jobbar med församlingens verksamhet, bestämmer vissa kollekter och en del annat. Det nya församlingsrådet motsvarar alltså nuvarande kyrkorådet.
 
I går var det Långarydsbornas tur att nominera sina kandidater till detta uppdrag!
Vi försökte börja i "rätt ände" genom att sjunga en psalm och be tillsammans! (Vi tjuvstartade faktiskt med en adventspsalm, nämligen 109.)
Sedan nominerade vi en massa namn! Självklart är alla nominerade tillfrågade och har tackat ja!
Petter kan inte nomineras på "vanligt vis" eftersom han är anställd i pastoratet men han kommer att vara adjungerad. (Eller vara församlingsrådets adjutant som någon uttryckte det!)
Och så fikade vi förstås. Det hade vi gjort oss förtjänta av efter allt nominerande!
Så här blev det! 10 ordinarie ledamöter (blå text) som har varsin personlig ersättare (röd text).
Vi är väldigt glada att så många vill ställa upp och jobba för verksamheten i vår församling!!
Sedan återstod bara att justera protokollet och att släppa nyheten på Facebook.
Birgitta sköter det ena och Anna det andra!
 
Nu ska kyrkofullmäktige bara ta det slutliga beslutet och så är det klart!
 
Jag ser med glädje fram emot arbetet i församlingsrådet de närmaste 4 åren.
När jag ser namnen på listan inser jag att vi nu kommer att bli ett av världens flamsigaste församlingsråd...
Och det är bra för i dessa människors glädje och trams och skratt bor en kreativitet, vilja och idérikedom som kommer att berika Långaryds församling även fortsättningsvis!
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
Att baka pepparkakor hör julförberedelserna till och eftersom Tisdagsklubben bjuder på kyrkkaffe på söndag var det extra lämpligt att ägna tisdagskvällen åt detta!
Jag kommenterar inte bilderna så mycket, du ser ju själv vilka fantastiska bagare som finns i vår församling!
 
 
Det fanns förstås en del att diskutera... Till exempel vilka formar som skulle användas!
Sedan är det ju momentet då pepparkakan ska från bordet och till plåten...
Fast det verkar ju inte vara några större problem med det!
 
Jag hann tyvärr inte stanna så länge så jag missade både gräddning, juldoft och provsmakning!
 
Men ryktesvis har jag hört att det blev mååånga mååånga pepparkakor! Kom till Landeryds kyrka på första advent så får du både en härlig gudstjänst och goda pepparkakor!
 
VÄLKOMMEN!
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
Dagens bön:
Herre Jesus Kristus
som möter oss redan här
i dem som hungrar och lider nöd,
och som skall möta oss
som vår Frälsare och Konung
vid livets och världens slut,
till dig ropar vi om barmhärtighet 
och nåd
i dag och alla dagar
intill tidens ände.
Amen
 
På Domsöndagens kväll samlades vi till gudstjänst i Långaryds kyrka.
Bo Gunnar predikade över söndagens inte alldeles enkla tema "Kristi återkomst".
 
Efter gudstjänsten fanns möjlighet att få en kvällsmacka och...
...samtidigt få reflektera några tankar som dagens texter och predikan kanske väckt.
För det är inte så enkelt att tänka sig varken livets eller världens slut. Hur ska det bli? Vad blir det då av mig?
 
Kanske kan vi våga tänka att Jesus egentligen aldrig lämnat oss, för det har han ju inte, det löftet har han gett!
 
Kristi återkomst känns lite mindre dramatisk om vi kan tänka oss att han faktiskt redan bor i våra hjärtan.
 
Och vi kan våga tro att nåden räcker.
Hela vägen.
 
/Karina
 
 
O döm oss Herre, frisäg oss i domen.
I din förlåtelse vår frihet är.
Den sträcker sig så långt din kärlek vandrar
bland alla mänskor, folk och raser här.
Guds kärlek är som stranden och som gräset,
är vind och vidd och ett oändligt hem.
A. Frostensson
 
 
I onsdags hade vi kyrkoråd i Landeryds församlingshem. Kyrkorådet är församlingens styrelse och bestämmer till exempel vilka verksamheter som ska finnas i församlingen. Och om kollekter och fondutdelningar och en massa andra specialfrågor. Ungefär en gång i månaden är det möte och på pappret låter det väl så där lagom kul...
 
Men själva verket är att det är jättekul! Särskilt om man är med i Långaryds kyrkoråd. För då får man träffa engagerade och kloka och roliga människor. Det kan också vara så att Långaryds kyrkoråd är ett av de flamsigaste kyrkoråden i Sverige. För hur skulle det annars komma sig att följande inträffade under det senaste kyrkorådet:
a) fick rapport från den "gratängkommitté" vi tillsatte vid föregående möte? (Och den kommittén har inte ens något med gratänger att göra!)
b) fick veta att Bo Gunnars idol är Leif GW Persson?
c) satt och gjorde grimaser när vi hade ringt upp en "expert" och pratade med henne via högtalarfunktionen på Bo Gunnars mobil?*
 
Låter det inte ganska trevligt? Skulle du inte vilja vara med?
 
Det kan du få! Vid årsskiftet börjar en ny mandatperiod och ett nytt kyrkoråd ska väljas. (Men bara för att krångla till det byter vi namn på det och kallar det för församlingsråd.) Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och bor i det blivande Hyltebruks pastorat (Långaryds, Unnaryds, Färgaryds och Femsjö församlingar) har möjlighet att bli nominerade. Vi blir jätteglada om du vill vara med! Det enda du behöver göra är att komma till nomineringsmötet i Långaryds församlingshem kl 19 tisdagen den 26 november. Och du är välkommen även om du inte vill bli nominerad utan bara vara med och nominera. Och är det så att du gärna vill vara med i församlingsrådet, men inte har möjlighet att vara med på imorgon, kan du kontakta mig eller Karina (eller någon annan du känner) så ska vi nominera dig!
 
Fred och kärlek!
Petter
 
*En av de tre sakerna hände egentligen inte - frågan är bara vilken! Gissa och skriv en kommentar här! Dessutom gjorde vi en massa saker som inte bör offentliggöras.
måndagen den 25 november
Bibelstudiegruppen träffas i Långaryds församlingshem kl 19.
 
tisdagen den 26 november
Nomineringsmöte för Församlingsrådet kl 19 i Långaryds församlingshem. Se särskilt utskick för mer information!
3xT i Unnaryds församlingshem kl 19. Julmat och julplantering - ta med en kruka om du vill!
 
torsdagen den 28 november
Stor & liten träffas kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
fredagen den 29 november
Kyrkans Unga träffas kl 19 i Unnaryds sporthall.
 
söndagen den 1 december
Första söndagen i advent – Ett nådens år
10.00 Familjegudstjänst i Landeryds kyrka, Anna-Karin Samuelsson.
14.00 Gudstjänst i Unnaryds församlingshem, Rune Bolmblad.
18,00 Gudstjänst i Jälluntofta kyrka, Bo Gunnar Åkesson. Kyrkokören medverkar.
I morgon är det Domsöndagen
 
Hur lätt är det inte att se sig själv där på de anklagades bänk med ansiktet gömt i händerna för att slippa möta domarens blick.
 
Och allt dumt jag gjort, alla fula tankar jag tänkt, alla misstag jag begått, alla svek jag är skyldig till, all min snålhet mot dem som behövde mig, all min missunsamhet mot dem som fått mer, allt räknas upp av en hånfull åklagare.
Listan blir lång.
Men för varje anklagelse åklagaren läser upp hör jag en röst som svarar:
 
-Det där har jag redan burit åt henne.
-Det där har jag förlåtit henne.
-Det där har jag sonat på korset för henne.
 
Och när jag slutligen lyfter blicken förstår jag att det är domaren som svarar på anklagelserna. Han möter min blick och säger:
 
-För dig har jag dött.
-För att du ska få leva med mig.
 
/Karina
 
 
Se, Guds närvaro omsluter människorna.
Han ska bo hos dem och de ska vara hans folk,
och Gud själv ska vara hos dem som deras Gud.
Han ska torka varje tår från deras ögon.
Döden ska inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt
och ingen smärta. För det som förut var är borta.
(Upp. 21:3-4)
 
 
 
Jag vet inte om det är så för alla, men någonstans drygt halvvägs genom livet (om livsvägen blir lång) har jag allt mer börjat tänka på alla dem som gått före oss. De vars arv vi bär och är.
Hur var livet de levde i dessa trakter, på dessa platser? Kunde de se det vackra eller var det mest vardag och slit?
För mig är skogen en plats för vila. För dem som gått före var den en arbetsplats, livets nödtorft. Bete för korna om sommaren, värme åt familjen om vintern.
Jag hoppas där ändå fanns plats att drömma, utrymme för hopp, tid för ömhet.
 
Och vi traskar på i deras fotspår, de vars arv vi bär och är.
För vi går ju samma väg, den som går genom livet och har himlen som mål.
 
Och han som var min farfar och som jag bara minns som en mycket gammal man som alltid hade en skål geléhallon på bordet, skrev då hans krafter började sina:
 
 
Och när mina böner tystnat, beder jag Eder, tag vid där jag har slutat
och bedjen utan återvändo. Gud har lovat att höra böner för Jesu Kristi skull.
Må nu Gud alltid vara med Eder och hjälpa Eder till kropp och själ.
Lev nu så att vi, när nådatiden är slut, får mötas hos Gud,
vår gemensamme Fader i himlen.
 
 
Och så tar vi ännu ett litet steg på vägen. Trygga i tanken på dem vars arv vi bär och är.
Alla dem som gått före oss, de som väntar oss där hemma.
 
/Karina
 
 
 
 
Samtidigt som vi håller på att skapa ett nytt pastorat avslutar vi arbetet i vårt gamla Långaryds pastorat som upphör vid årsskifet.
 
I går (tisdag) höll kyrkonämnden sitt sista möte och för att göra det lite extra festligt och högtidligt så var mötet förlagt till "Systrarna i kökets" fina lokal i Ekhult!
Innan vi fick smaka på systrarnas goda mat höll vi förstås ett nämndmöte, det allra, allra sista.
Frän vänster: Ove, Lotta (ständig sekreterare!), Johanne Eli, Bo Gunnar och Rolf. Med ryggen mot kameran Gunnel och Tom.
Lotta fick en blomma för att hon så tappert och tålmodigt fått ihop protokoll från alla våra möten. Eller som någon sa: Ibland vet man inte riktigt vad man bestämt förrän man läst Lottas protokoll... 
Och så fick jag också en blomma?!? Fast jag förstod inte riktigt varför. Jag har nämligen mest skällt på stackars Ove...
 
Nå väl, sedan övergick vi till maten istället!
Sä här fint hade Lise-Lotte och Ylva dukat upp åt oss!
Man ska egentligen inte ta bilder på folk som äter, det är inte riktigt snällt. Men på den här bilden är det väl bara Rolf som ser omåttligt glupsk ut!
Sedan plockade Systrarna fram den mest förtjusande lilla efterrätt man kan tänka sig! Saffranspannacotta med hallon, smak av både jul och sommar!
 
Utanför dörren hos Systrarna i Ekhult finns denna tänkvärdhet:
Men jag undrar om inte den blomman växer och trivs ganska bra i Långarydstrakten?
 
Jag känner varje dag tacksamhet för att detta blev just min plats på jorden. Att alla dessa fina människor är mina människor.
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
 
 
På söndagskvällen höll Anna-Karin en sinnesrogudstjänst i Landeryds kyrka med temat "Du är älskad".
Den otroligt duktiga flöjtduon "2X Julia" spelade vackert för oss, ackompanjerade av Rebecka på piano.
 
Om någon undrar så heter båda flickorna förstås Julia och båda kommer från Burseryd.. Den högra av dem är dotter till Anna-Karin!
 
Det stora Kristusljuset brann som en liten symbol för hans kärlek till oss.
På detta fick vi tända våra egna små lågor. Våra små hemligheter.
Kanske något som oroar eller bekymrar oss. Kanske något vi bär på och som vi nu valde att dela med Honom som redan vet allt men som ändå gläds över våra förtroenden.
Hur vilsamt är det inte att få avsluta och påbörja en vecka på detta sätt?
Inte mer älskad än innan, det är inte möjligt, men någonstans ändå lite mer medveten om denna otroliga kärlek.
 
Guds kärlek är som stranden och som gräset,
är vind och vidd och ett oändligt hem.
Vi frihet fick att bo där, gå och komma,
att säga "ja" till Gud och säga "nej".
Guds kärlek är som stranden och som gräset,
är vind och vidd och ett oändligt hem.
(Sv. ps 289)
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
måndagen den 18 november
Bibelstudiegruppen träffas i Långaryds församlingshem kl 19.
 
onsdagen den 20 november
14.30 Gudstjänst på Höstro, Anna-Karin.
Kyrkorådet sammanträder kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
torsdagen den 21 november
Stor & liten träffas 9.30 i Långaryds församlingshem.
Kl 12 är det sopplunch i Landeryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
söndagen den 24 november
Domsöndagen – Kristi återkomst
16.00 Mässa i Unnaryds församlingshem, Bo Gunnar Åkesson.
18.00 Gudstjänst i Långaryds kyrka, Bo Gunnar Åkesson. Kvällsmacka med bibelsamtal.
 
måndagen den 25 november
Bibelstudiegruppen träffas i Långaryds församlingshem kl 19.
 
tisdagen den 26 november
Nomineringsmöte för Församlingsrådet kl 19 i Långaryds församlingshem. Se särskilt utskick för mer information!
3xT i Unnaryds församlingshem kl 19. Julmat och julplantering - ta med en kruka om du vill!
Även om det väl inte hör till vardagen att vi möter änglar, ljusvarelser, sändebud från himlen, så möter vi dagligen deras budskap.
 
Kanske i ett leende från någon okänd du möter.
Kanske i ett oväntat vänligt ord från någon som inte brukar orka det.
Kanske i kraften hos någon gör gör lite mer än man kan förvänta, lite mer än man kan begära.
Kanske i en varsam beröring när du känner dig lite trasig.
Jag tror du har mött dem, änglarnas hjälpredor! 
 
/Karina
 
 
 
Söndagen den 17/11:
 
Söndagen före domsöndagen - Vaksamhet och väntan
 
Kl 11.00 Mässa i Långaryds kyrka, Bo Gunnar Åkesson
 
Kl 18.00 Sinnesrogudstjänst i Landeryds kyrka, Anna-Karin Samuelsson
 
VÄLKOMNA!
I början av året valdes något som kallas "indelningsdelegerade" ut, bestående av representanter från kyrkoråden i församlingarna som ska bilda det nya "Hyltebruks pastorat".
 
Av dessa fick sedan några ingå i ett "arbetsutskott", populärt kallat IDAU, och vi har sedan i mars haft många sammanträden! Vi har pratat om hur den nya organisationen ska vara, personal, byggnader, verksamhet, ja allt som ska forma ett bra, nytt pastorat vid årsskiftet.
 
I går (torsdag) åkte vi på en liten turné till Unnaryd, Femsjö och Färgaryd. (Landeryd och Långaryds kyrkor besöktes vid ett tidigare tillfälle.)
 
I Femsjö provade IDAU den lååånga soffan i församlingshemmet:
Från vänster: Ove B, Sylvia, Anna Britta, Bo, Ove G, Karl Anders och Aino! (Jag ingår också i IDAU men står bakom kameran. Vår sekreterare Lotta tog en bild där även jag trängt mig ner i soffan men det blev nog för bra för då tappade alla koncentrationen och bilden blev lite för suddig...)
 
IDAU:s arbete går nu mot sitt slut även om några sammanträden återstår. Vid årsskiftet ersätts gruppen av ett nyvalt kyrkofullmäktige, pastoratskyrkoråd och församlingsråd som ska driva vårt nya pastorat!
 
/Karina
 
Det är minsann inte alltid så lätt att få ihop det. Alla krav som ska uppfyllas, mina egna och andras. Alla måsten som ska genomföras. Alla delar som ska falla på plats.
Ibland går det bara inte. Ingenting stämmer. Allt blir fel. Vi försöker och vi kämpar men orken räcker inte till.
Vi får inte riktigt ihop det.
 
 
Vi orkar inte allt hela tiden. Vi måste få vila, vi måste ibland få vara alldeles onyttiga. Att inget göra kan vara väl använd tid.
 
Vi är bara människor och det är mer än nog. Vi har en Gud som älskar oss på grund av det.
 
/Karina
 
 
 
 
Precis som förra året så har Långaryds församling tagit fram en almanacka!
i denna finns massor av bilder från vår verksamhet här i Långaryd men också bilder som tagits i vår vänförsamling i El Salvador.
Varje uppslag har rejäla datumrutor där du kan göra anteckningar, det finns veckonumrering och söndagarnas namn är angivna.
 
Dessutom får du ett urval av de bilder som under året lagts upp här på bloggen, en inblick i livet i vår vänförsamling och en liten tänkvärdhet.
 
Varje månad, hela året, det du!
 
Kostnad för denna almanacka är 100 kr och hela summan går oavkortat till vår vänförsamlings verksamhet i "Hoppets hus" i San Salvador!
 
Almanackan kommer att säljas i alla möjliga sammanhang framöver. Du kan också prata med Helen Skoogh som är "försäljningsansvarig" så hjälper hon dig. (Det går bra att prata med Katarina Åkesson eller mig också!)
 
Den perfekta julklappen till varje Långarydsbo?!
 
/Karina
I lördags var det dags för Långaryds syföreningar att anordna sin årliga auktion!
 
Eftermiddagen inleddes med uppträdande av vad som faktiskt kan vara världens sötaste barnkör?!
Och denna barnkör leddes förstås av världens sötaste kyrkomusiker!
(Jo då Ricky, du är också väldigt söt, men du är ju numera världens sötaste rektor...)
 
Och som publik hade förstås delar av världens sötaste församling samlats!
 
Och självklart leddes sedan auktionen av världens sötaste auktionsropare, Ola Skoogh!
Om ni undrar över utstyrseln så var det för att Ola alldeles strax skulle auktionera ut en utflykt med Jens i hans fina Morgan!
Det var många intresserade köpare av detta presentkort!
 
Många var det också som ville köpa...
...en sånglektion och fika med allas vår Ricky Burton!
 
När Rebecka tog tjänsten som musiker i vår församling insåg hon nog inte riktigt vad det innebar?
Exempelvis att agera modell när en mössa skulle försäljas!
Men hon fann sig snart och visade riktiga modelltalanger! (Och Ola har en framtid som modist!)
På ungefär detta sätt förflöt vår eftermiddag. Många glada skratt, härlig gemenskap och en stor vilja att köpa av allt det fina som skänkts!
 
Behållningen av auktionen blev fantastiska 38.632 kr!
 
Ett stort och varmt TACK till alla som på något sätt bidragit till detta fina resultat!
 
/Karina
 
 
 
 
 
 
De är här nu, de där beryktat grå novemberdagarna...
Nu gäller det att fokusera på det vackra som faktiskt, trots allt finns där ute i dimman och diset och regnet.
En oväntad solglimt genom nakna grenar.
Halvmultna novemberlöv vars färg är som oputsad koppar.
 
Men ingen orkar att alltid vara glad och lycklig. Det går inte alltid att se det vackra med november.
 
Kanske kan vi ändå försöka träna oss i att se med våra glädjeögon?
För glädjen är inte bara något som kommer sedan. Den är också ett sätt att leva.
 
Käre himmelske Fader,
Tack för den resa som vårt liv är.
Tack för de ljusa dagarna,
Tack för skratten och glädjen.
Hjälp oss att när de gråa dagarna kommer
försöka se med våra glädjeögon. 
För vi är Vägens folk,
vår färd går mot ditt hus,
till en glädje utan slut.
Amen
 
/Karina
 
 
 
 
 
Sedan många år har vi som tradition att på Alla själars dag (eller söndagen efter Alla helgons dag som den också kallas) fira minnesgudstjänster i församlingens två kyrkor.
 
Kl 16 var det gudstjänst i Landeryds kyrka och den leddes av Bo Gunnar och Anna-Karin. Kören sjöng vackert för oss under ledning av Rebecka!
Vi fick tända 20 ljus för människor som levt i vår församling eller begravts här och som lämnat oss sedan förra Alla själars dag.
20 människor vars anhöriga långsamt försöker lära sig leva utan någon omistlig.
 
Hur trösterik är det då inte att vi faktiskt kan våga tro på orden i psalm 172:
 
De skall gå till den heliga staden,
de skall samlas i himlen en gång.
De skall häpna gå in genom porten
till en okänd värld,
till ett annat liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny jublande sång.
 
De skall minnas den grönskande jorden
och de somrar som blommade där.
De skall glömma det onda och svåra
i en gammal värld,
i ett svunnet liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny jublande sång.
 
De skall möta de trofasta vänner
som de miste på jorden en gång.
De skall leka med änglar och helgon
i Guds paradis.
De skall dansa där.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga 
en ny jublande sång.
 
De skall möta den levande Herren,
de skall se honom sådan han är
och förvandlas i ljus till hans likhet.
Deras hopp han var,
deras ljus han är.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny jublande sång.
 
/Karina
 
 
 
 
måndagen den 4 november
Församlingskåren träffas kl 19 i Landeryds församlingshem. Kyrkoherde Bo Lindbladh talar om sin väg till prästyrket och om det nya pastoratet.
 
onsdagen den 6 november
Gudstjänst på Höstro kl 14.30, Rune Bolmblad.
 
lördagen den 9 november
Missionsauktion i Långaryds församlingshem kl 14. Barnkören underhåller. Lotterier, försäljning och servering.
 
söndagen den 10 november
Tjugofjärde söndagen efter Trefaldighet – Den yttersta tiden
9.30 Mässa i Landeryds kyrka, Sven Hagberg.
11.00 Mässa i Unnaryds församlingshem, Sven Hagberg.
I den mörka och disiga lördagskvällen lyste ingången till Långaryds kyrka varmt och välkomnande!
Anna-Karin ledde oss genom en stilla och vilsam gudstjänst där vi fick tända ljus, lyssna till Rebeckas vackra musik och begrunda texter runt sorg, kärlek, tillit och tacksamhet.
På Alla Helgons dag tänker vi lite särskilt på helgonen. De människor som förmått bli sådana som Gud från början tänkt oss alla att vara. Vi är också på väg mot det helgonlika även om vägen dit kan kännas lång.
Efter gudstjänsten fick de som ville stanna kvar och äta en kvällssmörgås tillsammans! Vi pratade lite om dagens evangelietext och vad det egentligen innebär att vara "jordens salt"?
 
Dagens evangelium (Matt 5:13-16):
 
Jesus sade: "Ni är jordens salt. Men
om saltet mister sin kraft, hur skall
man då få det salt igen? Det duger inte
till annat än att kastas bort och trampas
av människorna.
Ni är världens ljus. En stad uppe på ett
berg kan inte döljas, och när man 
tänder en lampa sätter man den inte
under sädesmåttet utan på hållaren,
så att den lyser för alla i huset. 
På samma sätt skall ert ljus lysa
för människorna, så att de ser era
goda gärningar och prisar er 
fader i himmelen".
 
 
/Karina
 
 
Detta är en helg då vi minns dem som lämnat oss. De som fått gå före.oss men finns kvar i våra tankar och minnen. Vi smyckar deras gravar och tänder ljus för dem och för oss.
 
I Landeryd har vi detta år fått en vacker ljusbärare till minneslunden på kyrkogården!
Vi tackar Landeryds syförening som skänkt medel och som ordnat inköpet!
 
Helt traditionsenligt bjöd diakonigruppen in kyrkogårdsbesökarna på kaffe i församlingshemmet!
Det var många som ville komma in och fika och prata bort en liten stund!
 
I helgen finns flera tillfällen att fira gudstjänst och samtidigt få se de vackert upplysta kyrkogårdarna i kvällsmörkret.
 
I morgon, lördag, är det sinnesrogudstjänst i Långaryds kyrka kl 18.00.
På söndag är det minnesgudstjänst i Landeryd kl 16.00
och I Långaryd kl 18.00.
 
Välkomna!
 
/Karina