Allhelgonatid. Tid för saknad. Tid för tankar. Tid för vemod och kanske kvardröjande smärta.
Tid att vårda sina minnen.
Sakta lär vi oss något viktigt om livet. Vi lär oss att kärlekens konsekvens är att en dag sakna mer än vi trodde var möjligt
men vi inser också att det var värt sitt pris.
Tacksamheten för det vi hade växer sig större än sorgen över de förluster vi gjorde.
Och vi vågar tro att någon bevarar dem vi mist.
Genom död och till liv i Guds kärleksfulla närhet.
 
/Karina
 
Herre, till dig får jag komma,
när mina dagar är slut.
Jag har hört om en underbar himmel,
dit många har vandrat förut.
Så tryggt att få tro 
att bönernas bro
skall bära mig hela vägen hem.
Men bäst är ändå
att jag vet det är så:
under allt är jag älskad av dig.
(Sv. ps 758)
Så här på höstlovet passadepastoratets barnverksahet på att bjuda in till läger, den här gången i Landeryd!
Helen lånade med sig min kamera och tog lite bilder! Jag publicerar här bilderna ganska så okommenterade eftersom jag inte riktigt vet vad som hände. Kanske kan Helen och jag sätta oss i helgen och skriva lite mer om varje bild! Vi får se!
Här tror jag i alla fall att det leks "blinkleken"!
 
Att vara ute i mörker kan vara lite mysigt!
Ett bra, om än lite kallt sätt att titta på stjärnor!
 
Här är nog nästan hela gänget!
Är det läger så ingår ju ofta övernattning, så även denna gång!
Här är det visst grabbarnas sovrum!
Och här har några tjejer boat in sig!
Nästa dag var det dags för lite pyssel!
 
Ihoppysslade kyrkor i lätt novemberdis... Temat för hela lägret var just "kyrkan" och med denna bild avslutas denna lilla bildkavalkad från lägret!
 
/Karina
 
 
 
 
I söndags kväll framträdde barn ur församlingens juniorer och ungdomskör för oss i Långaryds kyrka! Här kommer några bilder från detta:
Här är det den återuppstartade ungdomskören som sjunger!
 
Juniorerna hade satt ihop ett litet drama!
Flickan har ramlat och skadat sitt ben.
Två äldre tjejer kommer förbi men de vill inte riktigt hjälpa henne.
Sedan kommer en vuxen men hon hinner inte hjälpa till.
Till sist kom busflickan som alla är lite rädda för och hon hjälper minsann den skadade flickan!
Hon springer och hämtar flickans pappa och allt ordnar upp sig.
 
Visst känns det som om det är något bekant med den här historien?!
 
Sedan blev det mer sång!
Och fiolspel!
Vi har så fantastiskt duktiga barn i vår församling!
 
/Karina
 
Min Jesus, min herre, Gud det finns ingen som du.
Min lovsång jag ger till dig, mer och mer
förundrad av din kärleks djup.

Du tröstar, du skyddar, styrker den vacklades steg.
Forma min dag, mitt liv och mitt jag,
för alltid vill jag tillbe dig.

Ropa till Gud! Över hela vår jord
stiger en hyllning en hymn utan ord
Berg faller ner havets vågor bryts när de hör herrens namn,
Din kärlek och glädje nu fyller min själ.
Min sång går till honom som gjort allting väl.
Inget kan mätas med löftet jag har, i dig.   
 
(Sv Ps. 703)
 
 
Det har ju numera blivit en tradition att anordna en församlingsfrukost varje vårtermin i vår församling. Och vi som anordnar tycker att det är så roligt att vi nu vågat oss på att utöka med en frukost även på hösten! Och i går gick den alltså av stapeln!
Så här börjar varje församlingsfrukost! Två motvilliga fotomodeller som i lördagsgryningen samlats i församlingshemmets kök för att hacka och skiva grönsaker och frukt!
Kl 09.30 var frukosten framdukad och ett 50-tal gäster fick ta för sig!
Frukosten är mycket inspirerad av den man får på retreatgården Wettershus. Bröd, ost,grönsaker och frukt. På Wettershus får man även "klostergröt", en slätkokad och fantastiskt god rågflingegröt! Den får man inte på vår frukost i Landeryd, något vill vi spara tills våra gäster kommer till Wettershus!
Efter frukost var det dags för morgonens talare Ben (Bengt) Olander. Han pratade med stor värme, respekt och inlevelse om kampen mot ondska och Raoul Wallenbergs fantastiska gärning då han räddade tusentals ungerska judar från förintelsen under andra världskrigets sista år.
På slutet tog Ben fram en cittra och skön en vacker hyllningssång till Raoul Wallenberg och hoppets ljusa strimma! Det visade sig nämligen att vår mångkunnige talare även haft inte mindre än sju låtar på svensktoppen!
 
Och så var vår förmiddag slut. Det den lämnat kvar hos mig är en känsla av att vi verkligen är lyckligt lottade. Vi har det så bra. Detta leder till ett stort ansvar. Ett ansvar som Raoul Wallenberg och även Ben Olander förstått. Vi kan göra skillnad, vi kan förändra världen.
Ett stort Tack till alla som kom och var med och ett alldeles särskilt varmt Tack till Inger Andersson som varje år envisas med att köpa en biljett trots att hon alltid hamnar i köket!
 
Förmiddagens behållning (biljettintäkter och lotterier) blev ca 6 500 kr. Dessa pengar går till vår vänförsamlings verksamhet i "Hoppets hus" i El Salvador.
 
/Karina
 
Ben Olander, Vänförsamling,
Då, i somras, när mitt liv och mina tankar var så präglade av oro för en skruttig gammal pappa kom jag i alla fall i väg till Gotland några dagar.
Det blev en annorlunda resa där jag hade svårt att fokusera, svårt att vara där.
 
Men en förmiddag, på den plats jag älskar allra mest på ön, så fick jag lov att landa för en stund. Jag fick vila.
Vila i mig, du ska se att allt ska bli
stilla i dig, genom mig kan du bli fri.
Jag finns här hos dig. Fast vågorna går höga
kan du vila, vila, vila i mig.
 
Lita på mig, om du bara tar min hand
leder jag dig till en lugn och skyddad strand.
Jag finns här hos dig. Fast vågorna går höga
kan du lita, lita, lita på mig.
(Sv. Ps. 755)
 
Och sedan kunde jag resa mig, något starkare, och orka några steg till.
/Karina
 
Vi har fått flera hälsningar från våra vänner i El Salvador den senaste tiden och här kommer ett helt brev från Christian som ju många av oss träffat vid hans besök hos oss!
 

Kära bröder och systrar i  namn av  lutherska kyrkan La Resurrección  skickar jag många hälsningar och kramar till er alla i Langaryd. Vi är alltid glada med den vänskap som förenar våra församlingar och fira tillsammans glädjen i Guds rike.

Vi vill tacka er för alla böner som ni gör under hela året för oss i El Salvador. Gud är god och barmhärtig och hör dessa böner. Vårt land är mycket sårbara för katastrofer som ni vet det, och det är därför vi är alltid utsatt för naturkatastrofer, men också exponeras för kriminella gäng våldet. Därför måste  vi alltid vara i samband med Gud att befria oss från mycket skada.  Som ni vet, det senaste måndagen 13/oct.  hade vi ett jordskalv av 7,4 grader här i El Salvador, och otrolig  nog skadan har varit minimal och endast vi har ångrat död fyra personer över hela landet. vid andra tillfällen, har mindre intensitet jordbävningar lämnat tusentals människor döda och miljontals dollar förlorade material att mest utarmade vårt land.

Vi har många vänner i världen som ber för oss, och Gud gav svar på dessa böner. Tack så mycket för era böner vänner, ni är också i våra böner. Tack för att  ni alltid tanker  pa oss trots det stora avståndet som skiljer oss, Guds kärlek förenar oss i trots allt. För den finns inga gränser.

Få en varm hälsning fran vår församling med önskemål av frid och välbefinnande till var och en av er i Langaryd. Vi älskar er och påminner  er som bröder i Kristus som vi är.

 Nu tjänstar  jag som präst i en gemenskap i landsbygden i El Salvador, jag blev prästvigdes senast den 20 juli, jag är glad att kunna tjäna mitt folk på detta sätt och ber Gud om hans välsignelse och vägledning i detta uppdrag. Hälsningar till de män och kvinnor som alltid stöder vårt arbete, unga i kyrkan och alla barn. Vi  minns alla med kärlek och tacksamhet.

Gud välsigne er i era  liv och i  arbete så  samma välsigna varje familj av kyrkan i Langaryd.

Vi hörs och kanske vi ses snart igen!

Var lyckliga 

Christian Chavarría

( Chistian vid besöket hos oss i vintras.)
 
Efter att evangeliet hade blivit läst dök det upp en sur figur som mest suckade och stånkade. Det var ingenting som var som det skulle. Hon hade blivit upptvingad av Rebecka tidigt på morgonen för att sjunga i kören. Skorna skavde. Och så sken solen också... Ack, ack, ack.
 
Men det är bara en liten bokstav som skiljer ett ack från ett Tack. Och barnen hjälpte till att komma på en massa saker som man kan vara tacksam för - vänner, familj, att det inte är krig, playstation och innebandy. Och så fyrhjulingar. Vi återkommer till fyrhjulingarna strax.
 
Ibland är nog ack eller tack bara en fråga om perspektiv.
 
Emmy och Jacob ledde förbönen.
 
Åter till fyrhjulingarna! Det har ju gått och blivit tradition att det ska åkas fyrhjuling i samband med familjegudstänsten på hösten. Så blev det i år också. Barnen körde fortare och fortare och såg ut att ha riktigt roligt. Fast allra roligast hade nog ett par pappor.
 
Och så, när jag egentligen hade satt mig i bilen för att åka hem, fick jag chansen att ta den här underbara bilden. Ibland har man tur.
 
Det gäller att ta vara på de tillfällena, så att livet blir mer tack än ack.
 
Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är Guds vilja i Kristus Jesus. Släck inte anden, förakta inga profetior men pröva allt. Ta vara på det som är bra, och avhåll er från allt slags ont.
(Första Thessalonikierbrevet 5:16-22)
 
fred och kärlek!
 
Petter
 
Och om någon är nyfiken på predikan jag höll i Femsjö på Tacksägelsedagens förmiddag så finns den här.
 
Tacksamhet, Tacksägelsedagen, familjegudstjänst, fyrhjuling,
Man vet att Tisdagsklubben har något "på gång" när första förbandslådan är det första som möter!
Tänk ändå att det till och med i vårt sekulariserade samhälle är ett kors som symboliserar den plats där vi kan få hjälp när det krisar till sig!
Tisdagsklubbens utegäng hade bestämt sig för att bygga fågelholkar och trots att både såg och skruvdragare var i bruk tror jag inte att något plåster behövdes!
Ni ser ju vilken fin teknik de har!
Engagemanget var stort!
Kan man vara annat än nöjd?!
I församlingshemmets kök hade denne välkände man hittat sin uppgift för kvällen!
I stora salen tillverkades fint höstpyssel...
...och ett fint saker-att-vara-tacksam-för-collage!
Det klipptes och klistrades och grejades alldeles väldigt!
 
När jag kom ut igen hade det mörknat men våra vänner fågelholksbyggarna kämpade på!
Holkarna var färdiga, det var bara den där lilla finessen med ett ingångshål som saknades. Det svåraste med det visade sig vara att få borren ur förpackningen!
Denna del av tillverkningen verkade vara mycket intressant.
 
Tänk att vi har en kantor som, förutom att vara en fantastisk musiker  också är en hejare på snickeri!
Bra jobbat Rebecka och alla andra ledare och barn i vår härliga tisdagsklubb!
 
/Karina
 
 
Via Katarina har fått en ny vädjan om förbön från våra vänner i El Salvador.
 
Landet har ännu en gång drabbats av jordbävning, den här gången uppgick skalvet till 7,4 på Richterskalan och pågick i 47 sekunder. Trots att hela landet drabbades omkom "bara" 4 personer.
 
Alla i vår vänförsamling verkar ha klarat sig bra även om det kanske fortfarande är svårt att överblicka eventuella skador på byggnader.
 
Fortsatt förbön för vänförsamlingen anbefalles alltså!
(gammal bild från El Salvador)
 
 Det är minsann inte bara i Lånaryd som det firats härliga gudstjänster i helgen. I vår vänförsamling i El Salvador fick man till och med fira tre gudstjänster för att alla skulle få plats och få chansen att vara med!
 
Nedan följer några bilder från gudstjänsterna:
 
 
 
På söndagseftermiddagen var det dags att säga Tack i Landeryds kyrka också!
Barnen i kören och Tisdagsklubben sjöng och hjälpte till på olika sätt i gudstjänsten! Här blev det minsann dans också!
Mia kom i flygande fläng från Långaryd där hon hunnit med både att fira gudstjänst och att äta lunch med våra äldre. Och innan dess hade hon döpt en liten flicka också!
Barnen var med och delade ut nattvarden med stöd av Petter och Mia.
Majvor, Aino och Inger hade smyckat kyrkan så här vackert!
Där fanns både lingon och kantareller!
Hembygdsföreningen lånade ut vackra förvaringskärl!
På försäljningen i församlingshemmet efter gudstjänsten kunde man fynda. Patrik (i mitten) har köpt sig ett par fågelskrämmor!
Helen, Ann-Britt och Kajsa köpte grönsaker. Nora och Emmy skötte kassan.
Gurka och vetebröd är gott, fast på olika sätt.
 
Hela försäljningen inbringade 1370 kr. Pengarna går till barnen i vår vänförsamling i El Salvador.
 
Ett stort Tack till alla som var med och bidrog på något sätt!
 
/Helen
 
Tacksägelsedagen, Tisdagsklubben, Vänförsamling,
Tacksägelsedagen firades i båda våra kyrkor! I Långaryds kyrka firade vi på förmiddagen en festmässa och efter gudstjänsten var församlingens äldre inbjudna att äta lunch i församlingshemmet.
 
Här kommer lite bilder från det hela:
Nissaryds syförening hade smyckat kyrkan vackert!
Det finns så mycket att vara tacksam för!
Mia predikade.
Anna-Karin var också med!
Och Rebecka!
Tänk vad mycket vi har att vara Tacksamma över!!!
 
Kören sjöng!
Här har vi halva gänget...
...och så den andra halvan!
 
Efter gudstjänsten var det som sagt inbjudet till lunch för våra äldre.
Systrarna i köket hittade jag förstås just i köket där de förberedde lunchen!
Lise-Lotte förberedde kaffet.
Ylva rörde i såsen.
Snart var församlingshemmet fullsatt och lunchen kunde intas!
 
Tack till alla som hjälpt till denna dag! Tack för fint smyckad kyrka och vackert dukade bord. Tack för en fin gudstjänst och all härlig sång och musik! Tack för all den goda maten! Tack till Mia och Anna-Karin som underhöll mellan lunch och kaffe! Tack till alla som diskade och plockade!
 
Tack Gud för alla oss i Långaryd. Tack för att vi tillsammans i dag fått Tacka dig!
 
/Karina
 
 
 
 
Oj, vilken fin Tacksägelsehelg vi haft i Långaryds församling! Det började redan på lördagseftermiddagen med den nu traditionella basaren som Landeryds syförening anordnar varje höst i församlingshemmet!
 
Jag var tyvärr bortrest hela lördagen och missade därför detta fantastiska tillfälle men min kamera fick följa med Helen på basar så här kommer i alla fall lite bilder!
En massa fina varor fanns att köpa!
Och köpa var det många som ville!
Gunnel och Inga-Lill sålde lotter!
Så här glad blev Rose-Marie när hon vann en trasmatta!
Och blev man godissugen så fanns det en lösning på det också!
En del basarbesökare var riktigt "rockiga"!
Men tuffast av alla var förstås drillsnäpporna!
Eller hur??!
Mia var med och höll en liten andakt.
 
Sist men inte minst vill jag presentera vad som kan vara "årets bild" på bloggen... Det var nämligen så att det runt kaffeborden blev lite trångt men det löste Maj och Ola på ett fint sätt!
Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir!
 
Som sagt blir reportaget lite kortfattat eftersom jag inte själv var med men en sak vet jag och det är att eftermiddagens resultat blev fantastiska 34 900 kr!!!
 
Stort Tack till alla som bidragit till detta fina resultat och ett speciellt Tack till Landeryds syförening för allt ni gör!
 
/Karina
 
 Efter att i ett helt år ha förvarat kläder till nykomna flyktingar hemma hos Madelen och Pelle var det äntligen dags att i veckan slå upp portarna till de nya lokalerna på Skolvägen 8. Det är öppet på måndagar 18,00-20,00 och alla är välkomna dit!
             Här är kassan. Prutning undanbedes för priserna är humana.
 En kopp kaffe i det hemtrevliga köket........
 ......blev till en stunds trevlig samvaro på kvällskvisten.
 Far och son letar efter fynd...... gärna något med spindelmannen på
Vi är så tacksamma för det enorma arbetet som Madelen och Vivan gjort och gör, och till Pelle som stått ut mellan lådor och kassar i ett helt år.
 Långaryds församling /Helen
 
På söndagskvällen fick vi samlas till en stillsam sinnesromässa i Landeryds kyrka.
Vi fick lyssna till vacker sång av Ronja Erlandsson och Lukas Hallgren! 
Rebecka Josefsson ackompanjerade.
Vi fick vila i tystnad och tända ljus.
Vi fick fira nattvard och be för oss själva och andra.
 
Vi fick förbereda en ny vecka på det bästa tänkbara sätt.
 
/Karina
I går kväll samlades boende från Landeryds och Linnås rotar till husförhör i Landeryds församlingshem! Eftersom jag är Linnåsbo så begav jag mig förstås dit!
Det var fler som kommit på denna strålande idé och om jag räknade rätt så var vi 28 deltagare denna kväll!
Mia lärde oss en massa intressant om kyrkans symbolspråk och vad som gör Landeryds kyrka så unik, spännande!
Inget riktigt husförhör utan en rejäl fika!
 
Värdinnor denna kväll var Birgitta Svensson och Birgitta Nilsson. De hade inte sparat på godsakerna och det vill vi tacka alldeles särskilt för!
Årets husförhörspsalm är nr 522, I Guds tystnad:
 
I Guds tystnad får jag vara ordlös, stilla utan krav.
Klara rymder, öppna dagar: här en strand vid nådens hav.

I Guds kärlek vill jag vila, vet mig önskad,älskad, sedd.
Övar mig i barnets tillit,prövar höjd och djup och bredd.

I Guds Ande kan jag andas: bön ger liv ur död som svar.
Ögonblickets närhet rymmer allt som blir och är och var.

Vid Guds hjärta är jag buren, innesluten i hans famn.
Medan hemligheten djupnar viskar Fadern ömt mitt namn. 
 
 
Det finns fortfarande många tillfällen att vara med på ett husförhör i vår församling i höst!
 
Titta här på bloggen eller i Sockenbudet/Senapskornet. Skulle du inte kunna den kväll din rote är aktuell så blir du säkert varmt välkomnad i en annan!
Prova!
 
/Karina
 
husförhör,
Om bara en och en halv vecka (den 12/10) så är det Tacksägelsedagen och då bjuder vi in till familjegudstjänst i Landeryds kyrka kl 15.00! Efter gudstjänsten blir det kyrkfika och till detta bakade juniorerna och Tisdagsklubben i går!
Här rullas det chokladbollar!
Massor av chokladbollar!
 
I köket tillverkades hallongrottor.
Varken bagarna eller hallongrottorna verkade så intresserade av att komma med på bild.
 
En trappa ner var det i alla fall cornflakeskakor som gällde!
Cacao fanns det både i kakorna och i ett och annat ansikte...
 
Lite oroande är att jag mötte vår komminister när hon smög i väg ut på parkeringen med 80 st kanelbullar som juniorerna bakat på eftermiddagen...
Skulle du råka se en något uppsvullen och kanelbulletuggande präst någonstans så är det kanske vår!
 
Finns det några bullar kvar på Tacksägelsedaegn så är du i alla fall varmt välkommen att smaka både dem och alla goda kakor efter gudstjänsten!
 
/Karina