Kommande helg firar vi både Alla Helgons dag (på lördag) och Alla själars dag (på söndag).
 
På lördag tänker vi lite extra på dem som beskrivs som helgon. Människor som under sin livstid särskilt tydligt visat vad det innebär att följa Jesus. Fokus ligger alltså på Jesus och inte på helgonen själva. Vi kan se dem som förebilder och när vi iakttar dem ser vi återskenet av Gud själv.
 
På söndag får vi tänka på dem som gått före oss. Vi får lyfta fram vemod, smärta och gammal och ny sorg. Vi får stanna upp inför minnet av dem som lämnat oss, dem vi älskat och saknar. Vi får också chansen att tänka på vår egen död, att vårt liv här faktiskt inte är oändligt. Att vi en dag ska tillhöra dem som levde för länge sedan. Vad innebär den tanken för vårt sätt att leva och förhålla oss?
 
Var inte rädd
Var inte rädd. Det finns ett hemligt tecken.
Ett namn som skyddar dig nu när du går.
Din ensamhet har stränder in mot ljuset.
Var inte rädd. I sanden finns det spår.
 
Han älskar dig, han väntar dig i kväll-
en kväll när du förstår hans hemlöshet
och hur han längtar efter dina steg:
från evighet har han stämt möte här.
 
Var inte rädd. Det finns en mörklagd hamn,
du ser den inte nu, men färdas dit.
En dag ska du bekänna högt hans namn,
hans kärleks frid som ingenting begär.
 
Du är på väg. En dag blir natten vit.
En dag och stjärnor växer ur hans famn.
Var inte rädd. Det finns en mörklagd hamn,
du ser den inte nu, men färdas dit.
                (Y. Eggehorn)
 
/Karina

Måndagen den 29 oktober

Studiecirkel kring Bibeln kl 19 i Långaryds församlingshem.

 

Tisdagen den 30 oktober

Tisdagsklubben åker till Hylte och badar. Samling kl 17 i Örnahallens entré. Behöver du skjuts från Långaryd - ring Linda Lundberg 070 58 49 776; från Landeryd - ring Viktor Börjesson 070 28 26 149

Tre x T har bokkväll i Långaryds församlingshem kl 19. Det hade visst redan varit - hoppas att ni som var där hade trevligt!

 

Torsdagen den 1 november

Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.

 

Fredagen den 2 november

Kyrkans Unga träffas i Unnaryds församlingshem kl 19.

 

Lördagen den 3 november

Alla helgons dag

Helgonen

10.00 Musikgudstjänst i Unnaryd, Olsson

17:00 Sinnesrogudstjänst i Landeryds kyrka, Anna-Karin Samuelsson

 

Söndagen den 4 november

Alla själars dag

Vårt evighetshopp

16.00 Minnesgudstjänst i Jälluntofta kyrka, Bolmblad. För hela Unnaryds församling.

16.00 Minnesgudstjänst i Landeryds kyrka, Olsson.

                            Kyrkokören medverkar

18.00 Minnesgudstjänst i Långaryds kyrka, Olsson.

                            Kyrkokören medverkar

Den 28/10 firade vi Högmässa i Landeryds kyrka kl 09.30, söndagens tema var "SAMHÄLLSANSVAR".
 
I en av gudstjänstens psalmer (nr 291) sjöng vi i första raden:
 
Sänd av himlens sol en strimma, Herre över mödans dag...
...och det var precis vad han gjorde denna soliga och vackra höstmorgon!
Jag tror alla i kyrkan la märke till detta och gladdes åt vår Herres fina ljussättning!
Vår Berndt ledde oss i gustjänsten. Han skickade med ett litet blad med några tankar, dels in i gudstjänsten men också ut i vardagen. Här kommer ett utdrag av dessa:
 
Vad kan vi fundera över i dag?
Vilket ansvar har vi kristna för andra människor (människor med en annan tro eller för de som avsäger sig tron helt)?
Vad kommer att ske med de människor som inte är kristna?
Kan våra och andras förböner rädda alla människor på jorden? Vad har Jesus lovat? (Bönen för världen pågår ju ständigt)
 
För några veckor sedan hade vi temat "bönen", och talade om att Jesus ber för oss och många av oss ber för varandra. 
Visst är det tryggt att veta att Jesus ber för dig och mig och kanske för hela världen. Det finns kanske även någon bland oss som ber för just dig.
 
Några av de yngre gudstjänstdeltagarna studerade djuren i Noaks ark!
Efter gudstjänsten fick vi samlas en stund i församlingshemmet för en gemensam fika!
 
En av de psalmer vi sjöng i gudstjänsten var nr 97, Jag behövde en nästa. Vers 1 och 5 får sammanfatta och avsluta denna söndag i Långaryds församling:
 
Jag behövde en nästa, var du där, var du där?
Jag behövde en nästa, var du där?
Varken tro eller ras eller namn sätter gränser, var du där?
 
Du kan resa långt bort, och jag är där, jag är där.
Du kan resa långt bort och jag är där.
Varken tro eller ras eller namn sätter gränser. Jag är där.
 
/Karina

Måndagen den 22 oktober

Studiecirkel kring Bibeln i Långaryds församlingshem kl 19

 

Tisdagen den 23 oktober

God gemenskap kl 14 i Långaryds församlingshem. Leif Carselid berättar om "Fångar jag minns".

 

Onsdagen den 24 oktober

14.30 Husförhör på Höstro

 

Torsdagen den 25 oktober

Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem

 

Fredagen den 26 oktober

Husförhör för Höljeryds, Bälsås, Hokhults och Kärringanäs rotar kl 19 hemma hos Bo och Ann-Marie Eriksson i Norra Remma

 

Kyrkans Unga träffas kl 19 i Unnaryds församlingshem och ser på film

 

Söndagen den 28 oktober

21 söndagen efter Trefaldighet

Samhällsansvar

9.30 Högmässa i Landeryds kyrka, Olsson

18.00 Lovsångsmässa i Unnaryd, Olsson

Predikotexter: Rut 2:8–12, Apg 9:36–43, Mark 3:31–35

 

Vi ser olika aspekter av, olika vinklingar på det här att leva tillsammans i texterna. Vi möter Rut och Boas, Tabita och till sist Jesus som är ganska taskig mot sin familj.

 

Ruts bok är en fascinerande liten bok, så har ni inte läst den kan ni gott läsa den när ni kommer hem – bara fyra små bibelkapitel. Man kan läsa den på tjugo minuter om man vill!

 

I alla fall så handlar den om Rut och hennes svärmor Noomi som bodde i landet Moab. De hade blivit änkor båda två och hade inga barn – de var helt utelämnade. Invandraren, den faderlöse och änkan återkommer gång på gång i Bibeln som en treenighet av utsatta. I dagens psaltarpsalm står det till exempel att Gud är ”de faderlösas fader, änkornas försvarare” (Ps 68:6) det vill säga den som tar hand om dem som ingen annan bryr sig om. Släkten var tryggheten, säkerheten, i det gamla Israel – hade du ingen släkt var du skyddslös. (Att man ska kunna ta hand om överblivna änkor är förresten en av anledningarna till att Islam tillåter månggifte.)

 

Så beslöt sig Noomi att återvända till sitt hemland Israel och Rut bestämde sig för att följa henne, fastän Noomi försökte övertala att stanna i Moab och försöka hitta en ny man. Men Rut sa med så vackra ord

 

   Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk, och din Gud är

   min Gud. Där du dör, vill jag dö, och där vill jag bli begraven. Herren må göra mig vad som helst

   – endast döden skall skilja oss åt. (Rut 1:16-17)

 

att Noomi lät henne följa med och orden vandrade genom årtusendena in i vår vigselordning (särskilt den för samkönade äktenskap, där det inte funkar att prata om att Gud skapade människorna till man och kvinna) fast det inte alls handlade om någon lesbisk kärlek, utan en väldigt stark vänskap mellan Rut och hennes svärmor.

 

Så kom de, två ensamma kvinnor utan släkt, till Israel. Ett liv i fattigdom väntade dem. Men så mötte hon Boas och han visade henne vänlighet. Trots att hon var invandrare. Han tog henne under sina vingar. Eller snarare: Gud skyddade Rut under sina vingar genom att låta dem mötas. Så småningom gifte sig Rut och Boas och de fick en son som fick namnet Oved. Han blev farfar till den store kung David och så blev den fattiga änkan Rut stammor i Jesus jordiska släktträd. När människor är godare än vad som förväntas av dem, som när Rut lovade att följa Noomi eller när Boas tog sig lät Rut plocka ax på hans åkrar, då kan stora saker ske. När människor visar varandra kärlek är Guds rike nära.

 

I episteltexten är det också fullt av fattiga änkor. Och så möter vi Tabita, som såvitt jag kan förstå var den första syföreningstanten. Hon sydde för att hjälpa dem som hade det svårt. Jag förundras ibland över hur mycket tid och energi ni som är här och många andra kristna kan lägga på att hjälpa andra, både stort och smått. Som Karina som, förutom allt det fantastiska hon gör som kyrkorådsordförande, inte har något emot att ordna kvällsmackan åt oss ikväll. Och fastän jag fascineras, så är det ganska lätt att förstå. Det händer att KU:arna, en del oftare än andra, tycker att jag är onödigt snäll – de frågar nästan som Rut: ”Hur kan du vara så god mot mig och bry dig om mig?” Och då tycker jag inte att det är så märkvärdigt – tar man emot så mycket kärlek ”ovanifrån” är det inte svårt att ge den vidare. Det är snarare svårt att låta bli. Så är det för mig och så var det för Tabita och många av syföreningstanterna som har kommit efter henne. ”Öppna mig för din kärlek. Världen behöver mig. Världen behöver din kärlek, strömmande genom mig.” (Sv Ps 96) sjöng vi alldeles nyss.

 

Så blev Tabita sjuk och dog. Och det var säkert så att de fattig i Joppe (eller Jaffa som staden heter nu) skulle ha kommit ihåg henne så länge de levde och kanske berättat om henne för sina barn också, men efter någon generation skulle det inte längre finnas någon som mindes den snälla Tabita och allt hon hade gjort. Men nu kommer vi ihåg henne tvåtusen år senare. Inte för det hon gjorde, utan för det Gud gjorde med henne. Det är också en viktig sak att komma ihåg – vi kan inte köpa in oss i Himmelen med goda gärningar. Tabita kunde inte ha knutit ihop alla mantlarna och skjortorna och själv klättrat upp till Gud. Nej, hon kunde bara ta emot kärleken hon fick från Gud. Hon kunde inte väcka sig själv till liv, utan det var Petrus (eller snarare Gud genom honom) som gjorde. Vi kan inte frälsa oss själva genom en massa goda gärningar, men vi får ge Guds kärlek vidare. Inte för att Gud ska älska oss, utan som en följd av att han faktiskt gör det. När människor gör mer för andra än vad som förväntas av dem kan stora saker ske. När Guds kärlek verkar genom människor är Himmelen nära.

 

Och så evangelietexten… Varför är Jesus så taskig mot sin familj? Det kan vi prata mer om när vi kvällsfikar, men jag tror att man kan hitta en del av förklaringen tidigare i kapitlet, för där står det att Jesus familj trodde att han hade blivit galen och kom för att ta hand om honom. (Mark 3:21)

 

Jag tror att det är en ganska vanlig ”sjuka” i alla relationer, att man liksom inte riktigt vågar eller vill se det stora hos de närmaste. I en annan av den här söndagens texter är Jesus hemma i Nasaret och predikar och gör under. Och folk frågar sig vad han har fått all sin vishet ifrån. Är det inte snickarens pojk? Hans bröder och systrar bor ju här och är precis som alla andra. Vem tror han att han är egentligen?”En profet blir ringaktad bara i sin hemstad och i sitt hem.” säger Jesus (Matt 13:57) Och här står jag hemma i Långaryd och försöker leda en gudstjänst…

 

Det är så lätt att bli hemmablind och inte se storheten hos dem som finns närmast. Det är så lätt att tänka ”Äsch, han är väl inte märkvärdigare än jag?” Men saken är den att både du och jag är märkvärdigare och mer enastående än vi vet om.I varje man bor en konung, i varje kvinna en drottning. Tala till dessa, och de stiger fram." (Laura Randolph)

 

Men det som är viktigare är det Jesus säger om oss som är här, vi som har samlats runt Jesus ikväll: ”Han såg på dem som satt runt omkring honom och sade: Det här är min mor och mina bröder.” (Mark 3:34) Vi, och alla andra kristna genom årtusendena, är Jesus familj! Vi hör ihop, det finns något som starkt och viktigt som förenar oss. Förra söndagen var jag i Gunnarps pastorat och vi hade så fin gemenskap både i gudstjänsterna och på kyrkkaffet. Fastän jag inte är därifrån, så hörde vi ihop. Vi är en liten del av Jesus familj. Ibland misslyckas med att vara sådana som vi vet att vi borde. Det kan fräsa till rejält i en församling för det man pratar om ligger så nära hjärtat att man lätt blir arg. Då gäller det, precis som när barn och föräldrar bråkar, att komma ihåg att kärleken som förenar är mycket större än det man är osams om. Det gemensamma är större än det som skiljer.

 

Så kan jag inte låta bli att säga något mer om Ruts bok. Det är inte helt ovanligt att man läser berättelser i Gamla Testamentet som en bild, en förhandsvisning, av det Jesus gjorde. Han finns liksom inskriven redan innan han fötts. När profeten Jona slängs i havet för att rädda de andra på båten, sitter i valens mage i tre dagar och sedan kastas upp på land igen är det en bild av hur Jesus dör för att rädda oss, ligger tre dagar i graven och sedan uppstår. På samma sätt kan man läsa Ruts bok som en bild, en föraning, av frälsningen.

 

Rut säger att hon är en främling och vi har blivit främlingar för Gud. Vi har gått vilse och kommit bort från Gud. Men så räcker Gud ut en hand, eller snarare sträcker utden på korset. Han ger oss betydligt mer än vi förtjänar, han ger oss sin kärlek, och vi kan egentligen bara göra som Rut: falla på knä och säga: ”Hur kan du vara så god mot mig och bry dig om mig, fast jag är en främling?” Precis som Rut blev en del av Boas familj, fast hon inte förtjänade det, får vi bli en del av Guds familj enbart på grund av hans kärlek till oss. När Gud gjorde mer än vad som förväntas av honom kunde det största som inträffat ske. I Guds kärlek finns Guds rike. Där ska han samla oss och resten av sin familj. Vi kommer att få leva tillsammans på ett stort himmelsk släktkalas, En evighet omgivna av den kärleken och den gemenskapen som vi kan ana här i gudstjänsterna, kyrkkaffena, kyrkokören och Kyrkans Unga.

 

Där kommer vi att få leva tillsammans: Tillsammans med dem som redan har gått. Tillsammans med dem som vi lämnar bakom oss den dagen vi går. Med Abraham och Mose och en söt tjej som jag såg en gång på bussen och sedan aldrig mer.

 

Och påminner släktkalasen i Himmelen allra minsta om remma-bäckmännens kalas, så kommer det att bli alldeles underbart roligt där.

 

Amen.

Familj, Predikan, Rut,
Vi börjar nu komma upp i höga siffror när det gäller hur många söndagar vi fått fira sedan Trefaldighetssöndagen som inföll alldeles i början av juni. Hösten och mörkret är här, livet där ute stillnar en aning och kanske har vi lite tid för eftertanke.
 
Söndagen gav en extra möjlighet till detta då vi firade gudstjänst med efterföljande bibelsamtal och kvällsmacka.
 
Petter Bäckman ledde gudstjänst och bibelsamtal.
Vi är glada för vår Petter som ledde oss genom gudstjänsten och gav oss en god predikan. Jag hoppas att Petter lägger ut denna predikan på bloggen så att ni alla får chansen att läsa den! (Och nu är det gjort! Antagligen har du precis scrollat förbi den och annars hittar du den HÄR.)
Till sin hjälp med psalmspelandet hade Petter Lennart Andersson som valde att spela på kororgeln.
Efter gudstjänsten fanns det möjlighet att få en kvällsmacka och prata lite runt söndgens texter. Vi satt under läktaren och fikade.
Söndagens tema var "Att leva tillsammans". Det är ju det vi gör i vår församling, vi lever tillsammans och hjälper varandra så gott vi kan. I det stora och i det lilla är vi en del av samma familj. Och som Petter sa i predikan: Det blir ett härligt släktkalas där i himlen en gång!
 
Till sist ett urdrag ur Ruts bok som väl beskriver stor och innerlig vänskap:
 
Dit du går, går också jag,
och där du stannar, stannar också jag.
Ditt folk är mitt folk,
och din Gud är min Gud.
Där du dör, vill jag dö,
och där vill jag bli begraven.
 
 
/Karina
 
Lördagen den 20/10 anordnade Landeryds kyrkliga syförening skördefest med basar i Landeryds församlingsghem. Detta var ett lite nytt grepp och skördefesten ersätter tidigare års auktioner.
 
Det visade sig vara en bra idé för när klockan var 14.00 och Anna-Karin inledde med en andakt var församlingshemmet riktigt välfyllt!
Efter andakten var det så dags för basaren. Vi fick då mingla runt och handla från de välfyllda borden som syföreningsdamerna ställt i ordning!
Självaste kommunrådet var på plats och fyndade en amaryllis!
 Bröd, kakor, godis, saft och sylt fanns också att köpa för hugade spekulanter. Allt gick åt i ett rasande tempo!
Efter all shopping blev vi förstås kaffesugna. Kön ringlar lång men bullarna räckte till alla!
Efter kaffet blev det en liten "miniauktion" på 20 matpajer som syföreningsdamerna gjort. Arne var auktionsropare och Inger assisterade. Varje paj var dessutom en lott och efter avslutad auktion drogs flera glada vinnare bland pajköparna!
Eftermiddagen avslutades med en stunds underhållning av Susanne Klarén (Svensson) och hennes pappa Håkan Svensson. De hade valt kända visor och inbjöd till allsång, det blev en både stämningsfull och medryckande blandning av sånger!
Mellan sångerna berättade Susanne lite om sitt förhållande till musiken och vilken fantastisk gåva det alltid varit för henne att få sjunga. Hon hävdar bestämt att hon lärt sig läsa och skriva genom att lyssna på sånger och skriva av texten!
 
Susanne talade också om det viktiga i att få mötas i verkligheten. Att få sitta tillsammans och känna närhet och gemenskap. Precis så som vi fick göra denna eftermiddag i Landeryds församlingshem.
 
Tack till Susanne och Håkan för musiken och sången!
 
Och ett stort och varmt TACK till Landeryds kyrkliga syförening som ordnade en så trevlig skördefest och basar!
 
Tack för dofter och smaker, för färger och ljus,
och skapelsens skönhhet, för vindarnas sus.
Tack för möten och samtal, för konst och musik,
för skratten och gråten, som gör livet rikt.
Morgon och afton, början och slut,
yta och kärna, höjder och djup,
allt tillhör dig, Gud, allt tillhör dig.
(Sv. ps. 776:2)
 
/Karina
En glömsk Petter missade att skriva en mycket viktig sak i veckans program:
 
 
Landeryds kyrkliga syförening
bjuder in till
 
SKÖRDEFEST OCH BAZAR
lördagen den 20 oktober kl 14
i Landeryds församlingshem.
 
Det blir lotterier och försäljning.
Susanne och Håkan Svensson
underhåller med sång och musik.
 
Varmt välkomna att dela en trevlig
stund och samtidigt hjälpas åt att göra
världen till en bättre plats för alla!
 
Jesus sa: Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa
minsta som är mina bröder [och systrar], det har ni gjort för mig.
(Matt 25:40)
I höst har Tisdagsklubben varit uppdelad i två grupper, en som är inne och pysslar och leker och en som är ute i skogen.
 
I går tog jag kameran och min lilla hund och gav mig ut i skogen efter dem! Jag behövde inte gå så långt innan glada skratt och stoj hördes och det var inte så konstigt eftersom...
...hela gruppen satt samlad och knaprade i sig chips! Anledningen till detta var att de burkar som chipsen ligger i är perfekta att göra om till sparbössor. De måste bara tömmas först!
Det verkar inte vara något större problem att tömma burkarna, i alla fall inte för de här grabbarna!
 
De tomma burkarna ska som sagt förvandlas till sparbössor. Där kan barnen samla in pengar som sedan går till barnen i vår vänförsamling i San Salvador! Kanske blir det en julklapp till någon som annars inte fått någon!
Helen höll en kort samling innan det var dags för...
...bergsbestigning! Det fanns ett rep att hålla sig i så att det blev lite lättare att dra sig upp!
 
De allra modigaste provade också...
...linbanan! Man fick klättra upp på stegen och sedan hålla sig fast i en "gunga" som med ganska hög hastighet for fram mellan träden! (Du kan nog skymta linbanan i övre delen av bilden.)
Tyvärr gjorde sedan den tilltagande skymningen det omöjligt att ta fler bilder och jag skyndade mig hem innan någon kom på att jag också borde prova den där linbanan...
 
Eftersom jag hade hunden med kunde jag inte gå in och hälsa på innegruppen i församlingshemmet. Det får bli en annan gång!
 
Men jag vet att även de åt chips och att de sedan gjorde jättefina sparbössor av de tomma burkarna!
 
/Karina
Måndagen den 15 oktober
Studiecirkel kring Bibeln kl 19 i Långaryds församlingshem.
 
Tisdagen den 16 oktober
Tisdagsklubben kl 17.30 i Landeryds församlingshem.
 
 
Torsdagen den 18 oktober

Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem.

Soppans vänner träffas kl 12 i Landeryds församlingshem för att äta soppa och ha trevligt.

 

Fredagen den 19 oktober

Gammelsmurfs-KU i Långaryd kl 19. Vi gör tacos.

 

Söndagen den 21 oktober

20 söndagen efter Trefaldighet

Att leva tillsammans

11.00 Gudstjänst i Unnaryd, Rune Bolmblad.

18.00 Gudstjänst i Långaryds kyrka, Petter Bäckman.

                            Kvällsmacka med bibelsamtal.

Det händer ibland att jag gör små utflykter och leder gudstjänster på andra ställen, framförallt i Gunnarps pastorat. I söndags var en sådan dag. Först hade jag familjegudstjänst i Gällared och sedan "skördegudstjänst" i Gunnarps kyrka. Riktigt trevligt alltihop! Här nedan kan ni läsa min predikan från Gunnarp och se en liten bild från Gällared. (Vår kyrkorådsordförande har nämligen mer eller mindre krävt att få se en bild därifrån.)

 

Predikan på Tacksägelsedagen 2012 i Gunnarps kyrka

Predikotext: Luk 17:11–19, 1 Thess 5:16–24

Tacksägelsedagen är det alltså idag – ”dagen då man säger tack”. Dagen har ju sitt ursprung i en skördefest. När säden är skördad, höet bärgat och potatisen plockad träffas vi och tackar Gud för att vi har fått det vi behöver ännu ett år. Och därför är Gunnarps kyrka smyckad med potatis, plommon och palsternackor idag.

 

Fast nu är ju de flesta av oss inte längre beroende av årets skörd för att få mat på bordet. Inte i vårt land i alla fall. Därför kan man kanske tycka att Tacksägelsedagen inte är så viktig längre. Men nog har vi saker att tacka för alltid! Du kan tacka för att den ekonomiska krisen har gått skonsamt fram med företaget där du arbetar, så att du och dina arbetskamrater fortfarande har ett arbete att gå till. Om krisen har drabbat dig hårdare kan du tacka för att du lever i ett land med a-kassa. Den ger förstås inget överflöd, men den räcker förhoppningsvis till det allra nödvändigaste. Och du som har yrkeslivet bakom dig – tacka Gud för att du bor i ett land med ett pensionssystem, även om du kanske måste vända på slantarna ibland. Utan det hade du och alla andra människor varit tvungna att fortsätta slita när krafterna börjar ta slut.

 

Och du som är konfirmand och tycker att barnbidraget är för lågt – tacka Gud för att dina föräldrar tycker att de har råd att ge dig det. Eller i alla fall en del av det.

 

Och kärleken. Du som nyss har blivit förälskad – tacka Gud för att han lät er mötas och för fjärilarna i magen! Du som levt ett halvt sekel med samma människa – tacka för allt det vackra ni fått dela och kommer att få dela. Och om tiden har runnit ut – tacka Gud för minnena och kom ihåg att Gud inte är ”en gud för döda utan för levande, ty för honom är alla levande.” (Luk 20:38) Ett storslaget återseende väntar oss runt hörnet.

 

Jesus botade tio stycken spetälska, men det var bara en av dem som kom tillbaka och tackade. Vi har så lätt att se det som fattas, att fokusera på det vi inte har istället för vi har. Är jag frisk tänker jag inte på det, men är jag sjuk är det syndast om mig i hela världen. Det är först när bussen är försenad, varmvattnet slut eller datorn långsam som vi tänker på det. Människor ber innerligt, desperat, när de har det svårt, men skänker aldrig Gud en tanke när allt går bra.

 

Det är liksom som att vi tar för givet att livet ska vara lätt och att motgångar är något onormalt. Det gör vi trots att vi bor i ett rikt land utan svält, med fri sjukvård och hög livslängd. Ett land som är ett av de mest jämställda i världen och har haft fred i snart tvåhundra år. (Eller är det kanske just därför?) Det är så lätt att glömma bort att tacka när allt är bra.

 

Det är ganska symptomatiskt att det är samariern som kommer tillbaka för att tacka Jesus. Judarna såg ned på samarierna – de hade delvis fel tro och levde inte efter alla reglerna som judarna tyckte att man skulle leva efter. De var utstötta i den tidens samhälle. Precis som vi kanske ser ner på människor från andra länder ibland och sprider rykten om dem. Samarierna var utstötta och ändå var samariern den enda som kom tillbaka och tackade Jesus.

 

Jag har märkt, och det är säkert fler än jag som har, att människor som har haft det riktigt svårt ofta är bättre på att vara tacksamma för det som är bra. Den som är svårt sjuk sätter stort värde på de dagarna när han mår lite bättre. Den som har sett det djupaste mörkret tackar Gud för varje ljusstråle som strilar ned.

 

I Långaryd, där jag bor, har vi en vänförsamling i El Salvadors huvudstad San Salvador. Det är ett fattigt land. De ber om regn för att skörden inte ska torka bort. När regnet väl kommer spolar det bort vägarna och skörden dränks. I huvudstaden är knarket lättillgängligt, människorna fattiga och våldet nära. I decennier har landet slitits sönder av gerillastrider.

 

Vi fick besök från San Salvador i våras. Han som besökte oss berättade om hur hans släktingar skjutits när han var liten. Hur han själv blivit inkastad i en vägg och lämnad att dö. Hur han, när han väl vaknade till liv, hade irrat omkring ensam i djungeln. Han berättade om förföljelser och om hur han kommit som flykting till Sverige. Om hur han mött främlingsfientlighet och om hur han, när han funnit sig till rätta i Sverige, blev tillbakaskickade till El Salvador. Och ändå lyste han av glädje och tacksamhet. Av framtidshopp. Det är så lätt att glömma bort att Gud säger "Min nåd är allt du behöver." (2 Kor 12:9b) till oss. Det är så lätt att glömma bort att tacka när allt är bra.

 

I episteltexten skriver Paulus: ”Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud […] Ta vara på det som är bra och avhåll er från allt slags ont.” (1 Thess 5:16–18, 21–22) Nu är det kanske lite svårt att alltid vara glad, men att ständigt be och tacka Gud är faktiskt lite lättare. För oftast finns det något positivt i det som hänt. Något som man tacka Gud för.

 

När jag är i min studentlägenhet i Jönköping och skyndar iväg till högskolan om morgonen är det ofta precis på gränsen att jag ska hinna med bussen ner till stan. Nu är det förstås inte så farligt om man missar en buss, för det går en var tionde minut. Men tidsmarginalerna är oftast inte större än att de där tio minuterna är skillnaden mellan att vara i tid och att vara försenad till föreläsningen. I 95 procent av fallen hinner jag trots allt med bussen, och det första jag gör när jag har satt mig är att tacka Gud för att jag hann med. Men jag tackar honom faktiskt de gångerna jag inte hinner med bussen också. För då har han gett mig tio minuter när jag inte kan göra så mycket annat än att be en ordentlig morgonbön. Tack Gud för den här stunden med dig.

 

Så får man liksom vid varje tillfälle tacka Gud för det som är bra, de där små sakerna som gör livet lättare. Små hälsningar från Gud som duggar över en varje dag, bara man är tillräckligt uppmärksam. ”Ta vara på det som är bra” som Paulus uttrycker det. Och det är faktiskt så att om man ständigt ber och hela tiden tackar Gud för det lilla (och för de stora sakerna också förstås) så blir man sakta gladare och livet lättare.

 

Det är så lätt att glömma bort att tacka när allt är bra, men försök att göra varje dag till en tacksägelsedag. Ta vara på det som är bra, tacka Gud och spara det i en liten blå sammetsask i ditt hjärta.

 

Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud!

Amen.

 

På familjegudstjänsten i Gällared fick de besök av en upptäcktsresande som berättade om sin afrikanske vän Sufi som har för vana att alltid se positivt - något som både fick honom slängd i fängelse och räddade honom från att bli uppäten av kannibaler.
Årets julklapp och ett MÅSTE i alla hem med Långarydsanknytning är vår alldeles egna almanacka för år 2013!
 
Med bilder från vår verksamhet och även verksamheten i vår vänförsamling i El Salvador kommer den att pryda varje vägg där den hamnar!
För endast 100 kr kan denna almanacka bli din. Och bäst av allt är att hela den summan går till vår vänförsamlings projekt "Hoppats hus". Dit kan de fattiga i San Salvador komma och få en måltid och kanske lite enkel sjukvård. Köper du almanackan blir du under hela år 2013 påmind om att du varit med och stöttat detta projekt. Bra va?
 
Håll utkik på bokborden eller prata med Katarina Åkesson, Helen Skoogh eller Karina Johansson så hjälper vi dig att köpa en (eller flera!) almanackor!
 
Och vi vågar garantera att du kommer att hitta bilder på någon du känner igen i denna almanacka!!

/Karina
Vi brukar inte uppmärksamma våra församlingsbors födelsedagar, det blir lite för omfattande att hålla reda på. Men när nu vår kära Vivan Gustafsson fyller år och väljer att vädja för vår vänförsamling i San Salvador gör vi ett undantag!
Vivan höll öppet hus med fantastisk tårtbuffé i Landeryds församlingshem på söndagsefetermiddagen. I stället för presenter fick gratulanterna gärna ge en gåva till vår vänförsamling i El Salvador!
 
Vi tackar Vivan för hennes stora generositet och ber om Guds rikaste välsignelse över hennes liv och kommande dagar!
 
Tillägg 2012-10-21: Summan av insamlingen blev 7 730 kr! Vivan ber att få framföra sitt stora och varma TACK till alla generösa givare för det fantastiska resultatet!!
 
/Karina
 
 
Herre, gör mig till ett redskap för din frid.
Där hatet härskar - låt mig sprida kärlek!
Förlåtelse där orätt har begåtts,
och enighet där splittring råder.
Där villfarelse finns - låt mig få bringa sanning.
Tro där tvivlet härskar
och förtröstan där förtvivlan råder.
Låt mig bringa ljus i mörkret
och glädje i bedrövelsen.
Min Gud och Mästare
Lär mig sträva efter att trösta hellre än att bli tröstad,
att förstå hellre än att bli förstådd,
att älska hellre än att bli älskad.
Ty det är genom att ge som vi får,
det är genom att glömma oss själva som vi finner oss själva,
det är genom att förlåta som vi själva får förlåtelse,
och det är genom att dö som vi föds på nytt till evigt liv.
(Den helige Fransiscus bön, något bearbetad)

 

På Tacksägelsedagen firade vi Högmässa i Långaryds Kyrka. Dessutom var det "de äldres dag".
Härliga gåvor har skänkts oss ur Skaparens händer:
sommarens ymnighet strödde han kring våra stränder,
syndares jord
dukar han liksom ett bord,
manna från himlen han sänder.
(Sv. ps. 168:2)
 
Ett stort  TACK till Långaryds Norra syförening som smyckat kyrkan så vackert och dessutom dukade så fint till måltiden för församlingens äldre i församlingshemmet!!
 
Kom Guds församling och gläd dig att Herren är nära.
Sjung, alla himlar, med jorden den Eviges ära.
Hjälp oss i dag,
Fader att dig till behag
heliga tackoffer bära.
(Sv. ps. 168:5)
 
Vår duktiga kyrkokör sjöng för oss. Just denna dag hade Ricky "vänt" på kören och damerna stod längst bak och herrarna framför!
 
Innan jag ropat om nåd är han redo att svara.
Saligt det är i hans heliga tempel att vara.
Han med sitt ord
mättar sin hungrande hjord,
leder till källan den klara.
(Sv. ps 168:4)
 
Berndt ledde, tillsammans med Anna-Karin, gudstjänsten.
 
Efter gudstjänsten var det så dags för församlingens äldre att bli bjudna på middag! Som kyrkoherde får man vara med även om man inte riktigt har åldern inne!
Ett 50-tal gäster åt med god aptit av maten som "Systrarna i köket", det vill säga Lise-Lotte och Ylva lagat till!
Efter middagen höll Jens Böggild ett föredrag om den danske prästen Kaj Munck och eftermiddagen avslutades sedan med kaffe och tårta!
Tack till de kyrkorådsledamöter som hjälpte till med disken efteråt. Förutom JohanneEli och Annelie som kom med på bild gjorde även Aino en insats!
 
Gud har gjort under och rikligt välsignat vår möda.
Växten han givit, och jorden har givit sin gröda.
Än mera gott,
rikare gåvor jag fått,
själen till glädje och föda.
(Sv. ps 168:3)
 
/Karina
 
Jag hade inte mycket mer än hunnit göra inlägget om Christians bloggkommentar från El Salvador förrän jag fick ett helt brev från vår vänförsamling i San Salvador via Katarina Åkesson!
 
Detta publicerar vi här. Jag har fixat lite i texten genom att sätta prickar över några "a" och "o", i övrigt är det Christians egna ord:
 
Kära Katarina!
Vi är så glada att ni gör allt möjlig för att stödja vart projekt här, vi försöker fungera trots alla svårigheter vi har. Men Gud välsignar alltid. Du får säga ett stort tack till alla som på något sätt hjälper till i detta uppdrag.
Du får också Gratulera den person som fyller år och då har vädjat för hoppets hus. Om varje människa på jorden skulle göra något för att ändra livet för en annan person då skulle vi ha en rättvisare värld.
Pengar som ni skickar från barnen ska vi använda för den Bibelskola som vi har i December. Under tre veckor kommer många barn till kyrkan för den bibelskolan. Tack till alla som organiserar barnen för detta som de gör. Om vi skyddar våra barn och lär dem allt detta om sin nästa då bygger vi en bättre värld. Tack alla barn som också hjälper vår församling.!!
Den 30 september hade vi stor fest i kyrkan. Som ni vet vår församling fyllde 40 år! Det kom lite mer än 300 personer. Vi ryms inte länge i kyrkan! Men vi firade tillsammans kyrkans uppdrag! Det kom politiker också, de som representerade regeringen. Och de fick tala och erkänna hur mycket goda saker kyrkan har gjort i vårt samhälle under  40 år. Jag spelade hela gudstjänsten och blev mycket rörd när jag fick höra alla tala om min församling.
Jag skickar här några bilder av vår gudstjänst!

Allt gott och manga hälsningar
stor kram!
Christian
 
Och här kommer några bilder som också fanns i mailet:
Vy över San Salvador, huvudstad i El Salvador och den stad där vår vänförsamling finns!
Bild inifrån kyrkan vid jubileumsgudstjänsten. Lägg särskilt märke till ängeln på altarets framsida. Den har flugit ända från Långaryd!
Bilder på den gudstjänstfirande församlingen.
 
Visst är det fantastiskt att vi med hjälp av den moderna tekniken kan få dela upplevelser i vår vänförsamling på andra sidan jordklotet! Och vi kan få dela med oss av vårt överflöd genom gåvor till dem som fått mindre!
 
Vi håller just nu på att ta fram en almanacka för år 2013 med bilder från Långaryds församlings verksamhet och verksamheten i vår vänförsamling! Denna almanacka är ett "måste" i alla Långarydshem och kan köpas till det överkommliga priset 100:- Hela summan går till att hjälpa vår vänförsamling att hjälpa!
 
Håll utkik på bokbord och annat eller teckna dig redan nu för en almanacka hos Helen Skoogh! Vi är säkra på att denna almanacka blir årets julklapp i Långaryd! Självklart kommer mer information här på bloggen när almanackan kommit från tryckeriet!
 
/Karina

Onsdagen den 10 oktober

9.00 Torgandakt i Unnaryd, Olsson

14.30 Mässa på Höstro, Olsson

 

Torsdagen den 11 oktober

Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.

Husförhör för Nyarp-Nyby-Långaryds rotar kl 19 hemma hos Anita och Bengt-Åke Andersson, Gassljunga.

 

Fredagen den 12 oktober

Kyrkans Unga leker Trasan i Bokhultet, Unnaryd. Samling vid Unnaryds församlingshem kl 19.

Husförhör för Åkers rote kl 19 hemma hos Elsy och Robin Andersson, Åker.

 

Lördagen den 13 oktober

18.00 Helgmålsbön i Unnaryd, Olsson

 

Söndagen den 14 oktober

Tacksägelsedagen

Lovsång

11.00 Högmässa i Långaryds kyrka, Olsson. OBS! Kyrkokören medverkar!

                         De äldres dag med lunch för alla pensionärer.

                         Sölve Rydell medverkar och berättar om konstnärern Sven Ljungberg.

                         Anmälan till Aino 0371-402 22 eller Anna-Karin 072 238 20 23 senast den 11 oktober.

17.00 Söndagsmusik med andakt i Landeryds kyrka, Kyrkvärdarna INSTÄLLD - kom till högmässan i Långaryd istället!

18.00 Taizemässa i Jälluntofta kyrka, Olsson

Klickar du på "Om friheten i Kristus" bland rubrikerna till höger så hittar du längst ner under kommentarer en hälsning från Christian från vår vänförsamling i San Salvador!
 
Tänk att vår blogg har läsare ända borta i El Salvador! Visst är det fantastiskt och roligt!!
Och till er i vår vänförsamling i San Salvador vill vi i Långaryd skicka en varm hälsning tillbaka. Ni finns i våra tankar och förböner och vi jobbar för att hjälpa er med det ekonomiska i ert viktiga arbete!
 
Gud välsigne er!
 
/Karina
Den 7/10 var det inte bara den Artonde söndagen efter Trefaldighet utan även söndagen innan måndagen då årets älgjakt drar igång! Detta uppmärksammades i vår jägartäta församling genom att vi i dagens gudstjänst i Landeryds kyrka bad en särskild förbön för alla jägare.
Vad passade väl bättre än att vår Rune, själv gammal jägare, ledde gudstjänst och förbön?!
 
En av psalmerna var den för jägare mycket passande nr 251:
 
Var jag går i skogar, berg och dalar,
följer mig en vän, jag hör hans röst.
Han osynlig är, men till mig talar,
talar stundom varning, srundom tröst.
Han min herde, gick för mig i döden,
men han lever i all evighet.
Sina får han följer, vårdar,
föder med osäglig trofasthet.
 
Och så kan jag berätta att den välbehövliga takomläggningen på Landeryds kyrka nu är påbörjad!
 
Vi kan väl försöka att komma ihåg även dessa byggnadsarbetare i våra förböner. På flera sätt är de ju nära himlen i sitt arbete!
 
/Karina
Måndagen den 1 oktober
Församlingskåren kl 19 i Landeryds församlingshem
 
Tisdagen den 2 oktober
Tisdagsklubben kl 17.30 i Landeryd - hinderbana och skogsbrännboll?

 

Torsdagen den 4 oktober

Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem

 

Fredagen den 5 oktober

Kyrkans Unga kl 19 i Långaryd

Husförhör för Jansberg-Amfrebo rotar kl 19 hos Uno och Ann-Margret Andersson, Skärkehylte

 

Söndagen den 7 oktober

18 söndagen efter Trefaldighet

Att lyssna i tro

9:30 Söndagsbön i Långaryds kyrka, Kyrkvärdarna

11:00 Högmässa i Unnaryd, Bolmblad. De äldres dag

18:00 Kvällsmässa i Landeryds kyrka, Bolmblad. Förbön för jägarna