Höstens stora musikevenemang i Långaryds kyrka gick av stapeln i går, den 27 oktober!
Västbo oratoriekör (där vår kyrkokör ingår!!) framförde, under ledning av allas vår Ricky Burton, Rutters requiem. Till sin hjälp hade de även:
Natalie Cevallos Morales, sopran
Benjamin Edfeldt, gossopran
samt en symfoniorkester!
Till en början verkade Johanne Eli ganska ensam där i koret men framåt sextiden fick hon sällskap!
 
De var så många och jag satt så nära att det var svårt att få till en bra bild där alla kom med...
Men jag fick i alla fall en bra bild på denne fantastiske unge man! Benjamin Edfeldt från Anderstorp. Lägg det namnet på minnet, vi kommer att få höra mer av honom!
Att vara slagverkare verkar spännande. Långa stunder gör man ingenting och så helt plötsligt har man huvudrollen några sekunder. Det gäller att hålla skärpan! Det lyckades Alexander Kroon bra med!
Cello är nog bland det vackraste man kan spela. Möjligen med undantag av harpa. Vi fick lyssna till båda instrumenten denna magiska kväll!
Och så den här älskade väderkvarnen då...
Ricky Burton och förstås Regina Burton som stöttade upp kören denna kväll!
Vi är så tacksamma för er båda!!!
 
/Karina
 
 
 
Förra onsdagen träffades juniorerna för fika på våfflor, andakt, gåtor och fri lek. I samband med städningen byggde Samuel och Anton ”kuddenekajse”. 
Idag revs det av tisdagsklubbsbarnen innan de gick på skattjakt. I sin andakt idag fick barnen möta officeren vars tjänare Jesus botade.
Mis 
På artonde söndagen efter trefaldighet fick vi fira mässa i Långaryds kyrka.
 
 
Tända ett ljus och gå vidare.
Vokalgruppen Cecilia förgyllde vår gudstjänst med sång o musik.
 
/Helen
 
 
V 43
Mån 18.30 Husförhör Boarp, Fagerhult, Sotaryd mfl. hos Dan & Annelie Bengtsson.
Tis 17 Barnkören & Tisdagsklubben Landeryds församlingshem
Ons 14:30 Mässa Höstro, 18:30 Husförhör Landeryds församlingshem, värdar Elvy & Marita
Tors 19:00 Kören Långaryd
Sön 18:00 Rutters requiem Långaryds kyrka med kören m.fl. Andakt Mia
 
V 44
Tis 19:00 3xT "Helenas boktips" Landeryds församlingshem
Fre 10-17 öppet hus i kyrkorna och församlingshemmen med fikaservering. 14:00 Stilla musik & lyrik i Landeryds kyrka, kl 15:00 samma program i Långaryds kyrka
Lör 18:00 Sinnesromässa med stilla musik i Landeryds kyrka, Mia & Regina.
Sön 16:00 Minnesgudstjänst i Landeryds kyrka, kören, Mia & Regina . Innvigning av askgravlunden. 18:00 Minnesgudstjänst i Långaryds kyrka, kören, Mia & Regina.
 
Under hela v 44 finns det lite passande dikter i båda kyrkorna och möjlighet att tända ljus.
På Tacksägelsedagen bjöds det in till Familjemässa i Landeryd. Kyrkan var oerhört vackert smyckad!
 
 
Smyckat vackert hade många hjälpts åt med: Majvor, Amy, Emmy, Anna C, Regina, Ilona, Marita och flera bidrog med vackra o goda saker att vara tacksam för...
 
Barnen var delaktiga i de olika momenten i gudstjänsten och barnkören ledde oss i Vi går på livets väg. I predikan sjöng vi olika "lovsånger" där vi prisade olika saker som Lucia, studenten och vårt fosterland. Lovsånger till just Gud blev det flera av för det är ju ett sätt att tacka Gud på.
 
Efter gudstjänsten vankades det tårta tårta och tårta. Den ena godare än den andra! ( tack alla bagare som skänkt dem!) Det tipspromenerades, åktes fyrhjuling (tack B-G) och handlades lotter.
Massor med pengar samlades in till julklappar till barnen i vänförsamlingen! Kram på er alla som kom och som bidrog på olika sätt!
/Helen
Det har varit en fin och givande helg i Långaryds församling! Vi börjar med en härlig bild från den vackra och fantasifulla smyckningen av Landeryds kyrka på tacksägelsedagen i samband med den välfyllda familjemässan!
 
På lördagen var det Landeryds och Nissaryds kyrkliga syföreningars årliga skördebasar. I  år gästades vi av pensionärskören från Burseryd som sjöng härligt med och för oss! Stort tack för detta.
Det fanns många fina saker till försäljning, allt från ätbart till varma sockar! Dessutom blev det gott fika, lotterier och pajauktion!
Basaren var mycket välbesökt och tillsammans samlade vi in 34 900kr!!!!! Fantastiskt!
Stort tack till våra suveräna tjejer i syföreningarna och tack till alla som handlade så bra! 
Vilken härlig helg! 
V 41
Mån 7/10 09:30 Promenadgrupp, Landeryd. 18:30 Församlingskåren i Landeryd
Tis 8/10 17-19 Barnkör & Tisdagsklubb
Ons 9/10 14:30 Husförhör Höstro, 18:30 Husförhör Åkers rote mfl. hos Annika och Bengt Martinsson
Tors 10/10 18:30 Husförhör Hokhult rote mfl hos Mia o Mattias Schulz Wigelsbo, 19:00 Kören i Långaryd
Lör 12/10 14:00 Skördebasar Landeryd, lotterier, auktion, försäljning, kaffe och underhållning.
Sön 13/10 15:00 familjemässa Landeryds kyrka. Mia mfl. Efteråt tårtkalas, lotterier, tipspromenad m.m.
 
Vecka 42
Tis 15/10 19.00 syföreningen Landeryd
Ons 16/10 14:20 Juniorer, 18:30 Husförhör Nissaryd hos Anita o Tomas Carlsson
Tors 17/10 12:00 sopplunch Landeryd, 19:00 kören Långaryd
Lör 19/10 09.30 Församlingsfrukost Landeryd. Kerstin Berggren med döttrar i ord och ton. Anmölan senast 13/10
Sön 20/10 17:00 Mässa i all enkelhet. Långaryds kyrka.. Mia mfl.
Texterna för den 16:e söndagen efter Trefaldighet (som vi firade i söndags, den 6/10) har "Döden och livet" som tema. De handlar om livets skörhet men pekar också på något som är starkare än döden. Eftersom jag ledde denna gudstjänst delar jag här de tankar jag förmedlade i min reflektion.
 

Döden, döden, döden…

Så sägs det att Astrid Lindgren och hennes syster alltid startade sina telefonsamtal de sista åren av sina liv. För att ha det avklarat, det där svåra som vi så gärna låter bli att tala om men som finns där som en verklighet, som något som pockar på vår uppmärksamhet.

 För det är ju så att om det är något vi verkligen vet om våra liv och vår framtid så är det just detta: Vi ska alla dö. Och kanske tänker någon som jag att okej, hon som sitter jämte mig kommer nog att dö, men kanske, kanske inte jag?! För det verkar ju så osannolikt, det är så svårt att förstå. Att jag en dag ska sluta andas, sluta uppleva, sluta se allt omkring mig.

 Och visst är de flesta av oss lite rädda för döden. Något helt okänt som väntar, som vi inte kan undvika, som kommer allt närmare för varje andetag. Någon har sagt att vi är döende från den dag vi föds, och det stämmer nog. Vi har ett liv på oss att vänja oss vid tanken och en dag är vi där.

 Döden kan förstås komma till oss på olika sätt men om det får ske vid en stilla dödsbädd, efter ett långt liv, så tänker jag att det kan vara lite som i Bo Setterlinds dikt. Varsamt kommer döden och lyfter upp mig och lägger mig i sin korg.

 Jag har fått vara med om just detta. Jag har suttit hos någon som var mig nära, jag har sett hur ångest och oro har fått släppa sitt tag och istället har fått ersättas av trygghet och ro.

 Jag har hört en döende uttala orden: Det ska du veta, när din stund kommer, det finns inget att vara rädd för.

 När någon dör uppstår ett tomrum, en plats i oss som var avsedd för just denna fylls inte längre upp. Har personen varit viktig i våra liv blir den tomma platsen så påtaglig, nästan fysisk. Och den platsen kan nog inte fyllas av någon annan, den kommer att förbli tom. Jag tror att hemligheten med att ta sig igenom en sorg är just detta, att låta platsen vara tom, att tillåta oss att sakna och sörja. Vi har ibland så bråttom att fylla på med nytt där något saknas men det går nog inte. Det vi måste göra är att acceptera saknaden, se den som en konsekvens av kärleken. För kärleken har sitt pris, precis som allt som är dyrbart och viktigt.

 Däremot ska vi inte vara rädda för att släppa in nytt, nya människor och möjligheter. Det finns så mycket plats i våra hjärtan att de ryms, det är jag säker på. Det gäller bara att förstå att de inte är ISTÄLLET FÖR, utan att de får ha en egen unik plats.

 I dagens texter möter vi två förtvivlade kvinnor som båda mist sina söner, sitt enda hopp, sin framtid. De sörjer och de anklagar Gud för att ha tagit allt ifrån dem.

Och i båda fallen kommer det en Gudsman till deras hjälp. Någon ser deras förtvivlan och lyfter bördan från deras axlar. Sönerna väcks till liv.

 Sådana påtagliga under hör vi inte så ofta om i våra dagar. Det är sällan det står i tidningen om någon som uppväckt en död person. Men kanske kan vi ändå lära oss något om sorgen och hur den bäst bemöts. Dessa kvinnor tilläts att sörja, skrika och anklaga. Någon såg dem, lyssnade på dem och hjälpte dem. Även om vi inte förmår göra mer än att stå jämte den som gråter så kan det vara tillräckligt. Att bara finnas där, att inte gå sin väg, att inte gömma sig.

Och hela nya testamentet är ju ett enda stort löfte. Det är inte slut när vi dör, egentligen är det då det börjar. I uppenbarelsebokens tjugonde kapitel kan vi läsa:

Se, Guds tält står bland människorna, och han skall bo ibland dem, och de ska vara hans folk, och Gud själv ska vara hos dem, och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta ska finnas mer. Ty det som en gång var är borta. Och han som satt på tronen sa: Se jag gör allting nytt. Och han sa: Skriv, ty dessa ord är trovärdiga och sanna.

 Amen.

/Karina

 
 
Söndagens gudstjänst med temat livet och döden ledde Karina oss lugnt och tryggt igenom.
Texterna handlade om vart vi får lov att vända oss när livet riktigt kör ihop sig.
Och psalmerna likaså. Slå gärna upp psalmboken och kika på de sista verserna med. Det handlar om en mörklagd hamn som vi inte ser nu men vi färdas dit...
Regina gav oss Flyttfåglarna som postludium.
 
/Helen

Må Gud välsigna oss med obehag
inför alltför enkla svar, halvsanningar och ytliga relationer
så att vi får leva på djupet av våra hjärtan.

Må Gud välsigna oss med vrede
över orättvisor, förtryck och utnyttjande
så att vi kan verka för rättvisa, frihet och fred.

Må Gud välsigna oss med tårar
att fälla över dem som drabbas av lidande, övergivenhet,
hunger och krig,
så att vi kan sträcka ut handen och trösta dem
och förvandla deras smärta till glädje.

Och må Gud välsigna oss med tillräckligt mycket dåraktighet
för att vi ska kunna tro att vi kan få betyda något för världen,
så att vi kan göra det andra hävdar är omöjligt
för att komma med rättvisa och godhet till
världens barn.