Brev från vår vänförsamling i El Salvador

0kommentarer

San Salvador 01 Julio 2020

 Kära bröder och systrar i Hyltebruks pastorat

Det är glädjande att kunna hälsa er på uppdrag av uppståndelsens lutherska kyrka i San Salvador och hoppas att ni alla har det bra i dessa svåra tider för vår värld. Vi ber till Gud för er alla och tackar för era liv.

Först och främst vill jag tacka er för era böner för våra människor i El Salvador, särskilt för era böner för våra bröder och systrar i den Salvadoranska lutherska kyrkan. Denna pandemi påverkar alla, men inte alla lider på samma sätt, de fattigaste blir alltid de mest utsatta i dessa kriser. Som kyrka måste vi reagera rättvist på denna situation.

 Vårt land är, som många av er vet, ett land som är extremt sårbart för naturkatastrofer och tyvärr i år, mitt i pandemin och mitt i karantänen, var vi tvungna att uppleva två tropiska stormar som träffade vårt territorium, Amanda och Cristobal. Dessa naturfenomen orsakade allvarliga översvämningar, öde och död. 52 personer dog i översvämningarna och jordskredet, och 33 000 familjer blev hemlösa och förlorade sina grödor som började gro.

 Denna situation tvingade många människor att fly från sina hem och glömma att vi befinner oss i en strikt karantän på grund av coronaviruset, människor gick i grupper till de olika skyddslägren och gav därmed möjligheten att bli smittad med viruset. Resultatet har varit dödligt, många människor smittade av covid19 och nu kollapsar sjukhus och människor dör på gatorna.

 Det är mycket smärtsamt att se människors lidande. Kyrkor får inte hålla gudstjänster eller öppna sina olika sociala program som de normalt har. Det är därför som Casa Esperanza (Hoppets Hus) har varit stängt sedan 13 mars. Vi hade 90 dagar strikt karantän, och nu börjar landet öppna sin ekonomi igen i olika faser. Nu är vi i den första fasen, det finns fortfarande ingen kollektivtrafik att mobilisera. Den andra fasen börjar den 7 juli. Kyrkor kan öppnas till slutet av juli eller augusti, beroende på hur viruset beter sig.

 Vår lutherska klinik och skola förblir stängd på grund av ett regeringsförbud. Endast statliga enheter kan delta i Covid19-fall. För all denna kris finns det också den politisering av pandemin, det finns inga riktiga uppgifter av de sjuka och det är alltid ett politisk bråk mellan de olika partierna, regeringen och den konstitutionella kammaren.

Som Salvadoranska lutherska kyrka har vi bara fått tillåtelse att ta med matpaket till drabbade människor i olika byar, behovet är alltid stort och resurserna är få, men här sker fisk- och brödundret. Mat för alla! Tack vare Gud! Där mer smärta finns, finns det alltid mer hopp.

 Jag skickar hälsningar från hela vår församling och speciell från biskopen Medardo Gómez. Ta emot en varm hälsning med mycket tack för er kärlek och solidaritet med vårt folk.

Be alltid för oss, precis som vi alltid kommer att be för er alla.

Guds välsignelse!

Eran bror i Jesus Kristus

 Rev. Christian Chavarría

Iglesia Luterana La Resurrección, San Salvador

Iglesia Luterana Pueblo de Dios, Calderitas, San Vicente

 

Kommentera

Publiceras ej