Jubileumsgudstjänsten i bilder!

0kommentarer

Vilken fantastisk kväll vi fick i Långaryds kyrka på självaste 200-årsdagen av invigningen!
Vacker körsång.
Fantastisk folkdans.
Fullsatt kyrka.
Härligt väder.
Folkfest på kyrkbacken efteråt.
 
Om du av någon anledning inte hade möjlighet att vara med så vill vi här dela några bilder med dig:
Det var ju förstås ett och annat som skulle förberedas, exempelvis så skulle ju korven kokas. Här är det kyrkvärden Petter som provsmakar så att allt är OK och korven lagom varm. Det är förståndigt att ha förkläde när man äter korv, fettfläckar på finaste kostymen är inte roligt!
Det fyllde raskt på med bilar och ett par ganska amatörmässiga trafikpoliser (Helen och Karina) fick rycka in och styra upp det hela...
I samma takt fylldes förstås också kyrkan på! Birger kunde så småningom redovisa 280 besökare!
Så småningom inleddes jubileumsgudstjänsten med högtidlig procession.
Jo då, det är Björn Berggren som går sist i processionen!
Och här är vår alldeles fantastiska kyrkokör som under Regina Burtons trygga ledning framförde "I välsignan och fröjd", en folkmusikmässa av Alf Hambe och Hans Kennemark.
Och är det folkmusik så ska det förstås vara ett folkdanslag med!
De var så duktiga och tillsammans med musiker och kör var det storslaget!
Mia predikade från den vackra gamla predikostolen som är ca 100 år äldre än kyrkan. (Från början var den placerad på andra sidan av kyrkan men för att prästen skulle få bättre ljus flyttades den, minns inte riktigt när detta var men det vet Mia!)
Att få fira nattvard med alla dessa människor i en kyrka som varit så viktig för bygden i 200 år var en fin och rörande upplevelse.
Tänk om kyrkan kunnat berätta något om alla de människor som levt sina liv i dess närhet. Tänk om kyrkan kunnat berätta om all glädje, sorg och längtan som den fått ta emot under 200 år.
Och där på orgelpallen satt ju någon vi känner igen! Han har väl inte suttit där i 200 år men under den tid som Ricky och Regina funnit hos oss har de hunnit bli en självklar del av Långaryd, av vår vackra kyrka och av oss.
Och efter gudstjänsten, ute på kyrkbacken, utbröt något som kändes som en folkfest. Glada människor som träffade bekanta, åt en korv och njöt av den fina sensommarkvällen!
Här har jag dokumenterat dokumenterandet!
Det är alltså Ola som lånat Bertil Holméns kamera och filmar Gunnar och Bertil när de äter korv. Det blir fint för hembygdsforskarna att hitta om 100 år!
Vi får också ägna en liten tanke åt kyrkoherde Samuel Adelin. Det var han som, trots ett visst motstånd från församlingsborna, drev igenom bygget av en ny kyrka år 1816.
Samuel Adelins gravsten är hårt ansatt av tidens tand och numera står den under en skyddande stålhuva. Men denna mycket speciella kväll hade huvan lyfts av för en stund.
 
Jag tror nog ändå att Samuel Adelin är glad åt hur vi, så gott vi förmår, förvaltar hans kyrka.
 
/Karina
 
I tro under himmelens skyar
har fäderna skördat och sått,
och än genom städer och byar
går väckelseropet de fått.
Se, tiden är fullbordad, 
för Herren Krist ge rum,
gör bättring ifrån synden, 
tro evangelium.
Än räckes Guds frälsning, 
än räckes Guds frälsning
till den som sig ångrar och tror.
(Psalm 228)
 
 

Kommentera

Publiceras ej