

Måndagen den 29 oktober
Studiecirkel kring Bibeln kl 19 i Långaryds församlingshem.
Tisdagen den 30 oktober
Tisdagsklubben åker till Hylte och badar. Samling kl 17 i Örnahallens entré. Behöver du skjuts från Långaryd - ring Linda Lundberg 070 58 49 776; från Landeryd - ring Viktor Börjesson 070 28 26 149
Tre x T har bokkväll i Långaryds församlingshem kl 19. Det hade visst redan varit - hoppas att ni som var där hade trevligt!
Torsdagen den 1 november
Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Fredagen den 2 november
Kyrkans Unga träffas i Unnaryds församlingshem kl 19.
Lördagen den 3 november
Alla helgons dag
Helgonen
10.00 Musikgudstjänst i Unnaryd, Olsson
17:00 Sinnesrogudstjänst i Landeryds kyrka, Anna-Karin Samuelsson
Söndagen den 4 november
Alla själars dag
Vårt evighetshopp
16.00 Minnesgudstjänst i Jälluntofta kyrka, Bolmblad. För hela Unnaryds församling.
16.00 Minnesgudstjänst i Landeryds kyrka, Olsson.
Kyrkokören medverkar
18.00 Minnesgudstjänst i Långaryds kyrka, Olsson.
Kyrkokören medverkar




Måndagen den 22 oktober
Studiecirkel kring Bibeln i Långaryds församlingshem kl 19
Tisdagen den 23 oktober
God gemenskap kl 14 i Långaryds församlingshem. Leif Carselid berättar om "Fångar jag minns".
Onsdagen den 24 oktober
14.30 Husförhör på Höstro
Torsdagen den 25 oktober
Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem
Fredagen den 26 oktober
Husförhör för Höljeryds, Bälsås, Hokhults och Kärringanäs rotar kl 19 hemma hos Bo och Ann-Marie Eriksson i Norra Remma
Kyrkans Unga träffas kl 19 i Unnaryds församlingshem och ser på film
Söndagen den 28 oktober
21 söndagen efter Trefaldighet
Samhällsansvar
9.30 Högmässa i Landeryds kyrka, Olsson
18.00 Lovsångsmässa i Unnaryd, Olsson
Predikotexter: Rut 2:8–12, Apg 9:36–43, Mark 3:31–35
Vi ser olika aspekter av, olika vinklingar på det här att leva tillsammans i texterna. Vi möter Rut och Boas, Tabita och till sist Jesus som är ganska taskig mot sin familj.
Ruts bok är en fascinerande liten bok, så har ni inte läst den kan ni gott läsa den när ni kommer hem – bara fyra små bibelkapitel. Man kan läsa den på tjugo minuter om man vill!
I alla fall så handlar den om Rut och hennes svärmor Noomi som bodde i landet Moab. De hade blivit änkor båda två och hade inga barn – de var helt utelämnade. Invandraren, den faderlöse och änkan återkommer gång på gång i Bibeln som en treenighet av utsatta. I dagens psaltarpsalm står det till exempel att Gud är ”de faderlösas fader, änkornas försvarare” (Ps 68:6) det vill säga den som tar hand om dem som ingen annan bryr sig om. Släkten var tryggheten, säkerheten, i det gamla Israel – hade du ingen släkt var du skyddslös. (Att man ska kunna ta hand om överblivna änkor är förresten en av anledningarna till att Islam tillåter månggifte.)
Så beslöt sig Noomi att återvända till sitt hemland Israel och Rut bestämde sig för att följa henne, fastän Noomi försökte övertala att stanna i Moab och försöka hitta en ny man. Men Rut sa med så vackra ord
Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk, och din Gud är
min Gud. Där du dör, vill jag dö, och där vill jag bli begraven. Herren må göra mig vad som helst
– endast döden skall skilja oss åt. (Rut 1:16-17)
att Noomi lät henne följa med och orden vandrade genom årtusendena in i vår vigselordning (särskilt den för samkönade äktenskap, där det inte funkar att prata om att Gud skapade människorna till man och kvinna) fast det inte alls handlade om någon lesbisk kärlek, utan en väldigt stark vänskap mellan Rut och hennes svärmor.
Så kom de, två ensamma kvinnor utan släkt, till Israel. Ett liv i fattigdom väntade dem. Men så mötte hon Boas och han visade henne vänlighet. Trots att hon var invandrare. Han tog henne under sina vingar. Eller snarare: Gud skyddade Rut under sina vingar genom att låta dem mötas. Så småningom gifte sig Rut och Boas och de fick en son som fick namnet Oved. Han blev farfar till den store kung David och så blev den fattiga änkan Rut stammor i Jesus jordiska släktträd. När människor är godare än vad som förväntas av dem, som när Rut lovade att följa Noomi eller när Boas tog sig lät Rut plocka ax på hans åkrar, då kan stora saker ske. När människor visar varandra kärlek är Guds rike nära.
I episteltexten är det också fullt av fattiga änkor. Och så möter vi Tabita, som såvitt jag kan förstå var den första syföreningstanten. Hon sydde för att hjälpa dem som hade det svårt. Jag förundras ibland över hur mycket tid och energi ni som är här och många andra kristna kan lägga på att hjälpa andra, både stort och smått. Som Karina som, förutom allt det fantastiska hon gör som kyrkorådsordförande, inte har något emot att ordna kvällsmackan åt oss ikväll. Och fastän jag fascineras, så är det ganska lätt att förstå. Det händer att KU:arna, en del oftare än andra, tycker att jag är onödigt snäll – de frågar nästan som Rut: ”Hur kan du vara så god mot mig och bry dig om mig?” Och då tycker jag inte att det är så märkvärdigt – tar man emot så mycket kärlek ”ovanifrån” är det inte svårt att ge den vidare. Det är snarare svårt att låta bli. Så är det för mig och så var det för Tabita och många av syföreningstanterna som har kommit efter henne. ”Öppna mig för din kärlek. Världen behöver mig. Världen behöver din kärlek, strömmande genom mig.” (Sv Ps 96) sjöng vi alldeles nyss.
Så blev Tabita sjuk och dog. Och det var säkert så att de fattig i Joppe (eller Jaffa som staden heter nu) skulle ha kommit ihåg henne så länge de levde och kanske berättat om henne för sina barn också, men efter någon generation skulle det inte längre finnas någon som mindes den snälla Tabita och allt hon hade gjort. Men nu kommer vi ihåg henne tvåtusen år senare. Inte för det hon gjorde, utan för det Gud gjorde med henne. Det är också en viktig sak att komma ihåg – vi kan inte köpa in oss i Himmelen med goda gärningar. Tabita kunde inte ha knutit ihop alla mantlarna och skjortorna och själv klättrat upp till Gud. Nej, hon kunde bara ta emot kärleken hon fick från Gud. Hon kunde inte väcka sig själv till liv, utan det var Petrus (eller snarare Gud genom honom) som gjorde. Vi kan inte frälsa oss själva genom en massa goda gärningar, men vi får ge Guds kärlek vidare. Inte för att Gud ska älska oss, utan som en följd av att han faktiskt gör det. När människor gör mer för andra än vad som förväntas av dem kan stora saker ske. När Guds kärlek verkar genom människor är Himmelen nära.
Och så evangelietexten… Varför är Jesus så taskig mot sin familj? Det kan vi prata mer om när vi kvällsfikar, men jag tror att man kan hitta en del av förklaringen tidigare i kapitlet, för där står det att Jesus familj trodde att han hade blivit galen och kom för att ta hand om honom. (Mark 3:21)
Jag tror att det är en ganska vanlig ”sjuka” i alla relationer, att man liksom inte riktigt vågar eller vill se det stora hos de närmaste. I en annan av den här söndagens texter är Jesus hemma i Nasaret och predikar och gör under. Och folk frågar sig vad han har fått all sin vishet ifrån. Är det inte snickarens pojk? Hans bröder och systrar bor ju här och är precis som alla andra. Vem tror han att han är egentligen?”En profet blir ringaktad bara i sin hemstad och i sitt hem.” säger Jesus (Matt 13:57) Och här står jag hemma i Långaryd och försöker leda en gudstjänst…
Det är så lätt att bli hemmablind och inte se storheten hos dem som finns närmast. Det är så lätt att tänka ”Äsch, han är väl inte märkvärdigare än jag?” Men saken är den att både du och jag är märkvärdigare och mer enastående än vi vet om.”I varje man bor en konung, i varje kvinna en drottning. Tala till dessa, och de stiger fram." (Laura Randolph)
Men det som är viktigare är det Jesus säger om oss som är här, vi som har samlats runt Jesus ikväll: ”Han såg på dem som satt runt omkring honom och sade: Det här är min mor och mina bröder.” (Mark 3:34) Vi, och alla andra kristna genom årtusendena, är Jesus familj! Vi hör ihop, det finns något som starkt och viktigt som förenar oss. Förra söndagen var jag i Gunnarps pastorat och vi hade så fin gemenskap både i gudstjänsterna och på kyrkkaffet. Fastän jag inte är därifrån, så hörde vi ihop. Vi är en liten del av Jesus familj. Ibland misslyckas med att vara sådana som vi vet att vi borde. Det kan fräsa till rejält i en församling för det man pratar om ligger så nära hjärtat att man lätt blir arg. Då gäller det, precis som när barn och föräldrar bråkar, att komma ihåg att kärleken som förenar är mycket större än det man är osams om. Det gemensamma är större än det som skiljer.
Så kan jag inte låta bli att säga något mer om Ruts bok. Det är inte helt ovanligt att man läser berättelser i Gamla Testamentet som en bild, en förhandsvisning, av det Jesus gjorde. Han finns liksom inskriven redan innan han fötts. När profeten Jona slängs i havet för att rädda de andra på båten, sitter i valens mage i tre dagar och sedan kastas upp på land igen är det en bild av hur Jesus dör för att rädda oss, ligger tre dagar i graven och sedan uppstår. På samma sätt kan man läsa Ruts bok som en bild, en föraning, av frälsningen.
Rut säger att hon är en främling och vi har blivit främlingar för Gud. Vi har gått vilse och kommit bort från Gud. Men så räcker Gud ut en hand, eller snarare sträcker utden på korset. Han ger oss betydligt mer än vi förtjänar, han ger oss sin kärlek, och vi kan egentligen bara göra som Rut: falla på knä och säga: ”Hur kan du vara så god mot mig och bry dig om mig, fast jag är en främling?” Precis som Rut blev en del av Boas familj, fast hon inte förtjänade det, får vi bli en del av Guds familj enbart på grund av hans kärlek till oss. När Gud gjorde mer än vad som förväntas av honom kunde det största som inträffat ske. I Guds kärlek finns Guds rike. Där ska han samla oss och resten av sin familj. Vi kommer att få leva tillsammans på ett stort himmelsk släktkalas, En evighet omgivna av den kärleken och den gemenskapen som vi kan ana här i gudstjänsterna, kyrkkaffena, kyrkokören och Kyrkans Unga.
Där kommer vi att få leva tillsammans: Tillsammans med dem som redan har gått. Tillsammans med dem som vi lämnar bakom oss den dagen vi går. Med Abraham och Mose och en söt tjej som jag såg en gång på bussen och sedan aldrig mer.
Och påminner släktkalasen i Himmelen allra minsta om remma-bäckmännens kalas, så kommer det att bli alldeles underbart roligt där.
Amen.

















Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem.
Soppans vänner träffas kl 12 i Landeryds församlingshem för att äta soppa och ha trevligt.
Fredagen den 19 oktober
Gammelsmurfs-KU i Långaryd kl 19. Vi gör tacos.
Söndagen den 21 oktober
20 söndagen efter Trefaldighet
Att leva tillsammans
11.00 Gudstjänst i Unnaryd, Rune Bolmblad.
18.00 Gudstjänst i Långaryds kyrka, Petter Bäckman.
Kvällsmacka med bibelsamtal.
Det händer ibland att jag gör små utflykter och leder gudstjänster på andra ställen, framförallt i Gunnarps pastorat. I söndags var en sådan dag. Först hade jag familjegudstjänst i Gällared och sedan "skördegudstjänst" i Gunnarps kyrka. Riktigt trevligt alltihop! Här nedan kan ni läsa min predikan från Gunnarp och se en liten bild från Gällared. (Vår kyrkorådsordförande har nämligen mer eller mindre krävt att få se en bild därifrån.)
Predikan på Tacksägelsedagen 2012 i Gunnarps kyrka
Predikotext: Luk 17:11–19, 1 Thess 5:16–24
Tacksägelsedagen är det alltså idag – ”dagen då man säger tack”. Dagen har ju sitt ursprung i en skördefest. När säden är skördad, höet bärgat och potatisen plockad träffas vi och tackar Gud för att vi har fått det vi behöver ännu ett år. Och därför är Gunnarps kyrka smyckad med potatis, plommon och palsternackor idag.
Fast nu är ju de flesta av oss inte längre beroende av årets skörd för att få mat på bordet. Inte i vårt land i alla fall. Därför kan man kanske tycka att Tacksägelsedagen inte är så viktig längre. Men nog har vi saker att tacka för alltid! Du kan tacka för att den ekonomiska krisen har gått skonsamt fram med företaget där du arbetar, så att du och dina arbetskamrater fortfarande har ett arbete att gå till. Om krisen har drabbat dig hårdare kan du tacka för att du lever i ett land med a-kassa. Den ger förstås inget överflöd, men den räcker förhoppningsvis till det allra nödvändigaste. Och du som har yrkeslivet bakom dig – tacka Gud för att du bor i ett land med ett pensionssystem, även om du kanske måste vända på slantarna ibland. Utan det hade du och alla andra människor varit tvungna att fortsätta slita när krafterna börjar ta slut.
Och du som är konfirmand och tycker att barnbidraget är för lågt – tacka Gud för att dina föräldrar tycker att de har råd att ge dig det. Eller i alla fall en del av det.
Och kärleken. Du som nyss har blivit förälskad – tacka Gud för att han lät er mötas och för fjärilarna i magen! Du som levt ett halvt sekel med samma människa – tacka för allt det vackra ni fått dela och kommer att få dela. Och om tiden har runnit ut – tacka Gud för minnena och kom ihåg att Gud inte är ”en gud för döda utan för levande, ty för honom är alla levande.” (Luk 20:38) Ett storslaget återseende väntar oss runt hörnet.
Jesus botade tio stycken spetälska, men det var bara en av dem som kom tillbaka och tackade. Vi har så lätt att se det som fattas, att fokusera på det vi inte har istället för vi har. Är jag frisk tänker jag inte på det, men är jag sjuk är det syndast om mig i hela världen. Det är först när bussen är försenad, varmvattnet slut eller datorn långsam som vi tänker på det. Människor ber innerligt, desperat, när de har det svårt, men skänker aldrig Gud en tanke när allt går bra.
Det är liksom som att vi tar för givet att livet ska vara lätt och att motgångar är något onormalt. Det gör vi trots att vi bor i ett rikt land utan svält, med fri sjukvård och hög livslängd. Ett land som är ett av de mest jämställda i världen och har haft fred i snart tvåhundra år. (Eller är det kanske just därför?) Det är så lätt att glömma bort att tacka när allt är bra.
Det är ganska symptomatiskt att det är samariern som kommer tillbaka för att tacka Jesus. Judarna såg ned på samarierna – de hade delvis fel tro och levde inte efter alla reglerna som judarna tyckte att man skulle leva efter. De var utstötta i den tidens samhälle. Precis som vi kanske ser ner på människor från andra länder ibland och sprider rykten om dem. Samarierna var utstötta och ändå var samariern den enda som kom tillbaka och tackade Jesus.
Jag har märkt, och det är säkert fler än jag som har, att människor som har haft det riktigt svårt ofta är bättre på att vara tacksamma för det som är bra. Den som är svårt sjuk sätter stort värde på de dagarna när han mår lite bättre. Den som har sett det djupaste mörkret tackar Gud för varje ljusstråle som strilar ned.
I Långaryd, där jag bor, har vi en vänförsamling i El Salvadors huvudstad San Salvador. Det är ett fattigt land. De ber om regn för att skörden inte ska torka bort. När regnet väl kommer spolar det bort vägarna och skörden dränks. I huvudstaden är knarket lättillgängligt, människorna fattiga och våldet nära. I decennier har landet slitits sönder av gerillastrider.
Vi fick besök från San Salvador i våras. Han som besökte oss berättade om hur hans släktingar skjutits när han var liten. Hur han själv blivit inkastad i en vägg och lämnad att dö. Hur han, när han väl vaknade till liv, hade irrat omkring ensam i djungeln. Han berättade om förföljelser och om hur han kommit som flykting till Sverige. Om hur han mött främlingsfientlighet och om hur han, när han funnit sig till rätta i Sverige, blev tillbakaskickade till El Salvador. Och ändå lyste han av glädje och tacksamhet. Av framtidshopp. Det är så lätt att glömma bort att Gud säger "Min nåd är allt du behöver." (2 Kor 12:9b) till oss. Det är så lätt att glömma bort att tacka när allt är bra.
I episteltexten skriver Paulus: ”Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud […] Ta vara på det som är bra och avhåll er från allt slags ont.” (1 Thess 5:16–18, 21–22) Nu är det kanske lite svårt att alltid vara glad, men att ständigt be och tacka Gud är faktiskt lite lättare. För oftast finns det något positivt i det som hänt. Något som man tacka Gud för.
När jag är i min studentlägenhet i Jönköping och skyndar iväg till högskolan om morgonen är det ofta precis på gränsen att jag ska hinna med bussen ner till stan. Nu är det förstås inte så farligt om man missar en buss, för det går en var tionde minut. Men tidsmarginalerna är oftast inte större än att de där tio minuterna är skillnaden mellan att vara i tid och att vara försenad till föreläsningen. I 95 procent av fallen hinner jag trots allt med bussen, och det första jag gör när jag har satt mig är att tacka Gud för att jag hann med. Men jag tackar honom faktiskt de gångerna jag inte hinner med bussen också. För då har han gett mig tio minuter när jag inte kan göra så mycket annat än att be en ordentlig morgonbön. Tack Gud för den här stunden med dig.
Så får man liksom vid varje tillfälle tacka Gud för det som är bra, de där små sakerna som gör livet lättare. Små hälsningar från Gud som duggar över en varje dag, bara man är tillräckligt uppmärksam. ”Ta vara på det som är bra” som Paulus uttrycker det. Och det är faktiskt så att om man ständigt ber och hela tiden tackar Gud för det lilla (och för de stora sakerna också förstås) så blir man sakta gladare och livet lättare.
Det är så lätt att glömma bort att tacka när allt är bra, men försök att göra varje dag till en tacksägelsedag. Ta vara på det som är bra, tacka Gud och spara det i en liten blå sammetsask i ditt hjärta.
Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud!
Amen.





Där hatet härskar - låt mig sprida kärlek!
Förlåtelse där orätt har begåtts,
och enighet där splittring råder.
Där villfarelse finns - låt mig få bringa sanning.
Tro där tvivlet härskar
och förtröstan där förtvivlan råder.
Låt mig bringa ljus i mörkret
och glädje i bedrövelsen.
Min Gud och Mästare
Lär mig sträva efter att trösta hellre än att bli tröstad,
att förstå hellre än att bli förstådd,
att älska hellre än att bli älskad.
Ty det är genom att ge som vi får,
det är genom att glömma oss själva som vi finner oss själva,
det är genom att förlåta som vi själva får förlåtelse,
och det är genom att dö som vi föds på nytt till evigt liv.







Du får också Gratulera den person som fyller år och då har vädjat för hoppets hus. Om varje människa på jorden skulle göra något för att ändra livet för en annan person då skulle vi ha en rättvisare värld.
Pengar som ni skickar från barnen ska vi använda för den Bibelskola som vi har i December. Under tre veckor kommer många barn till kyrkan för den bibelskolan. Tack till alla som organiserar barnen för detta som de gör. Om vi skyddar våra barn och lär dem allt detta om sin nästa då bygger vi en bättre värld. Tack alla barn som också hjälper vår församling.!!
Den 30 september hade vi stor fest i kyrkan. Som ni vet vår församling fyllde 40 år! Det kom lite mer än 300 personer. Vi ryms inte länge i kyrkan! Men vi firade tillsammans kyrkans uppdrag! Det kom politiker också, de som representerade regeringen. Och de fick tala och erkänna hur mycket goda saker kyrkan har gjort i vårt samhälle under 40 år. Jag spelade hela gudstjänsten och blev mycket rörd när jag fick höra alla tala om min församling.
Jag skickar här några bilder av vår gudstjänst!
Allt gott och manga hälsningar
stor kram!
Christian




Onsdagen den 10 oktober
9.00 Torgandakt i Unnaryd, Olsson
14.30 Mässa på Höstro, Olsson
Torsdagen den 11 oktober
Stor och liten kl 9.30 i Långaryds församlingshem.
Husförhör för Nyarp-Nyby-Långaryds rotar kl 19 hemma hos Anita och Bengt-Åke Andersson, Gassljunga.
Fredagen den 12 oktober
Kyrkans Unga leker Trasan i Bokhultet, Unnaryd. Samling vid Unnaryds församlingshem kl 19.
Husförhör för Åkers rote kl 19 hemma hos Elsy och Robin Andersson, Åker.
Lördagen den 13 oktober
18.00 Helgmålsbön i Unnaryd, Olsson
Söndagen den 14 oktober
Tacksägelsedagen
Lovsång
11.00 Högmässa i Långaryds kyrka, Olsson. OBS! Kyrkokören medverkar!
De äldres dag med lunch för alla pensionärer.
Sölve Rydell medverkar och berättar om konstnärern Sven Ljungberg.
Anmälan till Aino 0371-402 22 eller Anna-Karin 072 238 20 23 senast den 11 oktober.
17.00 Söndagsmusik med andakt i Landeryds kyrka, Kyrkvärdarna INSTÄLLD - kom till högmässan i Långaryd istället!
18.00 Taizemässa i Jälluntofta kyrka, Olsson



Torsdagen den 4 oktober
Stor och liten 9.30 i Långaryds församlingshem
Fredagen den 5 oktober
Kyrkans Unga kl 19 i Långaryd
Husförhör för Jansberg-Amfrebo rotar kl 19 hos Uno och Ann-Margret Andersson, Skärkehylte
Söndagen den 7 oktober
18 söndagen efter Trefaldighet
Att lyssna i tro
9:30 Söndagsbön i Långaryds kyrka, Kyrkvärdarna
11:00 Högmässa i Unnaryd, Bolmblad. De äldres dag
18:00 Kvällsmässa i Landeryds kyrka, Bolmblad. Förbön för jägarna