Gudstjänst i lokstallarna 4/9

0kommentarer

Det händer då och då att någon kommer på "en kul idé". Så tänker man året efter att det hade varit roligt att göra så igen. Och plötsligt har man fått en rolig och lite halvknäpp tradition!
 
Att Långaryds församling firar gudstjänst i lokstallarna i samband med Tågdagarna tänker jag är en typisk sådan sak! Här följer lite intryck från årets gudstjänst. Några ord, men mestadels bilder!
 
Fast så konstigt är det kanske inte för lokstallarna är ett väldigt vackert rum - se bara på ljuset och rymden!
 
Sittplatserna räckte inte riktigt...
 
...för det var många som ville fira gudstjänst i lokstallarna!
 
Som en extra bonus var Sveriges förre ärkebiskop, tågentusiasten Anders Wejryd, på plats och predikade över dagens tema "Ett är nödvändigt". Evangelietexten handlar om att Jesus säger till oss att "ta på oss hans ok". "Det man ska bära väger inte mindre, men det blir lättare att bära med ett ok" sa Anders. Och så pratade han om hur vi kan "gå i par" med Jesus och med varandra, precis som oxarna gjorde förr. Och i de stora fönstren bakom honom såg vi hur trygga ardennerhästar gick i par framför en vagn med tågdagsbesökare.
 
Vår eminenta kyrkokör sjöng för oss!
 
Det var en speciell dag för kören också - två körsångare, Per Dahlström och Anna Roos, skulle få sina Musica Sacra-medaljer för tjugo års troget körsjungande. Tyvärr envisades de med att vända ryggen åt fotografen... (Eller så var fotografen felplacerad!)
 
Så vi fick ta några organiserade foton också!
 
Stolta medaljörer!
 
Våra finfina kollektupptagare - Naemi och Amy!
 
Sedan gick vi till församlingshemmet för att fika och lyssna mer på Anders som skulle berätta historier!
 
Det blev fullt...
 
...väldigt fullt...
 
...JÄTTEFULLT!
 
Men det visade sig att Anders inte tycker att han är någon vidare historieberättare... Istället berättade han om sitt liv som biskop och ärkebiskop och vad han gör nu som "pensionär"! (Fast jo, det blev en och annan historia också! Han är en bra historieberättare!)
 
Efteråt var det tid för kära återseenden! Här visar Kerstin foton från ett tidigare besök i Långaryd! (Och ni vet väl att Anders är Mias prästvigningsbiskop? Och att han vigde Anna och Patrik Roos? Det är minsann inte alla som delar vigselförrättare med kronprinsessparet!)
 
Och så sa Anders en klok sak till som fäste sig i mitt minne. Det handlade ju om att "ett är nödvändigt" och han sa att korset har så vacker symbolik - stolpen binder samman himmel och jord och tvärbjälken blir som ett ok, en bärhjälp. Genom korset är himmel och jord förenade och vi får hjälp att bära.
 
Vi kan säga om Anders Wejryd som långarydsborna sa om den kyrkbyggande prosten Samuel Adelin för tvåhundra år sedan:
 
"Liten är han, men det är vett i hela karln!"
 
Barmhärtige Gud,
när oro och bekymmer
får makt över oss,
hjälp oss då att vila i dig,
skilja mellan stort och smått
och lämna framtiden i dina händer.
I Jesu namn.
Amen
 
Petter
Anders Wejryd, Landeryd, ett är nödvändigt, friluftsgudstjänst, lokstallarna, ärkebiskop,

Kommentera

Publiceras ej