Läger gånger 2

0kommentarer

I förra veckan och helgen innan dess var det läger. Mia och jag var mer eller mindre på läger från torsdag kväll till onsdag eftermiddag. Jätteroligt och en smula intensivt.
 
Vi började skolavslutningsdagens kväll med läger i Jälluntofta för barnen i pastoratets alla barngrupper.
 
När det är barn från många olika ställen är det bra att börja med lite namnlekar. Här pågår tidningsleken. Den som tar ska springa och försöka slå "Kalle" på benen med en tidning. För att komma undan ska "Kalle" ropa någon annans namn och då ska den som tar springa till honom istället. Och så håller man på tills någon inte hinner säga ett annat namn och blir slagen. Då får tagaren byta plats med den som inte hann komma på ett annat namn. Fast vi bytte ut tidningen mot en ihoprullad duk. Mycket mjukare!
 
Framåt kvällen, när vi hade varit och grillat vid campingen, fortsatte vi med fler lekar. Det här en stafett där man skulle springa med en tennisboll mellan knäna...
 
...men barnen kom på att det var lättare att hoppa fram!
 
Den här lite skakiga bilden föreställer längdspottning med godisnapp.
 
På fredagen var vi nästan hela dagen vid campingen. Vi paddlade...
 
...badade...
 
...fiskade...
 
...och hade vattenkrig. Nu kanske någon undrar om det verkligen fungerar att ha vattenkrig med 30 barn utan att någon som inte är med också blir blöt? Svaret är att det gick jättebra. Barnen hade full koll på vilka som var tillåtna mål. Ända tills en fullt påklädd Pia (vår församlingsassistent) fick för sig att skjuta på en lika fullt påklädd Helen. Sedan gick ingen säker.
 
Här är resultatet av en hel dags fiskande.
 
Temat för lägret var "Jesus och vatten". Och här går Naemi på vattnet. Det ska vara ett prästbarn till att klara av något sådant!
 
Här är nog nästan alla lägerbarnen.
 
Ibland är det lättare att manövrera en kanot om man är i vattnet.
 
På lördagen hade Mia och jag paus. (Eller paus och paus... Mia med familj var på Långarydsföreningarnas Lisebergsresa och själv var jag på Tiraholm och övade teater hela dagen.) Anna-Karin och Pia startade upp nästa läger - konfirmandläger på Gullbrannagården med sommarkonfirmanderna. (De konfirmerar sig i Unnaryds kyrka kl 11 på söndag!)
 
Fast när jag kom till Gullbrannagården på lördagskvällen satt Pia och Anna-Karin på sitt rum med en fikakorg och såg på prinsbröllopet.
 
Här försöker jag hålla en lektion om Gud och det onda, men konfirmanderna tyckte det var roligare med rockringarna. (Fast sen lyssnade de och diskuterade ordentligt - jag har nämligen bara duktiga konfirmander!)
 
På måndagen var vi på Arosfortet (ungefär som "Fångarna på fortet"). Bilden är från en av cellerna. Konfirmanderna ville inte ha med oss ledare i sina lag, men en av våra duktiga konfirmandfaddrar förbarmade sig över oss. Så vårt lag fick heta "Elin och pensionärerna".
 
(Och så bör det väl tilläggas att vår komminister är en tävlingsmänniska utan dess like. Hon kastade sig mellan ribbstolar och klättrade runt i labyrinter med friskt mod. Hon löste till och med en matteuppgift och såg till att vi klarade cellen där problemet på bilden ovanför fanns.)
 
På tisdagskvällen firade vi en fin mässa på stranden. Konfirmandfaddrarna Moa och Linn ledde mycket av mässan och läste en berättelse om att inte överge ina drömmar.
 
Och så gjorde vi en massa annat förstås! Vi tävlade, gungade, lekte maffia, åt ofta och mycket, hade gymnastiska övningar i korridoren, spelade brännboll mot föräldrarna som hälsade på under söndagen och mycket annat roligt.
 
Vi pratade om ondska och förlåtelse. Om döden och kärleken. Dop och konfirmation. Bön och självkänsla.
 
Här är nästan alla konfirmanderna på bild. Unga, kloka och roliga konfirmander på väg in i vuxenlivet, förhoppningsvis med ett frö av tro i hjärtat. Och framför dem en nästan fyrahundra år äldre kalk som vi nyss firat mässa med.
 
Ät mitt bröd, drick mitt vin, kom till mig så ska du ej hungra.
Ät mitt bröd, drick mitt vin, tro på mig så ska du ej törsta.
(Sv Ps 727)
 
fred och kärlek
 
Petter
Gullbrannagården, Jälluntofta, Tisdagsklubben, konfirmander, läger,

Kommentera

Publiceras ej