Nionde söndagen efter Trefaldighet

0kommentarer

På Nionde söndagen efter Trefaldighet firade vi mässa i Landeryds kyrka. Temat var God förvaltare.
 
Bo ledde gudstjänsten tillsammans med Regina, Rebecca och Helen.
 
Evangelietexten var "Liknelsen om talenterna", en berättelse om tre tjänare som får ansvar för en summa pengar (talent var en slags pengar) medan deras chef är bortrest. När han kommer tillbaka får de som investerat pengarna och fått dem att växa beröm, men han som var rädd att bli av med sin talent, och gömde undan den, får skäll. Nu handlar liknelsen inte om hur man ska förvalta sina pengar, utan om vad vi ska göra med våra egenskaper och talanger. Att vi ska odla dem så att de kommer till nytta. Själva ordet talang kommer till och med från den här liknelsen.
 
I sin predikan sa Bo bland annat att "Rädslan att misslyckas är kanske större än önskan att lyckas, och så låter vi det vara." Men meningen med gåvorna är att vi ska använda dem, så att de kommer andra till nytta. Att inte låta rädslan styra.
 
Vi fick fira nattvard tillsammans. Det är fint att få göra det mitt i alla tankar om förvaltarskap. Så kravlöst. Kom nu är allt tillrett. För dig utgiven. För dig utgjutet. Som en påminnelse om att han som har gett oss både talangerna och förvaltarskapet älskar oss så mycket, bryr sig så oändligt, att han ger sig själv för oss och till oss.
 
En gång för alla på Golgata. Om och om igen i nattvarden. Gud är nära. Sprids till varje cell i vår kropp.
 
Och så mot slutet av gudstjänsten föll mina ögon på Mariaskulpturen. Maria var en god förvaltare. Hon fick ett uppdrag. Anade att det skulle bli svårt. Förstod nog aldrig hur svårt. Och ändå tog hon sig an det. Gjorde sitt bästa.
 
Och där står hon nu - ung, stolt och vacker - med sitt uppdrag, sin nådegåva, i famnen. Uppdraget att bära Gud till världen. I sin livmoder, sin famn och i sitt hjärta.
 
fred och kärlek
Petter
 

PS Vi fikade också. Det var gott och trevligt! Tack till Helen som hade rotat i frysarna!
 
 
Goda förvaltare, Landeryds kyrka, talang, talent,

Kommentera

Publiceras ej