Luciagudstjänst med Landeryds skola

0kommentarer

I veckan som gick var det tätt mellan luciatågen. (Utan att det blev allt för många signalfel och förseningar. Däremot kan en viss församlingspedagog ha blivit lite smått allergisk mot lucialinnen och glitter, men det har nog gått över till nästa december.)
 
I Långaryds kyrka fick vi på torsdagskvällen vara med om ett stämningsfullt och glatt luciafirande som inleddes med ett litet luciatåg.
 
Här har de hunnit lite längre fram.
 
Detta kanske inte är världens mest smickrande bild (hon är ju mycket snyggare i verkligheten) men så här ser Långaryds församlings blivande kantor ut. Regina Burton tjuvstartade tjänsten med att ackompanjera den stora luciakören.
 
"Den stora vita skaran" sedd från läktaren. Uppe i vänstra hörnet har visst fotografen fått med lite av sin tumme. Det var förstår ett helt medvetet val för att få till rätt skugginramning. ;)
 
På läktaren kunde man också se två generationer Burton som var hemma gästspelade.
 
 
Och ni vet väl varför Lucia är klädd som hon är?
 
Det vita lucialinnet är den vita dopdräkten. Samma vita dopdräkt som dopbarn, konfirmander, de som leder gudstjänster och en massa andra har på sig. Ingen är finare än någon annan. Alla är Guds barn. Alla är älskade och värdefulla.
 
Det blodröda bandet som en påminnelse om att Lucia vågade ge sitt liv för sin tro. Som en uppmaning att våga stå upp för det som är rätt även när det är svårt. Även när det får konsekvenser.
 
Och kronan av ljus som lyser upp i mörkret. Precis som världen blir lite bättre, lite ljusare, när vi vågar säga ifrån. När vi står upp för rätt och sanning tänds ett öjus i mörkret.
 
Jesus sa:
Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen.
(Matteus 5:14-16)
 
fred och kärlek
 
Petter
 
Landeryds skola, Lucia, Långaryd, Långaryds kyrka, ljus, lucialinne, martyr,

Kommentera

Publiceras ej