Gudstjänst i Landeryds lokstallar

0kommentarer

På trettonde söndagen efter trefaldighet firade vi gudstjänst i Landeryds lokstallar. Anledningen till den något ovanliga gudstjänstlokalen var förstås att Landeryds tågdagar gått av stapeln denna helg!
Det går inte att låta bli att fundera lite över hur livet var i Landeryd, då för 100 år sedan när samhället blomstrade och ångloken tuffade och röken bolmade hela tiden. Nu får vi nöja oss med tågdagarna en gång om året då vårt samhälle lever upp med besökare och tåg i massor!

Där människorna finns där vill kyrkan vara! Därför avslutas tågdagarna med en gudstjänst i de gamla lokstallarna. Lite skitigt med verktyg huller om buller och med en doft av smörjolja, alltså en fantastisk gudstjänstlokal! Eller som Berndt sa "där två eller tre av er är församlade där är Jesus med"! Och vår kör var också med under ledning av Ricky och Anna! Akustiken är riktigt bra och körens uppsjungning innan gudstjänsten drog säkert dit några extra deltagare!

Till allas glädje fortsatte Berndt den tradition Rune startade förra året, nämligen att predika från ett av ånglokens sidofönster!

Vi fick också hålla en tacksägelse och tända ett ljus för den välkände landerydsbon Nils-Erik Holmquist som nu lämnat oss.
Nils-Erik hade ett stort intresse för det gamla Landeryd och alldeles särskilt för dem som verkade runt järnvägen. Jag tänker därför att platsen för tacksägelsen var mycket väl vald.
 
Tag emot den vi nu säger farväl till,
du som ser oss sådana vi verkligen är.
Ingenting i livet eller döden kan hindra
dina händer från att fatta oss.
(Sv. ps)
 
Söndagens tema var "Medmänniskan" och som slutpsalm sjöng vi:
 
O, hur saligt att få vandra hemåt vid vår Faders hand.
Snart vi slutat ökenfärden och går in i Kaanans land.
Härligt sången där skall brusa, stark som dånet av en vattuflod:
Äran tillhör Gud och lammet, som oss vunnit med sitt blod.
 
Och sedan vandrade vi hemåt, mot vår jordiska boning och med en känsla av Faderns hand i vår. Gnolande på den härliga psalmen mitt i bruset av de gamla lokens ångvisslor och pysande ventiler.
 
/Karina
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej