Husförhör i Landeryd eller "di där krumelurerna som jag har i örona"....

0kommentarer

Hämtat ur "Emil i Lönneberga":

Husförhör, det vet du väl inget om, kan jag tro, men det var så på den tiden att folk måste kunna någotsånär vad som stod i bibliska historien och katekesen och därför skulle prästen då och då hålla förhör och ta reda på hur mycket de kunde och visste, inte bara barnen minsann, som man brukar plåga med förhör, utan alla i socknen, både stora och små. Sådana där husförhör hölls i tur och ordning i alla gårdar i Lönneberga, och även om själva förhöret inte var så roligt, så var kalaset efteråt så mycket bättre. Varenda människa i hela socknen fick vara med, till och med hjonen i fattigstugan, och de kom också så många som orkade släpa sig dit, för när det var husförhör fick man äta så man kunde spricka, och det var en god sak tyckte de flesta. Det var husförhör i Katthult en dag i november, och det livade upp alla, särskilt Lina, för husförhör tyckte hon om.

I Långaryds församling lever traditionen vidare och vi är nu mitt inne i höstens period av husförhör i de olika rotena! I måndags kväll var det dags för Linnås och Landeryds rotar som samlades i församlingshemmet!

Vid husförhöret i Katthult var det prosten som ledde samlingen, i vårt fall är prosten utbytt mot vår kära diakon Anna-Karin!


Alla närvarande blev ordentligt uppskrivna i husförhörslängden!

Istället för att förhöra oss i katekeskunskap ledde Anna-Karin ett samtal om kyrkoårets olika händelser. Vi fick också sjunga psalmer som sjungs vid våra olika högtider!

Sedan var det dags för lite kalasande, här citeras åter igen Astrid Lindgren:

Emils mamma hade lagat precis lika mycket god mat som hon brukade göra till sina kalas, fast Emils pappa hade försökt säga ifrån. "Det är ju ändå bibliska historien och katekesen som är det viktigaste, men du lägger det mer på köttbullar och ostkakor du!" "Allting har sin tid", sa Emils mamma då så förståndigt. "Katekesen har sin tid och ostkaka har sin tid!"


Det är mycket att ordna för kvällens värdinnor Helen och Inger... päron ska skivas och allt ska komma på plats...

...för sedan kommer ju alla de kaffesugna husförhörsdeltagarna!


Hur var det nu med "di där krumelurerna som vi har i örona"? Det var ju när Lina fick frågan om hon inte tyckte det var märkvärdigt att att Gud skapat henne?
Svaret blev:

"Ja, det förstås, själva mej var väl inte så märkvärdigt å göra. Men alla di där krumelurerna som jag har i örona, di tycker jag det skulle vara marigt å få ihop!"

Kommentera

Publiceras ej