Det är en spännande berättelse från Gamla testamentet om mod, tro och kamratskap. Söndagen 4/10 framför Tisdagsklubben, Juniorerna, Barnkören och Ungdomskören med ledare musikalen "Daniel i lejongropen" i Landeryds kyrka kl 15:00. Efteråt blir det gott fika, bl.a. kanelbullar, och så kan man köra/åka fyrhjulingar och få sitt ansikte målat! Vi hoppas att många och i alla åldrar vågar komma trots de vilda lejonen hälsar alla barn och ledare!
Karina har varit på turné. Och det har jag också!
 
I söndags förmiddag var jag hos missionsförsamlingen i Sennan och predikade. Och sedan hade jag en "hemmaspelning" i Långaryds kyrka på eftermiddagen. Där fick vi ta del av ett mycket fint musikprogram där konstmusik från medeltid och barock blandades med att församlingen sjöng psalmer med som var musikaliskt besläktade med konstmusiken vi nyss hade lyssnat till. Det var JohanneEli Funder som hade tänkt ut programmet som framfördes av "Valkendorferne" och LIV. I Sockenbudet kan du läsa en artikel som JohanneEli skrev inför musikgudstjänsten.
 
Efter det fortsatte jag min turné till Gunnarps kyrka där vi firade familjegudstjänst. Här följer min predikan som jag hade med mig på turnén. (Predikan utgår från Matteus 6:19-24) Den förföll lite under dagen - i Sennan höll jag hela predikan, i Långaryd valda delar och i Gunnarp pratade jag lite fritt. Håll till godo!
 
”Där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.” (Matteus 6:21)
 
Den här söndagens texter handlar om var du har din skatt, det som är viktigast i ditt liv. Om din strävan. Om dina drömmar. Om din längtan.
 
Det är ju så att när Jesus pratar om pengar och förmögenheter är han oftast ganska skeptisk, de ställer liksom till problem. Och det kan vara lite svårt att ta till sig, för rätt använda kan pengar göra stor nytta. ”Kan” och ”rätt använda” är väl nyckelorden. För pengar och rikedom kan också leda oss fel. De kan bli vår längtan och vår strävan. Det som kommer på första plats i våra liv. De kan till och med vara ganska farliga på tredje- eller fjärdeplatsen om de blir det som leder oss. Driver oss. Sporrar oss. Om pengarna blir målet istället för medlet.
 
Och samtidigt kan pengar göra stor nytta. Pengarna kan ge oss möjlighet att våga. Hjälpa oss att genomföra våra drömmar. Pengar kan göra mycket gott, de kan ge frihet. Det vore förmätet att säga att den som knappt har mat för dagen är lyckligare är friare eller har det bättre än oss. ”Den som är satt i skuld är inte fri.” sa Göran Persson och lät nästan som en gammaltestamentlig profet. Och pengarna kan ställa till stor skada. De kan förvrida våra huvuden. Precis som att en kniv kan hjälpa dig att dela med dig till en broder. Och genomborra hans hjärta. Precis som att ord kan trösta, sporra och utmana en medmänniska. Och förgöra henne. Ingenting som vi människor tillverkar är ont i sig, det handlar alltid om hur vi använder det vi har fått. Och det handlar om vem som äger vem. Om du äger pengarna eller pengarna äger dig. ”Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.” (Matteus 6:24)
 
Jag vet inte hur det är för er, men jag har alltid tänkt mig Mammon med stor bokstav. Som ett namn på girighetens demon. Som en personifikation av den där själviskheten som bor i oss. Så har Mammon uppfattats under lång tid. Men så läser jag i min bibel och ser att det står med liten bokstav. I fotnoten står det att mammon helt enkelt är det arameiska ordet för rikedom eller förmögenhet.
 
Och då tycker jag på ett sätt att det klarnar. Vi kan inte både tjäna Gud och pengarna. Äger du pengarna eller äger pengarna dig? I någon mening är det så att allt vi äger också äger oss. ”När vi läser böckerna, läser böckerna oss.” som Alf Henriksson formulerade det.
 
Jag är uppvuxen på en gammal släktgård. Jag bor i en by där min släkt har bott sedan 1780-talet. Och det är fantastiskt! För det ger mig en känsla av trygghet, det gör mig till en del av ett större sammanhang. Det är helt klart så att Pappa äger stället. Men samtidigt är den ett ansvar. Vår plikt. Husen behöver hållas i skick. Markerna måste betas. Skogen ska skötas. Och jag vet att jag skulle gå väldigt långt för att se till att den blev kvar i släkten. På ett sätt äger allt vi äger också oss.
 
Det är samma sak med en bil. Det är klart att du äger din bil! Men bilen måste tvättas. Bilen ska servas. Besiktas. Vinterdäcken ska snart på. Och så ska man ju tänka på andrahandsvärdet.
 
Det är fantastiskt att vara omtyckt och uppskattad, men det finns alltid en risk att det blir så viktigt att vara populär att man inte vågar stå upp för sanningen. Det du, i ditt hjärta, vet är det rätta. Det är fantastiskt att vara vacker, säger de som vet. Och samtidigt vet jag unga söta flickor som aktar sig för att grimasera när de skrattar. Som inte vill kisa mot solen. För då kan man ju få fula rynkor. Det är så lätt att det vi har, gåvorna vi har fått att förvalta, tar makten över oss. Vi blir rädda att förlora det vi har och så klamrar vi oss fast alldeles för hårt. Så har medlet plötsligt blivit målet. Och målet helgar medlen. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.
 
När man läser en textsnutt ur Bibeln, som vi för det mesta gör när det är gudstjänst, är det klokt att fundera på i vilket sammanhang den finns. När säger Jesus det här? Vad säger han sen?
 
Efter den här texten kommer det som var evangelietext för två veckor sedan, där Jesus säger att vi inte ska göra oss bekymmer: ”Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de? … Sök först [Gud]s rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” (Matteus 6:26, 33–34) Och sedan kommer stycket om att inte döma: ”Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?” (Matteus 7:3)
 
Och alltihop handlar om perspektiv. Vad du låter bli viktigt i ditt liv. Vad du låter ta tid och energi. Att inte missa det stora i det lilla. Och på sätt och vis om vad det är att vara kristen.
 
För att vara kristen handlar ju inte om att följa vissa regler och att avstå från saker. Och egentligen inte om att ha vissa värderingar. Att vara kristen handlar om vem du vill bygga ditt liv på. Vad som är grundtonen i din melodi. Det handlar om att låta Jesus vara grunden i ditt bygge. Sen kan det förstås leda till att man avstår från en del och tar till sig vissa värderingar, men i första hand handlar det om att Jesus och det han har gjort, den kärlek han har visat oss, vara grunden som vi bygger våra liv på. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.
 
Jag vet inte om ni har sett Tro, hopp & kärlek på tv, men det har jag och det är en sak som slår mig. Programmet går ut på att tre präster och en pastor som söker någon att dela livet med, ungefär som Bonde söker fru, och det intressanta är att tjejerna som har sökt till de manliga deltagarna, en präst och en pastor, är levande kristna med en personlig tro. Men männen som har sökt till de kvinnliga prästerna är inte det, inte alla. En är ateist, någon tror på reinkarnation och de har alla möjliga fördomar om vad det är att vara kristen eller religiös. Och det kan man förstås lägga alla möjliga genusteorier på, men det jag är ute efter är att en del av de här männen (och många andra) verkar tro att kristen tro är en liten låda som man kan plocka fram när man känner för det. Som en handarbetskorg. Men att vara kristen handlar om vem man vill bygga sitt liv på, det är så mycket större än regler, värderingar och fromma förhoppningar.
 
Och så handlar det om att samla skatter i himlen. I hjärtat. Att försöka se vad som är viktigast och ta vara på de stunderna. De där stunderna när vi känner att Gud är nära. När vi är med människorna vi älskar. När vi är med om en fantastisk musikupplevelse. En vacker höstdag.
 
Det handlar om att vara vaksam så att ägodelarna plötsligt inte äger dig. Så att medlen inte blir till mål. Att försöka ha lite perspektiv på livet. Om att samla skatter i himlen. I hjärtat. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska du få allt det andra också. Ty där din skatt är, där kommer ditt hjärta att vara.
 
Amen.
 
Fred och kärlek!
Petter
 
PS Vill någon läsa ännu fler predikningar hittar du min predikan från förrförra söndagen här!
Guds rike, Kallelse, Klarsyn, Petter Bäckman, Predikan, skatter,
I söndags var jag på en, visserligen väldigt liten men ändå, turné till Hyltebruks kyrka!
 
Där hade nämligen Sylvia Sjöö och jag ansvaret för gudstjänsten kl 10.00!
Till otroligt stor hjälp och glädje i gudstjänsten var den duktiga gospelkören "Glory Gospel" under ledning av Susanne Hirell med!
Så här fin blev Sylvia när hon fick på sig ett röklin!
 
Vi hade delat upp arbetet på så sätt att Sylvia skötte altartjänsten och jag predikade.
 
Dagens tema var "Rik inför Gud" och om du skulle ha lust att läsa min predikan så kommer den här:
 

EVANGELIETEXT: MATTEUS 6: 19-24

Dagens text är hämtad ur det som kommit att kallas Jesu bergspredikan och det är det längsta av Jesu tal. Det innehåller mycket undervisning som fortfarande, 2000 år senare är aktuell och viktig. Bergspredikan handlar mycket om empati och hur vi ska förhålla oss till varandra. Bland annat finns i detta tal ”den gyllene regeln”: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem. Bergspredikan lär oss också mycket om vi hur ska förhålla oss till Gud och det är här som Jesus lär oss hur vi ska be i bönen ”Vår Fader”.

I det avsnitt som är dagens evangelietext handlar det mycket om var vi lägger vår kraft och tid. Låter vi längtan efter jordisk rikedom ta för stor plats i våra liv eller samlar vi på himmelska skatter.

Men vad är det då Jesus säger? Jag har plockat ut några av de ord Jesus sa och funderat lite runt dessa.

SAMLA INTE SKATTER HÄR PÅ JORDEN, VILKA SKATTER MENAR JESUS DÅ?

Det handlar nog ganska mycket om precis vad det låter som, nämligen ekonomiska tillgångar. Jag tror inte det är så att vi inte får ha pengar, en trygghet, på banken. Nej, jag tror det mer handlar om hur vi ser på pengar och vad vi väljer att använda dem till. Vi ska inte använda våra tillgångar i syfte att förminska andra.

 Jag tror det är helt OK att ha en ny bil och för en oteknisk person kan en väl fungerande bil vara en förutsättning för att vardagen ska fungera. Men man ska inte köpa den med tanken att nu har jag minsann en finare bil än grannen.

Vi behöver alltså fundera på syftet med det vi köper och samlar på oss, våra jordiska skatter. Detta är väldigt mycket lättare sagt än gjort men om vi, när vi står där och tvekar inför ett köp ställer oss frågan varför behöver jag detta så kanske ett och annat förblir oköpt?

Något som nog är lite typiskt i vårt insamlande av jordiska skatter är att dess glädje är så kortvarig. Snart tycker vi att vi måste köpa något mer eller annat.

Vi måste nog ibland fråga oss om vi kanske faktiskt har tillräckligt, precis som vi har det?!

SAMLA DINA SKATTER I HIMLEN, VILKA SKATTER TALAR DÅ JESUS OM?

Här handlar det definitivt inte om några ekonomiska tillgångar, det tror jag vi kan vara säkra på. När det gäller himmelska skatter så har den allra fattigaste precis samma möjligheter som en miljonär. Kanske rent av större?!

Det som är så fint med de himmelska skatterna är att det nog inte behöver vara så hemskt svårt att samla dem. Det kanske inte är svårare än att orka möta blicken och le mot den som kommer i vår väg? Säga ”hej” till tiggaren utanför Konsum, inte gå långa omvägar förbi A-lagsbänken. I dag kan vi samla skatter i himlen genom att ge något i kollekthåven. Det blir en insättning i den himmelska banken som kommer att ge bra ränta en dag!

Att förmå känna tacksamhet för det vi faktiskt har, all den rikedom som vi fått bara genom den gåva som livet är blir också till  himmelska aktier som aldrig sjunker i värde.

Vad räknar vi som rikedom? Ser vi oss som rika? Vad innebär det att vara rik? Vem tänker du på som rik?

Man kan nog vara rik på många sätt men när vi tänker efter så slås vi nog ofta av detta att det som är vår verkliga rikedom inte kan bedömas i ekonomiska termer och att det som verkligen är viktigt i livet faktiskt ofta är gratis.

 –Vår familj och våra vänner, koltrastens sång om våren, varma vardagsmöten, små tecken på kärlek.

Saker som är gratis och som dessutom bygger på vår himmelska förmögenhet.

TY DÄR DIN SKATT ÄR, DÄR KOMMER OCKSÅ DITT HJÄRTA ATT VARA, VAD MENAR JESUS MED DET?

Kanske handlar det om hur lätt det är att drunkna i allt det jordiska. Vi har så lätt att känna oro för våra saker och för vår ekonomi.

Går börsen upp eller ner, ska jag köpa eller sälja? Vart ska vi resa i år? Vad imponerar mest på arbetskamraterna?

Låter vi allt detta fylla våra tankar och sinnen blir där kanske inte så mycket plats över för annat? Då kanske vi inte har tid att vårda våra relationer eller fika med vännen. Vi kanske rent av glömmer att vara tacksamma för allt vi faktiskt har.

Vi har så fullt upp med alla våra prylar att vi glömmer bort att vårda vår själ och vår relation med Gud.

 Vårt hjärta är inte längre där det borde vara.

 NI KAN INTE TJÄNA BÅDE GUD OCH MAMMON, VAD VILL JESUS SÄGA MED DETTA?

Om vi börjar med ordet ”mammon” så är det arameiska, alltså det språk Jesus talade till vardags, och betydelsen är helt enkelt ”förmögenhet”, ”rikedom” eller ”jordisk egendom”.

 Det är nog väldigt lätt hänt att vår jordiska egendom, hur stor eller liten den nu är, blir hela vårt fokus. Vår strävan blir att få den att växa. Vi läser börsnoteringar och samlar på hög. Gläds när vi ser siffrorna på bankkontot öka, oroar oss och ligger sömnlösa när tiderna blir sämre. Vi glömmer vad som var syftet med pengar, att hjälpa oss och andra till ett bra liv.

 Och värst av allt är att vi kanske då glömmer vad som är syftet med våra liv, nämligen att samla på de himmelska skatterna.

 -De enda skatterna som har ett bestående värde.

 TILL SIST:

När har vi tillräckligt? Vad är det egentligen vi söker? Vad är det vi behöver?

Svaret finns kanske närmare än vi ibland tror?

 En liten stund av frid. En känsla av att det är OK. Att vi duger. Att vi är bra precis som vi är. För det är ju det vi är, oavsett allt vi tror oss behöva.

 Och till sist en dag, efter den allra sista resan, är vi framme.

 Vi kliver iland, sänker axlarna, vet att vi kommit hem.

Vet att det är nog.

 Vi faller i den öppna famn som där möter oss och viskar mot hans axel:

-Nu har jag tillräckligt.

 Och Fadern svarar ömt:

-Du ska få mer.

Mycket, mycket mer.

 

/Karina

 

 
Hyltebruks pastorat ordnade så att de i personalen som ville kunde få åka till bokmässan i Göteborg i fredags. Pastoratets vaktmästarbil användes och eftersom det blev ett sent avhopp och därför fanns en plats ledig i bilen fick jag chansen att få följa med fast jag inte är anställd!
Det finns en massa spännade att ta del av på mässan. Det finns förstås en massa böcker att köpa men man kan också få höra små korta "föreläsningar". Här är det Tomas Sjödin som talar i Libris monter!
Man kan också få en bok signerad och samtidigt passa på att diskutera lite runt diakonins utmaningar och möjligheter! Mark Levengood är numera väl insatt i kyrkans arbete efter sin TV-serie "Tro, hopp och kärlek".
Framåt eftermiddagen var alla kassar fyllda av böcker och våra fötter ganska trötta. Vi begav oss då hemåt igen! (På bilden saknas Anders Bertilsson som gått i förväg till bilen.)
 
Jag avslutar med ett alldeles lysande citat av Tomas Sjödin från hans lilla anförande (finns även i boken "Det är mycket man inte måste"):
 
Man behöver inte räcka till. Det räcker att man finns till. Allt annat är bonus.
 
/Karina
Under våren och sommaren har vi fått några rapporter från vår vänförsamling om hur svårt de har det just nu. Därför kan vi med glädje här presentera en liten hälsning från dem, förmedlad genom Katarinas ord:
 
Jag fick ett meddelande från Christian. Läget är fortfarande mycket svårt och 40-45 personer dör varje dag. En familj i församlingen flydde nyss till USA när två familjemedlemmar mördats. De vädjar om våra förböner och hoppas att de ska få fred i landet. Till det positiva han berättade var att de hade en speciell gudstjänst med 300 personer i söndags.
 
Nedan kan du se två bilder från denna gudstjänst:
 
 
 
söndag 27 september
Sjuttonde söndagen efter Trefaldighet - Rik inför Gud
Långaryds kyrka - 14.00 Interaktiv musikgudstjänst, Petter Bäckman. Valkendorferne och LIV framför kyrkomusik från medeltid och barock och församlingen får interagera med psalmsån från samma epoker, musikaliska pärlor som lever vidare i Psalmboken.
 
måndag 28 september
Café Träffpunkten kl 9.30-11 i Landeryds församlingshem.
Bibelstudium kl 19 i Långaryds församlingshem. Avslutning med Bibelns sista bok - Uppenbarelseboken.
 
torsdag 1 oktober
Stor & liten 9.30-11 i Långaryds församlingshem.
Kyrkokören övar kl 19 i Landeryds församlingshem.
 
fredag 2 oktober
Kyrkans Unga kl 18.30 i Hyltebruks församlingshem.
 
söndag 4 oktober
Tacksägelsedagen - Lovsång
Landeryds kyrka - 15.00 Familjegudstjänst, Mia Schulz Wigelsbo. Tisdagsklubben och barnkören medverkar. Musikalen Daniel i lejongropen framförs. Efteråt blir det kyrkfika och gocart-körning. Vill man vara med i musikalen är man välkommen att vara med och öva kl 13, oavsett om man brukar vara med på tisdagsklubben eller inte.
I söndags (20 september) firade vi konstmässa i Landeryds kyrka. I mässan var vi omgivna av Ann-Catrin Mårtenssons tavlor inspirerade av Duke Ellingtons Sacred Concerts ("Heliga konserter"), där Ellington mot slutet av sitt liv utforskar Gud genom musiken.
 
Förutom att det blev lite svårt att se altaret blev det väldigt vackert med Ann-Catrins tavlor i Landeryds kyrka. Och det är ju inte så konstigt att tavlor inspirerade av musik från 1960-talet passar bra i ett kyrkorum som är så präglat av samma årtionde.

Vi fick förstås höra en del av the Sacred Concerts också. Charlotte Polson spelade saxofon och Regina ackompanjerade på orgel och piano.

Ann-Catrin berättade en del om Duke Ellingtons Sacred Concerts. Ellington sa själv att the Sacred Concerts var det bästa han hade gjort. (Här hittar du en youtube-länk där Alice Babs framför ett stycke ur Sacred Concerts.)

Efteråt blev det mingel i kyrkan så att man fick tillfälle att titta lite närmre på tavlorna. Och sippa lite cider och prata med folk. Det var bara ett problem med minglet och det var att Ola och Mia satt inom doftavstånd från grillchipsen under hela konstmässan. Så stundtals var det lite svårt att hålla rätt fokus, sa de.

fred och kärlek!
Petter
Landeryds kyrka, Sacred Concerts, musik,
I dag (torsdag) var det dags för höstens första "Soppans vänner" i Landeryds församlingshem!
 
Det bjöds på en jättegod köttfärs - och grönsakssoppa och kön till serveringsbordet ringlade lång! Till efterrätt var det förstås äppelpaj och vaniljsås, det är ju säsong för det!
Det blev nästan lika välfyllt som det brukar vara på Landeryds andra lunchrestaurang! Visst är det fantastiskt att vi en gång i månaden har hela två (2) lunchrestauranger att välja på i lilla Landeryd!
Här satt också ett gäng nöjda gäster!
Vi fick till och med en liten lunchföreläsning i form av Sören Kabell som berättade om sin morfar som verkade som missionär i Indien i början av 1900-talet.
Sören hade många fina bilder som visade hur missionärslivet under det tidiga 1900-talet kunde te sig!
Det var mycket intressant men tyvärr var jag tvungen att gå innan föredraget var riktigt slut.
(Observera den kreativa lösningen med två stolar som får utgöra databord!)
 
Tack till diakonigruppen och Anna-Karin!
 
/Karina
 
 
 
I går, onsdag, drog höstens bokcirkel igång i Landeryds församlingshem.
 
Vi fick en fin kväll med fika och diskussion runt höstens utvalda bok "Himlen finns på riktigt"  av Todd Burpo och Lynn Vincent. Skulle du vilja komma med är du varmt välkommen till nästa träff som blir den 21/10 kl 18.30 i Landeryds församlingshem. Har du redan boken kan du förbereda dig genom att läsa fram till och med kapitel 12. Har du inte boken så prata med Mia eller Anna-Karin så hjälper de dig att ordna en bok!
 
Välkommen med!
 
/Karina
Vi går mot mörkare tider, det är väl bara så...
Det skymmer om kvällen och vi tänder våra ljus allt tidigare.
 
Och visst kan det kännas som en tuff resa vi har framför oss. Månader då mörkret bara ska tillta innan det äntligen vänder någon gång i januari.
 
Men...
...ljuset är alltid starkare än mörkret.
  
Inget mörker förmår stoppa det ljus som vill tränga in.
Inget mörker kommer att förbli.
 
/Karina
 
 
Det sanna ljuset, som ger alla människor ljus, skulle komma in i världen. Han var i världen, och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom. Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn, som har blivit födda inte av blod, inte av kroppens vilja, inte av någon mans vilja, utan av Gud.
(Joh 1: 9-13)
Tisdag 22/9
Tisdagseftermiddag i Landeryds församlingshem!
Juniorer kl 14.30-15.30
Ungdomskör kl 15.30-16.30
Barnkör kl 17.00-17.30
Tisdagsklubben kl 17.30-19.00
 
3XT i Långaryds församlingshem kl 19.00
Helena tipsar om böcker
 
 
Onsdag 23/9
Höstens bokcirkel drar igång i Landeryds församlingshem kl 18.30
Vi äter en kvällsmacka tillsammans och pratar om höstens bok som är "Himlen finns på riktigt" av Todd Burpo och Lynn Vincent. (Boken kommer att finnas att köpa för 50 kr.)
Vi kommer sedan att träffas ytterligare 3 gånger och mellan varje tillfälle läser vi på egen hand ur boken. De tankar som väcks ka vi sedan prata om tillsammans!
 
 
Torsdag 24/9
Stor och Liten i Långaryds församlingshem kl 9.30-11.30
 
Sopplunch (Soppans vänner) i Landeryds församlingshem kl 12.00
Vi blir serverade soppa, bröd, efterrätt och en god gemenskap!
Kostnad 40 kr
 
Kyrkökören övar i Långaryds församlingshem kl 19.00
 
 
Söndag 27/9
Interaktiv gudstjänst i Långaryds kyrka kl 14.00, Petter.
Amatörensemblen Valkendorferne och Längaryds vokaldou LIV medverkar.
 
För kyrkskjuts kontakta Aino Larsson tel 076 832 20 24
 
 
VÄLKOMMEN!
I lördags hade vi "prova på" retreat i Landeryds kyrka och församlingshem mellan kl 9-15. Vi var totalt 10 deltagare och vi fick en fin dag tillsammans.
Det blev en dag då vi fick kliva ur våra vandringskängor, ta ett steg åt sidan och pusta ut.
I ordlös gemenskap delade vi en måltid.
Vi fick en chans att reflektera, tänka efter och kanske se framåt.
När samtalet med den som sitter bredvid tystnar får det inre samtalet en större möjlighet att höras. Vad eller vem talar till mig där inne i mitt hjärta?
 
Retreatdagen blev lyckad, eller som någon av deltagarna sa: "Det här kändes gott". Vi kommer därför att anordna detta igen, kanske redan nästa termin.
 
Är du intresserad av att veta mer om retreater och vilka möjligheter till detta som finns så får du gärna kontakta mig!
 
/Karina
Det finns så mycket som vill tynga ner oss.
Det kan kännas som om vi fått ett alltför stort lass att bära.
 
Ekonomi eller relationer som vi inte får ihop,
svåra vägval eller tuffa besked.
Men någon har hört oss innan vi ropar.
Någon har sett oss innan vi lyft blicken.
Någon vet hur vi har det innan vi själva förstått.
 
Någon har gått före.Genom allt.
 
Någon vill dela bördan.
Någon finns där för oss.
 
Mitt i det vanliga.
Mitt i alla våra bekymmer.
Precis där är vi burna av den som bär allt. 
Och visst är det mycket med det jordiska...
 
Men egentligen tillhör vi redan det himmelska.
Vi är Guds älskade barn!
  
/Karina
 

En vallfartssång.

Jag ser upp emot bergen:
varifrån skall jag få hjälp?
Hjälpen kommer från Herren,
som har gjort himmel och jord.
Han låter inte din fot slinta,
han vakar ständigt över dina steg.
Han sover aldrig, han vakar ständigt,
han som beskyddar Israel.
Herren bevarar dig,
i hans skugga får du vandra,
han går vid din sida.
Solen skall inte skada dig om dagen,
inte månen om natten.
Herren bevarar dig från allt ont,
från allt som hotar ditt liv.
Herren skall bevara dig
i livets alla skiften,
nu och för evigt.
(Psaltaren 121)
 
Torsdag 17/9
 Stor & Liten träffas i Landeryds församlingshem kl 9.30-11.30
 
Lördag 19/9
Retreatdag i Landeryds församlingshem kl 9-15 (Du kan läsa mer här!)
Anmälan senast den 16/9 till Mia på tel 0371 460 01 eller Karina på tel 072 52 72 582.
Kostnad för hela dagen inklusive lunch och fika 40 kr.
 
 
Söndag 20/9
 Kl 16.00 kyrkogårdsvandring på Landeryds kyrkogård samt fika.
 
Kl 18.00 Konstmässa i Landeryds kyrka, Mia.
Saxofonisten Charlotte Polson och bildkonstnären Anna-Catrin Mårtensson i en mässa där bild och musik samspelar.
 
För kyrkskjuts kontakta Helen Skoogh tel 070 688 99 65
 
 
VÄLKOMMEN!
 
Vi startade söndagen med en pilgrimsmässa kl 9.00 i Långaryds kyrka.
Mia ledde den och Petter spelade! (Regina var ju iväg med sitt körgäng på läger!)
Mia hade lagt fram de typiska pilgrimskännetecknen. Pilen och solnedgången som är vägmarkeringar på vägen till Santiago de Compostela och musslan som är den klassiska pilgrimssymbolen.
Efter gudstjänsten samlades vi utanför kyrkan för att börja vår vandring. Det var så lyxigt att man kunde få sin matsäck körd till raststället eftersom Mette var snäll nog att ordna denna service!
Första delen av sträckan gick vi under tystnad men efter första stoppet bröt vi tystnaden och delade små tankar med varandra under den fortsatta vandringen.
(Min trogne medvandrare och allas vår pilgrimshund Embla var självklart med!)
Och rätt vad det var så mötte vi en cyklist där på Hokhultsvägen!
Ser du vem det är?
Jo då, det var ingen mindre än Petter!
Han hade tagit bilen hem till Remma efter gudstjänsten och sedan cyklat därifrån "över skogen" och mötte upp oss och vandrade med fram till Hokhult!
I Hokhult var det så fint ordnat att vi fick låna Annelie och Lennarts (Erlandsson) altan för vår fikastund! Efter ca 7 km vandring var det skönt att få sitta ner och få lite i sig. Det fanns även möjlighet att få låna en toalett om det behövdes!
TACK Annelie och Lennart för detta!!
(Min hund Embla vill också tacka för kattens korta besök på altanen. Det blev lite festligt tyckte hon. Vad katten tyckte om invasionen kan jag bara spekulera i...)
I Hokhult anslöt ännu en pilgrimshund då Mias keeshound Molly vandrade med oss på vägen tillbaka mot kyrkan igen.
Så småningom kunde vi skymta prästgården där framme (strax ovanför Mias huvud) och vandringen började närma sig sitt slut.
Vi gick alltså över Norra Ekeryd till Hokhult och sedan gick vi Kärringanäsvägen tillbaka. På så sätt blev det ju en "runda" av vandringen!
Framme vid kyrkan avslutade Mia genom att läsa den sista av de texter om vår kropp och våra sinnen som hon med jämna mellanrum delat med oss. 
Den texten handlade om våra fötter och efter ca 19 000 steg och ungefär 14 km vandring så var vi nog alla tacksamma för dem och det de ger oss möjlighet till.
 
Det är fint att som vi i dag gjorde få vandra ut från kyrkan för att sedan få återvända till den. Lite så är det ju med den långa pilgrimsvandring som våra liv faktiskt utgör.
 
Kyrkan kan bli en god rastplats på vägen. En stund av vila.
 
/Karina
 
I en kall och kylig värld fryser den som jämnt står still,
men ett folk på pilgrimsfärd hinner aldrig stelna till.
Våra vägar har gått skilda där vi vandrat år från år,
låt oss äntligen få bilda en gemenskap som består.
Ett enat folk på väg. Ett enat folk med samma mål.
Guds rike är på väg, och redan finns det mitt ibland oss.
 
Hur än andra gått förut, kors och tvärs i vägens damm,
plånas aldrig spåren ut av den som först gick vägen fram.
Och vår väg är mycket smal men den är en soluppgång
som går upp ur skuggans dal och ger mening åt vår sång.
Ett enat folk på väg. Ett enat folk med samma mål.
Guds rike är på väg, och redan finns det mitt ibland oss.
(Ps. 793)

I tisdags startade Juniorerna för terminen och de 2 översta bilderna visar en av de många tävlingsgrenar som vi hade. Just här skulle man försöka att göra en i laget till en mumie på så kort tid som möjligt och utan att pappret gick sönder, det var inte så lätt! Förutom tävlingarna både ute och inne, fikade vi och tittade närmare på de två första pärlorna i Frälsarkransen, som är vårt terminsmaterial.
Sen var det premiär för Ungdomskören och oj, så löftesrikt det var, för barnen sjöng av hjärtans lust och mycket fint! Därefter tog Barnkören vid, och även här fick jag lyssna till fin sång.
Kl 17:30 hade vi första Tisdagsklubben och vi pratade lite om musikalen vi ska uppföra söndagen 4/10 kl 15 i Landeryds kyrka för alla som vi komma och titta och lyssna. Sen fikade vi så klart, firade andakt och gjorde flygplan som vi ,som ni ser på de två sista bilderna, tävlade med. Jocke, en av oss ledare, räknade ner och så släpptes planen loss under skratt och jubel!
Det känns som om detta kommer bli en höjdartermin! Och idag startade Stor och liten i Långaryds församlingshem, så nu är alla våra grupper igång igen! Härligt!
Mia
I går hade församlingskåren sin första träff för denna terminen. Vi hade besök av Barbro Håkansson, som underhöll med sina tankvärda, roliga och sanna dikter. Det blev många skratt och igenkännande nickningar på huvudet. Jag kan inte återge något av allt det vi fick höra på Barbros vis, men innebörden i en av hennes roliga historier var följande: På tal om långkok, som man ofta gjorde förr, så kom en man hem och såg att en gryta stod och puttrade på spisen och eftersom han var hungrig tog han en sked och smakade. Men hu, det var inte alls gott! Varken saltat eller pepprat och tunt kändes det med, varpå han ropade till hustrun "Den här grytan har du helt misslyckats med!". Hustrun svarar lugnt: "Tok, det är ju barnens fotbolls strumpor jag kokar!"
Ja så det kan bli! Det var i alla fall inte det Birgitta bjöd på efter det trevliga programmet, utan då fick vi goda mackor och pålägg innan vi avslutade med aftonbön.
Nästa träff är i Landeryd kl 19 5/10 och då kommer vår diakoniassistent Pär och berättar om sig och sitt arbete. Alla är varmt välkomna, även om man inte är med i kåren. Vill också berätta att vi inte kommer att ha träff 2/11 som planerat, då församlingskåren blivit inbjudan till Reftele församlingskår på onsdagen den veckan.
Mia
 
Skulle du vilja få några timmar i tystnad och stillhet?
Känns det som om du behöver komma ikapp dig själv?
Känner du dig kanske lite sliten och grå?
Svarar du "JA" på någon av ovan nämnda frågor eller om du bara är allmänt nyfiken på det här med retreat så vill vi gärna bjuda in dig till några timmars "prova på retreat" i Landeryds församlingshem lördagen den 19/9 kl 9-15.
 
Retreat är engelska för det mer svenskklingande ordet reträtt. Innebörden är att man för några timmar eller dagar får dra sig tillbaka, vila från "striden" eller det alldeles "vanliga" och kanske se om eventuella skador. Man får vara i fred och tänka färdigt eller kanska bara få släppa alla tankar.
 
Vi samlas kl 9.00, äter så småningom lunch tillsammans och dagen avslutas med eftermiddagsfika kl 14.30. Kostnaden för denna dag är 40 kr.
 
Är du intresserad av att vara med eller om du undrar något så kontakta:
Mia på tel 0371 / 460 01, [email protected]
eller
Karina på tel 072 52 72 582, [email protected]
 
Vi behöver ha din anmälan senast den 16/9.
 
VÄLKOMMEN ATT VARA MED!
Tisdag 8/9
 
Promenadgruppen samlas utanför Landeryds församlingshem kl 9.30
Efter promenaden fikar vi tillsammans.
 
Juniorerna träffas kl 14.30-15.30 i Landeryds församlingshem
 
Ungdomskören träffaskl 15.30-16.30 i Landeryds församlingshem 
 
Barnkören träffas kl 17.17.30 i Landeryds församlingshem
 
Tisdagsklubben träffas kl 17.30-19.00 I Landeryds församlingshem
 
Ledare är Mia, Regina, Rebecca och Helen.
 
 
Torsdag 10/9
 
Stor & Liten träffas i Långaryds församlingshem kl 9.30-11.30
 
 
Söndag 13/9
 
 Pilgrimsmässa i Långaryds kyrka kl 9.00, Mia.
Därefter vandrar vi mot Hokhult där vi äter vår medhavda matsäck innan vi så småningom är tillbaka vid kyrkan igen. Vi kommer att vandra ca 15 km.
 
För kyrkskjuts kontakta Elvi Fahlén tel 0371 402 46
 
 
För femte året i rad anordnades "Tågdagarna" i Landeryd nu i helgen, enligt tradition alltid första helgen i september. En annan tradition som tyvärr för första gången bröts detta år är att det ska vara strålande sensommarväder. Lördagen regnade det mest hela tiden men det fick ju gå bra ändå!
Ville man prova att åka något annat än just tåg så var försvarsmakten på plats med en bandvagn. Den tog sig lätt fram i den lite vattensjuka och alltmer sönderkörda terängen!
Och så kunde man åka veteranbuss. 
I ett tält uppe vid festivalområdet bredvid kyrkan visade hembygdsföreningen sin verksamhet. Helene Borg var också på plats och visade sitt arbete med att utveckla gamla textila Långarydsmönster.
Här har vi en av Landeryds verkliga hjältar som vi är mycket stolta över, nämligen allas vår "mamma" Paula Engström! Hon höll sin fina lunchrestaurang "Mammas mat" öppen och bjöd där på god hemlagad mat! (Att bilden är lite dimmig beror mer på fotograf och ljusförhållande än på att det osar i köket...)
Här ser vi Paula en gång till flankerad av dagens inhyrde hovmästare Ola Skoogh! När jag var där strax före kl 14 hade de räknat in 150 gäster!
Våffel- och korvtältet som drevs av idrotts - och samhällsföreningen var också välbesökt och här avlöste bagarna varandra efter ett uppgjort schema.
Söndagsmorgonen bjöd på bättre väder och på min väg till frilufsgudstjänsten i lokstallarna såg jag detta startklara tåg!
Det som skiljer 3:e och 4:e klass åt är alltså att det i tredje klass finns fönsterglas och gardiner!
Inne i lokstallet stod en gammal skönhet som av någon anledning fick vila detta år.
Och här har vi fler skönheter, nämligen vår duktiga kyrkokör.
Det är något alldeles speciellt att få fira gudstjänst i denna lite smutsiga, röriga, smörjoljeluktande men fantastiskt vackra lokal.
Både mänskligt och gudomligt på en och samma gång.
På vägen hem från lokstallarna gick jag tillbaka till festivalområdet där en liten marknad hade startat!
Det kändes fint att faktiskt kunna handla med sig både tomater, honung och rågmjöl utan att behöva lämna samhället. Det är vi Landerydsbor inte så vana vid...
Norra Landeryds mark var förvandlad till en rejäl parkeringsplats denna helg.
Och så kom 11.40- tåget in på perrongen. En massa människor som klev av och lika många som skulle med. 
Då tänker jag på hur min pappa brukade berätta om halvsjutåget som kom varje kväll och hur Landerydsborna gick man ur huse för att uppleva det, titta på folk och för att träffas och prata några ord. Kanske rent av få någon nyhet med hem.
Lite så är det med tågdagarna också!
På vägen hem gick jag förbi de gamla veteranfordonen. Jag har hela mitt yrkesverksamma liv jobbat med att tillverka delar till ett speciellt lastbilsmärke och gör gärna lite gratisreklam! Verkar ju vara hållbar och fin kvalitet!
Och det var årets tågdagar.
För en helg har Landeryd verkligen blommat upp, ångvisslorna har tjutit, mitt hus har omgivits av ånga och rök, vilsekomna turister har irrat runt och koldoften har vilat tung över samhället.
 
Och vi som bor i dessa trakter, vi som vuxit upp strax bredvid en järnväg, vi som vill fortsätta leva här, vi är stolta.
 
Stolta över våra traditioner.
Stolta över den kraft och vilja som finns hos oss.
 
/Karina
 
Landeryd, Tågdagarna,
Om solen börjar skina mitt i en regnskur och dess strålar bryts av de små prismor som varje regndroppe utgör så uppstår ett av våra allra vackraste naturfenomen.
För Gud, och för oss blir det som en liten minnesanteckning  om det förbund han knutit med jorden.
En påminnelse om den allra största kärleken.
 
Och denna fredagseftermiddag var det inte bara en utan två regnbågar som välvde sig över oss.
 
Hur älskade är vi då och hur ska vi lära oss att förstå?
 
/Karina
  
Gud sade: ”Detta är tecknet för det förbund jag instiftar mellan mig
och er och alla levande varelser ni har med er, för alla kommande släktled: 
min båge ställer jag bland molnen. Den skall vara tecknet för förbundet
mellan mig och jorden. När jag hopar moln över jorden och bågen blir
synlig bland molnen, då skall jag tänka på mitt förbund, förbundet
mellan mig och er och alla levande varelser av alla slag, och aldrig
mer skall vattnet bli till en flod som utplånar alla varelser. 
När bågen står bland molnen skall jag se den och tänka på det eviga
förbundet mellan Gud och alla levande varelser av alla slag på jorden.” 
Och Gud sade till Noa: ”Detta är tecknet för det förbund som jag
upprättar mellan mig och alla varelser på jorden.”
(1 Mos 9:12-17)
Jag var på Wettershus i helgen. (www.wettershus.se
Vilsamma, rofyllda sensommardagar som helt stilla övergick i skymning.
Och det bleka sena augustiljuset flödade varsamt in.
In genom öppna fönster och öppna hjärtan.
 
Vi lever våra liv i ett kärleksmirakel.
I våra bästa stunder anar vi det.
 
/Karina
 
Tacka Herren, ty han är god,
evigt varar hans nåd.
Sjung, du Israels folk:
evigt varar hans nåd.
Sjung, du Arons ätt:
evigt varar hans nåd.
Sjung, ni som fruktar Herren:
evigt varar hans nåd.
/Ps 118:1-4)
Wettershus,
Tisdag:
Sensommarfest i Landeryds församlingshem kl 18.00.
Vi har knytkalas tillsammans med våra asylsökande där vi får prova varandras matkultur.
 
Torsdag: 
Kyrkokören övar kl 19.00
 
Söndag:
Friluftsgudstjänt kl 10.00 i lokstallarna, Landeryd. Mia leder och kyrkokören medverkar.
 
För kyrkskjuts ring Anna-Karin Samuelsson tel 0371 461 15
 
 
VÄLKOMMEN!
En dag ska det ta slut,
det vet vi ju.
 
Fästet som håller oss kvar ska sakta släppa sitt tag.
En liten vindby kommer att få oss att falla.
 
Och så ligger vi där.
Men fallet behöver inte bli så hårt.
Någon har redan sett vad som håller på att ske
och låter det som en gång var vi landa mjukt där i mossan.
 
För vi är ju inte längre där,
vi har lämnat det förgängliga bakom oss.
 
/Karina
 
När löven faller av och kvar är vi
Ett litet frö får dö och bli till liv
När regnet faller ner utför min kind
Du torkar alla tårar med din vind
Då ser jag din kärlek mot mig
Då känner jag livet ifrån dig
När regnet faller ner utför min kind
Då vet du att jag älskar

Som himlen runt vår jord ditt ord är stort
Leder mig på vägen som jag går
Som ljuset ifrån skymning gör mig väl
Så styrker du det svaga i min själ
Så ser jag din kärlek från dig
Så känner jag livet ifrån mig
Som himlen runt vår jord ditt ord är stort
Då vet jag att du älskar

Störst av allt är kärleken
Går genom döden för mig
Genom mig 
Om igen
Då vet jag att du älskar

Du älskar mig

Jag ger dig allt
Jag lämnar aldrig dig
Nu ser jag din kärlek mot mig
Nu känner jag livet ifrån dig
När löven faller av och kvar är vi
Då vet jag att du älskar
Nu ser jag din kärlek mot mig
Nu känner jag livet ifrån dig
När regnet faller ner utför min kind
Då vet du att jag älskar
(C, Häggkvist)