När man varit på turné...

0kommentarer

I söndags var jag på en, visserligen väldigt liten men ändå, turné till Hyltebruks kyrka!
 
Där hade nämligen Sylvia Sjöö och jag ansvaret för gudstjänsten kl 10.00!
Till otroligt stor hjälp och glädje i gudstjänsten var den duktiga gospelkören "Glory Gospel" under ledning av Susanne Hirell med!
Så här fin blev Sylvia när hon fick på sig ett röklin!
 
Vi hade delat upp arbetet på så sätt att Sylvia skötte altartjänsten och jag predikade.
 
Dagens tema var "Rik inför Gud" och om du skulle ha lust att läsa min predikan så kommer den här:
 

EVANGELIETEXT: MATTEUS 6: 19-24

Dagens text är hämtad ur det som kommit att kallas Jesu bergspredikan och det är det längsta av Jesu tal. Det innehåller mycket undervisning som fortfarande, 2000 år senare är aktuell och viktig. Bergspredikan handlar mycket om empati och hur vi ska förhålla oss till varandra. Bland annat finns i detta tal ”den gyllene regeln”: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem. Bergspredikan lär oss också mycket om vi hur ska förhålla oss till Gud och det är här som Jesus lär oss hur vi ska be i bönen ”Vår Fader”.

I det avsnitt som är dagens evangelietext handlar det mycket om var vi lägger vår kraft och tid. Låter vi längtan efter jordisk rikedom ta för stor plats i våra liv eller samlar vi på himmelska skatter.

Men vad är det då Jesus säger? Jag har plockat ut några av de ord Jesus sa och funderat lite runt dessa.

SAMLA INTE SKATTER HÄR PÅ JORDEN, VILKA SKATTER MENAR JESUS DÅ?

Det handlar nog ganska mycket om precis vad det låter som, nämligen ekonomiska tillgångar. Jag tror inte det är så att vi inte får ha pengar, en trygghet, på banken. Nej, jag tror det mer handlar om hur vi ser på pengar och vad vi väljer att använda dem till. Vi ska inte använda våra tillgångar i syfte att förminska andra.

 Jag tror det är helt OK att ha en ny bil och för en oteknisk person kan en väl fungerande bil vara en förutsättning för att vardagen ska fungera. Men man ska inte köpa den med tanken att nu har jag minsann en finare bil än grannen.

Vi behöver alltså fundera på syftet med det vi köper och samlar på oss, våra jordiska skatter. Detta är väldigt mycket lättare sagt än gjort men om vi, när vi står där och tvekar inför ett köp ställer oss frågan varför behöver jag detta så kanske ett och annat förblir oköpt?

Något som nog är lite typiskt i vårt insamlande av jordiska skatter är att dess glädje är så kortvarig. Snart tycker vi att vi måste köpa något mer eller annat.

Vi måste nog ibland fråga oss om vi kanske faktiskt har tillräckligt, precis som vi har det?!

SAMLA DINA SKATTER I HIMLEN, VILKA SKATTER TALAR DÅ JESUS OM?

Här handlar det definitivt inte om några ekonomiska tillgångar, det tror jag vi kan vara säkra på. När det gäller himmelska skatter så har den allra fattigaste precis samma möjligheter som en miljonär. Kanske rent av större?!

Det som är så fint med de himmelska skatterna är att det nog inte behöver vara så hemskt svårt att samla dem. Det kanske inte är svårare än att orka möta blicken och le mot den som kommer i vår väg? Säga ”hej” till tiggaren utanför Konsum, inte gå långa omvägar förbi A-lagsbänken. I dag kan vi samla skatter i himlen genom att ge något i kollekthåven. Det blir en insättning i den himmelska banken som kommer att ge bra ränta en dag!

Att förmå känna tacksamhet för det vi faktiskt har, all den rikedom som vi fått bara genom den gåva som livet är blir också till  himmelska aktier som aldrig sjunker i värde.

Vad räknar vi som rikedom? Ser vi oss som rika? Vad innebär det att vara rik? Vem tänker du på som rik?

Man kan nog vara rik på många sätt men när vi tänker efter så slås vi nog ofta av detta att det som är vår verkliga rikedom inte kan bedömas i ekonomiska termer och att det som verkligen är viktigt i livet faktiskt ofta är gratis.

 –Vår familj och våra vänner, koltrastens sång om våren, varma vardagsmöten, små tecken på kärlek.

Saker som är gratis och som dessutom bygger på vår himmelska förmögenhet.

TY DÄR DIN SKATT ÄR, DÄR KOMMER OCKSÅ DITT HJÄRTA ATT VARA, VAD MENAR JESUS MED DET?

Kanske handlar det om hur lätt det är att drunkna i allt det jordiska. Vi har så lätt att känna oro för våra saker och för vår ekonomi.

Går börsen upp eller ner, ska jag köpa eller sälja? Vart ska vi resa i år? Vad imponerar mest på arbetskamraterna?

Låter vi allt detta fylla våra tankar och sinnen blir där kanske inte så mycket plats över för annat? Då kanske vi inte har tid att vårda våra relationer eller fika med vännen. Vi kanske rent av glömmer att vara tacksamma för allt vi faktiskt har.

Vi har så fullt upp med alla våra prylar att vi glömmer bort att vårda vår själ och vår relation med Gud.

 Vårt hjärta är inte längre där det borde vara.

 NI KAN INTE TJÄNA BÅDE GUD OCH MAMMON, VAD VILL JESUS SÄGA MED DETTA?

Om vi börjar med ordet ”mammon” så är det arameiska, alltså det språk Jesus talade till vardags, och betydelsen är helt enkelt ”förmögenhet”, ”rikedom” eller ”jordisk egendom”.

 Det är nog väldigt lätt hänt att vår jordiska egendom, hur stor eller liten den nu är, blir hela vårt fokus. Vår strävan blir att få den att växa. Vi läser börsnoteringar och samlar på hög. Gläds när vi ser siffrorna på bankkontot öka, oroar oss och ligger sömnlösa när tiderna blir sämre. Vi glömmer vad som var syftet med pengar, att hjälpa oss och andra till ett bra liv.

 Och värst av allt är att vi kanske då glömmer vad som är syftet med våra liv, nämligen att samla på de himmelska skatterna.

 -De enda skatterna som har ett bestående värde.

 TILL SIST:

När har vi tillräckligt? Vad är det egentligen vi söker? Vad är det vi behöver?

Svaret finns kanske närmare än vi ibland tror?

 En liten stund av frid. En känsla av att det är OK. Att vi duger. Att vi är bra precis som vi är. För det är ju det vi är, oavsett allt vi tror oss behöva.

 Och till sist en dag, efter den allra sista resan, är vi framme.

 Vi kliver iland, sänker axlarna, vet att vi kommit hem.

Vet att det är nog.

 Vi faller i den öppna famn som där möter oss och viskar mot hans axel:

-Nu har jag tillräckligt.

 Och Fadern svarar ömt:

-Du ska få mer.

Mycket, mycket mer.

 

/Karina

 

 

Kommentera

Publiceras ej