En del av er har säkert sett notisen "Eskalerande våld i El Salvador" i dagens HP. Katarina har varit i kontakt med Christian och han skriver så här om situationen:
 
"Vi har väldigt svåra tider här. Hotade är vi varje minut. Det är hemskt hur våldet har ökat. Det är inte bara vanlig våld, det handlar om politisk makt. De finns bakom allt det som händer nu. De som har haft makten underr många år vill inte ha regeringen av vänsterpartiet, och gör allt möjligt för att ta över makten igen. Medlemar från våra församlingar har blivit mördade, ungefär 14 av dem, från olika församlingar. En kille som arbetade med mig som konstnär blev mördad. Det känns nu som att vi har ett krig igen.
 
Min familj har lämnat landet, nästan alla har gått till USA nu. Och det är inget bra, bara att fylla oss med rädslan och lämna vårt land. Jag tror på ett bättre framtid och vill fortsätta och jobba för det. Det är inte värt att lämna landet i händerna på de kriminella. Det är 22 eller 25 personer som blir mördad varje dag. Ibland känner man hopplöshet, men det är också hur Gud tar oss till honom. Genom smärtan, genom kampen för rättvisan och freden vänder vi oss till honom. Vi behöver skapa ett samhälle fullt av kärlek, vi behöver Gud i våra liv."
 
Det vi kan göra är att be. Be för situationen i El Salvador. Be för vår vänförsamling. Be för Christian.
Pengar kan förstås lindra nöden något, men framför allt ska vi be.
 
Gud, vi kommer till dig i bön.
 
Vi ber för vår vänförsamling, ge dem mod att envist sprida
tro, hopp och kärlek mitt i lidandet och våldet.
Låt dem känna att de är burna av dig
och av våra böner.
 
Vi ber för situationen i El Salvador.
Gud, kom med vishet och fantasi till alla
som har makt att sätta stopp för våldet.
 
Gud, låt godhet få makt över ondskan,
låt kärlek nedkämpa hat,
låt ljuset upplysa mörkret,
låt livet segra till slut.
 
Låt rätten flöda fram som vatten
och rättfärdigheten som
en ständigt rinnande ström.
 
Hör oss, milde Herre Gud.
I Jesu namn.
Amen.
 
 
 
 
fred och kärlek
 
Petter
 
Ibland behöver vi lämna det som är hemma och tryggt och vanligt.
Vi behöver packa en väska och ge oss iväg.
 
För att komma bort från vardagen.
För att fylla på med nya intryck.
För att hämta ny inspiration.
 
Men kanske framför allt för att sedan kunna få komma hem igen.
Hem till det vanliga och trygga.
 
 
/Karina
 
Som när ett barn kommer hem om kvällen
och möts av en vänlig famn. 
Så var det för mig att komma till Gud 
Jag kände att där hörde jag hemma.
Det fanns en plats i Guds stora rum,
en plats som väntade på mig.
Och jag kände: Här är jag hemma.
Jag vill vara ett barn i Guds hem.
(G. Strandsjö)
Karina tyckte att min predikan från i söndags skulle komma upp här på bloggen, så det är väl bäst att lyda. Den tar mest avstamp i evangelietexten, Matteus 7:15 – 21.
 
Jag tänker att den här söndagen handlar om vem som är värd att lyssna på. Vad som är värt att bygga sitt liv på. Vilka vägar vi väljer i livet.
 
Jag tror aldrig att frågorna har varit så svåra att svara på som nu. För vi är hela tiden överösta med så många olika värderingar, tankar och idéer. Så många olika bud om vad som är rätt och fel. Så hör man något som låter vettigt, till och med klokt, och tänker att så är det nog. Tills man nästa dag hör någon som argumenterar precis lika klokt för motsatsen. Jag har ofta frågor, Herre.
 
Fast det kanske inte är något nytt i alla fall. I den gammaltestamentliga texten skräder inte profeten Mika på orden när han pratar om den tidens proffstyckare, de där profeterna som gjorde karriär på att säga det folket och kungarna ville höra. ”De lovar fred och lycka bara de får något att tugga, men förklarar krig mot alla som inte stoppar något i gapet på dem.” Proffstyckarna.
 
Och tvåtusensjuhundra år senare har proffstyckarna mer att göra än någonsin. Det går så fort. Människor är så aningslösa. En ogenomtänkt kommentar, några ord rykta ur sitt sammanhang, och drevet är igång. Rapparen Adam Tensta reser sig ur TV4:s morgonsoffa i protest mot ett youtube-klipp som en annan gäst lagt upp. Tyckarna och twittrarna rasslar igång, med förödande fart. Hat blir öst åt båda håll. Både mot Adam Tensta och Louise Andersson Bodin. Men vad ska man tycka? Vad är rätt och vad är fel? Vem är värd att lyssna på?
 
Det är så lätt att säga att de som tycker annorlunda är falska profeter, ulvar i fårakläder. Det är så lätt att ryckas med i det alla tycker. Och det är nästan lika lätt att stänga öronen, inte lyssna på någon, och envist ställa sig mot strömmen.
 
Och faktiskt tror jag att det är särskilt lätt i kyrkan och församlingen. För det vi diskuterar här handlar ju om tron. Om det som ligger närmast våra hjärtan, det vi bygger våra liv på. Då blir det svårt att kompromissa. Då är det lätt att kalla de som tycker fel för falska profeter. Jag vet inte hur det är för er, men jag vet att jag behöver påminna mig om det ofta.
 
Det här stycket om falska profeter finns i ett ganska intressant sammanhang. Stycket efter är liknelsen om huset på berggrunden, om vad som är värt att bygga sitt liv på. Vem är värd att lyssna på?
 
Och stycket före handlar om att inte döma. ”Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?” säger Jesus. Och där, i verserna precis innan evangelietexten, finns den gyllene regeln: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”
 
Där någonstans tror jag att mycket av den andliga klarsynen finns. I brytpunkten mellan att ha en stadig grund att bygga på och insikten att vi aldrig får döma. Då tror jag också att det blir lättare att se ulvarna i fårakläder för vad de är. Lättare att se vem som är värd att lyssna på.
 
Andlig klarsyn handlar också om att våga se på sig själv och sitt liv med klara ögon. Att komma runt den där bjälken i ögat. För alla vargar kommer inte utifrån. Många av dem kommer inifrån oss själva. Och det är de farligaste.
 
Ibland händer det ju att en tanke, en idé, dyker upp i huvudet. Snurrar iväg och blir något stort. Vi blir så säkra på att det är rätt väg att gå. Vi tror att vi har Svaret med stort S. Och så rusar vi iväg innan vi har tänkt färdigt. Innan vi har stannat upp och funderat igenom det. Vi är så säkra på att vi har rätt, alla tankar går åt samma håll. Inget hindrar oss. Och så börjar vi rättfärdiga det vi gör, säga att det inte är så farligt. En liten lögn. Ett litet svek. För den goda sakens skull. Det är ju bara den här gången. Men har ni tänkt på att den som rättfärdigar sig själv aldrig kan bli annat än självrättfärdig?
 
Men så finns det en annan ulv i fårakläder inom oss som är minst lika farlig. Och den vargen sätter sig närmast hjärtat och säger att du inte duger något till. Gnager på självkänslan och självförtroendet. Ett gott träd bär bra frukt, men vad har du egentligen burit för frukt? Den vargen är precis lika livsfarlig.
 
För sanningen är ju att alla träd bär både bra och dålig frukt. Vi bär både surkart och söta druvor. Bär olika sorters bär och det är bra så.
 
Och så tror jag att det handlar om att vara ärlig. Ärlig mot andra. Ärlig mot dig själv. Ärlig mot Gud.
 
På engelska heter ju ärlig sincere. ”Your’s sincerely” som man skriver i slutet av brev. Det är ett latinskt uttryck egentligen. Sine cere – utan vax. För det var nämligen så att ibland högg antikens bildhuggare fel. Statyerna fick hack och skavanker. Och då lagades de med vax. Det såg perfekt ut när statyn levererades, men efter något år syntes hacken. Men på de perfekta statyerna högg man stolt in ”sine cere” – utan vax.
 
Men när vi ska vara sine cere handlar det inte om att vara felfria, utan om att våga vara sine cere trots våra hack och skavanker. Och kan vi inte vara det någon annanstans kan vi vara det hos Gud. För Gud älskar oss trots skavankerna. Han vill att vi ska vara ärliga mot honom. Sine cere.
 
Så är det en sak till du ska komma ihåg, mitt bland vargar, vax och frukter, och det är att just du är ett älskat gudabarn. Med alla dina skavanker och surkart. Margareta Melin har formulerat det så underbart:
 
Jag är gudabarn
ljus av ditt ljus
frid av din frid
evig kärlek.
 
I djupet av mitt väsen
är jag den jag är
odelad och sann
ett med dig
ett med allt och alla.
 
Och det är alla människor vi möter också. Både Mika och de falska profeterna. De som retar gallfeber på oss. Till och med Adam Tensta och Louise Andersson Bodin. Älskade gudabarn. Tänker vi så tror jag att det blir lättare stå för det vi tror på utan att döma och fördöma.
 
Kanske är det vad andlig klarsyn handlar om, att se på varandra så som Gud ser på oss.
 
Och så tror jag att andlig klarsyn handlar om att vara vaksam för ulvarna i fårakläder – både de som kommer utifrån och de som kommer inifrån oss själva. Att inte döma. Att försöka vara ärlig, sine cere, både mot andra och mot sig själv. Rensa bland surkarten och försöka bära lite bättre frukt. Att söka stillheten och ana att du är ett gudabarn, inte på något vis perfekt, men ändå ett älskat gudabarn.
 
Det finns en bön som är bra att bära med sig när man söker andlig klarsyn. Och det är sinnesrobönen:
 
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.
 
Hjälp mig att leva en dag i taget, att glädjas åt ett ögonblick i sänder
- och att acceptera motgångar som en väg till frid.
 
Hjälp mig att
- på samma sätt som Du -
ta denna syndiga värld precis som den är,
inte så som jag önskar att den skulle vara,
och att lita på att Du gör allt väl om jag överlåter mig åt Din vilja.
 
Ge mig nåden att få leva någorlunda lycklig i detta livet
- och i fullkomlig salighet tillsammans med Dig i det tillkommande.
 
Amen.
 
Det var mina tankar om andlig klarsyn i söndags.
 
fred och kärlek
 
Petter
 
Guds barn, Klarsyn, Predikan, andlig klarsyn, att inte döma, får, ulv i fårakläder,
På söndagskvällen samlades vi till gudstjänst i Landeryds kyrka!
Söndagens tema var "Andlig klarsyn" och Petter ledde gudstjänsten.
Till sin hjälp hade han Regina och dessutom en duktig gästmusiker, nämligen Ulf Larsson.
Vi fick tända ljus och be för det som låg nära våra hjärtan.
 
I sin predikan (som för övrigt var mycket klok och tänkvärd!) pratade Petter bland annat om hur lätt vi har att förminska oss själva trots att vi är Gudabarn! Jag tror och hoppas att Petter publicerar sin predikan här på bloggen! (Nu är det gjort, predikan finns här!)
 
/Karina
 
 
Ingen stund är så som denna,
kvällens sista, tysta timma.
Inga sorger längre bränna,
inga stämmor längre stimma.
 
Tag då nu i dina händer
denna dag som har förflutit.
Visst jag vet: I gott du vänder
vad jag hållit eller brutit.
 
Ont jag tänker, ont jag handlar,
men du läker allt och renar.
Mina dagar du förvandlar
så från grus till ädla stenar.
 
Du får lyfta, du får bära,
jag kan bara allting lämna.
Tag mig, led mig, var mig nära!
Ske med mig vad du sen må ämna!
(K. Boye)
 
Det regnade på morgonrundan.
I dag igen.
Det börjar kanske bli dags att acceptera att vi inte kommer att minnas den här sommaren som speciellt varm eller solig.
Det handlar väl helt enkelt om att göra det bästa av situationen. Försöka att, om möjligt, ändå se det som är vackert även en regnig dag.
Kanske skyla lite under ett träd med en god vän.
Eller krypa upp i ett soffhörn med en av de ännu dolda skatter som varje oläst bok är.
 
Unna sig att vila lite i det som ändå blev, de möjligheter som ännu finns.
För en liten stund släppa de gnagande tankarna på hur vi kanske tycker att det borde ha varit.
 
/Karina
 
Gud,
ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan,
och förstånd att inse skillnaden.
(sinnesrobönen)
Jag är välsignad med den lyckade kombinationen att vara både morgonpigg och hundägare!
Det innebär att jag får uppleva tidiga och alldeles orörda sommarmorgnar, fyllda av förhoppningar om en fin dag!
Och tjuren går där så bekymmerslöst i sin hage, endast obetydligt störd av den tidige vandraren och hennes hund.
 
Jag vet inte så mycket om den här dagen,
jag har inga fasta planer och mål med den.
Det enda jag egentligen vet är att jag inte möter den ensam,
jag behöver inte vara rädd.
 
/Karina
 
 
Blott en dag, ett ögonblick i sänder,
vilken tröst, vad än som kommer på!
Allt ju vilar i min Faders händer.
Skulle jag, som barn, väl ängslas då?
Han som bär för mig en faders hjärta,
han ju ger åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta,
möda, vila och behag.
(L. Sandell)
Denna blåsiga sommar har jag funderat lite på det här med vinden.
Det är först när vinden fångar något, en gren eller lite vattenyta, som ett ljud uppstår.
Det är först när vinden fångar något som vi verkligen ser dess rörelse.
Det är då vi blir medvetna om dess oerhörda kraft.
 
/Karina
 
Vinden blåser vart den vill,
och du hör dess sus,
men du vet icke varifrån den kommer, 
eller vart den far:
så är det med var och en som är född 
av Anden. (Joh 3:8)
Något av det mest fascinerande med att ha en liten plätt på jorden som är bara min är att jag där kan få vara lite delaktig i själva skapelsen.
En påse blandade blomfrön, inköpta och sådda någon gång i början av maj.
 
Jag kan så fröna men jag kan inte förmå dem att gro och spira.
Jag lägger dem i kärleksfullt framsträckta skaparhänder och
förtröstar på hjälp från den som bär växtkraften.
 
/Karina
 
Lägg ditt liv i Herrens hand. Lita på honom, han kommer att handla
(Psaltaren 37:5)
Åttonde söndagen efter Trefaldighet 26/7
Gudstjänst kl 18.00 i Landeryds kyrka, Petter Bäckman.
 
För kyrkskjuts ring Birgitta Holmén tel 0345 130 10
 
 
Nionde söndagen efter Trefaldighet 2/8
Gudstjänst kl 10.00 i Landeryds kyrka, Bo Lindblad.
Kyrkfika.
 
För kyrkskjuts ring Jens Böggild tel 0371 460 09
 
VÄLKOMMEN!
Visst är grodyngel ett spännande litet djur?!
De lever sina liv i någon liten damm eller bäck och förmodligen så tror de att detta är allt. Denna lilla damm är hela deras värld och deras lilla liv är allt de vet om.
 
Men så en dag...
...är de mogna för att möta en ny verklighet.
De tar klivet upp ur sin lilla damm och de möter en ny skapelse.
Ett alldelse nytt liv.
 
Och kanske förundras de då rent av över hur de en gång kunde tro att den där lilla dammen var allt som fanns att få.
 
/Karina
 
När jag var barn talade jag som ett barn, förstod som ett barn och tänkte som ett barn.
Men sedan jag blev vuxen har jag lagt bort det barnsliga. 
Ännu ser vi en gåtfull spegelbild; då skall vi se ansikte mot ansikte.
Ännu är min kunskap begränsad; då skall den bli fullständig som Guds kunskap om mig.
(1 Kor. 13)
På Kristi förklarings dag fick vi fira högmässa i Långaryds kyrka!
Ett kärt återseende var Rune Bolmblad som så här i semestertid inte tvekar att rycka in och leda en gudstjänst! (Lite efterforskningar visade att Rune närmar sig 82 år, en aktningsvärd ålder!)
Här ser vi när Petter överlämnar den insamlade kollekten.
Och här sitter vi alla och fikar efteråt! Vi fick bära fram extra stolar och hämta fler kaffekoppar eftersom så många ville dricka kaffe, ett kärt besvär!
 
/Karina
 
O Gud, genom uppenbarelsen
på förklaringsberget har du
visat vem Jesus är. Ändå är det
mycket jag inte förstår. Minnena
från mina förklaringsberg räcker
inte alltid för att hålla tron
och glädjen vid liv. Jag tackar dig för
att du är närvarande inte bara i
härligheten utan också i tvivlet
och dunklet. I Jesu namn.
Amen.
(ur "bönboken")
Vårt liv, alla dagar och alla år, är ju faktiskt ett enda långt pärlband av ögonblick.
Också denna dag består av det ena ögonblicket efter det andra.
Vilka kommer vi att minnas i morgon?
 
Och oavsett hur våra ögonblick är och hur minnesvärda de blir så finns vi hela tiden i någons ögons blick.
 
I någons oändligt kärleksfulla ögons blick.
 
/Karina
Har du en eftermiddag över och vill göra en liten lagom lång sommarutflykt?
Då vill jag tipsa om Sandvik, denna vackra plats bara ett par mil bort! Är vädret fint så tar du förstås med badkläder men även dagar med lite tristare väder är Sandvik värt ett besök!
Fram till den 9 augusti serveras dagligen kaffe i sockenstugan mellan kl 14.00-18.00.
(Som en liten parentes kan jag nämna att fikat är mycket prisvärt, 28 kr fick jag betala för allt detta!)
Det finns också en massa fint hantverk att titta på och kanske rent av köpa med sig något av!
Alla tisdagar och söndagar fram till den 9/8 hålls musikandakt i Sandviks kyrka kl 15.00. Fint att kombinera fikandet med!
 
Dessutom hålls det alla torsdagar fram till den 6/8 musikandakt kl 18.00 i kyrkan. Nu på torsdag (16/7) är det exempelvis Kenneth Benjaminsson som sjunger!)
Här vid stranden nära vattnet
finns en plats som ger mig ro.
Här vid stranden nära vattnet
fylls mitt inre utav ro.
Här får jag vila och du finns här mitt i livets kamp och strid.
Här får jag vila och du finns här med Din nåd för varje tid.
(Ps. 814)
 
 
Det finns mycket fint att uppleva, alldeles i vår närhet!
 
/Karina
I går var det dags för ännu en av sommarens musikkvällar och den här gången var det Långaryds tur.
 
Som vanligt i vår församling inleddes eftermiddagen med utställning av något slag och så kaffe förstås! Temat var "gamla skolminnen" och det var intressant att se hur skolmaterialet förändrats på 100 år.
Eftersom papper var dyrt fick barnen förr i tiden träna sig i att forma bokstäver på en sådan här "sandtavla".
I dag är det lite annan utrustning och en lite annorlunda pedagogik som är aktuell!
Så här såg barnen ut när det skulle fotograferas någon gång i början av 1900-talet.
Och så här ser skolfotona ut i dag!
 
Efter lite nostalgi och gott kaffe var det dags att gå in till kyrkan.
Där bjöd Anna-Karin Andersson och Fredrik Ohlsson i gruppen "Söder" oss på en fin musikupplevelse!
Det framgår tyvärr lite dåligt av bilden men instrumentet som Anna-Karin spelar på är en fantastiskt vacker hardingfela.
Fredrik spelade gitarr, durspel och så sjöng han!
Kvällen bjöd på härlig folkmusik och det var svårt att hålla fötterna i styr där vi satt i kyrkbänkarna!
 
Söndagen var den sjätte efter Trefaldighet och handlar om efterföljelse. Att ha Jesus som mål och mening i våra liv och på vår vandring.
 
Sedan talade Jesus till dem och sade: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. (Joh 8:12)
 
/Karina
 
 
Söndagen den 12/7 (6:e söndagen efter Trefaldighet)
Långaryds kyrka kl 18.00 Musikgudstjänst med gruppen Söder,
andakt: Karina Johansson
 
Från kl 16.00 visas utställningen "Skolan förr i tiden" i församlingshemmet, fika serveras!
 
För kyrkskjuts ring Karina Johansson tel 072 52 72 582
 
 
Söndagen den 19/7 (Kristi förklarings dag)
Långaryds kyrka kl 10.00, mässa.
 
Kyrkfika.
 
För kyrkskjuts ring Elvi Fahlén tel 0371 / 402 46
 
 
VÄLKOMNA!
 
I söndags missade jag tyvärr en massa, för jag missade mässan i Landeryd. Istället var jag i Sennan och lekte missionspastor. På kvällen var jag tillbaka i Svenska kyrkan, Färgaryds kyrka närmare bestämt och lyssnade på de här:
 
 
 
Stockholms kammarblåsare som bjöd på klassisk musik, visa och lite jazz. Underbart vacker musik. För att inte tala om hur skönt det är att få sitta en stund i en sval stenkyrka en kvalmig sommardag. Jag höll en liten betraktelse också, en nerkortad version av predikan jag höll i Sennan. Här följer den i okortade version, den utgår från Första Timotheosbrevet 1:12–17 och Lukas 5:1–11.
 
”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.”
 
Det är ett citat av Søren Kierkegaard som kom till mig på facebook i fredags kväll. Och jag tror att det säger mycket om den här söndagens tema som är ”Sänd mig”. Att våga prova något nytt och förlora fotfästet för en stund. Ändå är det rätt väg. Vågar vi inte förlora fotfästet finns risken att vi förlorar oss själva istället.
 
När kallelsen kommer är den ofta oväntad. Som för Petrus i evangeliet. Mitt i vardagsslitet och livspusslet. Efter en natt med skitfiske. Och så står Jesus där. Båten blir en predikstol. Och kallelsen kommer: ”Var inte rädd. Från denna stund skall du fånga människor.” Och de lämnar allt och följer honom.
 
Så oväntad kan kallelsen vara. Plötsligt står Jesus där mitt i vardagen och inget blir sig mer likt. ”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.”
 
Och tänk så olika de är, lärjungarna som Jesus kallar. Matteus som var tullindrivare och samarbetade med romarna, Simon Kananaios som med våld vill slänga ut romarna. Tomas som vill ha bevis när de andra berättar det otroliga att Jesus har uppstått. Petrus som litar så fullständigt på Jesus att han går honom till mötes när Jesus går på vattnet. Petrus som ändå sviker och förnekar honom. Judas Iskariot han som förrådde honom.
 
De behöver vara så olika för att det behövs olika människor i församlingen. Olika människor som vittnar om Gud på sitt eget sätt. Olika sändebud. Olika apostlar. Var och en med sina gåvor.
 
Ni förstår nog vart jag är på väg med det här – du är kallad att vara en apostel, ett Guds sändebud. Du – med dina gåvor och fördelar. Du – med dina brister och svagheter. Just du ska vara ett Guds sändebud. För Gud vill inte ha perfekta människor. Han vill ha oss.
 
Paulus är väl paradexemplet. Han säger det till och med själv i brevet till Timotheos: ”Men jag mötte förbarmande, och det för att Kristus Jesus skulle kunna visa allt sitt tålamod på mig som den förste, urtypen för dem som skulle komma till tro på honom och vinna evigt liv.” Paulus som hade förföljt de kristna, därför att han brann för sin tro. ”[E]n hädare och hänsynlös förföljare” som han kallar sig själv. Nästan som en nutida IS-krigare. Plötsligt står Jesus där på vägen till Damaskus och Paulus liv får en helt annan inriktning. Han får använda sina gåvor till att vara en apostel, ett Guds sändebud, istället. För att han vågade ändra riktning.
 
Jag tro att det är viktigt att komma ihåg att Gud har en plan. Så var det för Paulus. Långt innan han hade en tanke på att bli kristen studerade han Tanak, den judiska Bibeln, noga. Precis som så många andra fariséer. Och plötsligt står Jesus där på vägen till Damaskus och hans kunskaper får ett nytt värde, en ny användning. Men det var redan förberett.
 
Och så var det för mig när jag blev församlingspedagog. Det hade jag inte en tanke på när jag började min lärarutbildning. Jag skulle bli religionslärare. Kanske läsa till präst någon gång i framtiden. Så var jag klar med utbildningen och plötsligt behövdes det en församlingsassistent i dåvarande Långaryds pastorat. Och när vi gick samman i Hyltebruks pastorat blev det en pedagogtjänst. Fast jag inte alls hade tänkt så, var allt redan förberett. Bitarna föll på plats.
 
Jag tror att det ofta är så när kallelsen kommer, när Gud sänder oss. En längtan inom oss som plötsligt möter verkligheten. Det som verkade främmande, skrämmande, nästan otänkbart, känns plötsligt helt rätt. Och bitarna faller på plats.
 
Jesus säger till Petrus och de andra lärjungarna att ro ut på djupt vatten. Och ibland känns det som att kallelsen för oss ut på djupt vatten. Vi undrar om vi ska klara av det. Kastas mellan förväntan och rädsla. Då får man lyssna efter rösten. Rösten som säger: ”Var inte rädd, jag är med dig.” Och lyssnar man bara på rösten så vet man att det är på djupt vatten som fångsten finns. ”En båt är trygg i hamnen. Men det är inte syftet med en båt.” (Paulo Coelho) Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.
 
Nu låter det kanske som att all kallelse är stor. Att det alltid handlar om att lämna allt. Ge sig in i stora projekt. Men jag tror att många av oss är kallade till vardagsliv. Till att vara bra föräldrar eller mor- och farföräldrar. Till att vara församlingsmedlem och gudstjänstfirare. Till att göra något för en medmänniska i det lilla. Att sakta och envist sprida Guds rike i det lilla. Och ofta är det kanske så att under större delen av livet är vardagen vår kallelse. Men så kommer det en period i livet när rösten växer sig stark inom oss, drar oss i en viss riktning. Och när vi då vågar, vågar ta steget och förlora fotfästet för en stund, märker vi att allt redan är förberett. Bitarna faller på plats.
 
Förra året predikade jag också på Apostladagen och roade mig med att läsa på Wikipedia. Och där står det att ”[o]rdet ’apostel’ kommer från grekiskans apostolos vilket betyder ’utsänd’ eller ’sändebud’, och var under nytestamentlig tid en juridisk kollektivbeteckning för en beskickning eller en expedition.” Alltså som en ambassad ungefär. Eller en som är utsänd på ett uppdrag. Guds sändebud till världen.
 
Och den här tanken att ordet apostel har med ambassader att göra har liksom slagit rot inom. För ni vet väl hur det är med ambassader? De ser ut som helt vanliga hus (visserligen ganska pampiga och med en fin adress). Det kan hänga en flagga på dem. Men grejen med en ambassad är att de hör till ett annat land. Frankrikes ambassad är ett stenhus i Stockholm. På gatan utanför är det Sverige, men innanför husets väggar är det Frankrike. Och ungefär så är det att vara kristen. Vi vanliga människor mitt i vardagen. Och ändå: Guds rike är inom er. (Lukas 17:21) Det syns inte utanpå, men det gör hela skillnaden. Tänk så häftigt – du kan få vara en ambassad för Guds rike! Jag tror på något vis att det är grundkallelsen. Att mitt i det man gör få vara en ambassad för Guds rike.
 
Det är inte en enklare väg, snarare svårare. Men det är en fantastisk väg att gå. För det är rätt väg. Att lyssna på rösten och ge sig ut på djupt vatten. Att bli en människofiskare mitt i vardagen. En ambassad för Guds rike.
 
”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.”
 
Amen.
 
fred och kärlek
 
Petter
 
Ambassad, Apostlar, Guds rike, Predikan, att våga,