En liten tjuvkik!

0kommentarer

Under vintern har nya "prästtavlor" (Series Pastorum) tagits fram i vår församling. Anledningen till detta var att de gamla spruckit i träet och de behövde också kompletteras med nya namn!
 
Och nu är vi ju så rikt välsignade i Långaryd att detta kunde göras av lokala, och fantastiskt duktiga hantverkare. Själva tavlorna har Bertil Holmén gjort och sedan har Helene Borg skrivit alla namn. Helene har dessutom ägnat sig åt historisk forskning och då hittat flera präster som tidigare inte varit omnämnda på tavlorna.
 
Självklart kommer vi att berätta mer om detta och även mer högtidligt "inviga" tavlorna och tacka Helene och Bertil för deras fantastiska arbete men vi tänkte att du redan nu kan få kika lite! (Tavlorna är uppsatta i Långaryds kyrka så har du vägarna förbi där så kan du ju se dem "live".)
Jag tycker att namnen sätter igång fantasin på ett roligt sätt.
Vem var egentligen denne "Marcus de Langarydh" som levde här i början av 1300-talet. Var det han som gav namn åt platsen eller tog han sitt namn efter den?
Och "Trulius Nicolai Scorpius" då? Var han en sträng och trulig präst måntro?
På den andra tavlan börjar namnen kännas mer bekanta. "Albemark" brukade min gamle far berätta historier om. Jag tror att det var hans konfirmandpräst.
Och min konfirmandpräst finns där också, Björn Berggren. 
En hel mängd människor som kommit att prägla oss och som betytt mycket för bygden under den tid de fått verka här.
 
Och nu har vi fått det första kvinnliga namnet i denna digra lista.
Vår Mia. En god herde och en viktig länk i kedjan från dåtid till framtid.
 
/Karina

Kommentera

Publiceras ej