Gökotta och pilgrimsvandring på Kristi himmelsfärds dag

0kommentarer

Denna otroligt vackra Kristi himmelsfärds morgon fick vi samlas till friluftsgudstjänst i de vackra ekbackarna i Norra Remma. Närmare bestämt hos Ylva och Christer Johansson.
Kan en gudstjänstlokal bli vackrare?
Och här ser ni "kyrkbänkarna"!
Ylva och Lise-Lotte hade ordnat jättegott kyrkfika. Det fiffigaste var att det man betalade går direkt till vår vänförsamling i El Salvador! Snacka om att kunna fika med gott samvete!
Stärkta till både kropp och själ var det dags att ta sig an förmiddagens utmaning: En pilgrimsvandring på de gamla Remmabornas kyrkväg till Långaryds kyrka!
Fantastisk ciceron och guide på denna vandring var allas vår Bertil Holmén!
Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.
(Den heliga Birgittas (och vår!) pilgrimsbön.)
Den allra besvärligaste delen av vandringen, som gick över både ris och en mosse kunde man välja att avstå från att gå och istället hålla sig till skogsvägen. Men några hjältar, som dessutom hade bra på fötterna, gick även den delen!
Vi gick genom trollska skogar!
Här kom vi fram till "Ögonkällan".
Bertil berättade om den gamle kyrkvaktmästaren som hämtade vatten här och delade ut till gudstjänstbesökare som hade ögonbesvär. När kyrkvaktmästaren blev till åren så tyckte han att det var lite besvärligt att gå ända hit efter vatten så då tog han vatten hemifrån istället...
Jag vet inte om Bo i Remma har några bekymmer med sina ögon men han ville VÄLDIGT gärna nå ner till det där vattnet. Tyvärr misslyckades han trots sitt heroiska försök!
Och pilgrimshunden Embla var förstås med. Denna lilla hund formligen älskar att vandra med en stor flock människor och sällskapar än den ena, än den andra under hela vandringen!
 
Den här gången hade hon förstärkning av ytterligare 2 hundar!
21 tvåfotade vandrare var också med (Och jo, vi fick med oss Bo hem också!)
Och så öppnade sig landskapet och vi anar Långaryds kyrka där framme i soldiset. Det kändes riktigt högtidligt och det är lätt att förstå känslan hos de pilgrimmer som efter en lång vandring når exempelvis Santiago de Compostela.
Det är vackert i Långaryd om våren.
Trötta och nöjda efter 7 km vandring samlade vi ihop oss utanför församlingshemmet innan det var dags att bli transporterad tillbaka till Remma där bilarna väntade. Jag tror föresten att någon valde att gå samma väg tillbaka igen istället.
 
Vill du följa med oss på pilgrimsvandring? En ny chans kommer den 13 september då vi går från kyrkan till Hokhult.
 
/Karina
 
Må din väg gå dig till mötes.
Må vinden vara din vän.
Må solen värma din kind.
Må regnet vattna själens jord.
Och tills vi möts igen -
må Gud hålla dig i sin hand.
(Irländsk bön)
 
 

Kommentera

Publiceras ej