Högmässa på Septuagesima

0kommentarer

Jag roade mig med att googla lite på betydelsen av "septuagesima" och det blev minsann rörigt...
 
Septuagesima inleder förfastan och ordet betyder, enligt Wikipedia, den sjuttionde och borde alltså innebära att det är sjuttio dagar kvar till påsk. Nu är det inte riktigt så, det är i dag 64 dagar kvar till påskdagen och man vet inte riktigt varför denna söndag heter som den gör. Kanske ville man helt enkelt ha jämna tiotal.
 
Nästa söndag heter för övrigt sexagesima vilket följaktligen betyder den sextionde och infaller enligt Wikipedia 54 dagar inna påsk. Det kan väl inte stämma om det är 64 dagar kvar nu? Det är ju inte 10 dagar till nästa söndag?! Om någon som är mer bevandrad i detta har en förklaring för ni gärna göra en kommentar! :D
 
Det får vara hur det vill med den saken, vi är på väg in i den mest dramatiska tiden av vårt kyrkoår. Den tid då vi får följa Jesus en bit på vägen in i hans lidande och död. Den största kärleken. Och allt för vår skull.
 
Vi firade en fin högmässa i Långaryd på förmiddagen!
Bo Lindblad ledde gudstjänsten. Lägg märke till den vackra lila färgen, eftertankens och botgöringens färg.
Olof Jigsved spelade. (Tyvärr blir bilderna på musiker ofta så här, lite bakifrån, men det är i alla fall en vacker kororgel vi har i Långaryd!)
Birgitta Holmén var kyrkvärd och läste degens texter.
Efter gudstjänsten hade vi ett litet enkelt kyrkkaffe längst ner i kyrkan. Ett fint sätt att få fortsätta gemenskapen en stund till.
Och sist men inte minst en något suddig, men ändå "bakom-kulisserna-bild" på Mette när hon lägger ner de vackra textilierna i lådan till nästa gång!
 
Den lila färgen används hela fastetiden fram till "dymmelonsdag" (dagen innan skärtorsdag) så den får vi se mycket framöver!
 
(Nu räknade jag handgripligen dagarna fram till påskdagen och det ÄR 64 dagar kvar just nu. Vi får väl se hur lång kommande vecka blir!)
 
/Karina
 
Se, vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider
att skåda hur Jesus Krist, Guds son,
i syndares ställe lider.
(Ps. 135)
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej