Festmässan från ett annat perspektiv

0kommentarer

Här kommer några fler bilder från festmässan och återöppnandet av Unnaryds kyrka. Lite bakom kulisserna-bilder och lite annorlunda perspektiv.
 
Så här såg det ut i kyrkan på torsdagsförmiddagen och då var det ändå en stor förbättring jämfört med hur det såg ut på tisdagen när kyrkan i princip bara var byggstädad.
 
Här ska riktas ett stort stort TACK till våra vaktmästare som har städat, fejat och letat saker mest hela veckan. Utan den fina arbetsinsatsen hade det inte blivit så mycket till återöppnande.
 
Här syns några av vaktmästarna och Janne Målare, som också har gjort mycket för att få kyrkan klar i tid.
 
Här ser vi Josefin, som är präst i Unnaryd och Femsjö, och biskop Jan-Olof på väg till kyrkan. Den blå manteln heter korkåpa. (Eller pluviale på latin, vilket betyder "regnkappa".) Framtill sätts den ihop med spänne som är ungefär som ett gångjärn - man håller delarna mittför varandra och trär igenom en pinne.
 
"Ungefär som att koppla traktorer" råkade församlingspedagogen säga "man får bända och fjockla tills sprinten går igenom."
 
Biskopsstaven, kräklan, går förresten att montera isär och åker med biskopen i en egen väska. Skruvarna är ganska långa. När jag stod där och skruvade sa Jan-Olof att skruvarna var utbytta, från början hade de varit kortare, men då hade kräklan varit så vinglig att de bytte till längre skruvar.
 
Ett annorlunda perspektiv - biskopen i Unnaryds kyrkas predikstol. Jan-Olof predikade bland annat om advent som en väntans tid, en väntan på ljuset som bryter igenom mörkret. Och att vi kan få bära ljus till varandra.
 
Här sitter Kristina och Anna-Britta med flera körsångare och lyssnar på predikan. 
 
Biskopen bytte om till mässhake (casula på latin, vilket betyder "litet hus") och celebrerade mässan. Altaret är det som har använts i Unnaryds församlingshem under renoveringen och är ett lån från Långaryds församling.
 
Man kunde ta emot nattvarden vid tre stationer i kyrkan.
 
 Och så avslutade biskop Jan-Olof med att förmedla Guds välsignelse till oss. (Som ni ser har han bytt tillbaka till korkåpa. Det var ett lite stressigt i sakristian innan den kom på igen. Ni vet det där med att hålla mitt för så att sprinten går igenom.)
 
Efter festmässan var det middag i församlingshemmet. På den här bilden tar församlinsgrådets ordförande Birgitta Åkesson  och biskop Jan-Olof för sig av maten. 
 
Sedan hade Jan-Olof brått att åka vidare eftersom han skulle välkomna den nya kyrkoherden i Gnosjö på eftermiddagen. Så därför hade han inte tid att sitta och dricka kaffe. Men en snabb kopp (och, efter lite trugande från Pia, en kaka) på stående fot i köket hann han med. Birgit, som stod för all maten hade däremot inte tid att stå stilla.
 
En sista bild på biskopen innan han for vidare mot Gnosjö.
 
Gnosjö församling håller för övrigt på med en riktigt nystart. Förutom ny kyrkoherde (som heter Susanne Johansson och har jobbat i Gislaved innan) har de anställt "våran" Titti Fredriksson (som har arbetat med Susanne i Gislaved). Och idag, den 1 december, börjar "våran" kantor Rebecka arbeta i Gnosjö. Med så bra människor kan det ju inte bli annat än bra!
 
Vi ber om Guds välsignelse över Gnosjö församling och våra vänner som arbetar där.
Vi ber om Guds välsignelse över biskop Jan-Olof och biskopsvalet.
Och vi ber om Guds välsignelse över Unnaryds kyrka. Låt det bli en plats där vi möter dig, Herre.
Amen.
 
fred och kärlek
Petter
Unnaryd, Unnaryds kyrka, biskop Jan-Olof, kyrkokören,

Kommentera

Publiceras ej