Välkommen Berndt!

0kommentarer

I söndags, när temat var Kallelsen till Guds rike, passade vi på att välkomna vår nye kyrkoherde Berndt Olsson.


Högmässan inleddes med mottagande av Berndt. Karina (ordf. i Långaryds kyrkoråd) och Leif (vice ordf. i Unnaryds kyrkoråd) läste varsitt bibelord och sedan "tillkännagav" kyrkonämndens ordförande Ove Benjaminsson att Berndt har anställts. Därefter tog vår kontraktsprost Magnus Hullfors och berättade bland annat att domkapitlet har beslutat att Berndt är behörig som kyrkoherde.


Vår stora kyrka var ganska fullsatt, drygt 140 personer var med och firade högmässa. I förgrunden syns vår diakon Anna-Karin, Jens Bøggild i Långaryds prästgård och Rune som har vikarierat under tiden vi varit utan ordinarie präst. Förutom allt arbete Jens lägger på vårt församlingsarbete och i de olika föreningarna, är det trevligt att ha med honom av rent dekorativa skäl vid högtidliga tillfällen.


Efter välkomstorden föll Berndt på knä och så bad vi för honom och hans arbete hos oss.
 
Och så tackade (inte avtackade) Ove Rune för den här tiden - vi släpper honom inte ännu!


Den nye prästen på plats i Långaryds predikstol från år 1756.


Så följde mässfirandet som leddes av Magnus Hullfors.


Man kunde ta emot nattvarden vid två stationer - framme vid altaret, där Anna-Karin och Magnus stod, och nere i mittgången, där Rune och Berndt stod.


Efter högmässan ville förstås alla "nävahälsa" ordentligt på vår nye präst.


Och sen fortsatte festen i församlingshemmet där de nära hundra gästerna hälsades välkomna av Karina.


På menyn stod smarrig smörgåstårta som Lise-Lotte hade gjort.
 
Och efter det en god bakelse. (Som det först inte fanns någon bild på.)


Att det blir en hel del tal hör till när man tar emot en ny kyrkoherde. Först ut var en av Berndts Odd Fellow-bröder från Helsingborg. (Han var gammal militär så han behövde ingen mikrofon.) Om nu någon är nyfiken på vad Odd Fellow är för något, så kan man läsa följande på ordens hemsida:

Våra medlemmars uppgift är att sprida vänskapens, kärlekens och sanningens grundsatser bland våra medmänniskor, att undervisa dem om Guds kärlek och kärleken till nästan, att lära dem att bara ord inte är tillräckligt utan att våra lärdomar måste omsättas i praktisk handling samt att var och en efter sin förmåga kan bidra till mänsklighetens utveckling.

Vår Orden står öppen för alla människor, oavsett ursprung eller religion, Odd Fellow Orden har fyra budord, som varje medlem efter bästa förmåga har att leva upp till:
 - att besöka de sjuka
 - att hjälpa de nödställda
 - att begrava de döda och
 - att uppfostra de föräldralösa
(http://www.oddfellow.se/2b/?id=3)


Ove, Karina och Leif hälsade Berndt välkommen.

Petters välkomsttal blev det tyvärr ingen bild på, men han började med att tacka Rune för att han alltid ställer upp. Som en hela kyrkans farfar som finns där för oss och är barnvakt när det inte finns någon annan som kan ta hand om oss.

Han fylldes av medlidande med dem, för de var som får utan herde, och han undervisade dem länge. (Mark 6:34)

Och så läste han Kyrkoherdens lov ur remmabornas egen bibel:
Kyrkoherden är tålmodig och god. Kyrkoherden är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.  Han är inte utmanande, inte självisk, han brusar inte upp, han vill ingen något ont.  Han finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen.  Allt bär han, allt tror han, allt hoppas han, allt uthärdar han.


Sedan var det Sven Hagbergs tur att välkomna Berndt.


Långaryd-Landeryd i Samverkans ordförande Anna Roos och hembygsdföreningens ordförande Birgitta Holmén hälsade också Berndt välkommen och överlämnade de tre banden av Glimtar ur Långaryds historia.


En kyrkorådsordförande från Helsingborgstrakten önskade Berndt lycka till och uttryckte ett milt missnöje med att Berndt inte blev komminister hos dem istället.


Magnus Hullfors hälsade Berndt välkommen i herdarnas skara.


Och så tackade Rune för den här tiden och lämnade över rodret till Berndt.

Kommentera

Publiceras ej